İzmirli Gece Vardiyası Film Yapım tarafından izleyiciye sunulan “Kıvılcımdan Volkana” izleyenleri büyüleyecek…
“Sizi bir kıvılcım olarak gönderiyorum, volkan olup dönünüz!” İşte her şey bu sözlerle başlar. 700’e yakın genç, zeki, seçilmiş öğrenci Avrupa’nın çeşitli merkezlerine gönderilerek, çağdaş Türkiye’nin temellerini atmak için önemli bir görev üstlenir. Onlar Ata’nın öğrencileridir…Bugün en genci 92 yaşında.
İşte böyle bir neslin hikayesini anlatır, Kıvılcımdan Volkan’a… Türklerin ilk beyin takımı denilebilecek bu insanların 8’ine, ulaşan, Göker Göktepe (Yapımcı ve Yönetmen), Yusuf Saygı(Görüntü Yönetmeni) önderliğindeki ekip, o öğrencilerin hayat hikayesini, anılarını, Atatürk’e bakış açılarını anlatan dev bir belgesele imza attı.
Projenin çıkış noktası olarak büyük Halası Afet İnan’ı işaret eden Göktepe, “Anne tarafından büyük halam Afet İnan’dır. O yüzden çocukluğumda,evde konuşulan hikayelerden dolayı yurtdışında eğitim vb. kulağımın aşina olduğu olaylardı.Bundan 4 yıl kadar önce bir 10 Kasım günü televizyonların bir tanesinde,ana haber bülteninde kısa,takriben 20 saniyelik bir haber gördüm.Atatürk’ün Öğrencileri buluştu başlığı altında…Öykü çok çekici geldi ve araştırma sürecine girdim.Uzun sayılabilecek bir araştırmadan sonra, konuyu o kadar sevdim ki tüm olanakları zorlayarak projeyi gerçekleştirmeye karar verdim” diyerek belgesel fikrinin başlangıç noktasını özetliyor.
Yönetmen Göker Göktepe: ‘Ulaşabildiğimiz bu kişilerin isimleri sokak, cadde isimleri olarak görmek mümkün. Daha fazla kişiyle görüşmeyi planlamıştık ama çoğu hayatta değildi. Bu yüzden belgeselimizde Ata’nın 11 öğrencisine yer verebildik. 1946′da arşiv kayıtlarının yanması sebebiyle bu konuyla alakalı pek fazla bir çalışma yapılamamış. Projenin ön çalışma olarak 1 yıllık bir araştırma süreci var10 Kasım 2010 da filmin ilk sahnelerini çektik. Şubat 2011 de bir ay İstanbul’da bütün çekimleri gerçekleştirdik. Filmin final sahnesini 23 Nisan 2011 de çektik” diyor.