Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    188.222

BOP'a Karşı Tutumlar -Qua Felsefesi


evrensel-insan

1.229 görüntü

BOP temelinde O.Dogu sekilleniyor.

 

Bunun ilk ayagini Irak'ta gorduk

 

Ikinci ayagini ve Irak'a da sicrayan ayagini da Suriye'de gorduk ve gormekteyiz.

 

Irak'i bizzat ABD askeri teroru dagitti.

 

Tabi oncesinde kendi ulkesindeki ikiz kuleler katliamini duzenledi ki, Irak'a terrorist saldirisini yapabilmekicin elinde bir bahane/neden olsun.

 

Aslinda bunun ilk baslangici ABD eliyle Islam gorunuslu terrorist hareket olan El-Kaide'nin kurulmasi ve ilk savasini SSCB'ne karsi Afganistan'da vermesidir.

 

Ayni ABD turkiye icin de PKK'yi kurdu.

 

Kisaca BOP once orgutlendi, sonar da yasama gecirildi.

 

Gunumuze donersek;

 

Bugun ABD'nin kurdugu bir cok satin alinmis eli kanli teroristlerden olusturulan gruplardan ISID bugun O.Dogu'nun gundemindedir.

 

Burada farklipolitik algilar farkli cikar temelinde ISID'akarsi tutum almaktadir.

 

Bugun ISID Yemen dahil, Irak ve Suriye sinirlari bunyesinde her turlu katliamli terorizmini gerceklestirirken;

 

Eger burada hic bir direnc yoksa;katliam sadece haber olarak yayinlanmaktadir.
Son ornek "ISID Yemen'de cami bombaladi, 31 olu"

 

Eger ISID terrorist saldirisini duzenlerken, bir direnc ile karsilasirsa; bu direnc; Suriye ya da Irak resmi hukumetlerinden geldiginde de olay yine sadece haber olarak gecer.

 

ISID'in saldirilarinda direnc gordugu ve farkli tutumlarin sergilendigi tek terrorist saldirilar, Irak Suriye resmi gucleri disinda kalan, Kurd kokenli silahli milislerdir.

 

Bu once Irak ta yasanmis ve tutum farki getiren son donemin basilica bolgeleri;

 

Rojova, Kobani ve en son de El tayyab olmustur.

 

Bu uc boolgede de ISID terrorist saldirilari puskurtulmus ve bolgeler kurd silahli gucleri tarafindan ele gecirilerek, ISID katliamindan kurtarilmistir.

 

Bu arada en buyuk Ironi, ABD nin ISID'i hem yaratmasi hem yardim etmesi ve beslemesi hem de ne zaman Kurd bolgelerine saldiriya gecerse de onlari bombalamasidir.

 

Yani ABD sadece ISID'in kurd bolgelerine saldirisinda ISID'a karsi devreye girmekte ve o bolgeyi koruyan kurd silahli milislerine yardimci olmaktadir.

 

Kisaca algi olarak ABD BOP temelinde bir yerde ISID'a soyle demektedir "Kurd bolgelerine saldiracaksin, orada kurd silahli milisleri egemen olacak sen de geri cekileceksin."

 

Kisaca ABD ISID'i BOP temelinde kurd bolgelerine saldirtmakta ve orada olusturulacak bir kurdistanin insasini pratikte yerine getirmektedir.

 

Burada iki turlu tutum vardir.

 

BOP'un esbaskani ve surekasi ISID'i desteklemekte ve olusmakta olan Kurd bolgesine karsi cikmaktadir.

 

Yine BOP temelinde olusmakta olan kurd bolgelerini savunanlar da ISID'a karsi cikmaktadir.

 

Butun bu olumu politik etik cikar temelinden cikarip qua felsefesi ile tum olup bitene bakmak ta, ancak olup biteni algilama Adina olumcul bir oneme sahiptir.

 

Buradaonemli olan etik olmak ve etik olmanin temelinde dunyanin hangi cografya ve toplumunda olursa olsun, halklara saldiranlari terorizmi katliamlari lanetlemek ve bolgede yasayan halklarin hak ve ozgurluklerinden yana olmaktir.

 

Yani konu ne ABD, ne onun BOP'u ne ISID, ne Kurd milliyeti ne de kurdmilisleri degildir.

 

Konu kimin bu saldirida planlayici uygulayici olarak yer aldigi ve halklara saldirdigidir.

 

Burada gorunen sey ise, planlayicinin ABD, bu plani uygulayici saldirganin da ISID oldugudur.

 

Iste bunu savunan ve buna karsi eylem koyan herkesi elestiren politik ve idseolojik cikar; ne insanlik ne vicdan ne de halklardan yana olma egilimi tasimaz.

 

Onlar icin saldiran planlayan degil; bu saldiri ve plana karsi cikanlar elestirilir.

 

Yani halklarin dusmanligi ve katliamlar altinda olmalarina goz yumulma soz konusudur.

 

Diger bir tutum da, orada ve nerede olursa olsun yasamakta olan halklara her turlu saldiriya planlayici ve uygulayicilara karsi cikmak ve bolge halklarinin hak ve ozgurlugunden yana olmaktir.

 

Bu temelde bu halklari bu sdaldirilardan koruyanlarin da desteklenmesi soz konusudur.

 

Burada da yine politik etik cikar one cikmaktadir.

 

Bu savunuyu yapanlarin kurd milisleri olduguna kurd olduklari icin destek vermek ve bu temelde BOP'un planlayicisindan yana olmak.

 

Iste bu cikarin digger cikardan farki; katliama karsi cikmaktir. Buradaki ilksorun, bu savunuyu yapan kurd milislerinin politik cikar geregi hareket edip etmedigine dikkat etmek ve yapildiginda da karsi cikmaktir.

 

Mesela kurd silahli milisleri ele gecirdigi bolgelerde kurd milliyetciligi temelinde eger etnik bir yaptirim uyguluyorlarsa, onlarin da aslinda ISID'dan bir farki kalmaz ve bunu goz yumanlarin da ISID'a goz yumanlardan farki kalmaz.

 

Burada olmasi gereken ise sudur.

 

Hem planlayici ABD'ye hem de saldiran ISID'a karsi cikmak; hem de orayi ele geciren kurd milislerinin etnik katliam baski ve zorlamalarina karsi cikmaktir.

 

Yani kimseden yana olmamak, sadece bolge halklarinin hak ve ozgurluklerinden yana olmak ve bu yanaligi da onlarin etnisitesi temelinde yapmamak, sadece baski ve katliam altindaezilen halklar oldugu icin onlardan yanma olmak esastir.

 

Yani konu ABD ISD dini ve mezhepsel ya da ideolojik ve inancsal yanasim degil, etik etnik milliyetcilik degil, savunanin etnik kimligi degil; sadece ve sadece kim ne olursa hangi etnisiteye ve mezhebe dine inanirsa inansin; saldiri altindaki bolge halklarinin hak ve ozgurluklerinden yana olmaktir.

 

O yuzden de tartisma ABD BOP ISID ve kurd silahlimilisleri ya da kurd halki degil; saldiriya ugrayanb halklarin etnigine mezhebine inancina bakilmadan halk ve ozgurluklerinin savunulmasidir.
Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Bilissel Bilim/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.