Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    188.241

Insan ve Rakibi


evrensel-insan

910 görüntü

Insanoglunun yeryuzune adim atisindan beri; onu dusunce ve davranista, insanlastiramayan ve ona arzuladigi insan yasam ve iliskisini yasatmayan, en buyuk rakibi;onun kendi zihniyetidir.

 

Bu zihniyetin, cesitli kereler degindigim; kokeni, temeli, icerigi, isleyisi, yansisi, algisi, kavramlamasi, insanogluna tek bir sey getirmistir. O da sorun.

 

Insanoglu, evrimsel ve dogal gelisen ve hicbir zaman; nedenlenip-sorgulanmayan bu dusunce-dusunme sekillenisi ve yapilanisi temelinde; sistemler kurmus, duzenler gelistirmis; belki teknigi kendi icin ilerletmis ama; insanlasma yolunda, tek bir adim bile atamamistir.

 

Dolayisiyla; kendi cinsi ve turu icin, getirilen bu duzen ve sistem; yine kendisi icin, bir savasim, cekisme, atisma, satasma, katliam, cezalandirma, intikam, ustunluk saglama, gonullu-zorunlu kabullendirme, teslimiyet,v.s. alanina donusmus ve bir cesit "gemisini kurtaran kaptan" zihniyeti hakim olmustur.

 

Aslinda insanoglu icin dunyasinin ve yasam ve de iliskilerinin bir cehennem ozuyle goruntusunun altinda yatan ve bunu bir cesit inancsal ve ideolojik dogrularla, kendine kanitlayip, bu dunyayi "yalan" kilan zihniyet ile; yine kendi inancsal ideolojilerinin dogrulariyla, icinde bulundugu duzen ve sistemi; zoraki, baski, zorbalik ve savasla degistirip; kendi baskisal sistemini ve duzenini kurmak isteyen zihniyet; ayni noktada birlesmektedir. INSANLIKDISILIK.

 

Peki bu iki inancsal ve ideolojik dogrularin kokeni ve gelismesi de bir noktada birlesirmi? Evet. INSANDISILIK.

 

Ozaman insanlasma yolundaki ilk gorev; birey olma bilinciyle, bu beynimizde ve yasam ve iliskilerimizde yer eden; dogal/fenomenal zihniyeti yenmek. Bunun da, tek yontemi ve yolu, bu zihniyetin, hic bir bireyi insan olmak ve insanlik sunmak yolunda yurutmeyecegi; aksine o yola bile ugratmayacaginin bilinmesidir.

 

INSAN OLMAK VE INSANLIK SUNMAK ISTEYEN HER BIREYIN RAKIBI; KENDI BEYNINDEKI DOGUMDAN ITIBAREN VERILEN VE BILINCALTINA YERLESMIS DOGAL/FENOMENAL ZIHNIYET VE ISLEYISINDEN BASKA BIRSEY DEGILDIR.

 

Bu zihniyetin kirintisi bile, bir bireyin insan olma yolundaki onunde duran engelidir.

 

Oyuzden, bir zihniyeti yasama davranis olarak gecirirken; onun insandisi ve insanlikdisi bir icerige sahip olup olmadigini iyi kontrol edelim.

 

Yoksa, insanoglunun; kendi kendisini icine soktugu esareti ve kabusu; devamli yasam ve iliskisinin bir parcasi olarak surer gider.

 

INSAN OLMAK ISTEYENIN RAKIBI; ONUN INSANOGLU FIZIKLI DOGAL/FENOMENALZIHNIYET VE DAVRANISIDIR. RAKIP; INSANIN KENDI BUNYESINDEDIR ve BU RAKIBI, INSANOGLU KENDI, KENDI ICIN ve KENDI ALEYHINE YASATMAKTADIR.

 

Iste birey olma mucadele ve bilincide; her bir kisinin; kendi rakibini, kendisi icin kendi beyninde yenmesidir. DOGALFENOMENAL ZIHNIYETINI BEYNINDE YENEMIYEN BIREY BILISSELLIGININ TURSEL BUTUNLUGU OLAN INSAN ZIHNIYETINE ULASAMAZ. Olursa, toplumsal kisilik sahibi, bananeci, benci egoist ve bireyci akilci olur, onlarinda bugun dunyayi ne hale getirdikleri ortadadir.

 

 

xsig3.jpg

Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evensel-Insan Zihniyeti

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.