Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    188.233

Emperyalist Olmayan/Emperyalizm Icermeyen Zihniyet


evrensel-insan

654 görüntü

Bilhassa, emperyalizm konusunda; bazi kavramlari algilamak ve farklarini ortaya koymak gerekir. Once emperyalizmi alalim. Dil anlatimi olarak; bir onerinin iki tane olumsuzu vardir. Bunlardan ilki; karsiti, yani ANTI-EMPERYALIST digeri de, icermiyeni, yani, emperyalist olmayani NON-EMPERYALIST tir.

 

Bugun emperyalizme karsi savas vermek; hemen hemen mumkun degildir. Nedeni cok aciktir. Tum bilinen siyasal-sosyal-toplumsal inanclar ve dogrulanan ideolojiler, HEM EMPERYALIST ZIHNIYETIN BIR URUNUDUR, HEMDE HEPSI SOYLE YA DA BOYLE EMPERYALIZME HIZMET EDER. O zaman, 21. yuzyilda, ANTI-EMPERYALIST OLMAK; INANC, IDEOLOJI OLARAK MUMKUN DEGILDIR. Cunku ANTI EMPERYALIZM, EMPEYALIST ZIHNIYETI BUNYESINDE TASIR.

 

Ozaman ne olacak? Emperyalizme teslim mi olacagiz? Eger, karsi olmak icin yola cikarsaniz, teslim olursunuz.

 

Demekki; oyle bir dusunce ureteceksinizki; bu dusunce; ne emperyalizmi,ne de ona olanak taniyan her turlu etik yonlendirim/yaptirim ayrimini ve bunlarin basinda dini mentaliteyi, ne de onun her turlu uzantisini, milli mentaliteyi ve nede onun her turlu uzantisini bunyesinde barindirmayacak.

 

Iste daha once de belirttigim, bu dusunce sekli; NON-EMPERYALIST Zihniyet seklidir. Yani emperyalizm ile ilgili hicbir ayrimci/bolucu/ust/hakimiyet cikari icerik icermeyen zihniyet sekli.

 

Bunun icinde kilavuzumuz. Ne emperyalizme hizmet etmez? sorusudur.

 

Daha onceki yazilarda aciklandigi gibi; her turlu ayrimcilik ve ustunlugu savasimi emperyalizme hizmet ettiginden, siz birlestirici olacaksiniz.

 

Mikroayrimcilik emperyalizme hizmet ettiginden; siz antiayrimci olacaksiniz. Emperyalizm bireyci akilciligin cikari ile hareket ederken; sizin cikariniz insanlik olacak.

 

Emperyalizm, ayrimciligini farklarin ustunde uygularken; siz farklarin farkinda olarak onlarin esitligi temelinde birligini savunacaksiniz.

 

Emperyalizm; savastirip, kutuplastirip, birbirine dusman ederken; siz baristirmayi, butunlemeyi ve biribirine dost kilmayi one cikaracaksiniz.

 

Kisaca, emperyalizm; insandisi ve insanlikdisi,temelli dogal/fenomenal zihniyet tasirken; siz insan ozlu, insanlikdolu bir numenal zihniyet tasiyacaksiniz.

 

Onlar, guc, otorite, baski, zorbalik, korku suru psikolojisi, dogallik bilimsellik kisvesi temelli cikar uygularken; siz, egitim, ogretim, birlik, beraberlik, anlayis, hosgoru,sevecenlik, saygi, esitlik, aydinlik, isik ,bilgi, bilinc, bilimsellik v.s. sunacaksiniz.

 

Insanin ve insanligin tek kurtulusu, refahi, insan gibi yasayip iliski kurmasi, bilimini, felsefesini ve her turlu dusuncesini, kendine, dogasina, cevresine ve evrenine ikircimsiz, cikarsiz, bencil olmayan, saklamasiz, acik ve net, hilesiz-hurdasiz, art dusuncesiz v.s. bir zihniyet asilamasiyla mumkundur.

 

BU ZIHNIYETTE, NON-EMPERYALIST ZIHNIYETTIR.

 

Yoksa, emperyalizme karsi gelecegim derken; bir bakarsiniz dusunce ve davranisinizla, kendinizi emperyalizmin kucaginda bulursunuz. Tabi farkina varabilirseniz. Yoksa, o kucak; bazan ideolojileriniz ve inanclarinizin dogruluk sabitligi acisindan aliskanlik yapar ve sizin "huzurlu ve rahat" hissetmenizi saglar.

 

 

xsig3.jpg

Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evensel-Insan Zihniyeti

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.