Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bağ Bozumu

  • başlık
    16
  • yorum
    74
  • görüntü
    54.103

Mendil


tülvent

5.084 görüntü

eskimendiller.jpg

 

 

Çocukluğumun en güzel anılarından: Mendil

 

Artık bir nostalji olarak belleklerimizde yer eden, çeşitli desen ve renkte...

 

İpekli, pamuklu ama mutlaka kumaştan!

 

Öğretmenlerimiz ‘’mendiller’’ der demez minik ellerimizi tertemiz, ütülü ve özenle katlanmış mendillerimizin üzerine nasıl da koyuverirdik, tırnaklarımızı da görsün diye…

 

Teneffüslerde körebe, mendil kapmaca ve yağ satarım bal satarım oyununda da oyun arkadaşlığı ettiler bize.

 

Bayram mendillerinin de büyük anlamı vardı. Bayram yaklaşırken mendiller hazırlardı büyüklerimiz. El öpmeye gittiğimizde, şekerle birlikte mendil de alırdık; içinden küçük bir harçlık, ufak bayram hediyeleri de çıkan… Ne çok mendilimiz olurdu; renk renk, desen desen, bazen de kenarları dantelli ve işlemeli küçük mendiller.

 

Nasıl güzel uçuşurdu düğünlerde halay başının elinde, uzağa gidenlere sallanırken de!

 

Yeni neslin belki de hiç bilmediği mendil, bir kültürdü ama zaman içinde ''Selpak'' lara kaptırdı yerini; asla anlamlı ve değerli olamayacak olan! Sonra da anlamlı pek çok değer gibi geçmişteki hüzünlü yerini aldı.

 

Bazen oyun arkadaşımız, bazen terimizi, göz yaşlarımızı ve kanayan dizlerimizi sildiğimiz, bazen bir bahar akşamı bir hanım efendinin elinden düşüveren bazen de ‘’söz’’ amacıyla verilen bu küçük ama çok şey simgeleyen mendiller bir gün hiç hissettirmeden uçuverdiler. Nasıl, ne zaman ve nereye?… Hiç anlayamadım.

 

Bugün çekmecemde hala mendillerim var çocukluğumdan kalma. Elime aldığımda hüzünlendiğim, gündelik hayatın önemli bir parçası olduğu zamanları ve mendil geleneği olan bayramları özlediğim...

  • Beğen 3

5 Yorum


Önerilen Yorumlar

Çok güzel bir yazı eline sağlık, bu arada geçmiş bayramın da kutlu olsun Tülventciğim.

Demişsin ki "Yeni neslin belki de hiç bilmediği mendil, bir kültürdü ama zaman içinde ''Selpak'' lara kaptırdı yerini; asla anlamlı ve değerli olamayacak olan!"

Ne kadar doğru, artık sevdiklerimizi bayramda ziyaret bile etmiyoruz, arayıp telefonla seslerini duymayı geçtim, toplu halde atılmış bir mesajla bayramı geçiştiriyoruz. Bazı yenilikler hayatımızı kolaykaştırıyor olabilir elbet ama bizden de birşeyler götürüyor dimi...

  • Beğen 1
Yoruma sekme

Benimde çeyizimden vardı bi sürü, bugün resmini çekip buraya ekleyeyim diye epeyce arandım.Sandığıma kaldırdım herhalde..Bi tane annemin genç kızlığından vardı, özellikle de onu bulmam lazım..:)

  • Beğen 1
Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.