Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

LostsouL's Blog

  • başlık
    27
  • yorum
    19
  • görüntü
    61.464

Atm ayrıntısı...


LostsouL

597 görüntü

aslında dün gece aklıma gelmişti ama ordaki muhabbet daha tatlı geldigi icin yazamamıstım.. gerci ne kadar ayrıntı cıkartılabilirdiki bir Atm cihazından... atm kelimesini bilimsel bir acklaması vardı ama bilmiyorum.. sonraki yıllarda birde Btm cihazı oldugunuda ogrendim.. sanırım su online para yatırılabilen makinalara btm cihazı deniyor.. neyse işin teknik kısmı beni aşar.. sıradan bir kullanıcıydım ben.. ilk atm cihazıyla tanısmam lise birinci sınıfıma denk gelmişti..

 

o zamanlarda bazı büyklerimiz akıllı ama durumu iiy olmayan cocuklara bus veriyorlardı.. simdide veriyorlardır sanırım.. benim adıma bir hesap acılmıstı ve senede iki defa bir miktar para yatırılıyordu.. allam ya o zamanda maddi acıdan pek parlak durumda değilmişim 20 sene gecti hala aynıyım:p neyse duygu sömürüsü yapmaya gerek yok.. iş bankasında bir hesap acılmıstı adıma.. ilk bankamatik kartımıda o zaman kullanmaya baslamıstım.. soluk ekranlı metal tusları olan bir makina.. soluk ekran yeşil yazılar beyazdı.. ekranın sagında ve solunda kare şeklinde tuslar vardı.. menuleri ordan seciyordunuz.. bazı yerlerde ingilizce yazılar olsada genel olarak benim kullandıgım yerler hep türkceydi.. zaten kartı yuvasına takıyordunuz.. sifrenizi girip para cekme kısmına gelip tutarı girip tamam diyorsunuz... bir atm cihazıyla daha fazla bir ilişkiye girmek pek mumkun değildi..

 

ilerleyen yıllarda ilk kredi kartımı ve baska bankalarlada hesaplarımı acınca cuzdanımdaki kart sayısıda arttı.. dokunmatik ekranlı cihazlar cıktı.. renkli ekranlı cihazlar.. bir süre sonra abarttılar konusabilen cihazlar cıktı.. en nihayetinde para yatırabileceginiz cihazlarıda cıkardılar ve sanırım bu sayede bir cok banka calısanı işini kaybetti... yada yeni işgucu alımlarına gerek kalmadı..

 

genelde akıllı cihazlardı mesela kartınızı taktıgınz zaman ekranda uyarı mesajı verirdi şifrenizi kimseye göstermeyin diye.. söylemeyin yardım almayın dikkat edin diye.. sonralarda ara ara duyardık filanca yaslı teyzenin emekli maası makinadan cekilip calınmıs diye.. ama buna ragmen insanımız o soguk makina karsısında zor durumda kalmamak icin hep yabancılardan yardım istemeyi tercih eder durumdadır..

 

birde bankalardaki guvenlik gorevlilerini sorumlulugundadır genelde bu cihazlar.. mesela bir sorun yasasanız ilk sesleneceginiz kişi kapının yaknııda duran guvenlik gorevlisidir.. gercekten böyle bir sorumlulukları varmı bilmiyorum ama eminim bir cogu atm cihazları konusunda uzman haline gelmişlerdir..

 

önceden bu cihazlara para yatırmak pek kullanıslı değildi.. kartınızı takıp para yatırma kısmına geliyordunuz size bir zarf veriyordu makina.. bazı bankaların ise bu zarfları kenarda bir yerde dururdu.. ordan alıp icine fişini ve parayı koyup yine cihazın istenilen bölumune atıyordunuz.. ama hep bir şüphe tasırdım icimde.. bu parayı acan kişi ya o parayı alıp zarfı yırtıp atarsa kimin haberi olucak diye? tabiki bu boş ve sacma bir dusunceydi.. neden böyle bir seye tenezzul edilsinki.. ki hic bir zaman boyle bir olayıda duymadım..

 

eskiden bu atm cihazları kucuk kulube gibi bir yapının icinde olurdu.. simdi pek kalmadı onlardan.. buraya girmek icin kartınızı kapının yanındaki yuvaya sokardınız ve kapı oyle acılırdı.. sanki size özel bir eviniz varmıs gibi gelirdi bana.. hatta bazı yagmurlu soguk havalarda onlara sıgınmısımdır... sıcaktı cunku icerisi.. birgun evsiz kalırsam bunlardan birinde yasayabilrmiyim diye bir dusunceye bile sahiptim:p

tabi artık pek öyle atm cihazları kalmadı :)

 

sonra bu para yatırma olayını geliştirdler siz paraları direk yuvaya bırakıyorsunuz makina kendisi anlıyor ne kadar yatırılıdıgını ve size onaylatıyor.. tabi yatıracagınız paranın yırtık yada burusuk olmaması sahte olmaması gerekiyor.. acaba sahte parayatırmayı deneyen varmıdır? yada makina sahte parayı anlayınca alarmlar falan calıyormudur? hic rastlamadım simdiye kadar:p

eger yatıracagınz paralar burusuksa yada yırtıkca sıkısma olayı olabiliyor işte o zaman buyuk sorun.. hele birde arkanızda bekeleyenler varsa.. paranız sıkısmıssa bu cidden sinir bozucu bir durum.. aranızda teknolojik cihazlarla hicbir zaman iyi olmamıssa tam bir felaket.. ama komik bir durum bence :)

 

teknolojik sogukluk diye bir kavram uydurdum kendi kendime.. bu sogukluga sahip olanların en buyuk kabuslarından biridir bu tür atm cihazlarını kullanmak.. zaten boyle insanları her makina basında farkedebilrsiniz.. briaz kasılırlar sanki diken ustundeymiş gibi rahatsız dururlar.. lütfen öyle insanlarla karsılasırsanız tepesinde dikilmeyin biraz acılın hava alsınlar yoksa işiniz baya uzun surecektir ve genelde 10 tanesinden sekzinde makina arıza verir:p

 

iyiki ayrıntısı yok demişim bu cihazların bide ayrıntı bulsaydım neler yazardım acaba:p

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.