Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    188.190

İnsanoğlu [ Bilişselsizliği (Noncognitivizm) / Zihniyeti ] Kendilik Sorunu-Qua Felsefesi


evrensel-insan

1.162 görüntü

Insanoglu olarak insanoglunun ana sorunu kendilik sorunudur.

 

Insanoglu kendini ve algiladigi her seyi kavramsal temelde yapilandirmaci bilginin temel ve kokten evrensel sembolleri x ve y temelindeki yapi ve isleyisi ile yapilandirmistir.

 

Bu baslik insanoglunun bu yapi ve isleyis temelinde yapilandirilmisliginin cozucu analitigini diagnostigini analojik ve ...e gore hedefi bunyesinde anlam ve mana cikarmasini ortaya koyacaktir.

Insanoglunun kendilik sorunu ana olarak iki temeldedir. Bunlardan biri olumsuzluk digeri ise uygunsuzluk icerir.

 

Insanoglunun olumsuzluk temelli kendilik sorunu, bilisselsizlik (noncognitivizm) sorunudur.

 

Yani insanoglu kendilik olarak kendisinin kendi yapilandirilmisligi temelinde kendi fenomenonumeno kavramsal ve biyososyo psiko uclu yapisinin bilincsel olarak algisinda farkinda idrakinda kavranmisliginda degildir.

 

Bunun anlami, insanoglu kendi kendini yapilanirirken, tum yapilandirmanin yapi ve isleyisi temelinde her yapilandirdigi gibi OZDESLESTIRMEYI/KESISTIRMEYI/NOKTALAMAYI dil yapisinin teksel noktasal sessel ve kulaksal temelinde gerceklestirdiginden; kendi kendisini insanoglu olarak degil; baska bir fenomen temelinde noktalamis ve ozdeslestirmistir.

 

Buna her zamanki gibi verecegimiz ana ornekler, madde, meta, mal, mulk, kul, kole, fiziki bir fenomene teslim edilmis onun bir parcasi olma (varolus, evren, doga, dunya ve hatta dogaustu dunya otesi v.s.) ya da bir tur temelindeki maymun cinsi ile ozdeslestirme.

 

Iste basta bu FIZIKI ya da ZIHNI ozdeslestirme sadece insanoglu fenomeninin mustakil var olan temelinin farkindaligini onlemek ile kalmamis, ayni zamanda insanoglu zihinsel ufkunu bu ozdeslesme temelinde ozdeslestirdigine MAHKUM, TESLIM CARESIZ olarak DOGAL VE BILIM algisiyla TEKLEMIS, MUTLAKLASTIRMIS ve bunu bir DOGMASAL INANC haline getirmistir.

 

Boylece insanoglu turu ve biri mustakil var olma temelinde KENDI KENDINI KENDI OLMAYARAK YAPILANDIRMISTIR. Boylece kendine ait olan tum yetilerini kullandiginin farkindasizliginda olarak bu yetileri kendini ozdeslestirdigine bir cesit FIZIKI YA DA ZIHNI KADERCILIK olarak teslim etmistir.

 

Kisaca kendi kendini kendi yapilandirmisligi ile CENDEREYE SOKMUSTUR. Kendi kendine kendi eliyle BOYUNDURUK TAKMIS VE ONA TUTSAK ETMISTIR.

 

Bu kisaca insanoglunun kendilik sorununun, KENDILIK BILISSELSIZLIGIDIR.

Peki ne yapmistir?

 

Insanoglu yapi ve isleyis temelli yapilandirilmisligini EGO denilen sahte bir benlik ile kaplamistir.

 

Bu ego benligi insanoglunu olmasi gereken zihni ve davranis duzen ve sistem kurum ve kurumsallasma yasam ve iliski temelinde UYGUNSUZ OLARAK insanlastiramamis, evrensellestirememis, bilimsellestirememis ve bilissellestirememistir.

 

Insanoglu kendini ego temelinde yapilandirirken kendine kendi gozlemi algisi temelinde ornek aldigi hayvani ornek secmis ve ego temelinde bu hayvanin her turlu yeti ve ozelligini anlam ve manalandirmistir.

 

Nedir, bunlar?

 

Basta; siddet, guc, otorite, iktidara dayanan HUKMETME HAKIMIYET YONETME, BASKI, ZORLAMA, MUDAHELE ve tum bunlari saglayacak her turlu dusunce ve davranis.

Dayandigi temeller;

 

Cikar ayrimcilik ve yararcilik.

 

Ben temelli-egoizm, bencilik, bananecilik, bireycilik, bireyci akilcilik ve bireysellik.

 

Yasam ve iliski temelli;

 

Metafizik, etik, estetik ve bunlara bagli olarak inanc ideoloji ve de bunlara bagli olarak dogruluk haklilik hakkaniyet.

 

Tarih;

 

Bunlarin getirdigi savaslar mucadeleler duzen ve sistemler kurum ve kurumlasmalar yasam ve iliskiler.

 

Bu UYGUNSUZ YAPILANDIRILMISLIGIN YAPI VE ISLEYISININ GETIRDIGI

 

Carpik, sozde, alternatif klasik bilim ve felsefe buna bagli olarak gelisen her turlu dini yapilanma (butun ideolojik inancsal bir nitelikli insanoglunu nicelik olarak degerlendiren ve kendi niteliginin gucu ve iktidarina zorlayan bunu toplumsal olarak dayatan izmler duzen ve sistemler)

 

Aslinda konu cok yonlu cok detayli cok derin ve cok kavramli bir konudur.

 

Kisaca insanoglunun kendilik sorunu, insanlasamama, evrensellesememe, bilimsellesememe ve bilissellesememe ve bunun bir alt kademesi olan insanoglu turu ve biri oldugunun bilisselsizligi sorunudur.

 

Demekki once insanoglu kendi mustakil var olan tursel ve birsel yapi ve isleyisinin varligini baska bir seyle ozdeslestirmeden algilayacak, kavrayacak ve idrak edecek bunu once kendi birinin birsel bilisselligi ile basaracak ve bu birsel bilisselligi hem kendi biri hem turu ile birlesme butunlesme hem de diger algiladigi hesey ile bir uygunluk temelinde yasam ve iliski kurmak icin de ZIHINSEL DEVRIMINE yonelecek.

 

Buradaki bilissellik insanoglu fiziki ya da vucutsal her turlu hareketinin yonunu ve yonlendirimini saglayan zihinsel yapilandirilmisligin farkindaligi ve bilincliligidir.

 

Iste ancak o zaman insanoglu; bu ego temelli dogal ve fenomenal zihniyetin getirdigi; emperyalist zihniyet, tanrisal zihniyet, cikarci zihniyet, ayrimci zihniyet, hakimiyetci/ustunlukcu zihniyet inancsal zihniyet, ideolojik zihniyet metafizik/etik/estetik zihniyetin ve bunlarin getirdigi davranis yasam ve iliski kurdugu duzen ve sistem kurum ve kurumlasmasinin UYGUNSUZLUGUNUn farkina varir ve bilincine erisir.

 

Tabi ki her seyden once KENDINI NE ILE OZDESLESTIRMISSE ONDAN KURTULMASI VE ARINMASI ve de kendi mustakilliginin ve de turunun YAPILANDIRILMIS BILGININ TEK VE ALTERNATIFSIZ YAPILANDIRANI VE ISLETENI oldugunu algilamasi gerekir.

 

Cunku baska turlu kendi kendine giydirdigi EGO ELBISESININ BU BOYUNDURUGUN VE BUNA BAGLI ONU INSANLASTIRMAYAN HER TURLU TUTSAKLIGIN farkina bile varamayacaktir.

Farkindalik, algilama, idrak etme, kavrama, bilinc ve bilissellik ise; insanoglu numenal yetisinin ZIHINSEL temelli ogeleridir.

 

Bunlarin isleme konmasi ise bunlarin bunyelerinde yer etmis ne varsa DEVRIMCI SORGULAMASI ile mumkundur.

 

Bu sorgulama da ancak bir rahatsizligin zararin ya da sorunun BILINCALTINDAN BILINCLI OLARAK BILINCE CIKARILMASI ile mumkundur.

 

Zaten boyle bir sorun rahatsizlik ya da zarar algisi farkindaligi v.s. yokta; KISI SAHTE EGOSUNUN SAHTE RAHATLIGINDA SAHTE MUTLULUGU YASIYORSA yapacak bir sey de yoktur.

 

Cunku bu sahteliklerin temeli KENDI KENDISININ SAHTE OLMASI YANI KENDISINI OZDESLESTIRDIGINDE YOK ETMESIDIR.

 

Bu da ilk olarak KENDINI NEREDE YOK ETMISSE ORADAN BULUP CIKARMASI anlamini tasir.

Konu ile ilgili ilgilenen ve sorusu olan katki yapmak isteyen ve bilgi dusunce paylasmak isteyen arkadaslar, burdan ya da, asagidaki linkten katkilarini ve mesajlarini dile getirebilirler.

 

http://www.turkish-media.com/forum/topic/292892-evrensel-insana-sorular/

 

Size hem bir ipucu hem de bir soru?

 

Insanoglu kendisini felsefenin varlik dalini isleyen metafiziginin ontolojik dalinda ararsa bulamaz, cunku zaten orda kaybetmistir.

 

Madde de kaybetmesi, materyalizmdir

 

Dusunce de soyutta kaybetmesi idealizmdir

 

Zaten pozitivizm olarak mustakil var olan varlik yoktur.

 

Kisaca kendisini "tek, mutlak, ilk" akilciliginda kaybetmistir.

 

Indirgemeci, determinist monist/dualist ideolojik inancsal dogrusunda kaybetmistir.

 

Gercek varlik algisinda, yukaridaki ayni temelde nesnellikte, oznellikte ve isimcilik te kaybetmistir.

 

Teolojideki "tanrinin varligi" temelli olumlu/olumsuz bakis acisinda izminde kaybetmistir.

 

Fizik otesinde ya kendini ozdeslestirerek ya da "yok sayarak" kaybetmistir.

 

Etikte; siyasal, sosyal, ahlaki, milli, dini, geleleneksel, kulturel, toresel sorgulanmaz verildigi gibi alinan degerlerde kaybetmistir.

 

Dogru/yanlis-iyi/kotu-guzel/cirkin ikileminde ve ideolojik inancsal dogrulamasinda kaybetmistir.

Savunusunda karsi cikisinda ikna etme/olmasinda sabitlerinde dogmalarinda suru psikolojisinde korku felsefesinde kaybetmistir.

 

Toplum icinde toplumsal kisiliginde kaybetmistir.

 

Kisaca kendisine dogumundan itibaren verilen her turlu degerde, veride, tabuda bunlara yonelik yasatilmasinda kaybetmistir.

 

Tartismada, atismada, satasmada, mudahelede, baski kurmada, zorlamada, karsisindaki adina konusmada, distalamada, otekilestirmede, kutuplasmada ayirmada, cikarda, ustunluk ve hakimiyette kaybetmistir.

 

Senin aklina baska kaybettigi alan, kavram v.s. gelirse; ekleyebilirsin.

Sorum ise su;

 

Madem, felsefenin metafiziginde, etiginde, estetiginde, dilde ve hatta bilim de, teknikte (cunku sadece kullanici) bulamayacak ise;

 

Kendisini aradigini farzedersek, NEREDE, NASIL BULACAK?

_________________

Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

2 Yorum


Önerilen Yorumlar

Bilinçsizlik konusunda iyi bir açıklama/çalışma olmuş. Eline, beynine sağlık. Bana göre zor anlaşılır da olsa, bir kaç kez okuyarak epeyce yararlandım.

 

Son kısımda da, zihin geliştirici, bilinç kazandırıcı bir soru sormuşsun.

 

İnsan kendisini kısaca doğal ve toplumsal algısıyla kaybetmiş, "Kendisini aradığını farzedersek, NEREDE, NASIL BULACAK?

 

Birincisi, benim aklıma gelen; kendini yine kendi yapılandırdığı epistemeolojik bilgide bulacaktır.

 

İkincisi de yukarda zaten çöyle açıklamışsın:

 

"Yani insanoglu kendilik olarak kendisinin kendi yapilandirilmisligi temelinde kendi fenomenonumeno kavramsal ve biyososyo psiko uclu yapisinin bilincsel olarak algisinda farkinda idrakinda kavranmisliginda degildir.

 

Tabi ki her seyden once KENDINI NE ILE OZDESLESTIRMISSE ONDAN KURTULMASI VE ARINMASI ve de kendi mustakilliginin ve de turunun YAPILANDIRILMIS BILGININ TEK VE ALTERNATIFSIZ YAPILANDIRANI VE ISLETENI oldugunu algilamasi gerekir."

 

Bu tür bilgi paylaşımların sonunda, -acaba konu anlaşılmış mı?- düşüncesi ile soru sormak iyi bir buluş.

 

Hatta bu gibi bilinç açıcı/kazandırıcı soruları, "evrensel insana sorular" a benzer "evrensel insandan sorular" şeklinde bir başlık açarak sorulursa, metinsel yazılar kadar hatta onlardan daha çok ilgi görür düşüncesindeyim.

Yoruma sekme

Bu cok onemli guncel cagdas ve insanoglunun ozgur bireyden, serbest bireye bir elin parmaklari kadar da olsa bilissel, bilimsel gecis surecinde; gelen yukaridaki yanit icin cok tesekkurler.

 

Aslinda o eklenen soru benim e-mailime gelen bir soruydu ve ben de yazi ile ilgili oneminin bilisselliginde, buraya ekledim.

 

Ben zaten evrensel-insan zihniyeti ile ilgili sorunsal analizi kendi bireysel beyin duzeyim ile yaptigimdan, bir yerde kendimden soru turetmem pek mumkun olmuyor. Nedeni aslinda bana gore zaten o sorunun yanitinin dile gelen konu ve kavramda verildigi  algisidir.

 

Iste o yuzden baska beyin duzeylerinin katilimi onemlidir. Boylece benim vermis oldugumu dusundugum  kisim, bir soru ile daha bir algilanir olur, netlesir ve acikliga kavusur.

 

Bu netlik ve aciklik basi sonu olmayan surekli bir surectir. Ben bunu bir yerde ve konuda soyle ifade etmistim.

 

"Onunuzde bir bardak su var ve siz baktikca berraklasiyor. Berraklasmis oldugunu ise kimse soyleyemez, cunku baktikca berraklasan su her bir bakisin suya verdigi farkli berrakliktir ve "tamam berraklasti/ne zaman tamamen berraklasacak/berraklasmaya ne zaman basladi?" gibi BERRAKLASMAYI SONLANDIRMA ADINA SORGULAYAN AKILCILIKTAN BAGIMSIZDIR."

 

 

 

Birincisi, benim aklıma gelen; kendini yine kendi yapılandırdığı epistemeolojik bilgide bulacaktır
.-YENILIK 

 

Evet, aynen. Yalniz ufak  bir onemli katki adina bu bulma belki sadece kendilik uygunsuzlugunun farkindaligini insanoglu olarak saglayacak.  

 

Kendilik bilisselligi adina yani ZIHINSEL DEGISIM/DEVRIM adina ise; bunu yapilandirmaci bilgiye yani bilimsel felsefeye ve bilissellige tasimasi gerekiyor.

 

Kisaca kavramsal bilgiyi "olgusal gecerlilik/gozlemsel yanlislanabilirlik" algisina ve beynini GOZLEMSEL ALGI ve GOZLEMCI ALGILAMAYA yonlendirmesi gerekiyor.

 

Bence bu mesajdan sonra basliga bir seyler eklemek isteyenler olursa, bunu asagidaki basliktan;

 

http://www.turkish-m...insana-sorular/

 

yapabilirler. 

Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.