Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Python Imaging Kütüphanesi - Mustafa Başer


Muallim-i Âli

Önerilen İletiler

1.1Imaging (PIL) Nedir?

 

Imaging (PIL), Pythonware (

http://www.pythonware.com/products/pil/

) tarafından Python için geliştirilmiş resim işleme ve oluşturma kütüphanesidir. Perl, PHP ve diğer betik programlama dillerinde sık kullanılan GD (graphic Driver) modülünden farklı olarak, PIL birçok özellik sunar. Bunlar arasında, var olan resimden bir kısmı kopyalayıp başka bir reim üzerine kopyalama, resim filtreleri gibi bir resim düzenleme programında olan özellikleri sunar. Bu sayede yeni oluşturulacak bir resmin veya daha önceden var olan resim için programlayıcıya, GIMP veya benzeri resim işleme araçlarında yapabileceklerinin bazılarını Python programı altında yapması için olanak sunar. Bu işlemler özellikle web üzerinden dinamik resim sunmayı amaçlayan programcılar için oldukça yaralıdır. Yoksa bir resmin bir köşesine başka bir resmi yapıştırmak için Python programı yazmak için değildir. Bu amaç için GIMP'i kullanabilirsiniz.Imaging, diğer adıyla PIL oldukça kompleks resim işleme yapabilme kabiliyetine bağlı olarak, kullanılmasında bazı güçlükler vardır. Aslında buna güçlük demek yerine kompleks bir yapıya sahip demek daha doğru olacaktır. Eğer basit resim oluşturacaksanız PIL muhtemelen size fazla gelecektir. Bu gibi programcıların gd-modul'ü kullanması tavsiye edilir. gd-module'ün indirmek ve kullanımı ile ilgili detaylara ulaşmak için

http://newcenturycomputers.net/projects/gdmodule.html

adresini kullanabilirsiniz. Gd-module birkaç fonksiyondan başka bir şey sunmayan basit (fakat hızlı) resim oluşturma programıdır.Imaging ile arşivleme işlemleri yapabilirsiniz. Thumbnail oluşturabilir, resim biçimlerini birbirine çevirebilirsiniz. Postscript çıktı alabilir, PDF2 oluşturabilirsiniz.Bu rehber hazırlanırken çoğunlukla Python Imaging Library Handbook el kitabından yararlanılmıştır. Bu rehber hazırlanırken Fedora Core 6 ve üzerinde kurulu python-2.4.4-1.fc6 ve Image-1.1.5 kullanılmıştır.Rehberi okuyanın Python programlama dilinin temellerini bildiği ve resim biçimleri ile ilgili genel bilgiye sahip olduğu varsayılmıştır.2Her ne kadar PIL ile PDF oluşturabilseniz de, eğer amacınız Python altında PDF dokümanları oluşturmak ise, PIL yerine ReportLab (http://www.reportlab.org/rl_toolkit.html) geliştirilen kütüphaneyi kullanmalısınız.

 

Imaging (PIL) Nasıl Elde Edilir?

1.2Imaging (PIL) Nasıl Elde Edilir?Imaging (PIL) hemen her Python dağıtımı ile birlikte ön tanımlı olarak gelir. Bu nedenle, Python'un doğal resim işleme kütüphanesi olarak tanımlanır.Python komut satırını açıp aşağıdaki komutu işleterek sisteminizde yüklü olup olmadığını anlayabilirsiniz:

 

>>> import Image

 

Eğer sisteminizde yüklü değilse

http://www.pythonware.com/products/pil/

adresinden, sisteminize uygun sürümü indirip kurabilirsiniz. Image sürümünü öğrenmek Image modülündeki VERSION sabitine bakabilirsiniz:

 

>>> Image.VERSION

'1.1.5'

 

Bu rehberde kullanılan sürüm 1.1.5 olduğundan, eski ya da yeni sürümlerinde birtakım değişikliklerin olması normaldir.

----------------------------------------------------

 

Python Imaging Kütüphanesi - Dökümanın Tamamı

 

http://mbaser.web.ibu.edu.tr/python/PIL.pdf

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.