Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2007 Abd askerlerinden itiraflar!!! Irak Savaşı, 4 yıldır sivil can kaybı ve iç çatışmalarla bir insanlık dramı olmayı sürdürüyor... Ebu Garib cezaevindeki işkence fotoğraflarının sarstığı uluslararası kamuoyu bu kez "itiraflarla" sarsılacak. ABD'de yayımlanan Nation dergisi, Irak'ta savaşmış 50 Amerikan askeriyle görüştü. İsim ve görevleri açıkça yayımlanan haberde askerler Iraklı sivillere işkencelerini, kötü muamele ve cinayetleri soğukkanlılıkla anlattı. İşte 600 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiği Irak'a "özgürlük getirmek" için giden ABD askerlerinin itirafları: 'KAŞIKLA BEYNİNİ ÇIKARDI' * Teğmen Bardy van Engelen: Oradaki kanı şudur: Bir Iraklı ölü, yeni bir Iraklı ölüdür. Ne olmuş yani? * Çavuş Josh Middleton: İngilizce bilmiyor ve esmerlerse, insan olmadıklarına inanırdık. İstediğimizi yapabilirdik yani. * Çavuş Aidan Delgado: Iraklı mahkûmların cesetleri kamyonda duruyordu. Biri ceset torbasını açıp başına ateş etti. Bir asker, eline kaşık aldı ve adamın beynini çıkardı. Yiyormuş gibi yaparak gülümseyip fotoğraf çektirdi. Üstüne "Bu pislikle resmimi çekin. Seni gerçekten s...tiler değil mi?" dedi. ****ti. * Gözcü Joe Hatcher: Yanlışlıkla öldürdüğümüz sivillerin yanlarına Kalaşnikof AK47 silahları bırakıyorduk ki bizimle çatışmaya girip öldükleri sanılsın... Bazen bomba için kazıyormuş gibi göstermek için kürek bile gömdük. * Çavuş Kelly Dougherty: Konvoya verilen tek emir asla durmamasıdır. Önümüze 3 eşeğiyle yürüyen bir çocuk çıktı. 10 yaşındaydı. Hiç durmadan çocuğu ve 3 eşeğini dümdüz ettik. 'HAMİLE KADINLAR VURULDU' * Piyade Teğmen Jonathan Morgenstein: Her bir öldürülen siville ilgili olarak soruşturma açamazsınız, çünkü o kadar çok ölüyorlar ki bununla zaman kaybedersiniz. * Birinci Çavuş Perry Jeffries: Biz Amerikalılar "dur" demek için parmaklarımız yukarı bakar şekilde elimizi kaldırır ve sallarız. Iraklılar içinse bu "merhaba, gel" demek. Biz kontrol noktalarında dur dedikçe onlar bize doğru geliyorlar. Sonra bir bakıyorsunuz ki askerler hamile kadınları vurmaya başlıyor... * Uzman Çavuş Patrick Resta: Irak'a gelişimizden bu yana "uyarı ateşi" yoktur şeklinde eğitildik. Onları yaralamak veya canlı ele geçirmek yerine öldürmemiz istendi hep. * Teğmen Morgenstein: Ailesiyle çatışma hattında kalan bir adamın frenleri patladı. Ateş ettik, adam paramparça oldu... ve Recep Tayyip Erdoğan: "Irakta savaşan kahraman amerikan askerlerinin sağ salim ülkelerine dönmeleri için dua ediyoruz" (31 mart 2003 /The Wall Street Journal) Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2007 Yazık bu zihniyete gerçekten... Her şeyden siyasi malzeme çıkarıp böyle bölüyorsunuz işte toplumu... Yazık, çok yazık... Yemedi di mi bir başlıkta medeni dünyanın medeniyetsiz halini anlatabilmek; yemez; sadece AKP'dir sizin düşmanınız... Gerçekten, yazık... Bu hain "çağdaş" zihniyetin ürünü olayı ayrıca kınıyorum, başlığı açan propagandist arkadaşı da ayrıca kınıyorum... Çok yazık; bu zihniyetle ne elde edilebilir ki???Bir "hiç"... Zalimleri görün, he belki de bu şekilde dillendirme iyi olmuştur, çünkü aynı zamanda zulümden bile kendi zihniyetine malzeme arayanları da görün; ibretlik bir başlık... Bu arada en altta verdiğiniz söze dair bir şeylere ulaşmaya çalıştım ama resmi siteye giremedim bir türlü, yanlışım olabilir link vb. açık kaynak verirseniz iyi olur tam metin için... Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 13 Temmuz , 2007 Amerikan zorbalığına bürakratik yaklaşım... Bu yüzden yazıp yazıp duruyoruz. Eyyy bebek tanı bunları tanıda öyle büyü......... Alıntı
Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 15 Temmuz , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 15 Temmuz , 2007 Yazık bu zihniyete gerçekten... Her şeyden siyasi malzeme çıkarıp böyle bölüyorsunuz işte toplumu... Yazık, çok yazık... Yemedi di mi bir başlıkta medeni dünyanın medeniyetsiz halini anlatabilmek; yemez; sadece AKP'dir sizin düşmanınız... Gerçekten, yazık... Bu hain "çağdaş" zihniyetin ürünü olayı ayrıca kınıyorum, başlığı açan propagandist arkadaşı da ayrıca kınıyorum... Çok yazık; bu zihniyetle ne elde edilebilir ki???Bir "hiç"... Zalimleri görün, he belki de bu şekilde dillendirme iyi olmuştur, çünkü aynı zamanda zulümden bile kendi zihniyetine malzeme arayanları da görün; ibretlik bir başlık... Bu arada en altta verdiğiniz söze dair bir şeylere ulaşmaya çalıştım ama resmi siteye giremedim bir türlü, yanlışım olabilir link vb. açık kaynak verirseniz iyi olur tam metin için... Sayin ali0 kardesim amac bölmek degil ,genc dinamik nüfusun ,,düsünen nüfus haline getirebilmek herhalde senin benim amacimiz burda güzel olan ortamda fikirleri ,görüsleri ortaya koyabilmek tabiki bunun sürekliligi sart..!! tabiki ne bulursak saldiracagiz ,,beynimiz zaten buna hazirdir hayatin her bölümüne saldirir hareket halindedir onun asli görevidir..!! ama sana direktif vermez siddete yönel diye ,hatta siddetten ürker ..!!zaten sana sundugu ilk bastan ,,paylasim ,,yaraticilik,,izlem,görüs verir.. bundan sonraki büyük güc kendimizi olusturmaktir... saldiralara gelince ,,bugün saldiralara en cok acimasizca hatta en acimasiz küfürlere maruz kalan ..!! idam edilen ,yakilan ,kovulan ,meydanda linc edilen ..Demokratlardir bunlar bunlarki beyni saglikli calisan insanlardir....bunlarin görüs siyasi görüsüde farkli insanlardir senin benim gibi..? iste amac saglikli ,siddetten uzak ,tartisma ortamina sürüklenebilmek,,!! düsüncelerle ,saldiriya ugrayan siddetten uzak demokrat olabilme seviyesine cikarabilmektir genc dinamik ülkemizi, bunu basaramazsak yarin yarinlar ..bu meydana inen genc nüfusun nereye gidecegi belli olmaz...!!hangi siddete yönelecegide.. ondan sonra bir lan kelimesine tek bir kursun ..? aslinda o kelime cok güzel..!! okelimeyi Avrupada bütün Avrupa gencligi kullanir..demekki..!! siyasilere gelince ,,eger bizler tüm bunlari basaramazsak ,,onlar zaten basaramiyor..? siyasetin Türkiyedeki ortami ve hali ortadada cok aci bir ortamda yol aliyor farkli söylemlere tahamülü olmayan siyaset anlayisi bugün tabanlarinida dahada tahamülsüz hale getirmistir,ki ..bunun en büyük adresi tabiki Akp dir Asil tehlike budur ,,bu siyaset degil ..ülkeyi tehlikeli boyutta bölmektir..!! Türkiye siyasi politikalar boyutunda bu kadar cikmazlara girmemisti..!! tabiki bunun adresi Akp dir..istikrarsiz hale getirilen ülkemiz onun adresi Akp dir yukarda arkadasim kaynak istemissin okaynaktan aldigim inan denizden bir kum tanesine benzer..!! senin deyiminle okadar insanlarimizi germemek icin ..!! Adres sadet partisinin Akp,ye karsi progandasinda bulabilirsin ve göreceksin orda yapilan Akp,ye karsi resimli ve s.tayyipin sözlerini...birkacinida sen bize sunarsan memnun oluruz...cok güzel bir calisma yapmislar. benim aldigim sade bir kelimedir...o zaman bana yazdiklarini bir daha gözden gecirecegine inaniyorum .. bugün s.erbakanin söylediklerini,de yazmaya gerek yok.. Saygilar yamyam frankfurt Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 15 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 15 Temmuz , 2007 Erbakan da kıymetlendi he, bu bazı çevrelerin samimiyetinin göstergesidir... Vatandaşım, git başlık aç ABD'ci de, biz de Türkiye "komple" ithal politika uyguluyor diyelim; ama gelip de ABD askerlerinin zulmünü bir Başbakanı alakasız zamanda söylediği sözlerle eleştirmek için malzeme yapma... Bu gerçekten "kötü" bir eylemdir ve ben sizi defalarca da kınıyorum... Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 16 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 16 Temmuz , 2007 Bence yazık olan. Körü körüne birilerini savunmaya çalışmaktır. “Irak’da savaşan kahraman Amerikan askerlerinin sağ-salim ülkelerine dönmesi için dua ediyoruz” Irak'ta yeni yüzyılın en büyük katliamı yaşanırken, Erdoğan bunu söylemişmidir söylememişmidir? Bunu kınamak, bunun hesabını sormak yerine. Bunu dile getirenlere saldırmanın mantığı nedir ? bence önce, yüzbinlerce insanın katillerine "kahraman" diyen kişiyi kına. Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 16 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 16 Temmuz , 2007 Bence yazık olan. Körü körüne birilerini savunmaya çalışmaktır. ?Irak?da savaşan kahraman Amerikan askerlerinin sağ-salim ülkelerine dönmesi için dua ediyoruz? Irak'ta yeni yüzyılın en büyük katliamı yaşanırken, Erdoğan bunu söylemişmidir söylememişmidir? Bunu kınamak, bunun hesabını sormak yerine. Bunu dile getirenlere saldırmanın mantığı nedir ? bence önce, yüzbinlerce insanın katillerine "kahraman" diyen kişiyi kına. Mart 2003 de söylenmiş zorunlu bir ifade ürünü sözlerdir; "Allah belanızın verir orada" diyemez kimse ABD'ye, diyen çıksa da görsek zaten... Terörle de alakalı bir durum değil tarihe bakarsak, daha yeni başlıyormuşuz hani... **** ******* **** olanları kınıyorum esas, anladınız siz onu... Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 Mart 2003 de söylenmiş zorunlu bir ifade ürünü sözlerdir; "Allah belanızın verir orada" diyemez kimse ABD'ye, diyen çıksa da görsek zaten... Terörle de alakalı bir durum değil tarihe bakarsak, daha yeni başlıyormuşuz hani... **** ******* **** olanları kınıyorum esas, anladınız siz onu... Zorunluluk neresinde, Erdoğandan başka kaç dünya lideri söylemiştir bunu ? Körü körüne savunu kötüdür. ABD cilikte artık gemiyi azıya alan Erdoğanın ağzından çıkmıştır. 150 bin ABD askerini Türkiyeye yerleştirmek için aylarca çırpınan Erdoğan için bu söz normaldir. Ancak buna "zorunludur" gibi bir kulp takamazsın. Türkiye Cumhuriyeti başbakanının böyle bir zorunluluğu yoktur. “Irak’da savaşan kahraman Amerikan askerlerinin sağ-salim ülkelerine dönmesi için dua ediyoruz” buna "zorunlu bir ifade" kulpu pek uymaz. Belki körü körüne savunu için çok uğraşılsa başka kulplar bulunabilir. İnsanların birilerini savunmak için kendilerinin bile inanmıyacağı şeyleri yazmalarını anlıyamıyorum. Alıntı
Φ aslı_baysal Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 alio herkezi kınadın herkez yanlış bi senin akpartin doğru ölemi ***** ***** **** orda ölen insanlar için gözyaşı dökmen gerekirken burda akpnin yaptıklarının karşıtlarını kınıyorsun dikkat et alio çok dikkat et ilerde amerika senin ülkenede girmeye çalışacak ya girerse aynı zulümler sanada ailenede uygulanırsa o zaman ciğerin yanacak bak dinle neler olmuş neler bitmiş dinlemeden etmeden gerçekleri bilmeden tek bir görüşe inanarak insanlanları yargılama herşey politika siyaset değildir bak dinle bak neler olmuş bush diyorki : tanrı beni ilahi bir misyonla görevlendirdi bu bir din savaşıdır geniş ve uzun vadeli haçlı savaşı başlamıştr ya benimlesiniz yada karşımda ......george w. bush......... bunun üzerine tayyip erdağon : "Irakta savaşan kahraman amerikan askerlerinin sağ salim ülkelerine dönmeleri için dua ediyoruz" varmı daha söleyecek sözün alio ? Alıntı
Φ muki Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 alio herkezi kınadın herkez yanlış bi senin akpartin doğru ölemi ***** ***** **** orda ölen insanlar için gözyaşı dökmen gerekirken burda akpnin yaptıklarının karşıtlarını kınıyorsun dikkat et alio çok dikkat et ilerde amerika senin ülkenede girmeye çalışacak ya girerse aynı zulümler sanada ailenede uygulanırsa o zaman ciğerin yanacak bak dinle neler olmuş neler bitmiş dinlemeden etmeden gerçekleri bilmeden tek bir görüşe inanarak insanlanları yargılama herşey politika siyaset değildir bak dinle bak neler olmuş bush diyorki : tanrı beni ilahi bir misyonla görevlendirdi bu bir din savaşıdır geniş ve uzun vadeli haçlı savaşı başlamıştr ya benimlesiniz yada karşımda ......george w. bush......... bunun üzerine tayyip erdağon : "Irakta savaşan kahraman amerikan askerlerinin sağ salim ülkelerine dönmeleri için dua ediyoruz" varmı daha söleyecek sözün alio ? Sevgili aslı baysal, 'anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az'! Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 CYRANO ve aslı baysal vatandaşlar... Söz Mart 2003'de söylendiği iddia edilen sözdür ayrıca karşılıklı konuşma içinde Bush'un Erdoğan'a biz haçlılarız dediğini bilmiyorum, varsa link falan ekleyin lütfen, benim bildiğim bu sözlerin bağımsız olduğu ve buraya eklenen sözün de işkencelerle bir alakası olmadığıdır... Türkiye ABD ile her zaman ilişki içinde olacaktır ve kimse o makama gidip de kötü konuşamaz; buradan laf sallar, üzerine sallananını da kabullenmiş olur... Benim AK partim diye bir olay da yok; gayet de bazı kurumlarla ilişki içindeler, bu da küresel gerçeklerin bir parçasıdır... Neyse uzatmayalım: 1)Sözün tarihi gayet açıkça bu işkencelerle bir alaka olmadığını ve çok önemli bir diplomatik dönemde söylendiğini ortaya koyuyor(Mart 2003)... 2)Ben zaten bu çağı bize mutluluk ilacı gibi gösterenleri defalarca "kınıyorum"; ama emin olun AKP'den çok başaka "birileri" giriyor bu tanıma... 3)AKP ile hiçbir bağım yok, siz öyle görüyorsanız bu da beni hiç ilgilendirmiyor... 4) Kullandığım isim ali0_1'dir üşenenler ali de diyebilir; bu üslubu sadece istediği kıvamda laf bulamamış olanların durumuna veriyorum... Alıntı
Φ muki Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 17 Temmuz , 2007 CYRANO ve aslı baysal vatandaşlar... Söz Mart 2003'de söylendiği iddia edilen sözdür ayrıca karşılıklı konuşma içinde Bush'un Erdoğan'a biz haçlılarız dediğini bilmiyorum, varsa link falan ekleyin lütfen, benim bildiğim bu sözlerin bağımsız olduğu ve buraya eklenen sözün de işkencelerle bir alakası olmadığıdır... Türkiye ABD ile her zaman ilişki içinde olacaktır ve kimse o makama gidip de kötü konuşamaz; buradan laf sallar, üzerine sallananını da kabullenmiş olur... Benim AK partim diye bir olay da yok; gayet de bazı kurumlarla ilişki içindeler, bu da küresel gerçeklerin bir parçasıdır... Neyse uzatmayalım: 1)Sözün tarihi gayet açıkça bu işkencelerle bir alaka olmadığını ve çok önemli bir diplomatik dönemde söylendiğini ortaya koyuyor(Mart 2003)... 2)Ben zaten bu çağı bize mutluluk ilacı gibi gösterenleri defalarca "kınıyorum"; ama emin olun AKP'den çok başaka "birileri" giriyor bu tanıma... 3)AKP ile hiçbir bağım yok, siz öyle görüyorsanız bu da beni hiç ilgilendirmiyor... 4) Kullandığım isim ali0_1'dir üşenenler ali de diyebilir; bu üslubu sadece istediği kıvamda laf bulamamış olanların durumuna veriyorum... Daha hala tutturmuşsunuz 'çok önemli diplomatik dönemde söylenmiştir' diye. Bu cümle ne Mart 2003 te, ne de herhangi bir başka tarihte sarf edilecek cümle mi? Bırakın bu olayın içinden sıyrılmak için kullanılan ucuz lafları. Tayyip Ağa Amerikan askerlerinin sağ salim ülkelerine dönmeleri için dua edebilir, ancak bize sordu mu 'duacıyız' demeden evvel bizim neye dua etmek istediğimizi? Alıntı
Φ aslı_baysal Gönderi tarihi: 19 Temmuz , 2007 Gönderi tarihi: 19 Temmuz , 2007 CYRANO ve aslı baysal vatandaşlar... Söz Mart 2003'de söylendiği iddia edilen sözdür ayrıca karşılıklı konuşma içinde Bush'un Erdoğan'a biz haçlılarız dediğini bilmiyorum, varsa link falan ekleyin lütfen, benim bildiğim bu sözlerin bağımsız olduğu ve buraya eklenen sözün de işkencelerle bir alakası olmadığıdır... Türkiye ABD ile her zaman ilişki içinde olacaktır ve kimse o makama gidip de kötü konuşamaz; buradan laf sallar, üzerine sallananını da kabullenmiş olur... Benim AK partim diye bir olay da yok; gayet de bazı kurumlarla ilişki içindeler, bu da küresel gerçeklerin bir parçasıdır... Neyse uzatmayalım: 1)Sözün tarihi gayet açıkça bu işkencelerle bir alaka olmadığını ve çok önemli bir diplomatik dönemde söylendiğini ortaya koyuyor(Mart 2003)... 2)Ben zaten bu çağı bize mutluluk ilacı gibi gösterenleri defalarca "kınıyorum"; ama emin olun AKP'den çok başaka "birileri" giriyor bu tanıma... 3)AKP ile hiçbir bağım yok, siz öyle görüyorsanız bu da beni hiç ilgilendirmiyor... 4) Kullandığım isim ali0_1'dir üşenenler ali de diyebilir; bu üslubu sadece istediği kıvamda laf bulamamış olanların durumuna veriyorum... Türkiye ABD ile her zaman ilişki içinde olacaktır ve kimse o makama gidip de kötü konuşamaz; buradan laf sallar, üzerine sallananını da kabullenmiş olur... öle bi zorunluluğumuzmu var ya biz amerikaya her zaman muhtaçmı olacağız yani israile hizmetmi edeceğiz bizler çocuklarımı torunlarımız emeğimizi fatih sultan mehmetimize kılıç çekipte islam dinini kötüleyen sadece islam ülkeleri ile savaşmak isteyen zihniyetlere daima muhtaçmı olacağız...? neden hep kendi işine gelen şeyleri sölüyorsun bu memlekette sadece sen yaşamıyorsun 70 milyon insan seninle aynı fikirdemiki sen buraya çıkıp saçmalıyorsun neymiş abd ye kötü konuşamazmış her zaman iyi ilişkiler içerisinde olmak zorundaymışız vay be koskoca osmanlıyı biz bi köşeye bırakalım kıyamete kadar amerikaya esir kalalım ölemi sende ufacık beyin olsa yazdıklarımı araştırırsın araştırmadan bilmeden etmeden böle konuşmazsın... peki ali herşey bi yana senin askerinin lübnanda ne işi var kardeşim ne işi var lübnanda sölermisin bana söleyemezsin ben sölüyorum lübnanın silahlarını elinden alıp israil askerlerinin elini kolunu sallaya sallaya lübnanı alması peki bu adaletmi senin adaletin bu kadarmı........? kuzey ırağa aylarca askerini sokamıyorsun ama hemen tak tak diye imzaları basıp lübnana askeri yolluyorsun komik olma ali komik olma lütfen senin sülalendede askere giden mehmetçik elbisesi giyen yiğitler vardır herkezi kendin gibi korkak sanma sen amerikaya muhtaç olabilirsin ama 70 milyon muhtaç değil.. 2 gün önce akpli bi arkadaşımla konuşuyorum dedimki akp müslümanlık adına bişi yaptımı .....? cevap veremedi.. bildiklerimin hepsini tek tek anlattım şehitlere kelle demesini apoya sayın demesini vs vs buna rağmen neden akp amerikayla ab ile ımf ile ne işin var senin sen müslüman insansın peygamber efendimiz (s.a.v) efendimiz müslümanların kafirlerle dostluğunu yasaklamamışmıdır dedim bana kalktı ne dedi biliyormusunuz sen nerden biliyorsun akp belki abd ile yalandan dostluk kuruyor abd yi kullanıp atacak dedi ya sen kimsinki abd yi kullanıp atacaksın senin ekonomin nedir senin alım gücün nedir hem müslümanlıkta yalandan dostluk olurmu ......? senin bahçende domates var sen neden manavdan domates alıyrsun dedim bana öle şeyler sölüyorki inanamazsınız arkadaşım olduğuna ben bile şaşırdım... işte arkadaşlar insanlar bu hale gelmiş artık o kadar büyük oyunlar oynanıyorki şu toprağıma şu ülkeme atalarıma verilen bunca emeğe yazık değilmi insanların bilinçlenmesi gerekiyor ... neymiş benim babam akp veriyor bende akp ye vericem yapma ya sen babanın sözünü ne kadar çok dinliyorsun be gece yarısı evden kaçıyorsun baban seni sabaha kadar arıyor sonra bir sürü olay yaşıyorsun babana dikleniyorsun sonrada benim babam veriyor bende vericem bak sen nesin biliyormusun cahilsin cahil senin baban kendini köprüden atsa sendemi köprüden atacaksın be akılsız babanı uyarmıcanmı köprüden atmaya kalksa herkez işine geldiği gibi konuşuyor araştırın arkadaşlar oy verirken tüm partileri araştırın bilinçli oy verin tartışacağınız zamanda ***** ****** sözler söleyip kendinizi güldürmeyin SEN TÜRKSÜN KÜKRE ÜRKSÜN Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.