Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2024 Ağu 30 Admin Dünyanın en büyük plastik kirleticileri ortaya çıktı Beş yıldan fazla bir süredir, düzinelerce ülkedeki vatandaş bilim insanları, çevredeki plastik atık miktarını ölçmek ve kaynağını izlemek için iddialı bir girişimde plajları, su yollarını, parkları, kalabalık şehir sokaklarını ve diğer kamusal alanları taradı. Mümkün olan her yerde her plastik üründeki markayı veya ticari markayı ve bu markalara sahip ürün sayısını dikkatlice kaydettiler, ayrıca 2018'den 2022'ye kadar süren her denetim etkinliğinin yerini, tarihini, türünü, ürün türünü, plastik katman sayısını ve saatini de not ettiler. Şimdi, araştırmacılar bu sonuçları plastik üretimi ile plastik kirliliği arasında net bir bağlantı bulan yeni bir makalede sentezlediler, böylece plastik üretimindeki yüzde birlik bir artış, çevredeki plastik kirliliğinde yüzde birlik bir artışla ilişkilendirildi. Dal's School for Resource and Environmental Studies'den ortak yazar Dr. Tony Walker'ın da aralarında bulunduğu ekip, tek kullanımlık tüketim malları üreten şirketlerin soruna ev ve perakende şirketlerinden orantısız bir şekilde daha fazla katkıda bulunduğunu ve toplanan ürünlerin çoğunun ayırt edilebilir bir markasının olmadığını da belirledi. Dr. Walker, "Çöp denetimlerinin küresel kuzeyde mi yoksa küresel güneyde mi yapıldığına bakılmaksızın, plastik üretimi ile plastik kirliliği arasındaki doğrudan ilişkinin dünya çapında tutarlı olduğunu bulduğumuzda şaşırdık" diyor ve plastik üretiminin 2000'den 2019'a yaklaşık 400 metrik tona iki katına çıktığını belirtiyor. "Bu, her yerde bulunan plastik kirliliğinden sorumlu şirketlerin nerede yaşarsanız yaşayın tutarlı olduğunu doğruluyor." Veriler "kendi adına konuşuyor" Çarşamba günü (24 Nisan) Science Advances'ta yayınlanan çalışma, üretim ile kirlilik arasındaki küresel ilişkinin ilk sağlam niceliğini belirliyor ve dünya liderlerinin dördüncü yıllık Uluslararası Müzakere Komitesi'nde (INC-4) Küresel Plastikler Anlaşması'nı imzalamak üzere Ottawa'da bir araya geldiği bir zamanda geliyor. Ayrıca, envantere alınan iki milyondan fazla plastik ürünün yaklaşık %52'sinin tanımlanabilir bir markasının olmadığını keşfettiler ve bu da izlenebilirliği ve hesap verebilirliği artırmak için plastik ürünlerin üretimi ve etiketlenmesi konusunda daha iyi şeffaflığa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, şirketlerin ürünlerini, ambalajlarını ve markalarını niceliksel olarak takip etmek ve raporlamak zorunda oldukları uluslararası, açık erişimli bir veritabanı oluşturmayı öneriyor. “Üretim ve kirlilik arasındaki ilişkiyi ilk gördüğümde şok oldum,” diyor Moore Plastik Kirliliği Araştırma Enstitüsü'nden ortak yazar Win Cowger. “Büyük markaların yaptıklarını söyledikleri her şeye rağmen, çabalarından olumlu bir etki görmüyoruz. Ancak diğer yandan, hızlı hareket eden tüketim malları şirketlerinin plastik üretimini azaltmasının çevre üzerinde güçlü bir olumlu etkiye sahip olacağı konusunda bana umut veriyor." Dalhousie'deki bilim insanları ve ABD, Avustralya, Filipinler, Yeni Zelanda, Estonya, Şili, İsveç ve İngiltere'deki bir düzine farklı üniversite tarafından yürütülen araştırma, 56 küresel şirketin tüm markalı plastik kirliliğinin yarısından fazlasından sorumlu olduğunu buldu. Makalede, markalı plastik kirliliğinin ilk beş üreticisinin yaklaşık 910.000 markalı ürünün %11'inden sorumlu olan Coca-Cola Şirketi, ardından PepsiCo (%5), Nestlé (%3), Danone (%3) ve Altria/Philip Morris International (%2) olduğu belirtiliyor. En büyük şirketler gıda, içecek veya tütün ürünleri üretiyor. Dr. Walker, "Bu küresel markalı plastik kirliliği verileri kendi adına konuşuyor ve dünyanın en büyük küresel üreticilerinin en büyük plastik kirleticileri olduğunu açıkça gösteriyor" diyor. Paradigma değişimi gerekiyor Beş yıllık analizde 84 ülkede 1.576 denetim etkinliğinden veriler kullanıldı. Marka denetimleri, gönüllülerin atık temizlemeleri gerçekleştirdiği ve toplanan markaları belgelediği vatandaş bilimi girişimleridir. 100.000'den fazla gönüllü, Break Free from Plastic veya 5 Gyres' TrashBlitz uygulaması aracılığıyla veri gönderdi. Yazarlar, plastik üretimi ile kirlilik arasındaki güçlü ilişkinin coğrafyalar ve farklı atık yönetim sistemleri arasında tek kullanımlık plastik tüketim mallarının üretiminin azaltılmasının küresel plastik kirliliğini azaltabileceğini öne sürüyor. Dr. Walker, "Bu çalışmadan elde edilen bulgular, özellikle markalı plastik kirliliğinin yarısından sorumlu olan en iyi markalı üreticiler olmak üzere plastik üreticilerini nasıl düzenlediğimizde bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız olduğunu gösteriyor" diyor. Dünya liderleri için bu araştırma, kurumsal hesap verebilirlik, plastik üretim azaltma önlemlerine öncelik verme ve yeniden kullanım ve doldurma sistemlerini teşvik etme hükümleri içeren yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmayı desteklemek için bir araç görevi görüyor. 5 Gyres Enstitüsü'nde Bilim ve Yenilik direktörü olan Dr. Lisa Erdle, "Çalışmamız, plastik kirliliğiyle mücadelede kurumsal hesap verebilirliğin kritik rolünü vurguluyor" diyor. "INC-4'teki dünya liderlerini bilimi dinlemeye ve Küresel Plastik Anlaşması müzakereleri sırasında plastik üretimi ile kirlilik arasındaki açık bağlantıyı dikkate almaya çağırıyorum." Kaynak: OH
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.