Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2024 Ağu 3 Admin Yüzme Yarışlarında Doping tartışması tırmanırken Çin için 5 büyük soru: Bu Hız 'İnsanlık için mümkün değil' Çin'den Pan Zhanle Çarşamba gecesi 100 metre serbest stilde zafer kazandığında, iltihaplı bir yarayı yeniden açtı. Çin, Tokyo 2020'den beri yüzücüleri için bir doping programı yürütmekle şüpheleniyordu ve Pan'ın kendi dünya rekorunu neredeyse yarım saniye kıran yüzüşünün temiz olmadığı yönündeki şüpheler ve suçlamalarla karşılandı. Çin neden ilgi odağı altında? Şubat 2021'de Çin'den toplam 23 yüzücünün pozitif test sonucu aldığı tespit edildi, ancak ulusal yönetim organı trimetazidin izlerinin kirli gıdadan kaynaklandığını söylediği için Tokyo Olimpiyatları'nda yarışmaya devam etmelerine izin verildi. Ne Dünya Anti-Doping Ajansı ne de Dünya Su Sporları bu iddiaya itiraz etmedi. Eski kuruluş, Covid kısıtlamaları nedeniyle kendi testlerini yapmak için Çin'e giremediğini söyledi. Pozitif çıkan yüzücülerden biri olan Qin Haiyang, 2024 Oyunları'nda Adam Peaty'nin 100m kurbağalama finalinde yüzdü. Altıncı oldu. Paris'te yaşanan 2021 tartışmasına karışan 11 Çinli yüzücüden biri. Neden tekrar sorular soruluyor? Üç yıl önce Tokyo'da yüzme izni alan 23 yüzücüden biri olmayan Pan, Çarşamba gecesi kendi 100m serbest stil dünya rekorunu kırarak Avustralyalı Kyle Chalmers'ı bir saniyeden fazla geride bıraktı. Kendisi de eski bir sprint yüzücüsü olan Avustralyalı antrenör Brett Hawke, Pan'ın yüzmesinin "insan olarak mümkün olmadığını" söyledi. Hawke şunları ekledi: "Dinleyin, sadece dürüst olacağım. O yüzmeye kızgınım, birkaç nedenden dolayı kızgınım. "Bu gerçek değil, o alanı yenemezsin - Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy - 100 serbestte o adamları bir tam vücut boyuyla yenemezsin." Pan'ın yüzmesinden bir gün önce, ABD Anti-Doping Ajansı başkanı Travis Tygart, "Çin, bu pozitif testi [2021'de] sert bir steroid için halı altına süpürdü" dedi. Çin nasıl tepki verdi? Öfkeyle. Oyunlar başlamadan önce, Çin'in anti-doping ajansı, iki yüzücünün daha 2022'de yasaklı bir madde için pozitif çıktığına dair bir haberin ardından, ABD yayını New York Times'ın Olimpiyat kampanyalarını sabote etmeye çalıştığını söyledi. Çin, bir açıklamada raporun "adil olmadığını ve ahlaksız olduğunu" ve New York Times'ın Çin yüzme takımının "psikolojisini etkilemeye" çalıştığını söyledi. Pan, Çarşamba günü dünya rekoru kıran yüzmesinin ardından konuyu kendisi gündeme getirdi. "Geçen yıl 29 test aldım ve hiçbiri pozitif çıkmadı," dedi. "Yarıştan sonra test edildim ve sonucu göreceğiz." 100m ve 200m kelebekte bronz madalya kazanan Zhang Yufei, Çin'in 4×100 serbest bayrak yarışında üçüncü olmasına yardımcı olduktan sonra şunları söyledi: "İlk başta [suçlamalar hakkında] çok üzüldüm, çünkü bu tür testleri çok sık yapıyoruz. Bir şeyleri yapmayı reddetmiyoruz." Diğer yüzücüler ne dedi? İngiltere'yi 200m serbest bayrak yarışında altın madalyaya taşıyan ve Pan'ın dörtlüsünü yenen Takım GB yüzücüsü Duncan Scott, tartışma hakkında konuşmadı. Diğerleri konuyu geçiştirdi. Pan'ın ardından bronz madalya kazanan Romanyalı Popovici, "Pan'dan bile daha hızlı bir zaman yapmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Şu anda hayatta olan ve bunu başarabilen yüzücüler var. Tek mesele bir araya getirmek ve doğru zamanda yapmak. Bu bizim için tek motivasyon.” Chalmers şunları söyledi: “Yarışı kazanmak için elimden gelen her şeyi yapıyorum ve herkesin benim yaptığım gibi sporun bütünlüğüne sadık kalarak aynı şeyi yaptığına inanıyorum. İnanıyorum ki... o [Pan] o altın madalyayı hak ediyor.” Pan'ın Avustralyalıyı 100m etkinliğinden önce ve sonra onu küçümsemekle suçlamasının ardından Chalmers ile ilgili bölümde başka bir katman daha var. Yarıştan sonra havuzda el sıkışan ikilinin fotoğrafları var, ancak Pan şunları söyledi: “4x100m bayrak yarışındaki ilk gün bana hiç dikkat etmedi.” Pan'ın geçmişte idolleştirdiğini söylediği Rio 2016 100m serbest stil şampiyonu Chalmers buna cevaben şunları söyledi: “Bunu biraz garip buluyorum. Bayrak yarışlarından önce ona yumruk pompaladım ve sonra odağım takım arkadaşlarıma ve kendi yarışıma kaydı.” Çin yıllar içinde gelişme kaydetti mi? Mesele şu ki: Londra 2012'den beri madalya sayıları o kadar da etkileyici değil. On iki yıl önce yüzmede madalya tablosunda ikinciydiler ve beş altın madalya dahil 10 madalya kazandılar. ABD, 16'sı altın olmak üzere 31 madalya ile tablonun zirvesindeydi. Rio'da Çin altı madalya kazandı - Büyük Britanya ile aynı sayı. Her iki ülke de birer altın madalya kazandı. ABD, 16'sı altın olmak üzere 33 madalya kazandı. Ve Tokyo 2020'de Çin, havuzda altı madalya ile madalya tablosunda dördüncü oldu: üç altın, iki gümüş ve bir bronz. Büyük Britanya, dördü altın olmak üzere sekiz madalya kazandı. Paris 2024'te şimdiye kadar yedi madalya kazandılar - Pan'ın altını, iki gümüş ve dört bronz madalya. Madalya tablosunda altıncı sıradalar. Avustralya, ABD'nin önünde lider [bu Cuma günkü yarışlardan önce]. Yani Çin yüzücüleri için bir doping programı yürütüyor olsa bile, bunun pek işe yaradığı görünmüyor. Kaynak: The i
Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2024 Ağu 3 Yazar Admin Doping skandalına karışan bir başka Çinli Olimpiyat madalyalı yüzme sporcusu herhangi bir yanlış yapmadığını belirtti NANTERRE, Fransa (AP) — Wang Shun, Cuma gecesi Paris Olimpiyatları'nda erkekler 200 metre bireysel karışıkta bronz madalya kazandıktan sonra hile yaptığı iddialarını şiddetle reddetti. Wang, Zhang Yufei'nin ardından bu oyunlarda madalya kürsüsünde yer alan Çin doping skandalıyla bağlantılı ikinci yüzücü oldu. Zhang, La Defense Arena'da üç madalya kazandı ve hem 100 hem de 200 kelebekte bronz madalya ve 4x100 serbestte bayrak yarışında bronz madalya aldı. Zhang ve Wang, Tokyo Olimpiyatları öncesinde yasaklı bir madde için pozitif çıkan 23 Çinli yüzücü arasındaydı. Herhangi bir yaptırım uygulanmadan yarışmalarına izin verildi ve bu yıl medyada cezasız kalan başarısız testler bildirilene kadar kimlikleri belirlenemedi. Zhang'ın bu haftaki yorumlarını yansıtan Wang, Paris öncesinde kapsamlı testler yapıldığını söyledi. Bir tercüman aracılığıyla "Çinli yüzücüler sadece temiz bir şekilde yarışıyor" dedi. "Amacımız bu." Wang, Mayıs ayında Olimpiyat takımı için yeterliliklerini tamamlarken 28 kez test edildiğini söyledi - "haftada ortalama iki kez". "Olimpiyat Oyunları'ndan önceki iki hafta içinde 11 kez test edildim," diye ekledi. "Tüm bu testler masumiyetimi kanıtladı." Olimpiyat yüzme yarışmasında iki gün kala Çin, yarısı doping skandalıyla bağlantılı sekiz madalya kazandı. Genel madalya tablosunda yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin (21) ve Avustralya'nın (13) gerisindeler. Çin'in tek altın madalyalı sporcusu Pan Zhanle, 100 serbestte yarışmanın tek dünya rekorunu kırdı. Tokyo'dan önce pozitif test sonucu çıkan yüzücüler listesinde değildi. Kaynak: AP
Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2024 Ağu 3 Yazar Admin Çin, New York Times'ı Olimpiyatları sabote etmekle suçluyor Çin'in doping karşıtı ajansı (CHINADA), Reuters'ın yeni bir raporuna göre The New York Times'ı "doping sorunlarını siyasallaştırmakla" suçladı. Çin, The Times'ı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Çinli sporcuların "psikolojisini etkilemeye" çalışmakla suçladı. Gazete, iki Çinli yüzücünün yasaklı bir steroid için pozitif test sonucu aldığını ancak pozitif testlerin kaynağının kirli gıdalara dayandığı ortaya çıkınca cezaların kaldırıldığını bildirdi. CHINADA Çarşamba günü yaptığı açıklamada "(The New York Times'ın) temel amacı Paris Olimpiyat yüzme yarışmasının düzenini bozmak, Çinli sporcuların psikolojisini etkilemek ve rekabet yeteneklerini zayıflatmaktır" dedi. "Bu son derece haksız ve ahlaksız." Ancak The Times, rapordan geri adım atmayı reddetti. Bir sözcü, Reuters'a yaptığı açıklamada "Haberimizin doğruluğundan eminiz" dedi. Reuters'a göre Çin, et ürünlerindeki doping kirliliğini "dünya çapında yaygın bir sorun" olarak nitelendirdi. CHINADA, "İlgili araştırmalar, trenbolonun gücü ve patlayıcı kuvveti artırmada güçlü bir etkiye sahip olan ve yaygın bir kirletici olmayan bir protein anabolik preparatı olduğunu gösteriyor" dedi. Çin, Cuma sabahı itibarıyla Paris Oyunları'nda göz kamaştırıcı 13 altın madalya topladı. Kaynak: NIS
Gönderi tarihi: 5 Ağustos , 2024 Ağu 5 Yazar Admin Adam Peaty, Çin takımını 'hile' yaptıkları için eleştirdi ve Olimpiyat yetkililerini uyardı Adam Peaty, Çin'in erkekler 4x100 metre karışık bayrak yarışındaki zaferinin meşruiyetini sorguladı ve Olimpiyat yetkililerini 'uyanıp işinizi yapın' diye uyardı. Qin Haiyang ve Sun Jiajun ülkelerinin altın madalya kazanmasına yardımcı oldu ancak Tokyo Olimpiyatları öncesinde yasaklı madde trimetazidin için pozitif çıkan 23 Çinli yüzücüden ikisiydi. İkili, kirli yiyecekler yoluyla ilacı bilmeden yuttukları bulgusuna dayanarak yarışmaya izin aldı. Bu sorun, Paris 2024'e giden süreci büyük ölçüde gölgede bıraktı ve birkaç yüzücünün güvensizliğine yol açtı. Hem Katie Ledecky hem de Caeleb Dressel, havuzdaki son aksiyon gecesinde eleştirilere katılan Peaty'nin Qin'i tek başına eleştirmesiyle endişelerini dile getirdi. 'Son zamanlarda gördüğüm en sevdiğim alıntılardan biri, adil kazanmıyorsanız kazanmanın bir anlamı olmadığıdır,' dedi Peaty. 'Bence bu gerçeği kalbinizde biliyorsunuz.' Peaty ayrıca, Qin'in 2017'de farklı bir performans arttırıcı ilaç için pozitif bir test sonucu verdiğine dair New York Times iddiasına atıfta bulunmuş gibi görünüyordu - ki bu o zamanlar gıda kirliliğine bağlanmıştı - artık yarışmasına izin verilmemesi gerektiğinin bir nedeni olarak. Peaty şunları söyledi: 'Dokunduğunuzda ve hile yaptığınızı biliyorsanız, kazanmıyorsunuz. Bana göre, eğer buna katıldıysanız ve iki kez ''kirletildiyseniz'', onurlu bir kişi olarak spordan uzak durmalısınız. 'Tüm bir ulusu veya bir grup insanı tek bir fırçayla resmetmek istemiyorum, bunun çok haksız olduğunu düşünüyorum. Ancak bunun iki vakası oldu ve çok hayal kırıklığı yarattı. 'Amerikalılar çok sesliydi. Bununla dikkatimizin dağılmasını istemedik. Baştan beri söylediğim şey bunun bir dolandırıcılık olduğudur. Eğer hile yapıyorsanız, bu dolandırıcılıktır.' Oliver Morgan, Duncan Scott ve Matt Richards ile birlikte yarışan Peaty, podyum sıralarının dışında dördüncü oldu ancak bunun ekşi üzüm vakası olmadığında ısrar etti. Spordaki geleceği konusunda emin olmasa da Peaty, her Team GB yüzücüsünün Los Angeles'taki 2028 Olimpiyatları öncesinde Çinli yüzücüleri çevreleyen sırayı ateşe yakıt olarak kullanacağında ısrar etti - ancak anti-doping patronlarına daha fazlasını yapmaları çağrısında bulundu. 'Orada olsam da olmasam da önümüzdeki dört yıl boyunca bunu kendi avantajımıza kullanacağız,' dedi. 'Bu çocukların bunu taşıyacağını biliyorum ve dört yıl sonra nasıl yapacaklarını göreceğiz. 'Ancak işini yapması gereken insanlara - uyanın ve işinizi yapın. Sisteme inanmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama inanmıyoruz da. Bence daha katı olmalı. 'Kürsüyle ilgili değil çünkü yarışta kim olursa olsun, kafamda orada olmak için adil olması gerektiğini düşünüyorum. Bir takım olarak elimizden gelenin en iyisini yaptık.' Peaty, cumartesi günü, pazartesi günü Covid testinin pozitif çıkmasının ardından fiziksel olarak hayatının 'en kötü haftasını' geçirdiğini ve bir önceki gece erkekler 100 metre kurbağalamada gümüş madalya kazandığını anlattı. Şu anda 29 yaşında olan ve son birkaç yıldır sakatlık ve ruh sağlığıyla mücadele eden Peaty, bunun son Olimpiyatları olup olmayacağına dair hiçbir işaret vermedi. Peaty, 'Yarın asla garantili değil ve eğer kalbim istiyorsa kalbim istiyor ve bunu yapmak için kendimle o sözleşmeyi imzalayacağım,' diye ekledi. 'Bu çok uzakta olabilir, ancak bu sefer çok fazla acı verdiği için spordan uzaklaşmam gerektiğini düşünüyorum. 'Her şeye biraz ara vereceğim ve cevabın ne olduğunu gerçekten bilmiyorum. Zaman ayırıyorum, eğer ailemin bana ihtiyacı varsa bana ihtiyaçları var. Kalbinize yalan söyleyemeyeceğinizi bilmiyorum ama eğer istiyorsa, istiyordur.' Kaynak: DailyMail
Gönderi tarihi: 6 Ağustos , 2024 Ağu 6 Yazar Admin Pan Zhanle: Kyle Chalmers'ı yenerek uyuşturucu tartışmasını başlatan Çinli yüzücü, Paris havuzunda yine inanılmaz bir performans sergiledi Pan Zhanle, Paris Olimpiyatları'nda havuzda rakiplerini yine alt etti 45.92'lik müthiş bir bölümle Çin, 4x100m serbest bayrak yarışında altın madalya kazandı 20 yaşındaki Zhanle, 100m serbestte de dünya rekoru süresiyle kolayca kazandı Çinli yüzücü Pan Zhanle, Paris Olimpiyatları'nda unutulmaz bir an daha yarattı - süperstarın gerçekten temiz bir atlet olup olmadığı konusunda spekülasyonlar devam ediyor. 100m serbest finalinde Avustralyalı Kyle Chalmers'ı rahatça yenen Zhanle, ülkesi adına La Defense Arena'da yarışırken tüm zamanların en hızlı 100m bayrak yarışını tamamladıktan sonra yine dikkatleri üzerine çekti. Zhanle'nin 45.92'lik müthiş bölümünün ardından Çin, 20 yaşındaki sporcunun bir başka büyük açıklamasıyla 4x100m serbest bayrak yarışında altın madalya kazandı. Elektrikli performansı, rakip uluslararası yarışmacıların Paris Oyunları'na doping bulutu altında giren Çin'in tartışmalı yüzme takımına karşı konuşmasının ardından geldi. Birçok kişi, 23 Çinli yüzücünün 2020 sonu ve 2021 başında Tokyo Olimpiyatları öncesinde yasaklı madde trimetazidin (TMZ) için pozitif test sonucu aldığına dikkat çekti. O dönemde Çin'in doping karşıtı kurumu, tüm yüzücülerin kirli yiyecek yediği sonucuna vardı ve Avustralya sığır etini suçladı - ve Zhanle mikroskop altındaki 23 havuz yıldızından biri olmasa da, Paris'teki insanüstü performansları göz önüne alındığında şüpheler devam ediyor. İngiliz yıldız Adam Peaty, Çinli yüzücülerin 'onurunu' sorguladı - ve Avustralyalı üst düzey yüzme antrenörü Brett Hawke, Zhanle'nin 100 metre serbestte Chalmers'ı neredeyse bir boy farkla geride bırakma çabasının temiz bir atlet için insanca mümkün olmadığını söyledi. 'Hızı inceledim. Anlıyorum. Ben bu konuda uzmanım, yaptığım iş bu,' diye yazdı Hawke Instagram'da. ABD öncülüğündeki Batı başa çıkma mekanizması '100 serbestte bu adamları bir tam vücut boyuyla geçemezsin. Bu insan olarak mümkün değil.' Eski Avustralyalı dünya şampiyonu ve medya kimliği James Magnussen, Zhanle'nin bayrak yarışı yüzmesine hayran kalmıştı. Matty and Missile Podcast'inde 'Kariyerim boyunca 47 saniyenin altına inmeye çalıştım,' dedi. 'Hepimiz öyleydik. Amaç buydu. Hayatım boyunca birinin 45 saniye [100 metrenin üzerinde] yüzdüğünü göreceğimi düşünmezdim. 'Çoğu ortalama insan için bu bir turdur. Pan iki tur atar. Yavaşlamaz. 'Her zaman bu tempoyu korur. 'Yaptığı şey çılgınca.' Chalmers yenilgide mütevazı davrandı ve bu hafta Los Angeles'taki 2028 Olimpiyatları öncesinde 'rekabetçi olmak için şimdi daha da sıkı antrenman yapması' gerektiğini söyledi. Kaynak: DailyMail
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.