Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

İtalyan Kadın Boksör Carini, Cezayirli Khelif'e karşı ringden çekildi ve bu durum cinsiyet tartışması alevlendirdi

PARİS, 1 Ağustos (Reuters) - İtalyan boksör Angela Carini, geçen yıl Dünya Şampiyonası'nda cinsiyet uygunluk testinde başarısız olan Cezayirli rakibi Imane Khelif'ten aldığı bir dizi sert darbenin ardından Perşembe günü Paris Olimpiyatları'ndan çekildi.

Oyunlara katılımı IOC tarafından izin verilen ve boksörleri bölen Khelif, Carini'nin burnuna attığı güçlü bir sağ yumruktan önce ilk 30 saniyede birden fazla yumruk attı ve İtalyan'ın elini kaldırıp köşesine dönmesine neden oldu.

Antrenörü, kadınlar velter sıklet 16. tur maçından çekildiğini işaret etti. Perişan haldeki Carini, hakem Cezayirliyi kazanan ilan ettikten sonra ringde dizlerinin üzerine çöktü, hıçkırarak ağladı ve Khelif'in elini sıkmayı reddetti.

"Ben bir dövüşçüyüm. Babam bana savaşçı olmayı öğretti. Ringdeyken, bu zihniyeti, bir savaşçının zihniyetini, kazanan zihniyeti kullanıyorum," dedi Carini maçı terk ettikten sonra muhabirlere. "Bu sefer başaramadım."

"Bu gece kaybetmedim, sadece olgunlukla teslim oldum."

Khelif ve Tayvan'ın iki kez dünya şampiyonu olan Lin Yu-ting, IOC'nin geçen yıl IBA'nın yönetim sorunlarıyla ilgili boksun yönetim organı statüsünü elinden alıp Paris 2024 boks müsabakasının sorumluluğunu üstlenmesinin ardından Paris'te dövüşme izni aldılar.

Her ikisi de erkek XY kromozomlarına sahip sporcuların kadın müsabakalarında yarışmasını engelleyen Uluslararası Boks Birliği'nin (IBA) uygunluk kurallarını yerine getiremedikleri için 2023 Dünya Şampiyonası'nda diskalifiye edilmişti. IOC'nin Cinsiyet Kimliği ve Cinsiyet Çeşitliliğine Dayalı Adalet, Kapsayıcılık ve Ayrımcılık Karşıtı Çerçevesi, federasyonlara, Cinsel Farklılık Bozukluğu (DSD) olan sporcular da dahil olmak üzere sporda kapsayıcılık ve adaleti sağlama konusunda rehberlik sunar.

DSD, genleri, hormonları ve üreme organlarını içeren nadir görülen bir grup rahatsızlıktır. DSD'li bazı kişiler kadın olarak yetiştirilir ancak XY cinsiyet kromozomlarına ve erkek aralığında kan testosteron seviyelerine sahiptir.

Khelif'in karşılaşmasından önce, IOC sözcüsü Mark Adams, kurumun Paris 2024 kararını savundu.

"Bu gerçek insanları ilgilendiriyor ve burada gerçek insanların hayatlarından bahsediyoruz," dedi Perşembe günü muhabirlere. "Yıllar boyunca diğer kadınlara karşı kaybettiler ve kazandılar."

Örgütünün IOC ile ilişkisi bozulan IBA Genel Müdürü Chris Roberts, Carini için hayal kırıklığına uğradı.

"Bu iki boksörün IBA içinde boks yapmasına izin verilmiyor. Bu yüzden IOC'nin bu etkinliğe farklı bir koşul uygulamasını dikkat çekici buluyorum," dedi.

KIRIK HAYALLER

Khelif karşılaşmayı zor olarak nitelendirdi.

"İnşallah ikinci karşılaşma için. Çok hazırlıklıyım çünkü sekiz yıllık bir hazırlık süreci geçirdim," dedi muhabirlere. "Paris'te bir Olimpiyat madalyasına ihtiyacım var."

Kadın spor kategorileri, erkek ergenliğinden geçmenin bir sporcuya sağladığı açık avantajın tanınması nedeniyle çoğu sporda mevcuttur. Bu avantaj sadece daha yüksek testosteron seviyelerinden değil aynı zamanda kas kütlesi, iskelet avantajı ve daha hızlı kasılan kaslardan da kaynaklanıyor.

Kadın olmanın tanımı konusunda açık sözlü bir figür haline gelen İngiliz yazar J.K. Rowling, Carini'nin hayallerinin adaletsiz kurallar yüzünden paramparça olduğunu söyledi.

"Genç bir kadın boksör, bir erkeğin onunla ringe çıkmasına izin verdiğiniz için çalıştığı ve eğitildiği her şey elinden alındı," diye yazdı Rowling X'te.

"#Paris2024 bu acımasız adaletsizlik yüzünden sonsuza dek lekelenecek," diye ekledi.

İtalya'nın sağcı Başbakanı Giorgia Meloni, Carini'nin Khelif'e karşı mücadelesinin eşitler arasındaki bir mücadele olmadığını söyledi.

İtalyan haber ajansı ANSA'ya göre Meloni, "Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın müsabakalarına alınmaması gerektiğini düşünüyorum," dedi.

"Ve birine karşı ayrımcılık yapmak istediğiniz için değil, kadın sporcuların eşit şartlarda rekabet edebilme hakkını korumak için."

Ringde Khelif ile karşılaşacak olan Macar boksör Luca Anna Hamori korkmadığını söyledi.

"Ringe çıkacağım ve galibiyetimi alacağım. Antrenörlerime ve kendime güveniyorum," dedi Hamori.

Carini paramparça olmuş hayallerini beslemekle baş başa kaldı.

"Ben gidiyorum, hayalim bitti," dedi. "Bu yüzden gerçekten üzgün hissettim, kalbim kırılmıştı. Olimpiyatlarımın burada sona ermesi doğru değildi, hayalimin burada sona ermesi doğru değildi, çünkü bir sporcu çok fazla fedakarlık yapıyor.
"Vazgeçtiğimi söylemekten utanmıyorum, o ringe geri dönmekten bile korkmuyorum."

ABD seçimleri ve dünya için önemi hakkında haftalık haber ve analizleri On the Campaign Trail bülteniyle alın. Buradan kaydolun.
Aadi Nair, Karolos Grohmann ve Julien Pretot'un Paris'teki ve Alessandro Prodi'nin Roma'daki haberi; Karolos Grohmann ve Richard Lough'un yazımı; Ken Ferris ve Toby Davis ve Ed Osmond'un düzenlemesi

paris-olimpik-logo.jpg

Kaynak: Reuters

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

ABD Boks Federasyonu, Cezayirli Imane Khelif Hakkında Açıklama Yaptı

ABD Boksu, Cezayirli Imane Khelif'in 2023 Boks Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmesinin ardından 2024 Paris Olimpiyatları'nda yarışmaya uygunluğuyla ilgili sorulara ilişkin olarak dahil oldukları tartışmada Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ni destekledi.

Resmi olarak bir açıklama yayınlayarak, IOC'nin katı uygunluk yönergelerine olan tam inançlarını gösterdiler.

Yahoo Sports'a göre açıklamada kısmen "Tüm nitelikli sporcular birkaç yıldır uluslararası alanda ve Olimpiyat Oyunları'na kadar olan eleme etkinliklerinde yarıştı. Sporcular, IOC tarafından ortaya konulan gerekli ve sıkı tıbbi testlerden ve yönergelerden geçtiler" ifadeleri yer aldı.

"Olimpiyat Oyunları için yürürlükte olan uygunluk kuralları yıllardır yürürlükte ve ABD Boksu, IOC ve PBU'nun uygunluk gereksinimlerinin tıbbi uzmanlığı dikkate aldığına ve sporcuların güvenliğini önceliklendirdiğine güveniyor. ABD Boksu boksörlerimizin güvenliğini önceliklendirir ve yeterli tıbbi desteğe dayanmayan uygunluk kuralları olmadığı sürece boksörlerimizi bilerek müsabakalara sokmaz.”

Medya fırtınası ve kamuoyu tepkisi, 1 Ağustos Perşembe günü Khelif'in ön eleme maçlarının 46. saniyesinde pes eden İtalya'dan Angela Carini'ye üstünlük kurmasıyla patlak verdi.

IBA Sporcunun Güvenliği ve Adaleti Konusunda Ciddi Endişelerini Dile Getirdi

Khelif ve Tayvan'dan Lin Yu-Ting, Uluslararası Boks Birliği'nin 2022 ve 2023'te yapılan iki ayrı testte başarısız olduklarını iddia etmesinin ardından geçen yıl dünya şampiyonasından diskalifiye edildi.

IBA uygunluk testlerinin ayrıntılarını açıklamasa da, başkanı Umar Kremlev, 2023'te Rus haber ajansı TASS tarafından diskalifiye edilen boksörlerin laboratuvar testlerinde XY kromozomlarının bulunduğunu söyleyerek alıntılandı.

"DNA testlerine dayanarak, meslektaşlarını kadın gibi davranmaya kandırmaya çalışan bir dizi sporcu tespit ettik. Rus haber ajansı TASS'a göre, Kremlev, "Test sonuçlarına göre XY kromozomlarına sahip oldukları kanıtlandı. Bu tür sporcular 2023'te yarışmalardan dışlandı" dedi.

XY kromozomları genellikle erkeklerde bulunur ve IBA, bunun Khelif ve Yu-Ting'e diğer sahalara göre rekabet avantajı sağladığını söyledi.

IBA, yönetim ve mali sorunlar nedeniyle IOC tarafından tanınmaktan mahrum bırakıldı.

IBA tarafından 31 Temmuz'da yayınlanan bir açıklamada, "Olimpiyat Oyunları'nı denetleyenler de dahil olmak üzere diğer spor organizasyonları tarafından uygunluk kriterlerinin tutarsız bir şekilde uygulanması konusunda endişelerini dile getirdiler. IBA'nın dahil olmadığı bu konulardaki IOC'nin farklı düzenlemeleri, hem rekabet adaleti hem de sporcuların güvenliği konusunda ciddi sorular ortaya çıkarıyor."

İtalyan Boksör, Maç Sonrası Reddedilmesinden Dolayı Imane Khelif'ten Özür Diledi
Carini, yenilgisinden sonra galip gelen Khelif'in elini sıkmadığı için pişmanlık duydu.

Carini, İtalyan gazetesi Gazzetta dello Sport'a "Bunu yapmayı amaçlamıyordum," dedi. "Aslında, ondan ve diğer herkesten özür dilemek istiyorum. Olimpiyatlarımın dumana karışması nedeniyle öfkeliydim. Khelif'e karşı hiçbir şeyim yok. Aslında, onunla tekrar karşılaşsaydım onu kucaklardım."

Carini, dövüşten sonra gazetecilere Khelif'in yumrukları kadar güçlü bir darbe almadığını söyleyerek yıkıldı. Ancak aniden bırakma kararına yol açan koşullara rağmen Carini, Khelif'e karşı hiçbir şeyi olmadığını savundu.

"Tüm bu tartışmalar beni üzüyor," dedi Carini. "Rakibim için de üzgünüm. ... IOC dövüşebileceğini söylediyse, bu karara saygı duyuyorum."

Kaynak: Heavy

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Boks şampiyonu, Angela Carini'yi Imane Khelif'e karşı Olimpiyatlardaki 'gösteri amaçlı' hareketi nedeniyle eleştirdi

WBC kadınlar dünya tüy siklet şampiyonu Skye Nicolson, Olimpiyatlarda Imane Khelif ve Lin Yu-ting'e yönelik 'korkunç' muameleye sert çıktı ve Angela Carini'nin dövüşünden çekilme kararını 'tanıtım gösterisi' olarak niteledi.

Geçtiğimiz yıl XY kromozomlu sporcuların kadın müsabakalarına katılmasını engelleyen Uluslararası Boks Birliği (IBA) uygunluk kurallarını geçemedikleri için Kadınlar Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilen Khelif ve Lin'in bu yaz Paris'teki Olimpiyatlara katılımları tartışma konusu oldu.

IBA, Khelif ve Lin'in cinsiyet uygunluk testlerinde neden başarısız olduklarını belirtmedi ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) her iki dövüşçünün de Paris'teki kadınlar bölümünde yarışmasına izin verme kararını eleştirmeye devam etti.

Hem Khelif hem de Lin, Tokyo Olimpiyatları'nda kadınlar bölümünde yarıştılar ve doğumlarından itibaren her zaman kadın olarak tanımlandılar.

Khelif, Cumartesi günü saat 16.22'de 66 kg çeyrek finalinde Macaristan'dan Anna Luca Hamori ile karşılaşacak, Lin ise Pazar günü saat 10.00'da 57 kg çeyrek finalinde Bulgaristan'dan Svetlana Staneva ile karşılaşacak.

Bu arada Nicolson, Tayvanlı Lin'e iki kez yenildi ve Cezayirli Khelif ile dövüştü ve antrenman yaptı ve her iki dövüşçünün de birçok kez kadın rakiplerine yenildiğini belirtti.

Nicolson, Instagram'da paylaştığı bir videoda, "Aslında her iki kızla da dövüştüm ve antrenman yaptım - dişi olarak doğdular" dedi.

"Erkek kromozomu olan XY kromozomuyla doğdular, ancak kadın bedenleriyle doğdular - bir kadının fiziksel özelliklerine sahipler.

"Kız olarak, kadın olarak büyüdüler. Tüm zaman boyunca kadın olarak yarıştılar. Bunlar, Olimpiyatlarda kadınlarla dövüşmek için kendilerine kadın demeye veya kadın olarak tanımlamaya karar veren doğal olarak doğmuş erkekler değil.

‘IBA Dünya Şampiyonası'nda kromozom testi yapmaya karar verdiğinde, bu iki sporcunun XY kromozomlarına sahip olduğu keşfedildi.

‘Bu bir testosteron testi değildi, böyle bir şeyi geçmedikleri gibi bir şey de değildi. Fiziksel bir test değildi, bir erkeğin fiziksel özelliklerine sahip değiller.

DSD nedir?

Cinsel Gelişim Farklılıkları, genleri, hormonları ve üreme organlarını içeren bir grup nadir durumdur. DSD'li bazı kişiler kadın olarak yetiştirilir ancak XY cinsiyet kromozomlarına ve erkek aralığında kan testosteron seviyelerine sahiptir.

‘Ve bu biraz gri bir alan olsa da, medyanın istismarı ve gücünün ve insanların tüm detayları bilmeden trene atladığını düşünüyorum, dürüst olmak gerekirse korkunç.

‘Bu kızlar, uzun yıllardır kadın savaşçılar olarak ülkelerini birçok kez temsil ettiler ve bu kötü muameleyi hak etmiyorlar. Bence içinde bulundukları durumda olmaları ve tüm bu incelemeye tabi tutulmaları bile yeterince talihsizlik.

'Bu kızlar kızlar tarafından defalarca yenildi, ikisi de. Eğer erkek olsalardı ve kızların onlarla dövüşmesi tehlikeli olsaydı her şeyde altın madalya kazanırlardı - değiller. Sanırım bu her şeyi anlatıyor.'

Nicolson ayrıca, Perşembe günü sadece 46 saniye süren dövüşlerinin ardından Khelif'in elini sıkmayı reddettikten sonra özür dileyen Carini'yi de eleştirdi.

Ringde gözyaşlarına boğulan Carini, ilk rauntta yarışmayı bırakmaya karar vermeden önce antrenörüne dövüşün 'adil olmadığını' söyledi.

'İtalyan kızla olan şeyin her şeyden çok bir reklam hilesi olduğunu düşünüyorum,' diye devam etti Nicolson.

'Ve bence insanların gerçekten gerçeklere bakmaları ve trene atlamayı bırakmaları gerekiyor. Aslan olun, koyun değil.'

Kaynak: Metro

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Imane Khelif'in Olimpiyatlardaki Devam Eden Görevi Resmi Protestolarla Sonuçlandı: 'Kabul Edilemez ve Çirkin'

Macaristan Boks Birliği, 2024 Paris Olimpiyatları'nda kadın boks müsabakalarını sarsan tartışmalardan bıktı.

Birliğin yönetim kurulu üyesi Lajos Berkó, Associated Press'e göre Macaristan'ın resmi haber ajansı MTI'ye, tartışmalı Cezayirli kadın boksör Imane Khelif'e karşı Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Macaristan Olimpiyat Komitesi'ne protesto mektupları gönderdiklerini söyledi.

Berkó, Khelif'in kadınlar 66 kilo müsabakasının çeyrek finalinde Macaristanlı Anna Luca Hamori'ye üstünlük kurmasından önce, "Bir skandalın olması ve sporla bağdaşmayan bir konu hakkında konuşmak zorunda kalmamız beni çok üzüyor," dedi. "Bu kabul edilemez ve çirkin."

Khelif, Cezayir'e en azından bir bronz madalya garantilemek için Hamori'yi 5:0 yenerek yarı finale yükseldi. Hamori, Macaristan'ın Olimpiyatlardaki ilk kadın boksörü.

Khelif'in Paris'teki ilk rakibi olan İtalyan Angela Carini'nin aksine, Hamori pes etmedi.

Hamori, dövüşten önce "Korkmuyorum. Basın haberlerini ve sosyal medyayı umursamıyorum." dedi.

Macaristan Boks Birliği maç için hala onay vermiş olsa da, Berkó "öfkemizi ifade etmeyi ve IOC'nin daha önce [Uluslararası Boks Birliği'nin] dünya şampiyonalarından men edilen bir yarışmacının IOC yarışma sistemine girmesine izin veren kararını yeniden gözden geçirmesini talep etmeyi" planladıklarını söyledi.

Khelif ve Tayvanlı Lin Yu-Ting, açıklanmayan bir uygunluk testinde başarısız oldukları için 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edildikten sonra Olimpiyatlarda yarışıyor.

IBA sonuçların ayrıntılarını gizli tutarken, IBA Başkanı Umar Kremlev, 2023'te Rus haber ajansı TASS tarafından alıntılandı ve Khelif ve Yu-Ting'in genellikle erkeklerde bulunan ve onlara diğerlerine karşı rekabet avantajı sağlayan XY kromozomlarına sahip olduğunu açıkladı.

Caitlyn Jenner, IOC'yi Eleştiriyor

1976 erkekler dekatlonunu Bruce Jenner olarak kazanan Caitlyn Jenner, IOC'nin Khelif'in kadınlar müsabakasında dövüşmeye devam etmesine izin verme kararını kınadı.

Jenner, 2 Ağustos Cuma günü Fox News'in "The Story" programında "Bence Olimpiyat komitesi [Khelif'in] yarışmasına izin vererek kesinlikle yanlış bir şey yaptı" dedi. "Kadın sporlarının bütünlüğünü korumadığı için IOC'ye ve kadın sporlarının güvenliğini korumadığı için IOC'ye yazıklar olsun.

Jenner, tartışmanın diğer sporcuların başarılarına olan ilgiyi azalttığını da sözlerine ekledi.

Jenner, "Bu konu Olimpiyat Oyunları'na çok zarar verdi. ... Herkes bundan bahsediyor," dedi.

"Bu kadar sert olmaktan nefret ediyorum ... ama kurallar ve düzenlemeler olmalı ve bu DNA'ya dayanmalı," diye ekledi Jenner.

IOC Başkanı Eleştirmenlere Karşı Çıktı

IOC Başkanı Thomas Bach, eleştirmenlerine karşı çıktı ve Khelif ile Yu-Ting'i savundu.

Associated Press'e göre Bach, "Burada çok açık olalım: Kadın boksundan bahsediyoruz," dedi. "Kadın olarak doğmuş, kadın olarak yetiştirilmiş, kadın pasaportu olan ve uzun yıllardır kadın olarak yarışan iki boksörümüz var. Ve bu bir kadının net tanımıdır. Onların kadın oldukları konusunda hiçbir zaman şüphe yoktu."

Khelif, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda madalya alamadı. Yarı finalde Taylandlı Janjaem Suwannapheng ile karşılaşacak.

Bach, "Şu anda gördüğümüz şey, bazılarının bir kadının kim olduğunun tanımına sahip olmak istemesi," diye ekledi. "Ve orada onları yalnızca bir kadının kim olduğuna dair bilimsel temelli yeni bir tanım bulmaya davet edebilirim ve bir kadın olarak doğmuş, büyümüş, yarışmış ve pasaportu olan biri nasıl bir kadın olarak kabul edilemez?

"Eğer bir şey ortaya koyuyorlarsa, dinlemeye hazırız," diye ekledi Bach. "Bunu araştırmaya hazırız, ancak bazen politik olarak motive edilen bir kültürel savaşa katılmayacağız."

Kaynak: Heavy

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.