Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2024 1 yıl Admin Fiber Optik'le bir saniyede 402 TB veri gönderilerek bir dünya rekoru kırıldı Bir araştırma ekibi, optik fiberde yeni bir veri hızı kaydı sağlamak için yeni bir optik iletim bant genişliği oluşturdu. Grup, ticari olarak erişilebilen standart bir optik fiberde saniyede 402 terabayt (tb/s) kayıt sağlamak için 37,6 THz bant genişliğine ulaşabilir ve bu, telekomünikasyon alanında önemli bir başarıya işaret eder. Yeni optik kazanç dengeleyicilerin piyasaya sürülmesi, halihazırda konuşlandırılmış sistemlerde daha önce kullanılmayan dalga boyu bantlarına erişimi mümkün kıldı. Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü'nün (NICT) Fotonik Ağ Laboratuvarı'ndaki araştırmacılara göre, yenilikçi teknolojinin optik iletişim altyapısının iletişim kapasitesini önemli ölçüde artırarak gelecekteki veri hizmetlerine yönelik artan talebi karşılaması bekleniyor. Veri iletimini artırma İnternet ve veri hizmetlerinin büyümesi nedeniyle optik iletim bant genişliğine yönelik artan talep, çok bantlı dalga boyu bölmeli çoğullama (WDM) teknolojisinin yükselişine yol açtı. Bu yaklaşım, optik fiber iletim bant genişliğini geliştirmek için yeni spektral pencereler kullanır ve yeni fiber dağıtımının yüksek maliyetleri olmadan mevcut fiber sistemlerinin ömrünü uzatmak için uygun maliyetli bir yol sunar. Bununla birlikte, standart silika fiberlerin en düşük kayıp bölgelerinin ötesine geçmek, C-bant veya C+L-bant sistemlerinde kullanılan geleneksel erbiyum katkılı fiber amplifikatörün (EDFA) ötesinde yeni amplifikasyon şemalarını gerektirir. Ekibe göre, tülyum katkılı fiber amplifikatörler (T-DFA'lar), yarı iletken optik amplifikatörler (SOA'lar) ve Raman amplifikasyonu dahil olmak üzere çeşitli amplifikatör çözümleri araştırıldı ve yaklaşık 20 THz bant genişliği üzerinden 256 Tb/s'ye kadar veri hızlarına ulaşıldı. . Daha geniş iletim gösterilerinde bizmut katkılı fiber amplifikatörler (B-DFA'lar) ve Raman amplifikatörleri kullanılmış ve birden fazla bantta 27,8 THz bant genişliği boyunca 320 Tb/s'ye kadar veri hızlarına ulaşılmıştır. NICT çalışması, standart optik fiberlerin düşük kayıp aralığındaki tüm önemli iletim bantları boyunca yoğun dalga boyu bölmeli çoğullama (DWDM) iletimini genişletmeyi ve geniş bir 37,6 THz (275 nm) optik bant genişliği boyunca 1.500'den fazla eşzamanlı iletim kanalına olanak sağlamayı amaçladı. Yeni nesil optik amplifikasyon NICT araştırmacıları, ortaklarıyla birlikte, ticari olarak temin edilebilen standart optik fiber ve özel amplifikatör teknolojisini kullanarak DWDM için dünyanın ilk O'dan U'ya bant iletim sistemini yarattı. Araştırmacılara göre sistem, O, E, S, C ve L bantları için altı farklı DFA varyantı, ayrık (U-band), dağıtılmış Raman amplifikasyonu ve O ve E bantları için yeni optik kazanç ekolayzırları kullanıyor. Sistem, O, E, S, C, L ve U bantları boyunca 1.281,2 nm'den 1.649,9 nm'ye kadar 275 nm'yi (37,6 THz) kapsayan, 50 km'lik özel optik fiber üzerinden 1.505'e kadar kanala sahip geniş bir DWDM sinyali iletti. NICT ekibi, takımyıldızı başına 256'ya kadar sembolle çift polarizasyon (DP) karesel genlik modülasyonu (QAM) kullanılarak yüksek veri hızlarına ulaşıldığını iddia ediyor. 50 km sonra genelleştirilmiş karşılıklı bilgi (GMI) tahmini veri hızı 402 Tb/s oldu; önceki en yüksek tek modlu fiber (SMF) veri hızını yüzde 25'in üzerinde aştı ve iletim bant genişliğini yüzde 35 artırdı. Araştırmacılar, bu sonuçların ultra geniş bant iletiminin hem yeni hem de mevcut optik fiberlerin bilgi taşıma kapasitesini önemli ölçüde artırma potansiyelini gösterdiğini söylüyor. Optik iletim sistemlerinin veri hızlarındaki büyük artışın “5G'nin Ötesinde” bilgi hizmetlerini mümkün kılması bekleniyor. Araştırmacılar bir açıklamada, "Yeni dalga boyu bölgeleri, konuşlandırılmış fiber optik ağların daha yüksek veri hızı iletimi gerçekleştirmesini ve mevcut ağ sistemlerinin kullanım ömrünü uzatmasını sağlıyor" dedi. Hem kısa hem de uzun vadeli uygulamalar için yeni iletim pencerelerini kolaylaştırmak amacıyla NICT, yeni amplifikatör teknolojileri, parçaları ve fiberlere yönelik araştırma ve geliştirmeyi finanse etmeye devam edecek. Ek olarak NICT, ultra yüksek kapasiteli sistemlerin bant genişliği iletim aralığını ve bunların sahada konuşlandırılan fiber uyumluluğunu artırmak için çalışacak. Kaynak: IE
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.