Zıplanacak içerik

Gigacasting (Gigakastin) nedir ve otomotiv endüstrisi için ne anlama geliyor?

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Gigacasting nedir ve otomotiv endüstrisi için ne anlama geliyor?

Gigacasting şu anda otomotiv endüstrisinde moda bir kelime; bir dizi otomobil üreticisi, gelecekteki araçların maliyetini azaltmak ve üretim sürecini kolaylaştırmak için bu yeni üretim yöntemine yöneldiklerini duyurdu.

Basitçe söylemek gerekirse, gigacasting, geleneksel olarak birbirine kaynaklanmış çok sayıda bileşene güvenmek yerine, bir aracın gövdesinin önemli parçalarını tek parça halinde oluşturabilen son derece büyük döküm makinelerinin kullanılmasıdır.

Tesla, gövde altının büyük bölümlerini oluşturmak için gigacasting yöntemlerini kullanan, genel üretim maliyetlerini azaltan ve elektrikli araç üreticisinin üretim sürecini kolaylaştıran Model Y ile tartışmalı bir şekilde süreci kamuoyunun vicdanına taşıdı.

Gigacasting (Gigakastin) tam olarak nedir?

Otomotiv endüstrisindeki gigacasting hareketine muhtemelen öncülük eden bir isim olan Tesla'nın patronu Elon Musk, X'te (resmi olarak Twitter) yaptığı paylaşımda bunu en iyi şekilde ifade ediyor: 'Dev döküm makinelerimizle, tam anlamıyla dünyada tam boyutlu arabalar yapmaya çalışıyoruz. oyuncak arabaların yapıldığı gibi '.

car-doors-406883.jpg

Gigacasting işlemi, birden fazla parçayı tek bir parça halinde birleştiren, genellikle kaynak malzeme olarak alüminyum ve alüminyum alaşımlarını içeren, devasa yüksek basınçlı döküm makineleri gerektirir.

Günümüz araçlarının alt gövdesi birbirine kaynaklanmış yüzlerce metal bölümden yapılmış olsa da, gigacasting makinesi bu bileşenleri tek bir makinede presler ve aracın desteklerinin büyük parçalarını daha az emek gerektiren düzgün paketler halinde teslim eder.

Gigacasting'in faydaları nelerdir?

Üretim süreci söz konusu olduğunda gigacasting, birden fazla karmaşık parçanın ayrı ayrı birbirine bağlanması ihtiyacını azaltarak bir üretim hattını düzene koymak ve hızlandırmak için tasarlanmıştır.

Bu, üreticinin değerli zamandan tasarruf ettiği ve bunun da uzun vadede paradan tasarruf edebileceği anlamına gelir. Bu tasarruflar tüketiciye aktarılabilir.

Bununla birlikte, üretim sürecine gigacasting'in dahil edilmesi çoğu zaman üreticinin daha sonra geri almak zorunda kalacağı büyük bir ön yatırım gerektirdiğinden, bu noktada bir soru işareti bulunmaktadır.

Artan üretim hattı verimliliklerinin yanı sıra, gigacasting genellikle kaynak noktalarının sayısını azaltır, bu da bitmiş parçanın genel ağırlığının azaltılmasına ve aynı zamanda yapısal sağlamlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Tesla, Model 3 ile karşılaştırıldığında Model Y'de kullanılan gigacasting yönteminin 171 parçayı değiştirdiğini, 1.600 kaynağı ortadan kaldırdığını ve 300 robotu montaj hattından çıkardığını söyledi.

Bu, içten yanmalı motorlu muadillerinden genellikle daha büyük ve daha ağır olan modern elektrikli araçlar söz konusu olduğunda önemlidir; çünkü herhangi bir ağırlık tasarrufu genellikle gelişmiş elektrik menziline eşittir.

3D Baskıda olduğu gibi, gigacasting de otomotiv tasarımcılarının daha karmaşık şekiller ve yapılar elde etmelerine yardımcı olabilir; bu da göz alıcı ve arzu edilen geleceğin araçlarının üretilmesi konusunda daha fazla özgürlük sunar.

Gigacasting'in herhangi bir dezavantajı var mı?

Daha önce de belirtildiği gibi, hem gigacasting için gereken devasa makinelerin satın alınması hem de bunun minimum kesinti ile mevcut üretim hattına dahil edilmesi söz konusu olduğunda yüksek bir başlangıç yatırımı söz konusudur.

Ayrıca, birden fazla yapısal parçanın tek bir dev metal parçaya sıkıştırılmasının kaza onarımını daha zor ve daha maliyetli hale getirdiğini, çünkü daha küçük bölümlerin o kadar kolay çıkarılamadığını, onarılamayacağını veya değiştirilemeyeceğini belirtmekte fayda var.

Artı, biraz bilimsel olmak gerekirse, gigacasting makinesinden tamamen hatasız bir yapısal döküm elde etmek çok daha zordur.

Bu, imalatçılar için atık oranının daha yüksek olabileceği anlamına gelir ve bu da ilk etapta makinelerin devreye alınmasından elde edilen tasarrufları boşa çıkarabilir.

Hangi üreticiler gigacasting kullanıyor?

Tesla, Model Y'nin alt gövdesini oluşturmak için üç büyük parçayı delerek teknolojiyi büyük ölçüde ilerletti: iki gigacast ön ve arka bölüm ve pilleri depolamak için alüminyum ve çelikten yapılmış bir orta bölüm.

Bununla birlikte, son raporlar Tesla'nın gigacast süreçlerini bir sonraki seviyeye taşıma çabalarını duraklatacağını ileri sürdü; burada yakında çıkacak küçük araç platformunun tüm alt gövdesinin tek bir gigacast parçadan yapılacağı söylendi.

Bu, Geely'nin sahibi olduğu Volvo gibi şirketlerin, gelecekteki elektrikli araçlarının üretimini daha verimli hale getirmek ve üretim süreçlerini basitleştirerek genel karbon ayak izini azaltmak amacıyla teknolojiyi takip etmesini engellemedi.

Benzer şekilde BMW, üretim hatlarına gigacast'i yasaklamanın yollarını araştırırken, çok sayıda Çinli EV üreticisi (birkaç isim Xpeng ve Zeekr) zaten pazarda rekabetçi kalabilmek için Tesla'nın yöntemlerine bakıyor.

Yıllık satışlara göre dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota da önümüzdeki yıllarda EV üretimini artırmayı planladığı için süreci araştırıyor.

Bu gelecekteki arabalar için ne anlama geliyor?

Bataryalı elektrikli araçların ortaya çıkışı ve bunların benimsenme hızı, otomotiv endüstrisini sarstı ve otomobil üreticilerini kitlesel ölçekte tasarım ve üretim yöntemlerini yeniden düşünmeye zorladı.

Elektrikli araçların genel maliyetini azaltmak için üreticiler aynı zamanda üretim hattındaki verimliliği artırmanın yollarını arıyorlar ve gigacasting burada yardımcı olabilir ve teorik olarak gelecekteki otomobillerin, özellikle de EV'lerin maliyetini azaltabilir.

Ek yapısal bütünlük ve ağırlık tasarrufu aynı zamanda gelecekteki elektrikli araçlara da fayda sağlayacak, menzili artıracak ve yollarda daha güvenli olmalarını sağlayacak. Ayrıca parçaların ve süreçlerin azaltılması, üretilen her birimin enerji tüketimini azaltarak genel karbon ayak izini azaltır.

Bununla birlikte, endüstrideki pek çok kişi, tek parça metalden bir araç alt gövdesi üretmenin bir kaza durumunda onarılmasının son derece zor olacağını düşündüğünden, onarım maliyetleri konusunda hâlâ bir soru işareti var. Bu durum sigorta primlerinin yükselmesine neden olabilir.

Kaynak: TIN

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.