Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2024 Admin Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2024 Bu Yeni Otomotiv Camı Daha Hafif, Daha Güçlü, Daha Şeffaf ve Daha İnce ve Şimdi Arabalara Geliyor Fusion5'in kimyası ve üretim teknikleri onu Gorilla Glass'tan bile daha iyi kılıyor. Araç verimliliğini artırmayı, elektrifikasyonu iyileştirmeyi ve değişen derecelerde otonom sürüşe olanak sağlamayı amaçlayan birçok teknolojiyi keşfediyorum. Bu nedenle, yukarıdakilerin hepsine yardımcı olabilecek basit bir malzeme atılımına ilişkin yakın zamanda yapılan bir basın bülteni dikkatimi çekti; bu, yeni bir otomotiv camı türüdür. Bu konuyu en son Kasım 2016'da akıllı telefon ekranlarını güçlendirmek için kullanılan Gorilla Glass'ın arabalara yeni girmeye başladığı dönemde ziyaret etmiştim. Şimdi bu yenilikten sorumlu olan aynı Corning ekibi, Fusion5 adı verilen kimyasal ve moleküler açıdan yeni bir otomotiv camı ile çıtayı yükseltti. Başlangıçta (ve bugün hala çoğu arabada) büyük ölçüde sodyum oksit ve kalsiyum oksitten oluşan soda-kireç camı vardı. Daha sonra yüksek oranda alüminyum oksit içeren Gorilla Glass geldi. Artık Fusion5 var; borik oksit kullanan tamamen farklı bir borosilikat cam. Bunların hepsi "amorf" katılardır; tipik olarak sıvı halden çok hızlı bir şekilde sertleşerek diğer katıların çoğunu tanımlayan türde bir kristal yapı oluştururlar. Gorilla Glass ve Fusion5'in her ikisi de çok daha yüksek erime noktalarına sahip "sert cam" olarak kabul edilir (Fusion5'inki 1.650 derece C iken soda-lime'inki 1.000'dir). İşte Fusion5'in süper gücü: Kimyası, moleküllerin darbe altında yoğunlaşmasına ve sertleşmesine neden olur. Bu özelliğin ya da katı bir kristal yapının bulunmadığı çoğu camdaki moleküller, çarpma anında basitçe ayrılır, çatlar ya da parçalanır. Yüksek erime noktası aynı zamanda Fusion5'e eski tip camların yarısı kadar bir termal genleşme katsayısı verir, böylece buzlu bir ön camın buzunu kaynar suyla çözdüğünüzde meydana gelen termal şoklara karşı çok daha az duyarlı olur. Fusion5, soda-kireç camına kıyasla çizilmeye beş kat daha dayanıklı, keskin darbelere karşı dört kat daha dayanıklı ve termal şoka iki kat daha dayanıklı. SLG'den yaklaşık yüzde 10 daha az yoğun olduğu gerçeğini de ekleyin (ve hatta Gorilla Glass'tan yaklaşık yüzde 7 daha az yoğun) ve artık çok daha ince camlı, aynı zamanda çok daha güçlü olan ve aynı zamanda ağırlıktan tasarruf eden bir arabaya sahip olabilirsiniz - harika verimlilik ve EV aralığı için. Ancak optik netliği en iyi kısımdır. Çoğu otomotiv camı, yatay bir yüzey üzerinde yüzdürülen ve soğutulan erimiş camla başlar, ancak Fusion5, bir haznenin her iki yanından taşarak, haznenin sivri alt kenarında kaynaşarak ve dikey olarak soğutularak oluşturulur. Bu işlem ön ve arka tarafta son derece pürüzsüz yüzeyler ve olağanüstü derecede eşit kalınlık üretir. Hiç bazı yerlerde görüşü bozan ön veya arka camı olan bir araba kullandınız mı? İnsanlar için can sıkıcıdır; Lidar veya kamera sensörleri için zayıflatıcı olabilir. Tasarımcılar aerodinamiği geliştirmek için ön camları daha dik açılarla geriye eğdikçe optik saflık giderek daha kritik hale geliyor. Fusion5 bu bakımdan sınıfının en iyisi olup, SLG'ye göre yüzde 50 daha az optik bozulma sergiliyor. Ayrıca hava koşullarına karşı olağanüstü direnci sayesinde bu berraklığı daha uzun süre korur. Borosilikat cam yeni değil, ancak önceki kimyaların çok daha yüksek "yumuşama noktaları" vardı. Bu, düz bir cam tabakasının nihai şeklini elde etmek için bir kalıp üzerinde "sarkabileceği" sıcaklıktır. Corning, bunu mevcut üretim ekipmanının oluşturabileceği bir noktaya indirmeyi başardı. Bir üretim avantajı: Üstün termal nitelikleri nedeniyle, camın oluşturulduktan sonra kırılmasına neden olabilecek daha az "kenar gerilimi" vardır, bu nedenle çok daha az hurda olması gerekir. Fusion5, güvenlik camı, akustik cam veya baş üstü göstergeler için günümüzün tüm iç katman malzemelerini sandviçleyebilir (ve HUD'lar üstün optik kalite sayesinde daha iyi performans gösterir). Bu borosilikat camın üretim sırasındaki gerçek maliyeti SLG'ninkinden biraz daha yüksektir, ancak bu maliyetler büyük ölçüde azaltılmış imalat hurda oranlarıyla kısmen dengelenir ve daha az sıklıkta hasar nedeniyle potansiyel hizmet içi maliyet tasarrufları çok büyüktür. ADAS sensörlerini yeni cama kalibre etme maliyeti eklendi. Fusion5 üretimi bu yılın ikinci çeyreğinde başladı ve ilk araç donanımı (henüz açıklanmayan bir OEM için) biz baskıya hazırlanırken gerçekleşti. Bu iş başladığında Safelite Onarım stoğumu satıyorum. Kaynak: MTG Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.