Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Hamileyken Suşi Yiyebilir misiniz? Bir Uzmana Sordum

İnsan yetiştirmek, sabah bulantılarından yemek tiksintisine, sırt ağrısından kalp yanmasına kadar meşakkatli bir iştir. Buna, yasak olan yiyeceklerin tam listesini de ekler misiniz? Ah. Hamileyken, öğle yemeğinde et ya da yumurta akması konusunda o kadar da üzgün değildim… ama ebeme sorduğum ilk şeyin "Suşi yiyebilir miyim?" (Bu benim en sevdiğim yiyeceklerden biri, ayrıca patates kızartması, karpuz ve buzlu dondurmayla hayatta kalırken kulağa hoş gelen birkaç sağlıklı şeyden birinden bahsetmiyorum bile.)

Tokyo-Fish-Market-Sushi-Pla.jpg

Peki hamileyken suşi yiyebilir misin? Bir uzmandan durumu düzeltmesini istedim.

Hamileyken Suşi Yiyebilir misiniz?

Ah, cevabın kesin ve kuru olmasını ne kadar isterdim (ve bunun yankılanan bir evet olmasını). Dr. Sara Gottfried sorduğumda bana şunları söyledi:
"Evet, sadece güvenli ve saygın bir kaynak seçin, taze koktuğundan emin olun ve çiğ balık veya deniz ürünleri içeren suşiden kaçının."

Beklemek. Az önce evet dediğini sanıyordum… evet, suşi yiyebilir miyim?

Pek değil. Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG), hamileyken tüm çiğ veya az pişmiş balıklardan kaçınmanız gerektiğini söylüyor çünkü "suşi ve sashimi de dahil olmak üzere çiğ balıkların, tam pişmiş balıklara göre parazit veya bakteri içerme olasılığı daha yüksektir." Dr. Gottfried bana hamileyken suşi yiyebileceğinizi söylediğinde, yalnızca pişmiş balık içeren suşiden bahsediyordu (örneğin Kaliforniya ruloları).

İşin çetrefilli olduğunu düşündüğüm yer burası. Gerçek şu ki, hiçbir tıp doktoru kayıtlara geçip çok sayıda hamile insana kasabaya bara gidebileceklerini söylemeyecek çünkü birisi hastalanırsa sorumlu olmak istemiyorlar. (Ve bilginiz olsun, kasabaya ham bara gitmeniz gerektiğini de söylemiyorum. Bu konuya daha sonra değineceğim.)

Ancak bazı uzmanlar size, çiğ türleri de dahil olmak üzere suşi yemenin, saygın bir kaynaktan geldiği sürece (yani bir benzin istasyonundan değil) hamileler için iyi olduğunu söyleyecektir. Şahsen doğum uzmanım bana haftada birkaç kez çiğ suşi yiyebileceğimi ve kendisinin (o sırada hamile olan) dürtme kabı olmadan yaşayamayacağını söyledi. Suşi yedim mi? Evet, yaptım; ton balığı gibi yüksek cıva içeren balıklarla yapılan suşiden kaçındım.

Ekonomist Emily Oster bunu hamilelik kitabı Daha İyisini Beklerken'de böyle açıklıyor. Çiğ balık, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan bakteri (özellikle salmonella ve campylobacter'e dikkat çekiyor) olasılığı nedeniyle yasak olarak değerlendiriliyor. Ancak kendisi, bu bakterilerin hamile olmayan kişiler için de aynı miktarda risk taşıdığını ve bulaştığı takdirde fetüse zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu açıklıyor (başka bir bakteri olan listeriadan farklı olarak; en yaygın olarak çiğ ürünlerde, çiğ sütte ve pastörize edilmemiş peynirlerde, söğüş etlerde ve etlerde bulunur). kontamine olmuş hazır gıdalar (hamile kadınlar için çok daha büyük risk oluşturur, plasenta bariyerini geçebilir ve fetüslere zarar verebilir ve ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır). Oster'ın tavsiyesi normal miktarda dikkatli ilerlemenizdir. "Suşi konusunda fazla endişelenmeyin" diye yazıyor. "[O] bakteri taşıyabilir, ancak bu bakteriler hamile olduğunuzda, olmadığınız zamana göre daha kötü değildir."

Hamileyken Suşi Yemenin Riskleri Nelerdir?

Gottfried'e göre, "[hamileyken suşi yemenin] riskleri pişmemiş suşiden ve çiğ balık veya deniz ürünlerinin yanlış işlenmesinden kaynaklanmaktadır. Kuruluş saygın olsa bile gıda zehirlenmesi veya listeria riskinin artması nedeniyle çiğ balık ürünlerinden kaçınmak en iyisidir." (FWIW, Oster'ın tavsiyesine rağmen, hazırlanmış suşi nedeniyle geçmişte listeriosis salgınları yaşandı, ancak FDA şu anda bunu yüksek riskli gıdalar listesine dahil etmiyor).

Parazitler gibi diğer risklere gelince, parazit barındırdığı bilinen herhangi bir çiğ balık, FDA'ya göre ABD'de suşi olarak tüketilmek üzere satılmadan önce genellikle şokla dondurulur. Bu süreç potansiyel parazitleri öldürür ancak bakterileri öldürmez.

Bütün bunlar, risk toleransınızın başkalarınınkinden daha düşük olabileceğini söyledi; bu nedenle hamileyken suşinin bir kısmını (veya tamamını) yemek konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, o zaman yemeyin. Bence en iyi kararınızı verip önce kendi doktorunuza danışmanız iyi bir fikirdir. Örneğin, şu anda hamile olan meslektaşım Alexia bana şunları söyledi: "Az önce doğum doktoruma bu konuyu sordum ve onun suşi, çiğ balık ve diğer yemek yeme konusunda hiçbir sorunu yok. Onun tavsiyesi sadece güzel bir yere gitmek ve temiz yemek yemekti.”

Hamileyken Hangi Balık Türlerini Tüketmek Güvenlidir (veya Daha Güvenlidir)?

Gottfried bana "SMASH balıkları hayati önem taşıyan omegalar açısından sağlıklı bir kaynak sunuyor ve cıva oranı düşük" dedi. "SMASH balıkları somon balığı (özellikle doğadan yakalanmış Alaska), uskumru, hamsi, sardalye ve ringa balığıdır." Diğer düşük cıva içeren balıklar ve kabuklu deniz ürünleri arasında karides, ıstakoz, yengeç, istiridye, deniz tarağı, alabalık, tilapia ve morina bulunur. (Balıklardaki cıva seviyeleri hakkında daha fazla bilgiyi Çevre Koruma Ajansı aracılığıyla da bulabilirsiniz.) Ayrıca FDA, hamile ve emziren kişilerin "en iyi seçenekler" listesinden yaklaşık 8 ila 12 ons veya yaklaşık 4 ons balık tüketmesi gerektiğini tavsiye ediyor. “iyi seçimler” listesinden (her ikisini de burada bulabilirsiniz).

Hamilelikte Hangi Balık Türlerinden Kaçınılmalıdır?

Gottfried'e göre çiğ balığın yanı sıra "cıvaya maruz kalmayı sınırlamak için ton balığı ve kılıç balıklarından da kaçınılmalıdır." Daha da ileri gitmek için, FDA ayrıca turuncu pürüzlü, kiremit balığı, köpekbalığı, marlin ve kral uskumrudan kaçınmanızı tavsiye ediyor ve aynı zamanda büyük gözlü ton balığını da belirliyor (köpek balığı gibi diğer bazı ton balığı türlerinin cıva oranı düşüktür ve ara sıra tüketilmesi uygundur).

Cıva ile ilgili olarak: Hamileliğim sırasında bu benim için bir anlaşmazlık noktasıydı ve Florida tatilinde balıkların cıva seviyelerini Google'da arayarak utanç verici bir süre endişeyle harcadım. Meslektaşım Alexia yine deneyimini paylaştı: "Doktor doktorum bunun bir sorun teşkil etmesi için bir yıl boyunca her gün en yüksek cıva içeren balığı yemeniz gerektiğini söyledi."

Sonuç

Hamileyken suşi yiyebilir misiniz? Kime sorduğunuza bağlı. Tıp doktorları, suşi pişmiş balık veya deniz ürünleri ile yapıldığı sürece hamilelik sırasında tüketmenin güvenli olduğu konusunda hemfikirdir, ancak gerçekten çiğ suşi yemek istiyorsanız (benim yaptığım gibi), kendi OB/GYN'nizle konuşmalısınız (onlar iyi olduğunu söyleyebiliriz).

Kaynak: PureWow

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.