Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Model Olmanın Karanlık Tarafı

Dışarıdaki çoğu insan için modellik, bedava kıyafetlerin, muhteşem saç ve makyajın ve zengin ve ünlülerle şakalaşma şansının olduğu göz kamaştırıcı bir dünya gibi görünüyor. Bununla birlikte, "America's Next Top Model"in bir bölümünü bile izlediyseniz, modellerin karşılaştığı streslerden bazılarını görmüşsünüzdür - uzun çalışma saatleri, üzerinize tam oturmayan kıyafetler ve çeşitli çekim yerlerinden sabahın erken saatlerine ve geç saatlere kadar. dakikalık atışlar. Elbette, "America's Next Top Model"in ilk günlerinde tüm modellerin sektör için oldukça yeni olduğunu bilerek, strese ve kötü koşullara neden olan şeyin sadece onların saflığı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak en dikkat çeken modeller bile seçtikleri kariyerle ilgili zorluklar yaşadılar.

woman-531252.jpg

Kate Moss, modellik dünyasında büyük bir isim ve onun da modelliğin karanlık tarafıyla ilgili kendi deneyimleri var. Newsweek'e şunları söyledi: "Sütyen kataloğuyla ilgili korkunç bir deneyim yaşadım." Diğer ünlü modellerin de taciz konusunda deneyimi var. Ayrıca genç modeller için zorlu saatler, çekimlerde yiyecek veya içecek alamama gibi durumlar ve yaşı ne olursa olsun bir modelin hayatının tehlikeye girebileceği başka durumlar da vardır. Öyleyse gelin bu kariyerin bazı karanlık köşelerine ve hayatta kalan modellere derinlemesine bir göz atalım ve bunun hakkında konuşalım.

Gevşek İş Kanunları

Çocuk modelliği söz konusu olduğunda, özellikle Kate Moss bu işe başladığında çok fazla kural yoktu. Newsweek'e anlattığı bu deneyimi sırasında şunları söyledi: "Henüz 15 yaşındaydım ve [erkek fotoğrafçı] 'üstünü çıkar' dedi, gerçekten utangaçtım ve bir şeylerin ters gittiğini hissedebiliyordum ve eşyalarımı alıp kaçtım. uzak." Bu olay, genç model burada kalsaydı kesinlikle korkunç bir tacize yol açabilirdi, ancak ayrılmayan pek çok kişi vardı. San Diego'lu bir model olan Lily Soleil Correa Lewites, Newsweek'e aynı makalede iki erkek fotoğrafçıyla yalnız başına yaşadığı deneyimi anlattı ve şunları söyledi: "Tam çıplaklık ya da buna benzer bir şey değildi, ama henüz 18 yaşında bile olmayan biri için , bunun ne kadar tehlikeli olduğunu ve beni ne kadar manipüle ettiklerini fark ettim."

Modelin yaşı ne olursa olsun, uzun saatler bir sorundur. Riley Rasmussen henüz 17 yaşındayken ve günde yalnızca 10 saat çalışması gerektiğinde bazen çekimlere bundan daha fazlasını harcıyordu ve bu da en iyi koşullarda olmuyordu. Newsweek'e Panama Şehri'nde 90 derecelik havada çekim yaptıklarını söyledi. "Öğleye doğru kendimi halsiz ve midem bulanmaya başladı. Kot pantolonumu giymeye gittiğimde bacaklarımın üzerinden geçemediklerini fark ettim. Tüm vücudum şişmeye başlamıştı. Burası hafızamın bulanıklaştığı yer." Sonunda hastaneye kaldırıldı.

Sağlıklı Yaşam İçin Çok Az Zamanımız Var

Yoğun programlarla modeller sıklıkla tükenmişlik ve büyük hastalıklarla karşılaşıyor, hatta hastaneye kaldırılıyor. "America's Next Top Modeling"in herhangi bir sezonunu izlediyseniz en az bir yarışmacının aşırı derecede hastalandığını ve büyük ihtimalle hastaneye kaldırıldığını görmüşsünüzdür. Bu işin gerçeği bu. Ancak bunda aşırı çalışma programlarından daha fazlası var. Modellerin her zaman yemek yemeye veya podyumda veya çekimde ihtiyaç duyacakları enerji için yeterli kaloriyi almaya odaklanacak vakti olmayabilir.

The New York Times'a Dr. Robert Glatter, "Moda insanları, uzun saatler çalıştıkları ve grup halinde hareket ettikleri için çeşitli viral sendromlara yakalanma riski altındadır" dedi. Sadece birbirleri arasında virüs yayılmasına karşı daha duyarlı olmakla kalmıyorlar, aynı zamanda sağlıklı yemekler yemeye ve her gün uygun şekilde sıvı tüketmeye zaman ayırmıyorlarsa, bağışıklık sistemleri küçük hastalıklarla bile mücadele etmek için gereken tüm besin maddelerine sahip olmayabilir. nezle, soğuk algınlığı.

Fazla Çalışmak Yetersiz Bir Açıklamadır

Tükenmişlikten bahsetmişken, modeller çalışmak için çok zaman harcıyor, özellikle de en iyileri. Kendell Jenner, Vanity Fair'e şunları söyledi: "Sanırım aşırı çalışmak ve şu anda içinde bulunduğum durumda olmak, bir bakıma işleri kontrolden çıkaran şey."   Devamlı olarak yaşadığı yoğun hayatın daha da kötüleştirdiği kaygı ve panik ataklarından bahsetti. "On Purpose" podcast'inde aşırı çalıştığını hissettiğini söyledi, "çünkü bunaldım ve her şeye 'evet' dediğimi hissettim çünkü gerçekten çok minnettar hissettim ve bu konumda olmaktan gerçekten onur duydum. Bu yüzden her zaman öyleydim" 'Evet' dedim ve bu beni artık mutlu olmadığım noktaya kadar götürdü. Bu yüzden bu sınırları kendim koymak zorunda kaldım."

woman-1784755.jpg

Pek çok model, iş çok fazla şey yapmaya geldiğinde böyle hissediyor olabilir; bunu yapıyorlar çünkü bu kariyere sahip olmayı seviyorlar, ancak bu onları olumsuz yönde etkiliyor. Ancak bazı modeller yorgunluktan bir türlü kurtulamıyor. The Guardian, Şangay Moda Haftası'nda modellik yaptıktan ve iki ay içinde 16 farklı modellik işi yaptıktan sonra yorgunluktan öldüğü bildirilen 14 yaşındaki Rus model hakkında bir haber yayınladı. Bu çok fazla görünmeyebilir ama işin uzunluğunu ve derinliğini bilmeden ve henüz 14 yaşındayken vücudunun neler kaldırabileceğini kim bilebilir?

Mankenlik Dünyasında Cinsel Taciz Çoğu Zaman Kontrol Edilmiyor

Cinsel taciz daha çok yeni başlayan modellere yönelik gibi görünse de, bu yeni yüzlerin çoğu artık sektörde büyük isimler. Kate Upton, 2018'de öyküsünü şu tweetle açıklamıştı: "Böylesine ikonik bir kadın markası Guess'in, yaratıcı yönetmeni #metoo olarak hâlâ Paul Marciano'yu desteklemesi hayal kırıklığı yaratıyor." O yıl Time dergisine, hatırladığı şekliyle Marciano ile yaşadığı deneyimi tam olarak anlatan bir röportaj verdi ve eğer cinsel tacize uğradıysanız, okumadan önce mutlaka bir tetikleyici uyarıda bulunmak istiyoruz. 

Modellik endüstrisindeki cinsel tacize ilişkin en şok edici sözlerden biri, The New York Times ile yaptığı görüşmede Paulina Porizkova'dan geldi. Kariyerinin ilk günlerinde modellerin aslında birlikte çalıştıkları kişilerden gelen cinsel tacizi iltifat olarak kabul edecek şekilde yetiştirildiğine dikkat çekti. "Vücudumuzu ve yüzümüzü kiralıyorduk. Vücudunuz size ait değildi" dedi. Bu olayların çoğu genç modellerin başına geldi ve yıllar önce meydana geldi, ancak onlar ayakta durmaya ve günümüz endüstrisinde de işlerin mükemmel olmadığının bilinmesini sağlamaya çalışıyorlar.

Şöhretle Başa Çıkmak Her Zaman Kolay Değildir

Şöhretle baş etmenin herkesin kolay olmamasının birçok nedeni var. Pek çok çocuk yıldızın, ünlü olmanın onlara getirdiği zorluklarla baş edemeyecek kadar küçük oldukları için bocaladığını gördük; yetişkinler bile sürekli ilgi odağı olduklarında sorunlar yaşıyor. Şöhret uyuşturucu kullanımı ve alkolizm gibi kötü alışkanlıklara yol açabilir. Bu kadar paraya sahip olmak aşırı harcamalara ve paranın neye harcanacağı konusunda kötü kararlara yol açabilir. Ayrıca dergilerde ve reklam panolarında yer almak, kameralar tarafından takip edilmek, uzun saatler boyunca ve zorlu işlerde çalışmak aşırı strese, kaygıya ve çok daha fazlasına yol açabilir. 

Gigi Hadid, Elle'ye ilgi odağı olmanın nasıl bir şey olduğunu anlattı ve şunları söyledi: "Yine çok fazla bağlamın sunulmadığı çok sayıda anlık görüntü ve gerçekten hızlı anlar var." Haberin yayınlandığı kısa birkaç hafta içinde bile hala dayanılmaz olduğunu ekledi. Zendaya bu streslerle baş etmenin bir yolu olarak terapiyi öneriyor. Model/aktör People'a şunları söyledi: "Umut, finansal açıdan, sadece işten keyif aldığınız ve diğer şeyler hakkında endişelenmenize gerek kalmadığı için yapmak istediğiniz şeyleri yapabileceğiniz bir pozisyonda olabileceğiniz bir kariyere sahip olmaktır."

Kötü Alışkanlıklar Çoğunlukla Putlaştırılır

Bazı modellerin içine düştüğü kötü alışkanlıklardan bahsetmişken, bu genellikle ilk süper model olarak kabul edilen Gia'nın durumunda da oldu. Vogue'un eski moda direktörü Jade Hobson, Daily Mail'deki bir yazısında Gia Carangi gibi uyuşturucu bağımlısı olduğu belli olan modellerin kullanılmasından bahsetmişti: "Onları bir şeye dönüştürdük. Bir canavar yarattık. Belki bu kızları sömürdük." Carversville'li Anne, model Sophie Anderton'un şu sözlerinden alıntı yaptı: "Sektörde uyuşturuculara çok kolay erişilebiliyor ve onlardan tamamen uzak durmak çok zor."

Ayrıca, uyuşturucu ve seks de dahil olmak üzere sektörün hazcı kısımlarında yaşadıkları deneyimlerden keyif alan bazı modeller var. Konuya ilişkin örnek: Janice Dickinson, bazılarına göre en çok "Amerika'nın Yeni Top Modeli"nin pek çok döngüsünde jüri rolüyle tanınır. The Standard'a şunları söyledi: "İnsanlar bana bunun nasıl bir şey olduğunu soruyorlar... ama hatırlamıyorum. Hepimiz çok yüksekteydik." "İnsanlar partilerde kola kaşıklarıyla dolaşıyordu. Her şeyi denedim. Hızlı Janice'dim. Uyuşturucu ve alkol bağımlısıydım." Bazıları için uyuşturucu devam etmenin bir yolu olabilir, diğerleri için ise bu kariyerin stresini ortadan kaldırmanın bir yolu olabilir.

Adam kayırma her iki tarafta da sorunlara neden oluyor

Hayatta önemli olanın ne bildiğin değil, kimi tanıdığın olduğunu söyledikleri pek çok örnek var. Bazen, ünlü ebeveynleriniz varsa, özel muameleye maruz kalabilirsiniz - ancak aynı zamanda aldığınız iş ve övgünün kendi isteğinizle olması da büyük bir şanstır. Lily-Rose Depp, ünlü bir çiftin çocuğu olduğu için eleştiri yağmuruna tutulan ünlülerden biri. "Nepo bebek" olarak etiketlenmekle mücadele etmek için çok çabaladı.   Lily-Rose, ünlü aktör ve müzisyen Johnny Depp ile Fransız model Vanessa Paradis'in kızıdır. Bazıları onun yalnızca 1,70 boyunda olması nedeniyle (ki bu bir model için kısadır) bulunduğu yere yalnızca ayrıcalıklı yaşamı sayesinde ulaştığına inanıyor. Lily-Rose, Elle'ye şunları söyledi: "İnsanların senin hakkında veya o noktaya nasıl geldiğin hakkında önyargılı fikirleri olacak ve kesinlikle söyleyebilirim ki, rol için haklı olman dışında hiçbir şey sana bu rolü kazandıramayacak."

Süper model Stephanie Roberts'ın kızı CoryAnne Roberts ile sezonda "Amerika'nın Yeni Top Modeli"nin kanıtladığı gibi adam kayırmacılık her zaman istediğini vermez. CoryAnne yalnızca ikinciliğe ulaştı. Ayrıca burası hiç de kötü bir yer değil.

Modellik Seyahat Etmek Ve Her Zaman İletişim Kuramamak Demektir

Modellik işleri her zaman memleketinizde olmayabilir, bu nedenle modeller seyahate çok zaman harcıyor. Sadece kendi ülkelerinde de kalmıyorlar, bu da zaman zaman yanlış iletişim sorunlarına neden olabiliyor. Daha önce hiç gitmediğiniz bir ülkeye seyahat ettiğinizi, sizinle aynı dili konuşmayan, tanımadığınız insanlarla tanıştığınızı hayal edin, ancak bunlar sizi yönlendirecek kişiler olacaktır. Gisele Bundchen bunu kariyerinin başlarında yaşadı ve Vogue'a bu deneyimi anlattı. Henüz çok fazla İngilizce konuşamadığını hatırladı ve çekim için ne giyeceğini merak ediyordu. "Sadece anlamış gibi yaptım... Ben de 'Bu bir tişört falan mı?' diye düşündüm. Hayır, bu yüzden ağlamaya başladım."

Daha sonra yaptığı şey dikkat çekiyor. "Tüm yol boyunca 'Umarım babam bu resmi görmez' diye düşünerek yürüyordum" diye ekledi. "İşte bu yüzden bu gösteriyi hatırladım, tek yapmak istediğim ayrılmaktı ama biliyorsun, bu seni daha güçlü kılan şeylerden biri." İstediği gibi koşmak yerine kaldı ve muhtemelen kariyerinin ilerlemesine yardımcı oldu.

Mükemmelliğe Sürekli İhtiyaç Var

Modellik kariyerinin en zorlu kısımlarından biri mükemmel kalmaktır; aynı kiloyu korumak, kırışıklıklardan kaçınmak vb. "America's Next Top Model"in 12. döngüsünde Lauren "London" Levi, gösteri sırasında 10 kilo aldıktan sonra eve gönderildi (eve gitmesinin özel nedeninin bu olduğuna dair bir kanıt yok, ama hepsi kesinlikle bunun ona zarar verdiğini belirtti. yarışma). 

Ancak bazıları için bu yeterli değil. Ya da kilo vermeleri söylendiğinde, burunlarının bozuk olduğu söylendiğinde ya da herhangi birinin moralini bozabilecek başka bir kelime söylendiğinde ilk akıllarına gelen şey terapi değildir. Victoria's Secret modeli Bridget Malcolm, kariyeri nedeniyle anoreksiyayla mücadelesini blogunda yazdı. "Kalça büyüklüğümün 35 inç veya altında kalması bekleniyordu. Ayar noktam bundan en az bir inç daha yüksek. Bu benim yapım tarzım. Bazı modeller gerekli boyutu zahmetsizce koruyor. Ben onlardan biri değilim Eski model Linda Evangelista Instagram'da şunları paylaştı: "Akranlarımın kariyerleri gelişirken benim neden çalışmadığımı merak eden takipçilerim, bunun nedeninin, yaptığımın tam tersini yapan [CoolSculpting] tarafından vahşice şeklimin bozulması olduğunu söyledi. söz verdi."

Maaş Her Zaman O Kadar Harika Değil

Modellik lüks ve iyi maaşlı bir kariyer gibi görünebilir. Ve süpermodel statüsüne ulaşanların bazıları bankacılık bölümünde oldukça başarılı olsa da, bazı modeller kariyerlerine başlamaya çalışırken neredeyse yoksulluk içinde yaşıyor. Boston Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü ve model olan Ashley Mears, kendisi de modellik yaparken tanıştığı bazı modellerden ve finansal olarak ayakta kalma mücadelesinin bazıları için ne kadar büyük bir şey olduğundan NPR'ye bahsetti. "Geçinmek için mücadele eden ya da sadece geçinen, aynı zamanda kazanan olma şansını uman muazzam bir insan yığını var" dedi.

Fashion Republic, modellerin ne kadar performans gösterdiğine dair tahminleri ayrıntılı bir şekilde açıklıyor ve en çok para kazanan modellerden bazılarına dikkat çekiyor. Gösteri başına ortalama 500 dolar olan podyum modelleri bile, faturalarını ödeyebilmek için ayda birkaç gösteri yapmak zorunda kalacak ve eğer yaşam maliyetinin oldukça yüksek olduğu bir yerde yaşıyorsan, Hayatta kalabilmek için haftada birkaç gösteri yapmam gerekecek.

Pek Çok Önyargı Var

Evet, modellik dünyasında bile önyargı var. Görünüşünüz her şey değildir ve doğru görünüme sahip değilseniz bu da önünüze çıkacaktır. Modellerden biri Cosmopolitan'a, çok fazla tavırla yürümenin bile bir iş için reddedilmenize yol açabileceğini, ancak aynı zamanda çok ihtiyaç duyulmasına rağmen çeşitliliğin bir sorun olabileceğini belirtti. Başka bir isimsiz model dergiye şunları söyledi: "[Tasarımcı] transseksüel olduğumu öğrendiğinde, ki bu bugüne kadar kimsenin bilmediği bir şeydi, rezervasyonumu iptal ettiler; bir şekilde bunu bir risk olarak değerlendirdiler; çok fazla dikkat çekeceğini düşündüler, markayı olumsuz etkileyeceği düşüncesi: Çok şüpheli bir karar, özellikle de benim [o zamanlar] bilinmeyen, yeni bir yüz olduğum göz önüne alındığında."

Rengi, saç dokusu, cinsiyeti, kilosu olsun, modeller ayrımcılığı dile getiriyor. Model Paloma Elsesser, Vogue'a şunları söyledi: "Irkçılık, şişmanlık fobisi ve transfobi tarafından marjinalleştirilmenin hâlâ mevcut olması ve bu endüstride çok yaygın olması sistematik açıdan pasif bir durum."

Reddedilme Gerçektir

Herhangi bir şey için reddedilmek berbat bir şey ve modellik dünyasında bundan çokça var. Çok kısa olmanızdan yanlış görünüme kadar her türlü nedenden dolayı bir iş için reddedilebilirsiniz. Kendell Jenner'ın bile iş başvurusu reddedildi. Oyunda ne kadar yeni ya da yaşlı olursanız olun, konu modelleme işlerine geldiğinde genellikle çok fazla rekabet vardır. Dolayısıyla, oraya iyi bir bakış açısıyla girmek isterken, aynı zamanda reddedilme anlamına gelen içgüdüsel darbeye de hazır olmak istersiniz.

Bridget Malcolm, blogunda kilo nedeniyle reddedilme mücadelesini yazdı. Malcolm, "Kalçalarım en küçük (33 inç) iken en yüksek profilli müşterilerim ile ödüllendirildim" diye yazdı. "Ve bundan yarım santim kazandığımda, vücudumun yeterince iyi görünmediği söylenerek o müşterileri kaybettim." Bu, bazı modelleri yeme bozukluklarının karanlık yoluna sürükleyebilecek vakalardan biri. Elbette başka işler de var, ancak modellik birisi için hayallerindeki bir işse, onu hayatında başka bir şey yapmaya ikna etmeye çalışmak ezici olabilir.

Kaynak: Glam

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.