Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 24 Mayıs Admin Paylaş Gönderi tarihi: 24 Mayıs Ben acil servis doktoruyum. Bu 5 yiyeceği asla sahile getirmem Yaz tüm hızıyla başlamak üzere, bu da plajda barbekü yapmak için bolca zaman anlamına geliyor. Ancak okyanus kıyısında geçireceğiniz gün için yanınıza ne alacağınızı düşünürken gıda güvenliğinin önemini unutmayın. Sıcak yaz sıcaklıkları ve güneş ışığı, bazı plaj yiyeceklerini kolaylıkla bozabilir, bu da onları riskli, hatta güvensiz bir yemek seçeneği haline getirebilir. NBC News'in kıdemli tıp muhabiri Dr. John Torres TODAY'de şunları söyledi: "İsteyeceğiniz son şey, insanların evlerine gitmeleri ve hastalandıkları için plaj gezisini hatırlamalarıdır." Yiyecekleri uzun süre buzdolabında bırakmamak, E. coli ve salmonella gibi bazı bakterilerin çoğalmasına ve yiyeceği tüketenlerin ishal ve kusmayla hasta olmasına neden olabilir. ABD Tarım Bakanlığı'na göre 40 ila 140 derece Fahrenheit, bu nedenle gıda "tehlikeli bölge" olarak biliniyor. Soğutucu kullansanız bile yemeğinizin sıcaklığının 40 Fahrenheit derecenin üzerine çıkmasını tamamen engelleyemeyebilirsiniz. Bu nedenle Torres, bazı eşyaların evde bırakılmasını ve bunun yerine daha güvenli plaj yiyeceklerinin tercih edilmesini öneriyor. Plaja getirilmemesi gereken yiyecekler Soğutma gerektiren yiyecekler Torres, şarküteri etleri veya söğüş etlerden (dilimlenmiş hindi, jambon, tavuk, rosto dana eti, salam, domuz pastırması veya sucuk gibi) yapılmış sandviçleri paketliyorsanız, bunların yemeye hazır olana kadar buzdolabında saklanması gerektiğini söylüyor. TODAY.com'un daha önce bildirdiğine göre, şarküteri ürünleri genellikle bozulmayı ve kirlenmeyi önlemeye yardımcı olmak için tedavi edilip işleniyor olsa da, sizi hasta edebilecek ve sıcak havalarda hızla çoğalabilecek bakteriler içerebiliyorlar. Onları bir soğutucuda saklamak bu yiyecek seçimini daha az riskli hale getirebilir, ancak onları soğutulmuş ortamdan çıkardıktan sonra hemen yiyin. Taze salatalar ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, salmonella, E. coli, listeria ve diğer bakterilerle kontamine olmuş meyve ve sebzeler, ABD'deki gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmından sorumludur. Ürünlerin yıkanması miktarı azaltabilir ancak sahilde salata tutan hava geçirmez bir kap gibi çoğu sıcak ortamda çoğalmayı seven tehlikeli bakterileri tamamen ortadan kaldırmaz. Mayonez bazlı herhangi bir şey Torres, "Mayo bazlı patates salatası her zaman birçok soruna neden olan büyük şeylerden biridir" diyor. Her ne kadar soğutulmamış bir raftan alınmış olsa da, mayonezin soğutulması gerekiyor ve USDA'ya göre, mayonez içeren herhangi bir salata veya yemek, atılmadan önce yalnızca 40 Fahrenheit derecenin üzerindeki sıcaklıklarda iki saat boyunca dışarıda bırakılabilir. Torres, ideal olarak mayonez bazlı yiyeceklerin servis edilene kadar buzdolabında saklanması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle, bu yemekleri tamamen sahile getirmekten kaçınmak ve bunun yerine evde tadını çıkarmak muhtemelen akıllıca olacaktır. Çiğ et Mangal yapmak birçok kişinin favori plaj aktivitesidir. Ancak mangalda pişirilmeden önce çeşitli sıcaklıklarda bekleyecek bir avuç çiğ hamburger eti veya tavuğu getirmek, bakteri üremesi riski nedeniyle en iyi fikir değildir. Torres genel olarak plaja çiğ veya pişmemiş et getirilmemesini tavsiye ediyor. Çiğ et getirmeye karar verirseniz, pişirilmeye hazır olana kadar onu 40 Fahrenheit derecenin altındaki bir soğutucuda uygun şekilde saklayın ve ağzı kapalı olarak, soğutucuda pişmeyecek diğer yiyeceklerden ayrı tutun. USDA yönergelerine göre, sığır eti minimum 145 Fahrenheit iç sıcaklığa, kümes hayvanları 165 Fahrenheit dereceye ve balıklar 145 Fahrenheit dereceye kadar pişirilmelidir. Önceden kesilmiş meyveler Önceden kesilmiş meyveler, salmonella gibi gıda kaynaklı patojenleri içermesiyle ünlüdür. Bunlar arasında papaya, şeftali ve büyük bir suçlu olan kavun yer alır; tatlı özsu, kavun ve tüm zamanların plaj favorisi olan karpuz da buna dahildir. TODAY.com'un daha önce bildirdiğine göre meyveyi kesmek, meyvenin yüzeyindeki bakterileri ete aktarabilir ve burada büyüyüp çoğalabilir, özellikle sıcak plaj havalarında. Torres, dilimlenmiş meyvelerin daha hızlı ısınabileceğini ve böcekleri çekebileceğini söylüyor. Bir sonraki plaj geziniz için önceden dilimlenmiş meyve satın almak yerine, tamamını getirin ve sahilde kesin; ellerinizin temiz olduğundan ve temiz bir bıçak ve kesme tahtası kullandığınızdan emin olun. Plaj için gıda güvenliği ipuçları Belirli gıda güvenliği önlemlerini uyguladığınız sürece birçok gıda, plaj için tamamen güvenli olabilir. İşte Torres ve USDA'dan akılda tutulması gereken bazı tavsiyeler: Çabuk bozulan gıdalar asla buzdolabının dışında iki saatten fazla bekletilmemeli ve sıcaklıklar 90 derecenin üzerindeyse bir saatten fazla bekletilmemelidir. Paketleme sırasında yiyecekleri buzdolabından veya derin dondurucudan çıkarın ve hemen soğutucuya koyun. Yiyecekleri yiyene kadar buzdolabında saklamayı hedefleyin. Yalnızca tüketmeyi planladığınız miktarı paketleyerek artıklardan kaçınmaya çalışın. Çiğ et getirmeyi tercih ederseniz, evde baharatlayın ve damlayabilecek suların diğer gıdalara bulaşamayacağı, örneğin soğutucunun tabanı gibi bir yerde sıkıca sarılı olarak saklayın. Yiyeceklerin yüksek sıcaklıklara daha az maruz kalması için içecekleri yiyeceklerden ayrı bir soğutucuya koyun. Soğutucunuzu sonuna kadar doldurmaya çalışın, gerekirse ekstra buz koyun, çünkü bu, içindekilerin daha uzun süre soğuk kalmasını sağlayacaktır. Plajda yemek pişiriyorsanız bir yiyecek termometresi getirin. Kaynak: TODAY Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.