Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NASA, 160 milyon parçalı uzay enkazıyla başa çıkmak için yeni öneri sundu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

NASA, 160 milyon parçalı uzay enkazıyla başa çıkmak için yeni öneri sundu

Yeni bir NASA raporu, büyüyen uzay enkazı sorunuyla başa çıkmak için en umut verici stratejileri özetlemektedir.

edu-what-is-orbital-debris.jpg

Şu anda Dünya'nın yörüngesinde 160 milyondan fazla uzay enkazı parçası bulunuyor. Uzmanlar, Kessler Sendromu olarak bilinen yıkıcı, basamaklı bir yörüngesel etkinin eşiğinde olabileceğimiz konusunda uyarıyor.

NASA'nın yeni raporuna göre sorun önceden düşünüldüğü kadar vahim değil. Bunun nedeni, özetlenen yeni stratejilerin, uzay ajansının daha önce tahmin ettiğinden daha uygun maliyetli olmasıdır.

Sürdürülemez uzay enkazı sorunuyla mücadele

'Yörünge Enkazını Azaltma, Takip Etme ve İyileştirmenin Maliyet ve Fayda Analizi' başlıklı yeni NASA raporu, uydular ve uzay enkazları arasındaki çarpışma riskini azaltmaya yönelik ondan fazla farklı stratejiyi karşılaştırıyor.

orbital-debris.jpg

Bu tür olayların önlenmesi kritik önem taşıyor. Eğer bir uzay enkazı yörüngedeki bir uyduyu parçalayacak olsaydı, çok daha fazla uzay şarapnel parçası yaratacaktı. Bu da diğer uyduların parçalanmasına ve Kessler Sendromu olarak bilinen bir etkiye yol açabilir.

Regina Üniversitesi gökbilimcisi Samantha Lawler, Interesting Engineering ile 2022 yılında yaptığı bir röportajda, SpaceX'in Starlink uydularının bizi Kessler Sendromuna endişe verici derecede yaklaştırdığına dair endişelerini dile getirdi. Dahası, uzay enkazının saatte yaklaşık 17.000 mil hızla hareket ettiği göz önüne alındığında, temizleme çabaları "kurşun toplamaya" benzer.

Yeni rapor, uzay enkazını kaldırma görevleri, daha iyi uydu koruması ve geliştirilmiş uzay enkazı takibi dahil ondan fazla yöntemi ayrıntılarıyla anlatıyor.

IOCII_chosen%20logo_final.png

"Bu çalışma şu soruyu yanıtlamaya başlamamızı sağlıyor: Büyüyen yörünge enkazı sorununu çözmek için alabileceğimiz en uygun maliyetli eylemler nelerdir?" Raporun baş yazarı NASA analisti Jericho Locke bir açıklamada görüş bildirdi. 

Raporda ana hatlarıyla belirtilen en etkili yöntemlerden biri, görev sonrası imha süresinin kısaltılması eylemidir. Bu, bir uydunun görev hedeflerine ulaştıktan sonra yörüngede kalmasına izin verilen süreyi ifade eder. Bu zaman aralığının kısaltılması, nispeten düşük bir maliyetle yörüngedeki karışıklık miktarını önemli ölçüde azaltacaktır.

Uzay enkazının maliyetini tahmin etmek

NASA'nın yeni makalesi, NASA'nın Teknoloji, Politika ve Strateji Ofisi'nden (OTPS) bir araştırmacı ekibi tarafından 2023'te yazılan daha önceki bir rapora dayanıyor. Makalede uzay enkazının uydu operatörlerine maliyeti tahmin edilmeye çalışıldı. Buna enkazdan kaçınmak için manevra maliyeti de dahildi.

Locke, "Her şeyi dolar cinsinden ölçerek, uzay aracını korumayı daha küçük enkazları takip etmeye veya 50 büyük enkaz parçasını kaldırmaya 50.000 küçük parçayı kaldırmaya doğrudan karşılaştırabiliriz" diye açıkladı.

NASA'nın OTPS'sine liderlik eden Charity Weeden, "Bu çalışma, NASA'nın yakın zamanda yayımlanan Uzay Sürdürülebilirlik Stratejisinde ana hatlarıyla belirtildiği gibi, bu kritik konuya ekonomik bir bakış açısı uygulayarak bu çevreye ilişkin anlayışımızı hızla iyileştirmeye yönelik NASA'nın çalışmasının bir parçası" dedi.

ODPO_Logo_final_v2_small.png

Bu hafta, işbirlikçi bir özel sektör çalışması da Uzay Çöp İşaretleri girişimini başlattı. Girişim, enkaz “takımyıldızları” yaratarak uzay enkazı sorununu vurguladı. Ayrıca bu derme çatma kalıpları oluşturan uzay çöpü parçalarının her birinin kaldırılmasının maliyetini de özetledi.

Kaynak: IE

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.