Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gıda Zehirlenmesini Önlemek mi İstiyorsunuz? Otelinizin Kahvaltı Büfesinde Bu Ürünleri Almayın


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Gıda Zehirlenmesini Önlemek mi İstiyorsunuz? Otelinizin Kahvaltı Büfesinde Bu Ürünleri Almayın

Yemek tutkunlarının çoğu, tatildeyken otelde kalmanın avantajlarından birinin, ziyaretinize dahil olan ücretsiz kontinental kahvaltı veya kahvaltı büfesi olduğu konusunda hemfikirdir.

breakfast-1804457.jpg

Öte yandan, tatilde karşılaşabileceğiniz en büyük aksiliklerden biri, gıda kaynaklı bir hastalığa yakalandıktan sonra tuvalete gitmektir. Ve bütün sabah dışarıda bekleyen yiyecekler potansiyel bakteri bulaşması açısından yüksek risk altında olabilir; bu nedenle hangi öğeleri yemenin güvenli olduğunu ve hangilerini atlamak isteyebileceğinizi bilmek önemlidir.

North Carolina Eyalet Üniversitesi Güvenli Plakalar programının sosyal yardım direktörü Dr. Ellen Shumaker, "Gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini artırabilecek iki ana faktör olduğunu düşünüyorum" dedi. "[Bunlar] yiyeceklerin sıcaklık kontrolüdür [ve] ... diğer konukların el yıkama eksikliği nedeniyle potansiyel olarak mutfak eşyalarını veya yiyecekleri kirletmesidir."
Yiyecekler kirlendiğinde çoğu zaman farkı hissedemezsiniz, bu nedenle nelere dikkat etmeniz gerektiğini önceden bilmek çok önemlidir.

Gıda bilimcisi ve gıda bilimi danışmanı Dr. Bryan Quoc Le, "Gıdaya bulaşabilen ve patojen oldukları veya toksin üretebildikleri kanıtlanabilen çok sayıda farklı mikroorganizma var" dedi. "Örneğin, belirli E. coli, salmonella veya listeria türleriyle, gerçekten hasara yol açmak için yalnızca birkaç hücreye ihtiyacınız var."

Gıda güvenliği uzmanlarıyla otel kahvaltısında genellikle nelerden kaçındıkları ve neleri yerken ve içerken kendilerini rahat hissettikleri hakkında konuştuk.

Almayın: Isıtılmış sıcaklıkta tutulmayan sıcak yiyecekler (et veya yumurta ürünleri gibi).

Shumaker, "Sıcak yiyecekler sıcak kalmalı, soğuk yiyecekler ise soğuk kalmalı" dedi. "[Bu, bakterilerin büyümeyi sevdiği sıcaklık tehlikesi bölgesinden kaçınmaya yardımcı olur."

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre gıdalar iki saatten fazla “tehlikeli bölgede” (40 ila 140 derece Fahrenheit arasında) bırakıldığında, sizi hasta eden mikroplar hızla çoğalabilir. Açık büfe veya kontinental kahvaltı ortamında yiyecekler muhtemelen bundan daha uzun süre bekletilir.

Herhangi bir ısıtma cihazı olmadan sosis köftesi, domuz pastırması, çırpılmış yumurta, kiş veya diğer et ve yumurta ürünlerini görürseniz bunları atlamak isteyeceksiniz. Shumaker, bu tür yiyeceklerin sıcak tabak veya sürtünme kabı gibi bir cihazla sıcak tutulması gerektiğini açıkladı.

"Bu elbette kesin sıcaklığı vermiyor ancak yiyecekleri güvenli bir sıcaklık aralığında tutmak için önlemler alındığının bir göstergesi" dedi.

Almayın: Soğuk sıcaklıklarda saklanmayan soğuk yiyecekler (süt ürünleri ve taze meyve suları gibi).

Le, "Etrafta duran ve buzda olmayan veya soğutulmamış süt varsa, bu kesinlikle kaçınmayı planladığım bir şey" dedi.

Kolay bozulabilen öğelerin (yoğurt, peynir ve şarküteri ürünleri gibi) soğuk tutulduğundan ve sıcaklığın “tehlikeli bölgesinden” uzak durduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Shumaker'a göre önceden kesilmiş bazı meyve ve sebzeler (domates, yapraklı yeşillikler ve kavun gibi) de soğutulmalıdır çünkü "kesildiğinde etli kısım, hastalığa neden olabilecek bakterilerin büyümesine izin verecek nem ve pH seviyesine sahiptir".

breakfast-3507706.jpg

Meyve sularına gelince, hem taze hem de pastörize edilmiş soğuk olmalıdır. Taze meyve suları pastörize edilmediğinden oda sıcaklığında bırakıldığında zararlı bakterilerin üreme riski daha yüksektir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) göre kutularda, şişelerde veya teneke kutularda paketlenmiş uzun raf ömrüne sahip meyve sularının soğutulmasına gerek yoktur.

Tek tek sarılmış kremaların ve tereyağı paketlerinin de soğuk tutulmasına gerek yoktur. Shumaker, bu tür kremalayıcıların bakterileri öldürmek için işlendiğini ve tereyağındaki tuzun raf stabilitesini korumasına yardımcı olduğunu açıkladı.

Almayın: Islak veya temizlenmesi zor meyve ve sebzeler.

Le genellikle temiz ve taze görünen salata barından yemek yerken, meyve ve sebzelerin düzgün şekilde işlenmediğine dair işaretlere dikkat ediyor. Örneğin, kenarları yumuşaksa veya yüzeylerinde kir veya başka materyaller varsa, bu onların eski olduğunu veya iyice yıkanmadığını gösterebilir.

Kavunlar gibi kavunların da özellikle riskli olabileceğini çünkü insanların genellikle kabuklarını yıkamadığını söyledi. Kabuğun zarar görmesi ve üzerinde bakteri bulunması durumunda kavunun iç kısmına yayılabilir. Ayrıca dokunduğu diğer meyve veya sebzelere de çapraz bulaşabilir.

Le, "Normalde yerden toplanan marul veya lahana gibi taze sebzeler, biraz kir toplayabilir ve sonra yayabilir... eğer dikkatli bir şekilde yıkanmadılarsa" diye ekledi. "Kir... bir takım farklı mikroorganizmalar üretmeye başlayabilir."

Shumaker, ham filizlerden (yonca veya maş fasulyesi gibi) kaçınılması gerektiğini açıkladı. FDA'ya göre E. coli, salmonella ve listeria'nın büyümesi için ideal olan sıcak ve nemli koşullar altında tohumlardan ve fasulyelerden yetiştiriliyorlar. "Tohumun içinde veya üzerinde sadece birkaç zararlı bakteri mevcutsa, bakteriler filizlenme sırasında yüksek seviyelere çıkabilir."

Almayın: Servis aracı olmayan, ortak bir kaseden gelen her şey.

Elbette, o meyve tepsisi iştah açıcı görünebilir; ta ki bunun için bir servis kabı olmadığını ve insanların ona çıplak elleriyle dokunduğunu fark edene kadar. Shumaker, tuvaleti kullandıktan, öksürdükten veya burunlarını sildikten sonra ellerini yıkamamışlarsa, tabaktaki diğer yiyeceklere de bulaşmış olabileceklerini söyledi.

Birçok insanın dokunduğu servis araçlarını veya paylaşılan sosları kullandığınızda, yemeği tabağınıza almadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmak istersiniz.

Drexel Üniversitesi'nde mutfak sanatları ve bilim profesörü Dr. Jonathan Deutsch, "Diğer konukların tuvaleti kullandıktan sonra iyice yıkanmamış elleri olabilir veya... ilk parmak yalama yemekleri sırasında ağızlarında kalmış olabilirler" dedi. "Tabağımı hazırlarken ve yemeğe otururken her zaman ellerimi dezenfekte etmeye çalışıyorum."

"Mide böceği" olarak bilinen Norovirüs, kirli ellerden mutfak eşyalarına ve yüzeylere bulaşan en muhtemel suçludur.

Shumaker, "Temizlenip sterilize edilmezse norovirüs yüzeylerde haftalarca kalabilir" dedi.

Bir otelin kahvaltı ortamında hangi yiyecek ve içecekleri yemek en güvenlidir?

Yiyecek ve içeceklerin uygun sıcaklıkta servis edildiğinden emin olmak ve yemekten önce ellerinizi yıkamak en önemli kurallardan ikisidir. Uzmanların tüketmenin en güvenli olduğunu söylediği birkaç ürün daha var.

Le, "[Muffinler veya bireysel yoğurtlar gibi paketlenmiş gıdalara] daha çok güveneceğim çünkü [onların] güvende tutulmasını sağlamak için birçok süreç var" dedi. "[Ve] kimse onlara dokunmuyor ya da dokunmuyor."

Deutsch, kesilmemiş bütün meyvelerin (muz veya portakal gibi), omlet gibi sipariş üzerine pişirilen seçeneklerin ve dağıtıcıdaki mısır gevreğinin (sapına dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın) da genellikle güvenli bahisler olduğunu söyledi. Bağışıklık sisteminiz zayıf.

Gıda zehirlenmesi riski daha yüksek olan kişiler (bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, hamileler, 65 yaş ve üstü veya 5 yaşından küçükler) özellikle yemesi daha güvenli olan seçenekler ve nelerden kaçınılması gerektiği konusunda bilinçli olmalıdırlar. Herkes gıda zehirlenmesine yakalanabilirken, CDC'ye göre bu gruplardaki bireyler bundan ciddi şekilde hastalanabilir.

Araştırmanızı yapın ve içgüdülerinizi takip edin.

Yukarıdaki güvenlik yönergelerinin yanı sıra restoran ve otel denetim raporlarına da göz atabilirsiniz. (Deutsch'a göre bunlar genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde ve diğer birçok ülkede halka açıktır.)

Deutsch, bir restoranda veya otelde dışarıda yemek yerken, "yiyeceklerin nasıl işlendiğine ilişkin sorular sormaktan korkmayın" dedi. "Ve içgüdülerinize kulak verin; şüpheli bir şey görürseniz veya sizi özellikle savunmasız bırakan bir sağlık sorununuz varsa, yanınıza biraz protein bar alın."

Kaynak: HuffPost

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.