Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2024 Admin Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2024 Yapay Tatlandırıcılara Elveda ve Bu Doğal, Sağlıklı Seçimlere Merhaba Deyin Hepimiz arada sırada küçük bir ikramdan hoşlanırız, ancak insanların rafine şeker alımı son 50 yılda önemli ölçüde arttı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre ortalama bir yetişkin, önerilen seviyelerin çok üzerinde, günde 17 çay kaşığı ilave şeker tüketiyor. İdeal bir diyet, ilave şekerden en fazla %10 kalori içerir; bu, ortalama 2000 kalorilik alımda 12 çay kaşığı demektir. Pek çok kişi zaten verilerin doğruladığı şey konusunda hemfikir: İnsanlar çok fazla şeker tüketiyor. Diyetinizden ilave şekerleri çıkarmanın yollarını arıyorsanız, en iyi şeker alternatiflerinden bazılarını öğrenmek için okumaya devam edin. Şeker ikameleri nelerdir? Şeker alternatiflerine geçmeden önce, şekerin sizin için doğası gereği kötü olmadığını açıklığa kavuşturmak önemlidir. Aslında sağlığınız için hayati önem taşıyor. Vücudunuz karbonhidratları bir şeker türü olan glikoza dönüştürür ve bu, vücudunuzun hareket etmesini ve beyninizin çalışmasını sağlayan birincil enerji kaynağıdır. Karbonhidrat ve şeker içermeyen bazı popüler diyet modalarının savunduğuna rağmen, düşük enerji, uyku sorunları ve beyin bulanıklığı gibi sağlık sorunları ve belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Amaç şekerden kaçınmak değil, doğru şeker türlerini tüketmek olmalıdır. Günümüzün Amerikan diyetinin büyük bir kısmı, çok fazla madde olmadan yoğun tatlılık katmak için işlenen ve rafine edilen ilave şekerlerden oluşmaktadır. Ultra rafine beyaz şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, gazlı içecekler, hamur işleri, ekmek ve çeşnilerde yaygın olarak kullanılan bileşenlerdir. Bunlar, yol boyunca başka bir besin değeri eklemeden kan dolaşımınıza hızlı bir şekilde iletilir. Bu şekerlerin aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İlave şeker miktarını herhangi bir gıda maddesinin besin değerleri etiketinde ve içindekiler listesinde bulabilirsiniz. İçerik listesinde eklenen şeker ne kadar yüksekse, üründe o kadar fazla şeker bulunur. İlave şekerler, esmer şeker, mısır tatlandırıcıları, mısır şurubu, dekstroz, fruktoz, glikoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu, malt şurubu, maltoz ve sakaroz gibi birçok farklı isimle anılır. Bunun aksine, doğal şekerler rafine edilmez veya yalnızca hafifçe işlenir ve birçok gıdada doğal olarak bulunur. Örneğin meyveler fruktoz içerir, fakat aynı zamanda vücudunuz için dengeli bir besin kombinasyonu sağlayan lif bakımından da zengindirler. Bal ve akçaağaç şurubu doğal olarak tatlıdır ancak aynı zamanda mineraller, vitaminler ve antioksidanlar açısından da zengindir. Rafine şekerlerin olumsuz yanları olmadan tatlılık sağlayan yiyecek ve içeceklere ekleyebileceğiniz çeşitli doğal tatlandırıcılar ve şeker ikameleri de vardır. Bu alternatif şekerlerin örnekleri arasında sorbitol gibi şeker alkolleri, aspartam gibi yapay tatlandırıcılar ve stevia gibi doğal tatlandırıcılar yer alır. Şekere en iyi doğal alternatifler İşte iyi haber: Eğer şekeri azaltmak istiyorsanız, her şeyi tatlı tutmak için hala birçok seçeneğiniz var. Aşağıda, rafine şekerler yerine diyetinize ekleyebileceğiniz en iyi doğal şeker alternatiflerinden altı tanesi yer almaktadır. Bal Bal uzun zamandır sadece doğal tatlılığı nedeniyle değil aynı zamanda besin değeri nedeniyle de takdir edilmektedir. Bal, polenleşme sürecinde bitki nektarından arılar tarafından yapıldığı için bir dizi faydalı bitki bileşiği ve antioksidan içerir. Minimal düzeyde işlenmiş ham ve koyu renkli ballar özellikle flavonoidler ve fenolik asitler açısından zengindir. Bunlar, kardiyovasküler, gastrointestinal ve solunum sağlığı üzerinde olumlu etkiler de dahil olmak üzere birçok fayda sunar. Mevsimsel alerjileri azalttığı bile gösterilmiştir. Akçaağaç şurubu Bir diğer popüler doğal tatlandırıcı olan akçaağaç şurubu birçok krepin üzerinde yerini aldı. Şekeri kesiyorsanız krepleri atlayıp şeker akçaağaç ağaçlarının özsuyundan üretilen şurubu tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni, bal gibi akçaağaç şurubunun da sağlığınız için faydalı olabilecek antioksidanlar ve mineraller içermesidir. Akçaağaç şurubunda bulunan benzersiz bileşiklerin çoğunun aslında kanser ve diyabetle mücadeleye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Akçaağaç şurubu ne kadar koyu olursa, o kadar az rafine olur ve bu faydalardan o kadar fazlasını sağlayabilir. Stevia Akçaağaç şurubu veya balın tadını sevmiyorsanız ama yine de içecekleri ve tarifleri tatlandırmanın bir yolunu istiyorsanız, stevia denemek için harika bir doğal şeker alternatifidir. Bu tatlandırıcı Stevia bitkisinden yapılır ve sofra şekerinden 200 ila 400 kat daha tatlıdır. Şeker yerine kullanılan stevia besleyici değildir, yani neredeyse hiç kalori içermez. Çok fazla bir şeye gerek kalmadan tatlılık katıyor ve şekeri keserken aradığınız şey tam da bu olabilir. Stevia ayrıca kan şekeri ve kolesterolün azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir. Piyasadaki birçok stevia ürününün başka işlenmiş bileşenler veya şeker alkolleri içerdiğini unutmayın; bu nedenle bunları kullanmadan önce araştırma yapmanız önemlidir. Püre haline getirilmiş meyveler Besin değeri açısından daha dengeli bir şeker türü arıyorsanız çiğ meyveleri yenmek zordur. Çiğ meyvelerde bulunan diyet lifi sindirime yardımcı olur ve şeker metabolizmasını yavaşlatır, meyve suyu veya şeker katkı maddelerinden görebileceğiniz kan şekeri artışlarını azaltır. Lif açısından zengin gıdalar yemek aynı zamanda toplam kalori alımınızı azaltmanıza ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir. Püre haline getirilmiş meyveler size aynı faydaların çoğunu sağlar ve diğer gıdalara tatlandırıcı olarak da kullanılabilirler. Örneğin elma püresi birçok tarifte yumurta yerine kullanılır ve püre haline getirilmiş meyveler sade, şekersiz yoğurda harika bir katkı sağlar. Keşiş meyvesi Keşiş meyvesi başka bir bitki bazlı alternatif şekerdir. Bu, Güneydoğu Asya'da yaygın olarak bulunan küçük yuvarlak bir meyve olan luo han guo olarak da bilinen keşiş meyvesinden elde edilir. Keşiş meyvesinin kendisi fruktoz ve glikoz içermesine rağmen, bunlar aslında ekstraksiyon işleminde uzaklaştırılır ve sofra şekerinden yaklaşık 100 kat daha tatlı, besleyici olmayan bir tatlandırıcı oluşturulur. Keşiş meyvesi piyasada nispeten yeni olduğundan, sağlık açısından tüm potansiyel faydalarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, diğer besleyici olmayan tatlandırıcılar üzerinde yapılan araştırmalar, kilo yönetimi ve diyabetle mücadele açısından ümit verici sonuçlar göstermektedir. Keşiş meyvesindeki doğal tatlı mogrositler aynı zamanda bağışıklık sağlığına ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar da içerir. Meyve suyu Meyve suyu, tek başına içebileceğiniz, diğer içeceklere veya çeşnilere ekleyebileceğiniz, hatta yemek pişirirken bile kullanabileceğiniz doğal bir tatlandırıcıdır. %100 meyve suyu, rafine sofra şekeri veya yüksek fruktozlu mısır şurubundan çok daha iyi bir seçenektir çünkü meyve suyu doğal ve işlenmemiştir. Aynı zamanda birçok vitamin ve besin içerir. Kaynak: CNET Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.