Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2024 Admin Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2024 Çalışmaya Göre Şekerin sadece miktarı değil kaynağı da çocuklarda kiloyu etkileyebilir Araştırmacılara göre şekerin çoğunu kek veya tatlı yerine süt veya meyveden tüketen çocukların aşırı kilolu veya obez olma olasılığı daha düşük. Hollanda'daki Groningen Üniversitesi ve Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden akademisyenler, şekerin yalnızca miktarının değil, kaynağının da kilo alımını etkileyip etkilemediğini araştırdı. Ekip, 2006 ve 2007 yılları arasında Drenthe'de doğan çocuklar üzerinde devam eden bir çalışma olan GEKCO Drenthe'den elde edilen verileri analiz etti. Günlük şeker alımını hesaplamak için 891 çocuğun üç yaşındayken ebeveynleri tarafından doldurulan gıda alımı anketine verilen yanıtlar kullanıldı. Çocukların boy ve kiloları hemşireler tarafından alınarak vücut kitle indeksi (BMI) z skoru hesaplanırken kullanıldı. Bu puan, bir çocuğun BMI'sinin yaşına ve cinsiyetine göre ortalamanın kaç standart sapma üzerinde veya altında olduğunu ölçmek için kullanıldı. Grubun ortalama toplam günlük şeker alımı 112 gramdı. Üç yaşındayken normal kiloda olan yaklaşık 102 çocuk, 10 veya 11 yaşlarında fazla kilolu veya obez hale geldi. Araştırmacılar, üç yaşındayken toplam şeker alımının kilo alımıyla ilişkili olmadığını, ancak kek veya tatlı gibi atıştırmalıklardan daha fazla şeker alımının, çocuk büyüdüğünde daha yüksek BMI z puanına yol açtığını buldu. Meyvelerden veya süt gibi şekersiz süt ürünlerinden daha yüksek şeker alımı, daha az kilo alımı ve daha düşük BMI z puanıyla ilişkilendirildi. Üç yaşındayken bu ürünleri en fazla tüketen çocukların, en az tüketenlere kıyasla 10 veya 11 yaşlarında obez veya fazla kilolu olma riski %67 daha düşüktü. Groningen Üniversitesi epidemiyoloji bölümünden Junyang Zou şunları söyledi: "Şekerli gıdaların yüksek tüketimi, çocuklukta aşırı kilo ve obezite için bir risk faktörü olarak kabul ediliyor ve bu nedenle çocuklara şekerleme, kek gibi şeker açısından zengin gıdaları daha az tüketmeleri tavsiye ediliyor." ve şekerle tatlandırılmış içecekler ve daha fazla meyve ve süt ve yoğurt gibi şekersiz süt ürünleri yiyin. “Fakat meyve ve şekersiz süt ürünleri sağlıklı kabul edilse de, yüksek miktarda içsel şekerler içeriyorlar; bu şeker, eklenmek yerine yiyeceklerde doğal olarak bulunur. "Şeker kaynağının, eklenen şekerin yanı sıra içsel şeker miktarının da aşırı kilo veya obezite gelişme olasılığını etkileyip etkilemediğini bilmek istedik. "Bu daha önce araştırılmış olsa da sonuçlar tutarsız ve konuyla ilgili yüksek kalitede araştırma eksikliği var." Bayan Zou, Venedik'teki Avrupa Obezite Kongresi'nde (ECO) sunulan bulguların, çocukların "tatlı süt ve yoğurtlu içecekler, tatlılar, kekler ve ilave şeker açısından zengin diğer yiyecekler yerine meyve ve süt tüketmeye teşvik edilmesi gerektiği" anlamına geldiğini öne sürdü. ”. Evening Standard haber bültenlerinden birine şimdi kaydolun. Günlük haber brifinginden Evler ve Mülklerle ilgili bilgilerin yanı sıra yaşam tarzı, dışarı çıkma, teklifler ve daha fazlasına kadar. Gelen kutunuzdaki en iyi hikayeler için burayı tıklayın. Kaynak: ES Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.