Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Atmosferden Karbon Emecek Dünyanın En Büyük Vakumu İlk Kez Çalıştırılıyor

Karbon, Em!

Dünyadaki türünün en büyüğü olduğunu iddia eden yeni bir karbon yakalama tesisi, bu hafta kelimenin tam anlamıyla atmosferdeki karbonu emmeye başladı.

e15bb5e6fb3c92f3cb6cb37e824a9d6f.webp

CNN'in haberine göre, İsviçreli şirket Climeworks tarafından "Mamut" adı verilen tesis, Çarşamba günü İzlanda'daki faaliyetlerine başladı ve havadaki mevcut karbonu alıp kalıcı olarak kilitlemek için yüzeyin derinliklerine enjekte etti.

Hepsinden iyisi, operasyon tamamen ada ülkesinin jeotermal enerjisinden güç alıyor ve bu, soruna katkıda bulunmadan gezegenimizin atmosferini kirleten karbondioksit bolluğunun azaltılmasına olanak tanıyor.

20210918_STP001_0.jpg

Bununla birlikte, doğrudan hava yakalama (DAC) tesislerinin, yaklaşmakta olan bir iklim felaketini önlemek için en iyi şansımız olup olmadığı hararetli bir tartışma olmaya devam ediyor; uzmanlar, bunların yalnızca iklim değişikliğinin temel nedenlerinden uzaklaşmak olduğunu savunuyor.

Diş Açmak

Climeworks'ün Mammoth fabrikasındaki dev fanlar çevredeki havayı emerek karbonu temizliyor ve toprağın derinliklerine pompalayarak taşa dönüştürüyor.

a15133b6f2ee64c5bb5ca9e339c81916.webp

Adından da anlaşılacağı gibi, tesis kesinlikle çok büyük: üç yaşındaki öncülü olan Orca'dan on kat daha büyük.

Şirket, tesisin tam kapasitede yılda atmosferden 36.000 ton karbon çekebileceğini, bunun da yılda 7.800 içten yanmalı motorlu arabanın yollardan çekilmesine eşdeğer olduğunu iddia ediyor.

Ancak süreç ucuz değil. Climeworks kesin maliyeti açıklamasa da, CNN'in haberine göre, her bir ton karbonun çıkarılmasının maliyeti 1.000 dolara yakın. Süreci ekonomik olarak uygulanabilir kılmak için bu maliyetin ton başına 100 dolara yakın olması gerekiyor; Climeworks kurucu ortağı Jan Wurzbacher bunun 2050 civarında mümkün olabileceğini söylüyor.

karbon-emici.jpg

Fikir ABD'de de benimsendi; startup Occidental'ın geçen yıl STRATOS adında, yılda 500.000 ton CO2 emecek şekilde tasarlanan daha da büyük bir DAC tesisi inşa etme planlarını duyurması ile birlikte.

Son Damlayı Sıkmak

Ancak uzmanlar bu tür tesislerin iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynayacağı konusunda şüpheci. Birçoğu bunun çok daha göze çarpan sorunlardan tehlikeli bir şekilde uzaklaşma olduğunu iddia ediyor.

Daha da endişe verici olanı, Big Oil'in yakalanan karbondan daha fazla petrol çıkarma umuduyla bu konsepti zaten benimsemiş olması, birçok kişinin gözünde yanlış yönde atılmış bir adım.

Kâr amacı gütmeyen Carbon180 genel müdürü Erin Burns geçen yıl Axios'a şunları söyledi: "Sahip olduğumuz endişelerden biri, insanların bunu devam eden fosil yakıt üretimi için bir dengeleme olarak kullanmaya çalışacakları." eski emisyonlar."

"Ve petrol şirketlerinin bunun devam eden petrol üretimini dengelemenin bir yolu olduğundan bahsettiğini görüyoruz" diye ekledi. "Bu endişe verici."

Kaynak: Futurism

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.