Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 9 Mayıs , 2024 Admin Gönderi tarihi: 9 Mayıs , 2024 Sızma Zeytinyağı Çoğu Zaman Orijinal Olmuyor - İşte Gerçeğini Ayırt Etmenin Yolu? Salata yeşilliklerinin üzerine gezdirilmiş, pestoya karıştırılmış veya en yeni Starbucks kreasyonunda yer almış olsun, zeytinyağı mutfak manzarasının büyük bir parçasıdır. Peki piyasadakilerin çoğunun sahte zeytinyağı olduğunu biliyor muydunuz? Aslında bu popüler yağ, süt ve balın yanı sıra en çok sahtekarlık yapılan ilk üç gıdadan biridir. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor ve tüketici olarak sizi nasıl etkiliyor? Burada sektörü çevreleyen bazı çevresel kaygıların yanı sıra bu ayrıntılara da değineceğiz. Sahte zeytinyağı durumunun değerlendirilmesi Zeytinyağı, çoğu zaman bu şekilde düşünülmese de, genellikle çekirdeği de dahil olmak üzere bütün zeytinlerden elde edilen meyve suyudur. En iyi markalar, çoğumuzun her gün güvendiği temel mutfak ürünlerini yaratmak için burada duracak. Ancak gerçek olmayan zeytinyağı söz konusu olduğunda "sahte" terimi birçok farklı şekilde yorumlanabilir. Profesyonel oleolog, Extra Virgin Olive Oil: The Truth In Your Kitchen kitabının yazarı, Dave's Gourmet'in CEO'su ve EVOOGuy.com'un kurucusu David Neuman şöyle açıklıyor: "Sahte zeytinyağı, onlarca yıl önce bazı vicdansız üreticilerin zeytinyağını kestiği bir sorundu. (natürel değil) ekstra kar elde etmek için tohum veya kabuklu yemiş yağları kullanmak - bu sahte” diyor. Neuman'a göre, bu sahte uygulamalar günümüzde daha az yaygın olsa da hala devam etse de, günümüzün asıl endişesi sızma zeytinyağının yanlış etiketlenmesidir. "Bu, 2010 USDA Zeytinyağı Yasasına göre, saf zeytinyağı ile rafine zeytinyağının bir karışımı olarak tanımlanan ve en iyi şekilde ham olarak kullanılmayan 'zeytinyağı'ndan farklı bir üründür" diye paylaşıyor. Neuman, sızma zeytinyağı (genellikle EVOO olarak kısaltılır) "algılanabilir kusurları olmayan ve karşılanması gereken sayısız kimyasal parametreye sahip olmayan en yüksek kalitede zeytinyağıdır" diye açıklıyor Neuman. Bu, salata soslarında, ekmeğin soslanmasında ve yemeklerin bitirilmesinde en iyi kullanılan meyveli zeytinyağı türüdür. ABD'de, Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı'nın (USDA), tüm EVOO'ların bu şekilde etiketlenmesi için karşılaması gereken bir dizi standardı vardır. Ancak Neuman, ABD hükümetinin bu standardı yönetemediğini, bu nedenle sayısız şişe yanlış markalı zeytinyağının tüketicinin ve çoğu zaman bunları satın alan perakendecilerin haberi olmadan piyasaya çıktığını söylüyor. Buradaki bir diğer unsur ise ABD'nin 2021-2022 yılları arasında 375 bin metrik tonla dünyanın en büyük zeytinyağı ithalatçısı olmasıdır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ithal edilen bu gıdaları denetlemekle görevlendirilmiştir. Ancak bu ülkeye ithal edilen gıdaların sadece yüzde 1-2'sinin fiziki olarak kontrol edildiğini internet sitelerinde açıkça belirtiyorlar. Neuman şunu ekliyor: "Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), dünyanın çoğu yerindeki zeytinyağı standartlarını denetler, ancak ABD'yi denetlemez ve FDA'dan çok daha katıdır. Bu nedenle, yurtdışına satılması daha zor olan yanlış etiketlenmiş ürünlerin Amerika'da ucuza satılması kolaydır.” California Üniversitesi Davis tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırma, ithal zeytinyağının yüzde 69'unun sızma zeytinyağı için uluslararası kimlik standartlarını karşılamadığını tespit ederek, kamuoyunun dikkatini bu konuya gerçekten çekti. Ve 2016'da Kongre, FDA'ya bu ithal zeytin ürünlerini test etmeye başlaması talimatını verirken, bunun bugün gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediğini kimse bilmiyor - özellikle de bu hükümet kurumunun ithal ürünleri denetlemeyi ne sıklıkta kamuya açık olarak kabul ettiğine dair artık bildiğimiz bilgiler göz önüne alındığında. Zeytinyağı ürünlerinin düpedüz ekşimesi bu sorunun bir başka yönüdür; bakkaldaki pek çok seçenek, kötü nakliye uygulamaları ve koruyucu ambalaj eksikliği nedeniyle zaten kötüye gitmiştir. Peki tüm bunlar tüketici olarak sizi gerçekte nasıl etkiliyor? Sağlık açısından bakıldığında çok fazla serpinti olmamalıdır. Saf zeytinyağı, kolesterol düzeylerini iyileştirmeye, kan basıncını düşürmeye, iltihabı azaltmaya ve hatta kanserle savaşmaya yardımcı olan kalbe sağlıklı yağlar, bitki bileşikleri ve vitaminler açısından zengindir. Rafine edilmemesi nedeniyle diğer zeytinyağıyla karşılaştırıldığında EVOO'dan bu faydalardan en iyi şekilde yararlanacaksınız, fındık ve tohum yağlarıyla kesilmiş çeşitler bile bu faydalardan bazılarını sunmaya devam edecek. Bu yemiş ve tohum yağlarının zehirli olduğu ve omega-6 yağ asidi içeriğinin vücuttaki iltihaplanmayı artırabileceğine dair bazı uyarıcı hikayelere rağmen, bize tam tersini söyleyen pek çok kanıt var. Bununla birlikte, dürüst olmayan zeytinyağı üretiminin tartışmasız en ani etkisi, yeme deneyiminiz üzerindeki etkisidir. Meyveli bir EVOO'nun şişeden çıkmasını beklediğinizde ve ekşimiş, acı veya ekşi bir tatla karşılaştığınızda… akşam yemeğiniz tamamen mahvolabilir. Zeytinyağının yasal olup olmadığını nasıl anlarsınız? Peki, dürüst üreticileri desteklerken, orijinal olmayan veya kokuşmuş EVOO nedeniyle özenle seçilmiş bir salata sosunu atmanın hayal kırıklığını nasıl önleyebilirsiniz? Neyse ki birkaç farklı yol var. Neuman şunları söylüyor: “EVOO şişeleri mühürlendiğinden alıcısı dikkatli olsun. Tadı nasıl alacağınızı ve ekşime gibi basit kusurları nasıl tanımlayacağınızı öğrenin. Genel olarak, kullanmadan önce zeytinyağını koklayın ve yudumlayın. Şöyle devam ediyor: "Eğer plastik, tenis ayakkabıları, terli çoraplar, aşırı olgun muzlar, hatta kedi çişi gibi nemli veya kötü kokuyorsa muhtemelen kusurludur ve tüketilmemelidir." Ayrıca "Med Karışımlarından" (veya Akdeniz Karışımı zeytinyağından) ve etiketlerinde birden fazla ülkeden kaynaklandığı belirtilen ürünlerden kaçınmayı öneriyor. Çoğu zaman, bu seçeneklerin genellikle petrolün "hasarlı" olmasına yol açtığını ve ayrıca daha büyük bir çevresel etkiye sahip olduğunu söylüyor. Paylaştığı son tavsiye ise plastik şişelerden kaçınmaktır, “Hiçbir kaliteli EVOO PET veya plastikten satılmamıştır. Ucuz ambalaj eşittir ucuz petrol.” Tek ülke menşei, şişedeki hasat tarihleri ve hatta tek arazide yetiştirilen ve işlenmiş ürünlerin aranması iyi işaretlerdir. Yerel ve organik markalar da kalitenin yanı sıra sürdürülebilirlik açısından da ideal olacaktır. Pompei zeytinyağı, Fresh Press Farms ve Brightland ürünleri gibi Kuzey Amerika'da yetiştirilmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin Korumalı Menşe İsmi (PDO), İtalya'nın Denominazione di Origine Protetta'sı (DOP), California Zeytinyağı Konseyi'nin Kaliforniya Zeytinyağı Konseyi'nden "COOC Sertifikalı Ekstra Sızma" mührü dahil olmak üzere saflık standartlarını sağlamak için üçüncü taraf doğrulamalarını arayabilirsiniz. yapımı yağlar ve Kuzey Amerika Zeytinyağı Birliği (NAOOA) Sertifikalı Kalite Mührü. Ayrıca Neumans' Dave's Gourmet gibi siteler, yüksek kalite ve üretim standartlarını karşılayan çok sayıda zeytinyağı markası önerisi sunuyor. Zaten sahip olduğunuz zeytinyağıyla evde yapabileceğiniz testler bile var, ancak bunlar ilk etapta saygın bir ürün satın almak kadar kesin olmayacak. Örneğin, yağınızı buzdolabına koyun; gerçek anlaşma bulanıklaşmalıdır. Sahte zeytinyağı üretimi ve buna bağlı sürdürülebilirlik kaygılarının resmi, EVOO'nun buzdolabında görünmesi gerektiği kadar karanlık olsa da, sektörün her köşesindeki dürüst üreticileri desteklemenin pek çok yolu var. Ne arayacağınızı anlayarak, yalnızca inanılmaz lezzetli zeytinyağı elde etmekle kalmaz, aynı zamanda çevreyi ve bu konuda doğru hareket eden üreticileri de desteklersiniz. Kaynak: WG Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.