Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 8 Mayıs , 2024 Admin Gönderi tarihi: 8 Mayıs , 2024 Yakmamanız Gereken 9 Ağaç Türü / Tahta İster ateş çukurunun etrafında masal alışverişinde bulunun ister bir kış gecesinde iç mekanda rahatlayın, odun yanan ateşler en iyi ambiyans belirleyicidir. Ancak yanlış ahşabın kullanılması sahneyi hızla boğacak ve belki de evinize, sağlığınıza ve doğaya uzun vadede zarar verecektir. Sert ağaç ve yumuşak ağaç karşılaştırmasını, baharat süresini ve potansiyel toksinleri göz önünde bulundurun. Endişe etmeyin. Burada atomun parçalanmasından bahsetmiyoruz. Bu tür yakacak odunlardan kaçının, soğuk akşamların yanan süper yıldızı olacaksınız. Dalgaların karaya attığı odun Okyanus dalgalarının karaya attığı odunun yüksek tuz içeriği vardır ve klor, tuzun kimyasal bir bileşiğidir. Yani dalgaların karaya attığı odunu yaktığınızda yüksek dozda dioksin açığa çıkar. Doğa bilimci ve TV'de hayatta kalma eğitmeni Roger Hammer, "Eğer nefes alıyorsanız, kanserojendir ve bu iyi bir şey değildir" diyor. "Ayrıca bifteğinizin altında kullanmak da iyi bir şey değil. Tüm ahşaplarda bir miktar dioksin bulunur, ancak dalgaların karaya attığı odun özellikle yüksektir." Yeşil Ahşap Bir sera gibi, yeşil orman da sahnede taze. Yeni kesilmiş ve içi nem dolu. Bu da onu yakmayı utanç verici derecede zorlaştırıyor. Ve eğer onu yakacak kadar şanslıysanız, deli gibi duman çıkaracaktır. Sinir bozucu olmasının yanı sıra, bu duman bacanıza kreozot ekleyecektir, bu da birikerek yangına neden olabilir. Çözüm? Her zaman uygun şekilde terbiye edilmiş veya fırında kurutulmuş ahşap kullanın. Çam Ağacı Yumuşak bir ağaç olan çam reçinelidir. Bu, yakıldığında baca duvarlarınıza tehlikeli kreozot ekleyen çok fazla kurum yaydığı anlamına gelir. Ayrıca sert ağaçtan daha hızlı yanar, dolayısıyla daha az verimlidir, ancak çıra olarak da kullanılabilir. Artık bir çam ağacınız varsa, şöminenizdeki odunu yakmamak en iyisidir. Ülkenizde odun yakan şöminelerin yasa dışı olup olmadığını öğrenin. Hammer, "Eti onun üzerine pişirmem çünkü gerçekten sulu" diyor. Avustralya çamı bir istisnadır çünkü çok daha az reçineye sahiptir. Hammer'a göre dünyadaki en iyi yakacak odunlardan biri olarak kabul ediliyor. İnşaat ve Mobilya Ahşap Artık inşaat malzemeleri ve kırık sandalyelerle dolu bir şenlik ateşi kulağa cennet gibi gelebilir ama zehirli bir parti olacak. Çoğu inşaat ahşabı çürümeyi önlemek için kimyasallarla işlenir. 2000'li yılların başına kadar, basınçla işlenmiş ahşapların çoğu arsenik içeriyordu. Mobilyalar genellikle kontrplak veya suntadan ve güçlü yapıştırıcılardan yapılır. Boyalı ahşap kesinlikle yakacak odun kadar iyi değildir. Birçok ahşap palet aynı zamanda kimyasal maddelerle de işlenir ve eğlence amaçlı ateşlerde yakılmamalıdır. Yerel Olmayan Ahşap Yakacak odun, uzaktan istilacı böceklerin ve hastalıkların önemli bir taşıyıcısıdır. Zümrüt dişbudak kurdu, altın benekli meşe kurdu, çingene güvesi ve ani meşe ölümünde olduğu gibi, yalnızca bir kütük bir ormanı veya bir türü tehlikeye atabilir. Çözüm: Evinize yakın kesilmiş bir ağaç satın alın. Bölgenizdeki yakacak odun vericileri hakkında daha fazla ayrıntı için bu haritayı kullanın. Zehirli Ağaç Zehirli meşe, zehirli sarmaşık, zehirli sumak, Brezilya biber ağacı ve zehirli odunun yakılması, ciddi solunum sorunlarına ve göz tahrişine neden olabilecek tahriş edici yağlarla duman oluşturur. Hammer, "İçinde zehir kelimesi varsa onu yakmam, yemem ya da başka bir şey yapmam" diyor. "Oleander da bir başka kötü zakkumdur, nefes alırsanız veya sosisli sandviç olarak kullanırsanız sizi hastaneye kaldırabilir." Nesli Tükenmekte Olan Ahşap Satın aldığınız veya hasat ettiğiniz yakacak odunun nesli tükenmekte olan veya tehdit altındaki türler olmadığından emin olmak için bu ABD Tarım Bakanlığı tablosunu kullanın. Habitat Ahşap Açık havada odun toplarken hayvanların onu kullanıp kullanmadığını kontrol edin. Kuşlar ve diğer hayvanlar ölü ağaçlara ve devrilen kütüklere yuva yapıyor olabilir. Hammer, "Bir çevre etiği olduğunu biliyorsunuz, bu ahşabın bir kısmı yaratıkların yaşaması için faydalıdır" diyor. "Bazen ölü ağaçlar yaşayan ağaçlardan daha fazla yabani hayatı çeker." Çürümüş ve Küflü Ahşap Çürümüş odun daha az yoğundur ve kurutulmuş odun kadar ısı üretmez. Küflü ahşap yakıldığında zehirli dumanlar oluşturabilir. Her ikisinin de su içeriği daha yüksek olduğundan çok fazla duman üretirler. Çözüm: Böceklere ve mantarlara bırakın. Odun Hamuru İçeren Ürünler Yanan gazete, karton, ambalaj kağıdı ve dergiler, uzun ömürlü közlerin havaya uçmasına ve hatta kreozotu ve çatının alev almasına neden olabilecek bacaya kadar yükselmesine neden olabilir. Bir istisna: Yangın başlatmak için küçük bir parça sıkıca bükülmüş gazete kullanabilirsiniz. Ahşap değil Strafor, plastik, boş yemek kapları ve kutuları, sigara izmaritleri ve diğer tüm çöpler toksin içerir. Bu zehirlerin çoğu solunduğunda zararlıdır ve rüzgarda uzaklara yayılabilir. Çözüm: Onları yakmayın. Kaynak: TFH Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.