Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Omurilik yaralanmasını onarmak için kırmızı ışık terapisi müthiş bir ilerleme kaydetti

Omurilik yaralanması (SCI) olan hastalar, kırmızı ve yakın kızılötesi ışık kullanılarak sinir bağlantılarının onarılmasına yönelik gelecekteki bir tedaviden yararlanabilirler.

x-rays-1715903.jpg

Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından icat edilen ve Birmingham Enterprise Üniversitesi tarafından patenti alınan yöntem, ışığın doğrudan yaralanma bölgesine iletilmesini içeriyor.

Bioengineering and Translational Medicine dergisinde yayınlanan son araştırmaları, bu yeni terapötik yaklaşım için optimal bir 'doz' belirledi ve bunun, duyu ve hareketin önemli ölçüde restorasyonu ve hasarlı sinir hücrelerinin yenilenmesi de dahil olmak üzere önemli terapötik gelişmeler sağlayabileceğini gösterdi.

Profesör Zubair Ahmed liderliğindeki araştırmacılar, maksimum fonksiyon restorasyonu elde etmek ve sinir hücresi yeniden büyümesini teşvik etmek için gereken ışığın sıklığını ve süresini belirlemek için SCI'nin hücre modellerini kullandı.
Günde bir dakika boyunca 660 nm dalga boyunda kırmızı ışık verilmesinin, beş günlük tedavi boyunca hücre canlılığını (canlı hücre sayısının ölçümü) %45 artırdığını buldular.

Profesör Ahmed, "Heyecan verici bir şekilde, çalışmanın bu yönü, 660 nm ışığın etkisinin hem nöroprotektif, yani sinir hücrelerinin hayatta kalmasını iyileştirdiğini, hem de nörorejeneratif, yani sinir hücresi büyümesini uyardığını gösterdi." dedi.

Araştırmacılar ayrıca ışık tedavisinin klinik öncesi SCI modellerindeki etkisini de araştırdılar. Burada iki farklı yöntem kullandılar: implante edilebilir bir cihaz ve ışık kaynağının cilde yerleştirildiği transkutanöz uygulama.

Çalışmaları, yedi gün boyunca her gün verilen bir dakikalık 660 nm ışık dozuyla her iki uygulama yöntemi için karşılaştırılabilir sonuçlar gösterdi; bu da yaralanma bölgesinde doku yara izinin azalmasına ve önemli düzeyde fonksiyonel iyileşmeye yol açtı.

Araştırmacılar ayrıca hem çürüklerde hem de yara izlerinde önemli azalmaların yanı sıra sinir hücresi yenilenmesiyle ilişkili protein seviyelerinde artışlar ve omurganın yaralı bölgesindeki hücreler arasındaki bağlantılarda iyileşmeler buldular.

Bu, SCI'de ilk kez transkutanöz ve doğrudan ışık iletiminin karşılaştırılmasıdır ve sonuçlar, halihazırda daha fazla finansman almış olan ve travmatik SCI'li insanlarda kullanılmak üzere implante edilebilir bir cihaz geliştirmeyi planlayan araştırmacılar için bir dönüm noktasıdır. şu anda hücreleri koruyan veya nörolojik fonksiyonu geliştiren hiçbir yaklaşım yoktur.

Araştırmanın ilk yazarı ve Nöroşirürji Kayıt Memuru Bay Andrew Stevens şöyle açıklıyor: "Omurilik yaralanmasından sonra ameliyat yaygındır, ancak şu anda bu ameliyatlar yalnızca travma nedeniyle hasar görmüş omurga kemiklerindeki yaralanmaları stabilize etmeyi amaçlamaktadır. Bu kavram inanılmaz derecede heyecan verici çünkü cerrahlara aynı ameliyat sırasında omuriliği korumaya ve onarmaya yardımcı olabilecek bir cihazı implante etme fırsatı sunabilecek."

Profesör Ahmed sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlarda omurilik yaralanmasını tedavi etmek için ışık terapisini uygulanabilir kılmak için, hasarlı dokuya bir görüş hattı sağlayacak ve daha fazla doğruluk fırsatı sağlayacak ve kalınlığı nedeniyle empedans olmadan dozlamayı standartlaştıracak, implante edilebilir bir cihaz gerekli olacaktır. omuriliği çevreleyen deri ve diğer dokular.

"Fotobiyomodülasyon (PBM), nöroenflamasyonu hafifleterek ve nöronal apoptozu önleyerek SCI sonrası iyileşmeyi desteklemek için kırmızı veya yakın kızılötesi ışık kullanarak uygulanabilir bir terapötik yaklaşım sağlayabilir. Mevcut çalışmamız, PBM doz rejimlerini optimize etmeyi ve invaziv bir PBM'nin etkinliğini geliştirip doğrulamayı amaçladı. SCI için teslimat paradigması."

Araştırma ekibi şimdi, ilk insan klinik denemelerine alınabilecek bir prototip cihazın geliştirilmesine yönelik sonraki adımları atmak için ticari ortaklar veya yatırımcılar arıyor.

Işık terapisi hakkında

Araştırmada araştırmacılar, iyileşmeyi iyileştirmeyi ve iltihabı azaltmayı amaçlayan, fotobiyomodülasyon (PBM) adı verilen bir tür ışık terapisi kullanıyor. Doğrudan dokuya dağıtımda ölçülü ışık dozajının hassasiyetle elde edilebildiği çok çeşitli dermatolojik ve oral uygulamalardaki etkinliğine dair yerleşik kanıtlar vardır. Örneğin, PBM, oral mukozit için halihazırda NICE onaylıdır; burada, kanser tedavilerinin neden olduğu ağızdaki zayıflatıcı ülserleri ve ağrılı iltihabı azalttığı gösterilmiştir.

Merkezi sinir sisteminde PBM, Parkinson hastalığının klinik öncesi modellerinde geniş çapta araştırılmış ve burada güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir. SCI'de PBM, sinir hücrelerinde, makrofajlarda (bağışıklık hücreleri) ve astrositlerde yaralanmayı takip eden iltihabı hafifleterek terapötik faydasını sağlar.

PBM bu etkileri esas olarak fotoaktif olan ve vücuttaki her hücrede bulunan ve hücrelerde kimyasal enerji kaynağı olarak kullanılan adenosin trifosfatı (ATP) üreten mitokondri üzerinde çalışarak elde eder. PBM, ATP'nin kullanılabilirliğini arttırır ve bu, apoptozu (hücre ölümü), nöronal hasarı ve nöroinflamasyonu azaltan ve nöronal rejenerasyonu destekleyen birçok yolu tetikler.

İmplante edilebilir cihaz hakkında

İmplante edilebilir cihaz ilk olarak NIHR Cerrahi Yeniden Yapılanma ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi'nde travmatik beyin hasarı alanında çalışan beyin cerrahı Bay David Davies ve Birmingham Diş Hekimliği Okulu'ndan PBM uzmanı Profesör Will Palin tarafından tasarlandı.

Birmingham Enterprise Üniversitesi, travmatik beyin hasarı ve travmatik omurilik yaralanmasının tedavisine yönelik cihaz ve yöntemlerin patentini aldı ve bu cihazın geliştirilmesinde yer alan araştırma ekibinde artık Nörobilim Profesörü Zubair Ahmed ve Klinik Araştırma Görevlisi ve Nöroşirürji Kayıt Memuru, Birmingham'dan Bay Andrew Stevens yer alıyor. Enflamasyon ve Yaşlanma Enstitüsü.

Kaynak: MX

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.