Gönderi tarihi: 6 Mayıs , 2024 1 yıl Admin Bir Kardiyoloğa Göre Kalp Çarpıntısı Yaşıyorsanız Kaçınmanız Gereken 5 Yiyecek Kalp çarpıntısı, kalbinizin hızlandığını, çarptığını veya hızlandığını hissettiren bir his olabilir ve bu çarpıntılar sandığınızdan daha yaygındır. Cleveland Clinic, kalp çarpıntılarının nadir olmaktan çok uzak olduğunu belirtiyor ve hastaların yaklaşık %16'sının çarpıntı için birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarından yardım istediğini belirten bir çalışmaya dikkat çekiyor ve bu da bir kardiyoloğa danışmak için sık sık bir neden haline geliyor. Çoğu kişi için bu duygular kısa süreli ve zararsızdır ancak bazıları için daha endişe verici bir işaret olarak devam eder. Minneapolis, Minnesota yakınlarındaki Mayo Clinic eğitimli kardiyolog FACC MD Elizabeth Klodas şöyle diyor: "Çarpıntılar genellikle göğüste hissedilir ancak boyunda da hissedilebilir ve genellikle saniyeler ila dakikalar arasında sürer." Çoğu durumda bu semptomların zararsız olduğunu garanti ediyor ancak bazı kişilerde daha ciddi kalp sorunlarına işaret edebileceği konusunda da uyarıyor. Stres ve kaygıdan uyku eksikliğine ve hormonal değişikliklere ve evet beslenmenize kadar pek çok faktör kalp çarpıntısını tetikleyebilir. Yediğiniz yiyecekler kalbinizin nasıl davranacağı konusunda çok önemli bir rol oynar. Beslenme tercihleriniz, ister nadiren kaçırılan bir kalp atışı ister daha sürekli bir çarpıntı olsun, kalbinizin ritmini doğrudan etkileyebilir. Her iki durumda da Dr. Klodas gibi uzmanlar, kalp çarpıntısı nedeniyle kaçınmanız gereken yiyecekler olduğunu öne sürüyor. Kalp çarpıntısında kaçınılması gereken yiyecekleri keşfederken, bu kılavuzun öncelikli olarak iyi huylu çarpıntıları hedef aldığını unutmayın. Çarpıntılarınız yeniyse, kötüleşiyorsa, uzuyorsa veya göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma nöbetleriyle birlikte geliyorsa tıbbi yardım almanızı öneririz. Kalp çarpıntınız varsa kaçınmanız gereken yiyecekler 1. Alkol Bir kadeh şarap ya da soğuk bir birayla kendinizi şımartmak, gününüze dinlendirici bir son gibi görünebilir, ancak kalp çarpıntısı olanlar için alkol, kaçınılması gereken bir tetikleyici olabilir. Aynı zamanda Step One Foods'un kurucusu ve baş tıbbi sorumlusu olan Dr. Klodas, "Alkol bir uyarıcıdır" diye açıklıyor. “Uyarıcılar sempatik sinir sistemini harekete geçirerek çarpıntı riskini artırıyor. Bu, kalp atış hızının ve kan basıncının artmasına neden olur ve bu da çarpıntı olasılığının artmasına neden olabilir. Hepsi bu değil. Alkolün diüretik etkisi vardır, bu da dehidrasyona yol açabileceği anlamına gelir. Yeterince sıvı almadığınızda çarpıntı riski daha da artar. Bu rahatsız edici kalp hislerini sıklıkla yaşayanlar için ölçülü olmak çok önemlidir. Dr. Klodas, "Genel olarak çarpıntısı olan hastalar alkollü içecekleri sınırlamalı, hatta bunlardan kaçınmalıdır" tavsiyesinde bulunuyor. 2. Kafein Kafein dikkat edilmesi gereken başka bir uyarıcıdır. Dr. Klodas, "Tıpkı alkol gibi kafein de uyarıcıdır" diyor. Ancak kafein yalnızca sabah kahvenizde veya enerji içeceklerinizde değil, aynı zamanda birçok çayda, sodada ve hatta çikolatada da mevcuttur. Kalp çarpıntısı yaşayanlar için Dr. Klodas, kafein içeren bu ürünler konusunda dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. "Çarpıntıya yatkınsanız, bu ürünlerden de kaçınmak veya en azından sınırlamak iyi bir fikirdir" diye öneriyor. Enerji içecekleri ve gazlı içeceklerden kaçınmak genel olarak sağlıklı bir seçim olduğundan, bu tavsiye yalnızca çarpıntıyı yönetmekle ilgili değildir. Dr. Klodas, bu kafeinli içeceklerin birçoğunun "sağlığı teşvik eden içerikler varsa bile çok az içerdiğini" ve bunların genel sağlığınız ve refahınız için ideal olmaktan uzak olduğunu belirtiyor. 3. İşlenmiş gıdalar Kalp çarpıntısını yönetmek söz konusu olduğunda ne yediğiniz de önemlidir. İşlenmiş gıdalar dikkatli olunması gereken önemli bir kategoridir. Dr. Klodas bu gıdaların neden sorunlu olabileceğine ışık tutuyor. "Cips, şeker, seri üretilen unlu mamuller ve mikrodalgada pişirilebilen atıştırmalıklar gibi işlenmiş gıdalar genellikle ilave şeker, sağlıksız yağlar ve tuz içerir" diye açıklıyor. Bu bileşenler yalnızca genel kalp sağlığına zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda kalp çarpıntısının şiddetlenmesinde de rol oynuyor. İşlenmiş gıdaların etkisi çarpıntıların ötesine geçer. Dr. Klodas, bu gıdaların kolesterol seviyelerini ve kan basıncı kontrolünü kötüleştirebileceğine ve kan şekerinin ani yükselişlerine ve çökmelerine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu faktörlerin her biri kalp çarpıntısı riskini artırabilir. 4. Şarküteri etleri Dr. Klodas bu gıdalara özellikle dikkat edilmesini tavsiye ediyor. "Sodyum, nitrat ve sıklıkla MSG içeriği yüksek olan jambon, domuz pastırması ve sosis gibi şarküteri etlerini diyetinizden çıkarmak akıllıcadır" diyor. Dr. Klodas, öğle yemeğinin yüksek tansiyonu olanlar üzerinde de etkisi olduğunu, "çünkü diyetinizin sodyum içeriğine önemli bir katkıda bulunabileceğini" söylüyor. Aşırı sodyum alımının kalp çarpıntısını şiddetlendirebileceği göz önüne alındığında, şarküteri etlerinden uzak durmak, sağlıklı bir kalp ritmini sürdürmek için daha da önemli hale geliyor. 5. Baharatlı yiyecekler (Özellikle Acı) Baharatların kendisi de yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle faydalı olabilirken, bazı baharatlı yiyeceklerdeki yoğun ısı, özellikle kalp çarpıntısına yatkın olanlar için dikkat gerektirir. Dr. Klodas, "Çok baharatlı yiyecekler yemek, kalp atış hızının artmasına neden olan çeşitli fizyolojik tepkilere neden olabilir" diye açıklıyor. Kalp atış hızındaki bu artış, kalp çarpıntısı yaşama olasılığını artırabilir. Bununla birlikte, tüm baharatlardan tamamen uzak durulması gerektiğini savunmadığını belirtmek önemlidir: "Baharatlar genel olarak faydalıdır, çünkü genellikle yüksek düzeyde antioksidan içerirler, bu nedenle tüm baharatlardan kaçınmak gerekli değildir." Kalp çarpıntınız varsa tüketebileceğiniz yiyecekler Kalp çarpıntısı için nelerden kaçınılması gerektiğini tartışmış olsak da, hangi yiyeceklerin yenileceğini bilmek de aynı derecede önemli olabilir. Cleveland Clinic İnsan Beslenmesi Merkezi'nden koruyucu kardiyoloji konusunda uzmanlaşmış kayıtlı bir diyetisyen olan Dr. Klodas ve Julia Zumpano, RD, güvenilir bir kalp ritmi için en iyi yiyecek seçeneklerini listeliyor. Besin açısından zengin bütün gıdalar Dr. Klodas, "Meyveleri, sebzeleri, baklagilleri, kabuklu yemişleri ve tohumları düşünün" tavsiyesinde bulunuyor. Ispanak, badem ve avokado gibi yiyecekler magnezyum açısından zengindir; muz, domates ve tatlı patates ise mükemmel potasyum kaynaklarıdır. Dr. Klodas, "Bu kategorilere giren gıdaların alımını artırmak büyük bir fark yaratabilir" diye belirtiyor. Zumpano da bu duyguları tekrarlıyor, şeker ve tuz oranı düşük tam gıdalara odaklanılmasını ve gün boyunca susuz kalmamasını öneriyor. Kaynak: The Healthy
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.