Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

İşlenmiş Gıdalar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Diyet şeytanları söz konusu olduğunda, işlenmiş gıdalar bugünlerde çok fazla konuşuluyor.

crisp-2640743.jpg

İşlenmiş gıdaların tüketilmesi, artan obezite ve kalp hastalığı riskinden kansere ve Tip 2 diyabete kadar her şeyin yanı sıra çeşitli diğer zararlı sağlık etkilerinin sorumlusu olarak görülüyor. Peki bu kötü durum gerçekten hak edilmiş midir?

İşlenmiş gıdaların resmi bir tanımı olmadığından sorun göründüğünden daha karmaşıktır. Konserve şeftali veya yoğurt gibi minimal işlenmişlerden, tuzlu cips, sosisli sandviç ve paketlenmiş fırınlanmış ürünler gibi ultra işlenmiş ürünlere kadar geniş bir yelpazede yer alıyorlar.

İşlenmiş Gıdalar Nelerdir?

İşlenmiş gıdalar; pişirilmiş, konservelenmiş, dondurulmuş, konservelenmiş, paketlenmiş veya faydalı besinlerle zenginleştirilmiş her türlü gıdayı içerir. Aslında ABD Tarım Bakanlığı'na göre ezilmiş, kesilmiş, doğranmış, dilimlenmiş, çekirdeği çıkarılmış, harmanlanmış, püre haline getirilmiş, suyu sıkılmış veya kurutulmuş her şey işlenmiş gıda olarak kabul edilir.

Yani, işlenmiş gıdalar arasında donmuş makarna, peynir veya pizza, bir torba barbekü cipsi veya bir fast-food lokantasından çizburger yer alırken, aynı zamanda bir somun tam buğday ekmeği, konserve fasulye, bir karton pastörize süt veya bir kavanoz peynir de bulunur. domates sosu.

New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde kayıtlı diyetisyen ve pediatri alanında fahri doçent olan Keith Ayoob, "Bir mısır tarlasına ya da bir elma ağacına gidip o yemeğin sapını ısırmadığınız sürece her şey işlenir" diyor. . “İşleme o kadar da kötü değil. Tam bir gıda olan işlenmiş bir gıdaya sahip olabilirsiniz.

Açıkçası, bazı işlenmiş gıdalar diğerlerinden daha sağlıklıdır.

Westport, Connecticut'ta hastalıkların önlenmesi ve kilo yönetimi konusunda uzmanlaşmış kayıtlı bir diyetisyen olan Abby Greenspun, "Bir torba kavrulmuş fıstık işlenmiş sayılır, ancak sorun değil" diyor. "Buna karşılık, bal kaplı, çikolataya batırılmış yer fıstığı açıkça daha fazla işlenmiş ve sizin için daha kötü."

İşlenmiş Gıda Çeşitleri

Minimal işlenmiş gıdalar

Bu gıdalardan bazıları, besin kalitesini korumak için en yüksek tazelikte işlenir. Ayoob, domateslerin pişirildiğinde (işlendiğinde), daha sonra konserve edildiğinde, vücutta taze domateslerden daha fazla bulunan bir antioksidan olan likopen ile sonuçlandığını belirtiyor.

Minimal işlenmiş gıdalar şunları içerir:

Torbalanmış marul ve ıspanak.
Önceden kesilmiş sebzeler.
Kavrulmuş fındık.
Kurutulmuş meyveler.
Konserve, şekersiz meyveler ve tuzsuz sebzeler ve fasulye.
Ton balığı ve somon gibi konserve balıklar.
Yukarıda sıralananlar gibi minimal düzeyde işlenmiş bazı gıdalar, kaliteli, besleyici gıdaları meşgul insanların kullanımına uygun hale getirir.

İşlenmiş gıdalar

Ayoob, spektrumun ortasına doğru işlenmiş gıdaların, kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilecek kalsiyum, D vitamini, folik asit veya demir gibi önemli besinlerle zenginleştirilebileceğini belirtiyor.

İşlenmiş gıdalara örnekler şunları içerir:

Peynir ve yoğurt gibi süt ve bitkisel bazlı süt ürünleri.
Tam buğdaylı ekmekler ve makarnalar.
Birçok kahvaltılık gevrek.
Besin sallamaları.

"Rafine edilmiş tahılların folik asitle zenginleştirilmesi, spina bifida gibi nöral tüp defektlerinin görülme sıklığının hızla azalmasına neden oldu" diye açıklıyor. "Bu şimdiye kadar uygulamaya konulan en iyi halk sağlığı programlarından biri."

Ultra işlenmiş gıdalar

Spektrumun en ucunda, yüksek oranda işlenmiş gıdalar olarak da adlandırılan ultra işlenmiş gıdalar bulunur.

Bunlar şunları içerir:

Cips.
Şekerli kahvaltılık gevrekler.
Sodalar.
Şeker.
Kurabiye.
Şarküteri etleri ve sosis gibi et ürünleri.
Anında erişte ve çorbalar.
Kızarmış yiyecekler.

Pek çok gıda üreticisi bu yiyecekleri, insanların onları yemeye devam etme isteği uyandıracak şekilde, insanın damak zevkine (şeker, yağ ve tuzun optimal kombinasyonu) "mutluluk noktasına" hitap edecek şekilde formüle ediyor. "Karışım doğru olduğunda, yiyecekler daha uyarıcı hale gelir." Gıda ve İlaç İdaresi'nin eski komiseri Dr. David Kessler, "Aşırı Yemenin Sonu: Doyumsuz Amerikan İştahının Kontrolünü Ele Geçirmek" kitabında belirtti. "Şeker, yağ ve tuz oranı yüksek gıdalar tüketmek, şeker, yağ ve tuz oranı yüksek gıdaları daha fazla yememize neden oluyor."

Aslında araştırmacılar, NPJ Science of Food dergisinde şunu belirtti: "İşlenmiş gıda endüstrisi, mutluluk noktası formülasyonlarına ağızda çıtır bir his eklediğinde, yepyeni bir yenilebilir gıda nesli yaratıldı."

Başka bir deyişle, aşırı lezzetli olan bu işlenmiş gıdalar iştahınızı kaçırabilir ve ne kadar yediğinizin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.

İşlenmiş Gıdalar Neden Kötüdür?

Çok sayıda ultra işlenmiş gıda tüketmek, kronik sağlık sorunları geliştirme riskinizi artırabilir. İşlenmiş gıdalar, özellikle de ultra işlenmiş gıdalar, ekstra yağ, şeker, tuz, kalori ve koruyucu maddeler içerir. Herhangi bir besin değeri sağlamayan birçok ilave içerik içerir.

Ayoob, "Diyetinizdeki boş kalorileri tatlılardan, pişmiş yiyeceklerden ve bol şekerli içeceklerden en aza indirmek istiyorsunuz, ancak başka pek bir şey yok" diyor.

Ultra işlenmiş gıdaların tüketimi özellikle insan sağlığına zararlıdır çünkü kalp hastalığı, Tip 2 diyabet, obezite ve hipertansiyon riskinizi arttırdığı gösterilmiştir. Araştırmalar, ultra işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesinin, daha yüksek kardiyovasküler hastalık, metabolik sendrom ve obezite gelişme riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Hücre Metabolizması dergisinin 2019 sayısında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, hafif fazla kilolu yetişkinlerin iki hafta boyunca aşırı işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyet uyguladığında, her gün yaklaşık 500 kalori daha fazla tükettiklerini ve kilo aldıklarını buldular. iki hafta boyunca işlenmemiş diyet. Efektler çok çabuk devreye giriyor. Araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların sınırlandırılmasının, obezitenin önlenmesi ve tedavisinde etkili bir strateji sunabileceği sonucuna vardı.

Zarar potansiyeli kilo alımıyla bitmiyor. JAMA Neurology'nin 2023 sayısında yer alan bir araştırma, günlük olarak ultra işlenmiş gıdaları daha fazla tüketen yetişkinlerin zaman içinde daha hızlı bilişsel gerileme oranına sahip olduğunu buldu. BMJ'nin 2022 sayısında yer alan bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaları yüksek oranda tüketen erkeklerin, ABD'de erkekler ve kadınlar arasında en sık görülen üçüncü kanser olan kolorektal kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

İşlenmiş Gıdalardan Nasıl Uzak Durulur?

İşlenmiş gıda alımını azaltmanın bir yolu evde yemek pişirmeye geri dönmektir. Bu, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, fasulye, balık ve diğer besin açısından zengin bileşenler gibi tam gıdaların kullanılması anlamına gelir.

İşlenmiş gıdalardan kaçınmak için bazı stratejiler şunlardır:

Suyla nemlendirin. Soda, şekerli çay ve meyve suyu gibi şekerli şişelenmiş içecekler boş kalorilerle dolu olmalarıyla ünlüdür. Bunun yerine susuzluğunuzu su ile giderin. Gazlı içeceklerin karbonatlanmasını özlüyorsanız maden suyu harika bir alternatiftir. Kafein takviyesi için evde kendi çayınızı ve/veya kahvenizi hazırlayın, ancak şekeri ve kremayı atlayın.

Akıllı yiyecek takasları yapın. Yüksek oranda işlenmiş gıdaları sağlıklı alternatiflerle değiştirebilirsiniz. Örneğin, canınız cipsin çıtırlığını çekiyorsa, dolmalık biber dilimlerine ulaşın veya lahana yapraklarını hafifçe tuzla tatlandırıp fritöze veya fırına atarak kendi lahana cipsinizi yapın. Dondurma yeme isteği duyuyorsanız, olgun muzları dondurup bunları harmanlayarak kendi ev yapımı sağlıklı, yumuşak servisinizi hazırlayarak tatlı ihtiyacınızı giderin. Bu takaslar sadece iştahınızı tatmin etmekle kalmayacak, aynı zamanda diyetinize daha fazla meyve ve sebzeyi gizlice sokacaksınız.

Yemek hazırlığı. Yemek pişiremeyecek kadar meşgulseniz, önceden planlama yaparak ve haftalık yemeklerinizi evde hazırlayarak fast food yemenin rahatlığına kapılmaktan kurtulabilirsiniz. Tahminleri ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için, ev yapımı yemekler hazırlamanız için önceden porsiyonlara ayrılmış tüm malzemeleri kapınıza kadar gönderebilecek çok sayıda yemek dağıtım hizmeti vardır.

Şarküteri tezgahından uzaklaşın. Şarküteri etleri bölümü söğüş etler, sosisler ve diğer işlenmiş etlerle doludur. Bunun yerine alışveriş sepetinizi tavuk, dana eti, somon ve karides gibi akıllı alternatifler bulabileceğiniz marketin et ve deniz ürünleri bölümünden alacağınız proteinle doldurun. Bitki bazlı proteinler için tempeh, tofu ve nohutu deneyin.

Hala İşlenmiş Gıdaları Yiyebilir misiniz?

Gerçek şu ki işlenmiş gıdalardan kaçınmak zordur.

Aslında bu tür yiyecekler giderek daha yaygın hale geliyor. American Journal of Clinical Nutrition'ın 2022 sayısında yer alan bir araştırma, işlenmiş gıdaların, özellikle de ultra işlenmiş gıdaların alımının, ABD'deki yetişkinler arasında 2001'den 2018'e kadar sürekli arttığını ortaya çıkardı. Dahası, BMJ Open'daki araştırma, ultra işlenmiş gıdaların, ABD'de tüketilen kalorinin %58'i gıdalardan oluşuyor.

Paketlenmiş gıdaları tercih ediyorsanız, hem Besin Değerleri Etiketi hem de içindekiler listesi olmak üzere etiketleri okuma alışkanlığı edinin.

İşte sağlıklı işlenmiş gıdaları nasıl seçeceğinize dair bazı yollar:

İlave ve gizli şekere dikkat edin

İçerik listesinde ilave şekerler, esmer şeker, mısır şurubu, şeker kamışı, bal, meyve suyu konsantresi veya -oz ile biten herhangi bir kelime gibi farklı isimlerle anılabilir. Bunlar listelenen ilk iki veya üç bileşen arasında yer alıyorsa, bu, ürünün önemli miktarda şeker içerdiği anlamına gelir.

Bazı işlenmiş gıdaların şeker yerine yapay tatlandırıcılar içerdiğini unutmayın. Besleyici olmayan tatlandırıcılar olarak da bilinen yapay tatlandırıcılar şişkinliğe ve diğer sindirim sorunlarına neden olabilir. Mayıs ayındaki Dünya Sağlık Örgütü kuralları, kilo kaybı için yapay tatlandırıcıların kullanımını caydırıyor.

Temmuz ayında Dünya Sağlık Örgütü, aspartamın (yapay tatlandırıcı) muhtemelen insanlar için kanserojen olduğunu açıklayan başka bir bildiri yayınladı. Yapay tatlandırıcı, bazı diyet içecekleri, kahvaltılık gevrekler, dondurma ve diğer paketlenmiş gıda ürünleri de dahil olmak üzere işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor.

Sodyuma dikkat edin

Eklenen tuzu bulmak için etiketleri incelemek de akıllıca olacaktır.

Kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı ve Atlanta'daki The Lifestyle Dietitian'ın sahibi Jerlyn Jones, "İşlenmiş gıdalar, diyetlerimizde sodyumun önemli bir kaynağıdır, çünkü tuz genellikle gıdaları korumak ve raf ömrünü uzatmak için eklenir" diyor.

Çoğu konserve sebze, çorba ve sos ilave tuz içerir. İşlenmiş gıdalardan tükettiğiniz tuz miktarını azaltmak için "tuz eklenmemiş", "düşük sodyum" veya "azaltılmış sodyum" etiketli gıdaları seçin.

Trans yağlardan kaçının

Trans doymamış yağ asitleri olarak da bilinen trans yağlar, işlenmiş gıdalarda sıklıkla bulunan bir tür diyet yağıdır. Gıdalarda doğal olarak az miktarda eser miktarda bulunmasına rağmen çoğu sağlık uzmanı, büyük miktarlarda kullanıldığında trans yağlardan endişe duymaktadır. Kurabiyeler, donutlar ve krakerler de dahil olmak üzere yüksek oranda işlenmiş paketlenmiş gıdalar ve derin yağda kızartılmış gıdalar, trans yağ içeren en önemli ürünlerden bazılarıdır.

Çok fazla trans yağ tüketmek kötü kalp sağlığıyla ilişkilidir çünkü bunlar LDL "kötü" kolesterolünü yükseltebilir ve HDL "iyi" kolesterolü düşürebilir.

Trans yağları fark etmek zor olabilir çünkü etiketlerde bu kelime yer almıyor. Bunları bulmak için "kısmen hidrojene yağ" olarak listelenen içerik maddelerini aramalısınız.

Sonuç olarak

Ayoob, sonuçta amacın işlenmiş gıdaları şeytanlaştırmak veya tamamen ortadan kaldırmak olmadığını, ancak onları tüketme konusunda daha bilinçli kararlar vermek olduğunu söylüyor.

Mümkün olduğu kadar az işlenmiş gıdalara sadık kalın, ancak şunu unutmayın: Eğer gerçekten istediğiniz buysa ara sıra cips veya kurabiye yemenin yanlış bir yanı yoktur.

“Bu, onu sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak nasıl dahil ettiğinizle ilgili”

Kaynak: US NWR

  • Admin bu başlık sabitledi
  • Admin
Gönderi tarihi:

İşlenmiş Gıdalar Zararlı mı? Mitleri ve Yanlış Kanıları Çürütmek

"Gerçekten işlenmiş gıdaları yememeye çalışıyorum." Ağzınızdan çıktığını duyuyorsunuz ve aynı anda bunun gerçekte ne anlama geldiğine dair en ufak bir fikrinizin olduğunu fark ediyorsunuz. En azından benim için bir zamanlar böyleydi. Bu duyguyu yüksek sesle dile getirmemiş olsanız bile, mutlaka bu terimi duymuşsunuzdur ve daha sağlıklı olmak için sinir bozucu, muhtemelen yaşamı tehdit eden (?) işlenmiş gıdaları azaltmaya çalıştınız. Peki bu gevşek tanımlama tam olarak ne anlama geliyor ve işlenmiş gıdalar gerçekten de faturalandırıldığı kadar kötü mü? İşlenmiş gıdalardan tamamen uzak durmalısınız, eğer öyleyse, nasıl? Bu sorulardan ilkini yanıtlamak geri kalanını anlamaya yardımcı olabilir.

İşlenmiş gıdalar nelerdir?

İşlenmiş gıda terimi aslında satıştan veya tüketimden önce herhangi bir şekilde değiştirilen herhangi bir gıda için geçerlidir. Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi (PDF) gıdanın işlenmesini "bir gıdada bizim yememize sunulmadan önce meydana gelen herhangi bir kasıtlı değişiklik - besin maddelerini ve tazeliğini korumak için gıdanın dondurulması veya kurutulması kadar basit veya bir formül formüle etmek kadar karmaşık" olarak nitelendirmektedir. Doğru besin ve içerik dengesine sahip dondurulmuş yemek."

Gıdaları değiştirmenin, kurutma ve fermente etme gibi eski teknikler de dahil olmak üzere en temel tekniklerden, her zaman yenilerinin geliştirildiği daha modern, kimyasal ve biyolojik modifikasyonlara kadar, bin bir yolu vardır. Gıdalar aynı zamanda tat ve görsel görünümün iyileştirilmesinden raf ömrünün uzatılmasına kadar pek çok farklı nedenden dolayı ve aynı zamanda işlemeyle ilişkilendiremeyeceğiniz bazı beklenmedik nedenlerden dolayı da değiştirilmektedir; bunlar aslında sizin için oldukça iyi olabilir.

Not: Bu makalenin amaçları doğrultusunda, genetiği değiştirilmiş gıdaları veya moleküler düzeyde büyümeden önce değiştirilmiş olan ve ayrı bir dizi soru ve kaygıyı ortaya çıkaran "GDO'ları" tartışmayacağız.

Tamamen işlenmemiş birkaç gıda (kendinize insanca mümkün olduğu kadar yemenizi söylediğiniz gıdalar), esas olarak tüketilen meyve ve sebzeler, etler, kuruyemişler, tohumlar ve diğer birkaç gıdadan oluşan oldukça küçük bir listedir. toprağı, ağacı, asmayı, baklayı, deniz kabuğunu, denizi veya çiftliği terk ettikleri zamanki halleriyle. Bu nedenle, süpermarketin reyonlarında dolaşırken kendinize sormanız gereken daha iyi bir soru "işlenmiş mi?" sorusu değildir. bunun yerine "ne kadar işlenmiş?" ve ayrıca "nasıl işlenir?" Genel olarak konuşursak, ne kadar az işlenirse o kadar iyidir, ancak bazı önemli uyarılar da vardır.

Bir gıdanın nasıl işlendiği, işlenip işlenmediğinden daha önemlidir

Torbalanmış sebzeler, taze meyveler, sade pirinç ve tahıllar, salata yeşillikleri, tohumlar, kuruyemişler ve kavrulmuş kahve çekirdekleri gibi minimal düzeyde işlenmiş bazı gıdalar teknik olarak işlenir, ancak bunları basitçe pişirmek, öğütmek veya mağazada ve depoda kullanıma hazırlamak gibi zararsız yöntemlerle işlenir. ev rahatlığı. Bu gıdalar sizin yararınız için işlenir: güvenlik ve kolaylık için temizlenir, pişirilir veya kesilir.

Kutulu krakerler veya dondurulmuş meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi biraz daha ağır işlenmiş gıdalar genellikle pişirmenin yanı sıra tuz veya şeker gibi ilave bir koruyucu gibi işlemlere de tabi tutulur, ancak temel paketleme ve dondurma işlemlerinin çoğu etkili ve nispeten etkili olduğundan etki genellikle minimum düzeydedir. noninvazif.

Konserve yiyeceklerde gezinmek o kadar kolay değildir, çünkü genellikle daha fazla içerik içerirler ve işleme veya saklama konusunda daha karmaşık yöntemler kullanırlar. Örneğin şeftaliler genellikle mısır şurubu bazlı bir meyve suyunda konserve edilirken diğer birçok konserve sebze ve çorbalar nitrat ve koruyucu maddelerle doludur. Ayrıca bazı gıda kutularının metalinde bulunan ve ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen endüstriyel bir kimyasal olan BPA'nın da varlığı söz konusudur. Ancak günün sonunda neredeyse tüm konserve, konserve ve dondurulmuş yiyeceklerde bir miktar besin kaybı yaşanacaktır; bu nedenle mümkünse taze her zaman daha iyidir.

Orta işlenmiş gıdalar

Daha fazla işlenmiş gıdalar arasında tatlandırıcılar ve aroma maddeleri koruyucularla tat ve görünüm açısından değiştirilmiş gıdalar yer alır. Bunlara şişelenmiş belirli rafta dayanıklı soslar, salata sosları, çorbalar, hamur işleri ve sos karışımları dahildir. Bu daha karmaşık kategori, vücudunuza ne koyduğunuzu bilmeniz için belirli içerikleri okumanızı ve araştırmanızı gerektiren bir kategoridir. Genel bir kural, ne kadar az içerik olursa o kadar iyidir. Ve unutmayın, bunlar en yaygın içerikten (hacim bazında) en az olana doğru azalan sırada listelenir. Telaffuzu zor olan bileşenler genellikle kimyasal dolgu maddeleri, tatlandırıcılar, renklendiriciler, nitratlar, antibiyotikler ve diğer koruyuculardır. Çoğu beslenme uzmanı, mümkün olduğunca bundan kaçınmanızı tavsiye eder.

Ekmek ve unlu mamuller, son derece yüksek oranda işlenmiş olanlardan, hiç işlenmemiş olanlara kadar geniş bir yelpazede yer alan gıda kategorilerinden biridir ve tüketimi dikkatle değerlendirilmelidir. Wonder markası gibi ağartılmış beyaz ekmek ve rulolar yüksek oranda işleniyor ve korunuyor, çoğu besin değerini yok ediyor. Arnold ve Bread Alone gibi daha doğal markalar hala bazı koruyucu maddeler içerebilir, ancak bu, fırın reyonundaki daha ucuz, uzun ömürlü dostları kadar değildir. Yine malzemeleri okuyun; ne kadar az toplam ve ne kadar çok tanırsanız o kadar iyidir.

Ultra işlenmiş gıdalar: Ne pahasına olursa olsun kaçının

En kötü (ve çoğu) işlenmiş gıdalar genellikle Truva atı yoluyla gelir ve çoğu yemeye hazır, dondurulmuş veya önceden paketlenmiş yemek, karışım, çorba ve tatlıyı içerir. Yiyecek ne kadar karmaşık olursa, yenilebilir ve lezzetli kalması için muhtemelen o kadar fazla kurcalama yapılması gerekiyordu. Bu, çoğu dondurulmuş pizza ve mikrodalgada pişirilebilen TV yemeklerinin yanı sıra Twinkies ve Pop-Tarts gibi dolgulu ve kremalı karmaşık paketlenmiş tatlılar anlamına gelir. Ultra işlenmiş gıdalar son derece düşük düzeyde besin içerir. Brezilyalı yetişkinler üzerinde 2022 yılında yapılan bir araştırma, bu gıdaların şaşırtıcı bir oranda erken ölüme katkıda bulunduğunu gösterdi.

Mağazalardan satın alınan pastırma, sosisli sandviç ve önceden paketlenmiş şarküteri etlerinin çoğu, bakterilerin büyümesini durdurmak için yüksek düzeyde işlenir ve nitratlarla paketlenir; öyle ki, bazı standartlar tarafından kanserojen olarak sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırma genel olarak geçerli değildir ve organik Amy's Kitchen gibi bazı yeni gıda markaları, yoğun kimyasal koruyucu maddeler kullanmadan hazır ve dondurulmuş gıdalar hazırlamanın ve dağıtmanın yollarını bulmuştur. Kanıt genellikle ambalajın içindedir, bu yüzden okuyun, okuyun ve sonra biraz daha okuyun.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise genellikle diğerlerinden daha yüksek oranda ve çoğu zaman sağlıksız bir şekilde işlenen "az yağlı", "şekersiz" ve diğer "diyet" gıdalardır. Bir gıdanın "az yağlı" olarak faturalandırıldığını düşünün; bu, orijinal üründen yağın (tadın) çıkarıldığı ve muhtemelen kimyasal olarak değiştirildiği veya lezzet kaybını telafi etmek için çok sayıda aroma katkı maddesi içerdiği anlamına gelir. Çoğu zaman bu, sizin için muhtemelen alınan orijinal yağdan daha kötü olan şeker anlamına gelir. Diğer yandan, pek çok düşük şekerli veya düşük karbonhidratlı gıda, oldukça kimyasal olanlardan (aspartam ve sakarin) daha doğal türetilenlere (stevia ve keşiş meyvesi) kadar değişen alternatif kimyasal tatlandırıcılarla zenginleştirilmiştir.

Bazı gıdalar daha iyi olmaları için iyi bir şekilde işlenir

"İşlenmiş gıda" terimi kesinlikle olumsuz bir çağrışım taşısa da birçok gıda, sağlık yararlarını ve genel besin değerlerini iyileştirmek veya güçlendirmek için işlenir. Örneğin bazı ekmek ürünleri ve granolalar lif veya riboflavin ile zenginleştirilmiştir. Süt, meyve suları, içecekler ve yoğurtlar genellikle sağlık üzerinde farklı derecelerde olumlu etkileri olan kalsiyum veya vitaminlerden zengindir.

Pastörizasyon, özellikle meyve suyu, süt ve peynir ve yoğurt gibi süt yan ürünleri için yaygın olarak kullanılan diğer bir işleme şeklidir. Potansiyel olarak zararlı patojenleri ortadan kaldırmak ve raf ömrünü uzatmak için ısıyı kullanır. Pastörizasyon, diğer muhafaza yöntemleri gibi ağır katkı maddelerine dayanmaz ve ortalama insanı ilgilendirmemesi gereken başka bir gıda işleme örneği olarak hizmet eder.

Genel olarak, "işlenmiş gıdalar" terimi sizi korkutacak veya bir şeyi satın almaktan veya yemekten alıkoyacak bir şey olmamalıdır; ancak bir şeyin herhangi bir nedenle yoğun şekilde işlendiğinden şüpheleniyorsanız veya keşfederseniz, her iki yöntemi de dikkate almak akıllıca olacaktır. ve satın almadan önce değiştirildiği süreç. Hemen hemen her şeyde olduğu gibi yemek konusunda da bilgi güçtür.

Kaynak: CNeT

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.