Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2024 Admin Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2024 Yumurtanın son kullanma tarihinin geçip geçmediğini bir bardak suya atarak anlayabilirsiniz Çürük yumurta; hiç kimse öyle olmak istemez, hele bir tane yemek istemez, değil mi? Ancak şüpheli görünen huevo'ları atmadan önce, son kullanma tarihi geçmiş yumurtaları gerçekten yiyip yiyemeyeceğinizi öğrenelim. Kartonun üzerine basılan tarihe göre gidiyorsanız, bu, yumurtaların en iyi olduğu zamanı değil, ne zaman paketlendiğini gösterebilir. Stres yapmayın, bu sayıların kodunu kırmak kolaydır, bu yüzden yakında tam olarak ne anlama geldiklerini anlayacaksınız. En iyi protein başucu kitabınızdaki MVP olan yumurta, harika bir B vitamini ve D vitamini kaynağıdır. Çabuk pişirilirler ve sabahları herhangi bir şekilde yumurta yemeye uygundurlar: çırpılmış, haşlanmış, kızartılmış veya haşlanmış (bkz. Mükemmel Haşlanmış Yumurtaların Nasıl Yapılacağına ilişkin kılavuz). Yani eğer hâlâ yenilebilirlerse onları atmak tam bir utanç olur. Son kullanma tarihinden sonra yumurtaları ne kadar süreyle yiyebileceğinizi öğrenmek için gıda güvenliği uzmanlarına başvurarak gerçekleri ortaya çıkardım. Son kullanma tarihi geçmiş ve güvenli yumurtalarla bozulmuş yumurtalar arasındaki farkı öğrenmek için okumaya devam edin. Yumurta kartonlarının üzerindeki tarihler ne anlama geliyor? Pek çok yumurta kartonunun üzerine basılan bu tarih aslında teknik olarak son kullanma tarihinden farklı olan ve federal yasalara göre bu kartonların üzerinde bulunması zorunlu olmayan bir "son satış" tarihidir. (Merak etmeyin, açıklayacağım!) Tarihin katı olmadığını bilmek sizi mutlu edecektir. The Small Change Diet kitabının yazarı beslenme uzmanı Keri Gans, "Yumurta bozulmadığı sürece, ondan hâlâ keyif almamanız için hiçbir neden yok" diyor. Aynen öyle: Son kullanma tarihi geçti diye o karton yumurtayı çöpe atmak zorunda değilsiniz. Paradan tasarruf edecek ve gıda israfını ortadan kaldıracaksınız. Uzmanlarla tanışın: Beslenme Uzmanı Keri Gans, RD, Küçük Değişim Diyeti kitabının yazarıdır. Dawn Jackson Blatner, RDN, The Superfood Swap'ın yazarıdır. Beslenme Uzmanı Alissa Rumsey, RD, Alissa Rumsey Nutrition and Wellness'ın sahibidir. Benjamin Chapman, PhD, gıda güvenliği uzmanı ve North Carolina Eyalet Üniversitesi'nde profesördür. Ancak bu, yumurtaların hiç bozulmadığı anlamına gelmez. Çoğu işlenmemiş gıda gibi, sonunda bunu yaparlar. Peki o eski yumurtaların hâlâ yenilebilir olup olmadığını nasıl bilebilirsin? İşte gıda güvenliği uzmanlarının söyleyecekleri. Yumurtalar ne kadar dayanır? FDA'ya göre tüm yumurtaları satın aldıktan sonraki üç hafta içinde kullanmalısınız. Peki ya bu düzineyi tam olarak ne zaman satın aldığınızı hatırlamıyorsanız? The Superfood Swap'ın yazarı RDN'den Dawn Jackson Blatner, kartonun size bunu anlatacağını söylüyor. Son satış tarihine yakın üç haneli bir kod görmelisiniz. Bu, yılın her gününe 1'den (1 Ocak) 365'e (31 Aralık) kadar bir sayı atanan Jülyen takvimine göre yumurtaların paketlendiği tarihtir. Saymak istemiyorsanız, çevrimiçi olarak Jülyen takvimi çizelgesini bulabilirsiniz. Nebraska-Lincoln Üniversitesi'ne göre, kartonda saklanan taze yumurtaların Jülyen takvim tarihinden sonra dört ila beş hafta kadar dayanması gerekiyor. "Son kullanma tarihi" ile "son kullanma" tarihi arasındaki fark nedir? USDA'ya göre: "Son kullanma tarihi/son kullanma tarihi" tarihi, yumurtaların ne kadar süreyle en iyi tat ve kalitede kalacağını gösterir. Bu tarihten sonra da kesinlikle yumurta yiyebilirsiniz (bozulmadıkları sürece; daha fazlası aşağıda). "Son satış" tarihi, bakkalın yumurtaları ne kadar süreyle satabileceğini bilmesini sağlar. Bu tarihten sonra da yumurta yiyebilirsiniz (yine bozulmadıkları sürece!). Bir "son kullanma" veya son kullanım tarihi, "son satış" tarihi ile aynıdır. North Carolina Eyalet Üniversitesi'nde profesör olan gıda güvenliği uzmanı Benjamin Chapman, son satış tarihlerinin "yumurtanın güvenliğiyle hiçbir şekilde ilgisi olmadığını" söylüyor. Bunun yerine, daha çok lezzetle ilgilidir. "Tarih geçtikten sonra yumurta, raf ömrü çalışmalarına ve tüketici testi tercihlerine göre en yüksek kalitesini kaybeder" diye açıklıyor. Bir kartonun son satış tarihi geçmişse, mağazanın onu raflardan çekmesi gerekir. Alissa Rumsey Nutrition and Wellness'ın sahibi beslenme uzmanı Alissa Rumsey, birçok mağazanın bu tarihleri yeni kartonlarda rotasyona girmeleri gerektiğini hatırlatmak için kullandığını söylüyor. Yumurtaların bozulduğunu nasıl anlarsınız? Blatner, bir yumurtanın bozulup bozulmadığını anlamanın en iyi yolunun onunla yakından ve kişisel olarak ilgilenmek olduğunu açıklıyor. "Bir kabuk kırıldığında, hatta çok küçük bir çatlak bile olsa, yumurtalarınızın çok daha hızlı bozulması muhtemeldir" diyor. "Bozuk bir yumurta bunu sana söyleyecektir." İşte aramanız gerekenler: İnceleyin: Chapman'a göre, bozulmuş bir yumurtanın kabuğunda nem parçacıkları olabilir veya sümüksü görünebilir. Rumsey, çürük bir yumurtanın genellikle pembe veya yanardöner bir yumurta beyazına sahip olacağını ve bunun da bakterilerin varlığını gösterdiğini söylüyor. Görünümünde herhangi bir değişiklik fark ederseniz çöpe atın. Koklayın: Blatner, yumurtanız kırıldıktan sonra neredeyse kükürt gibi kötü kokuyorsa, onu çöpe atma zamanının geldiğini söylüyor. Yüzdürün: Yüzdürme testini deneyin, diyor Blatner. "Yumurta yaşlandıkça nem kabuktan ayrılır ve içeri hava girer" diyor. Yumurtanızın kaç yaşında olduğunu test etmek için onu (çatlamamış) bir kase suya indirin. Eğer yüzüyorsa eski demektir. Eğer batıyorsa tazedir. Ancak "eski", "şımarık" anlamına gelmez. USDA'ya göre batan bir yumurta, kırıldıktan sonra kokmadığı sürece hâlâ yenilebilir olabilir. Yumurtalarınızı süper süslü bir yemeğe dönüştürmek ister misiniz? Bu maitake mantarlı biftek ve yumurta tarifi okunaklıdır: Bunu kimin duyması gerektiğinden emin değilim ama Chapman, "kötü bir yumurtayı pişirmek ne yazık ki kokuyu ve kötü tadı azaltmayacak" diyor. Evet, bu kötü bakteriler zamanla yok olup gidecektir ancak bazı insanlara "kötü yumurtalar" dememizin bir nedeni var. Tıpkı o şaibeli karakterler gibi, kötü yumurtaların da telafisi mümkün değildir ve atılması gerekir. İçinizi rahatlatacak bir şey var: Yumurtalar buzdolabında çürüyebilir ama salmonellanın filizlenmesi konusunda endişelenmenize gerek yok. Chapman, "Yumurta konusunda gerçekten endişelendiğimiz patojen salmonella enteriditidir ve 45 derecenin altına büyümez" diyor. "Ayrıca bu kirlenme yumurtanın içinde oluyor, dolayısıyla yumurta bir kez oraya varınca oradadır." (TL;DR: Bir yumurtayı buzdolabında ne kadar süre bıraktığınızın salmonella durumu üzerinde sıfır etkisi vardır.) Yumurtaların buzdolabında mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını nasıl sağlayabilirim? Neyse ki, bu düzineden en iyi şekilde yararlanmanın birkaç kolay yolu var. Bir sonraki alışverişinizde bunları alışveriş listenize ekleyin: Satın almadan önce tarihi kontrol edin. Chapman, eve götürdüğünüzde mümkün olduğunca taze olduklarından emin olmak için satın almadan önce son satış tarihini belirleyin, diyor. Yumurtalarınızı evde doğru şekilde saklayın. Gans, eve döndüğünüzde yumurtaları en kısa sürede buzdolabına koyun diyor. USDA, buzdolabınızın sıcaklığının 40 derece veya biraz altında tutulmasını önerir. Rumsey, "Bakteri üremesini önlemek için yumurtaları asla iki saatten daha uzun süre buzdolabının dışında bırakmamalısınız" diye açıklıyor. Blatner, bunları kartonlarında bırakın ve raflardan daha sıcak olan buzdolabı kapısına koymayın, diye ekliyor. Artık tüm bu güzel huevos bilgisine sahip olduğunuza göre, şimdi çatlama zamanı! Eşi benzeri olmayan bu sağlıklı yumurtalı kahvaltıları deneyin. Sonuç olarak: Yumurtalar buzdolabında genellikle üç ila beş hafta dayanır (son satış tarihi geçmiş olsa bile). Yumurtanın yemenin güvenli olup olmadığını doğrulamak için görünümünde veya kokusunda herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Kaynak: Woman's Health Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.