Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Karidesin sağlık üzerindeki etkisi ve onlardan kimlerin kaçınması gerektiği

Karides, popüler deniz ürünleri ve zengin bir protein kaynağıdır, ancak birçok kişi, iddiaya göre bu ürünün "zararlılığı" nedeniyle onlardan korkuyor.

shrimp-6492587.jpg

Materyal, diğerlerinin yanı sıra Besinler, Gıda Bilimi ve Beslenme web sitelerinden gelen verileri içerir.

Karides yemek sağlığa zararlı mıdır? 

Materyal Besinler, Gıda Bilimi ve Beslenme web siteleri ve diğerlerinden verileri içerir.

Karideslerle ilgili mitler

Karides çok fazla kolesterol içerir

Karides gerçekten de kolesterol içerir, ancak bir porsiyonu (85 gram) yumurtayla aynı miktarda kolesterol içerir. Araştırmalar gıdalardaki kolesterolün kolesterol seviyemizi önemli ölçüde etkilemediğini göstermiştir.

Yani karidesin 85 gramlık porsiyonu, kıymanın iki katı kadar 180 miligram kolesterol içerirken, içindeki doymuş yağ oranı çok daha az, sadece 0,4 gram.

Nutrients dergisi, diyetteki kolesterolün kan kolesterol düzeylerini (ve kardiyovasküler hastalık riskini) artırabileceğini bildirdi. Bu, birçok yüksek kolesterollü gıdanın aynı zamanda çok fazla doymuş yağ içermesi gerçeğine dayanmaktadır.

Karides çok fazla kirletici madde içeriyor

Diğer deniz ürünleri türleri gibi karides de yetiştirilebilir veya vahşi doğada yakalanabilir. Her türün sağlığımız ve çevremiz için kendi riskleri vardır.

Food Science and Nutrition'ın araştırmasına göre, ister çiftlikte ister doğada yakalanmış olsun, karides, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir kimyasal madde olan cıva içerir. Bunlar arasında çocuklarda bilişsel gelişim gecikmeleri ve gelişimsel sorunların yanı sıra beyin fonksiyonu ve üreme sistemindeki bozulmalar da yer alabilir.

Her iki karides türü de cıva içermesine rağmen miktarı azdır ve araştırmaya göre çiftlikte yetiştirilen karides ile doğadan yakalanan karides arasında önemli bir fark yoktur.

Karides alerjiktir

Karides, yengeçler ve ıstakozlarla birlikte kabuklu deniz ürünleri olarak bilinir. Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık yedi milyon insan kabuklu deniz ürünleri alerjisinden muzdariptir.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisinin belirtileri

Karın ağrısı

Hırıltı

Nefes almada zorluk

Baş dönmesi

Dudakların ve dilin şişmesi

Karides alerjisi olan kişiler için en iyi seçenek, balık et suları, restoranlardaki kızartma yağları ve deniz ürünleri aromaları gibi kabuklu hayvanlarla kirlenmiş olabilecek herhangi bir şeyden kaçınmaktır.

Kaynak: RBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.