Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fonio nedir? Bill Gates bu gıdanın dünyadaki açlığa son verebileceğini iddia ediyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Fonio nedir? Bill Gates bu gıdanın dünyadaki açlığa son verebileceğini iddia ediyor

Alıntı

Fonio Nedir?

Bazen findi veya acha olarak da adlandırılan Fonio, Batı Afrika'nın bazı bölgelerinde önemli ürünler olan Digitaria cinsinde yetiştirilen iki ot için kullanılan terimdir. Hoş bir tada sahip olan bu besleyici gıda, başta Fouta Djalon, Gine dağları olmak üzere birçok kırsal bölgede hayati bir gıda kaynağıdır; ancak aynı zamanda Mali, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Nijerya ve Senegal'de de yetiştirilmektedir. Küresel fonio pazarının 2020'de 721.400 ton olduğu tahmin ediliyor. Gine, her yıl dünyadaki en fazla fonio'yu üretiyor ve 2019'da dünya üretiminin %75'inden fazlasını oluşturuyor. Fonio adı (Fransızca'dan İngilizce'ye ödünç alınmıştır) Wolof foño'dan gelmektedir. Batı Afrika'da siyah fonio (Digitaria iburua) ve beyaz fonio (Digitaria exilis) türleri yetiştirilmektedir ve ikincisi ekonomik açıdan daha önemli bir üründür.

Fonio, Poaceae çim familyasına ve Digitaria cinsine ait, tüylü bir monokottur. Bu yengeç otu türlerinden yüzlercesi mevcut olsa da, yalnızca birkaçı taneleri için üretiliyor. İki veya üç salkım içeren bir çiçek salkımına sahip, küçük, yıllık otsu bir bitkidir. Salkımlarda ikili, üçlü veya dörtlü olarak gruplandırılmış başakçıklar bulunur ve fonio tanesini üreten kısır ve verimli bir çiçek bulunur. Fonio'nun büyüme mevsimi kısadır ve zorlu ortamlara iyi uyum sağlar. Bir metreden daha derine kadar inebilen kök sisteminin büyüklüğü, kuraklık dönemlerinde avantaj sağlar ve fakir topraklara uyum sağlamasına yardımcı olur. Bir zamanlar mütevazı ve genellikle gözden kaçırılan bir tahıl olarak kabul edilen ve genellikle "yoksulların gevreği" olarak bilinen fonio, artık Batı Afrika'nın kentsel kesimlerinde ilgi görüyor. Eşsiz pişirme özellikleri ve besinsel faydaları, bir zamanlar yeterince önemsenmeyen bu temel gıdaya yeniden ilgi uyandırıyor.

Kıtlık dünya çapında toplum olarak karşılaştığımız en büyük sorunlardan biridir. Birleşmiş Milletler'e göre 2023 yılında toplam 783 milyon kişi bu sorundan etkilendi ve şu anda yaklaşık 45 milyon çocuk ciddi beslenme yetersizliğinden muzdarip. Bu nedenle dünyada açlığın sona erdirilmesine yönelik bazı çalışmalar yapılıyor.

20240408-Fonio-TGN_Assets-001-article-he

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'in bir kuruluşu olan Bill & Melinda Gates Vakfı, yetersiz beslenmenin etkilerini hafifletecek çözümler bulmak için yıllardır çalışıyor. Senegal'in Dakar kentine yaptığı son seyahatinde açlıkla savaşabilecek bir yiyecek bulmuş gibi görünüyor.

Milyarder, dünyanın en eski yiyeceklerinden biri olarak kabul edilen, Afrika kıtasına özgü bir tahıl olan fonio'ya hayran kaldı. Bu tahıl, 5.000 yıldan fazla bir süredir, yani kıtada yetiştirilen diğer tahıllardan çok daha uzun bir süredir Batı Afrika'daki aileleri besliyor.

Tahıl nitelikleri

Fonio mükemmel bir protein, lif, demir, çinko ve birkaç önemli amino asit kaynağıdır. Büyümek için çok az suya ihtiyaç duyması ve kalitesiz topraklarda bunu yapabilmesi, hatta zaman geçtikçe toprağı gençleştirebilmesi nedeniyle açlıkla mücadele etmek için mükemmel bir adaydır.

Kuraklığa dayanıklı bir gıda olduğundan yağmurun yağmadığı bölgelerde çok faydalı olabilir. Ancak hızla büyüyen bir tahıl olmasına rağmen yenen kısmı çok sert bir kabukla çevrilidir ve bunun ortadan kaldırılması zahmetli ve çok zaman gerektiren bir süreçtir.

Fonio işleme tesisi

Gates, Senegal'e yaptığı son seyahatinde bu tahılın yetiştirilmesini yakından gözlemlemek için bir fonio işleme tesisini ziyaret etti. Bu sayede kabuğun kırılması için gereken süre kısalır ve böylece gıdanın karlılığı artar. Bu, fonio'yu kıtlığa olası bir çözüm olarak gösteriyor.

Orada Afrika Tarımsal Gıda Şirketi'nin CEO'su Laura Layousse ile görüştü ve Layousse, şirketin tahılı doğrudan onlardan satın alması nedeniyle bu yeni üretim zincirinin, onu yetiştirmekle görevli yerel çiftçileri etkilemediğini söyledi. Bu sayede her iki taraf da kazançlı çıkar.

millet-7566575.jpg

Tesiste gıda daha otomatik bir şekilde işleniyor ve dünya çapında pazarlanma imkanı artırılıyor. Özellikle en dezavantajlı ülkelerin genç nüfuslarında açlığı azaltma ve yetersiz beslenmenin etkilerini hafifletme konusunda önemli potansiyele sahip bir tahıldır.

Kaynak: US USA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.