Gönderi tarihi: 25 Nisan , 2024 1 yıl Admin Yapay tatlandırıcılar sizi acıktırmaz. Aslında kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilirler Aspartam veya sakarin gibi yapay tatlandırıcıların açlık hissini ve dolayısıyla gıda alımını arttırdığı daha önce rapor edilmişti30296-0). Bu durum tatlandırıcıların obeziteyi artırıcı etkisine gölge düşürdü. Ancak yeni ve daha sağlam bir çalışma bunun tam tersini öne sürüyor. Araştırmacılar, yapay veya doğal tatlandırıcılar olsun, şeker yerine kullanılan maddelerin insanları daha acıktırdığına dair hiçbir kanıt bulamadılar. Üstelik bu bileşiklerin kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldular. Bu, hormonlarınızın şekerli yiyeceklere tepki vermesi gibi, bu bileşiklerin aslında iştahınızı azalttığı anlamına gelir. Bu bulgular özellikle tip 2 diyabet riski taşıyan ve artan açlık veya iştahsızlıktan ödün vermeden şekere karşı daha güvenli bir alternatife ihtiyaç duyan kişiler için önemlidir. "Tatlandırıcıların ve tatlılık arttırıcıların kullanımı, bunların tüketimini bozulmuş glisemik tepki, DNA'da toksikolojik hasar ve artan kalp krizi ve felç riskiyle ilişkilendiren yüksek profilli yayınlar da dahil olmak üzere pek çok olumsuz ilgi gördü. Leeds Üniversitesi Psikoloji Okulu'nda Psikobiyoloji Profesörü olan baş yazar Graham Finlayson, "Bu raporlar, halk arasında ve özellikle de metabolik hastalıklar riski taşıyan kişilerde tatlandırıcıların ve tatlılık arttırıcıların güvenliğine ilişkin mevcut kafa karışıklığına katkıda bulunuyor" dedi. . "Çalışmamız, vücut ağırlığı ve kan şekeri kontrolü için tatlandırıcıların ve tatlılık arttırıcıların günlük kullanımını destekleyen önemli kanıtlar sağlıyor." Sıfır kalorili tatlıya düşkünlük Çalışmaya 53 fazla kilolu veya obez yetişkin katıldı. Araştırmacılar, vücutlarının şeker veya iki tür tatlandırıcı içeren bisküvi tüketmeye nasıl tepki verdiğini yakından izlediler: Doğal bir şeker ikamesi olan Stevia veya yapay bir tatlandırıcı olan Neotame. Daha önce diğer çalışmalar Diet Coke gibi içeceklerdeki yapay tatlandırıcıların etkilerini incelemeye odaklanmıştı. Bu sefer araştırmacılar katı gıdaları ve birden fazla tatlandırıcıyı denediler (çoğu çalışma aspartam üzerine yoğunlaştı) ve her iki cinsiyetten daha fazla gönüllüyü dahil ettiler. Katılımcılar iki haftalık üç aşamadan geçtiler ve her seferinde farklı tatlandırıcılarla doldurulmuş bisküviler yediler: şeker, doğal tatlandırıcı Stevia veya yapay tatlandırıcı Neotame. Her aşama arasında 14-21 günlük bir ara vardı. Bu aşamaların ilk ve son günleri laboratuvar ortamında gerçekleştirildi. Gece boyunca oruç tuttuktan sonra laboratuvara vardıklarında araştırmacılar, başlangıçtaki glikoz, insülin ve iştahla ilişkili hormon düzeylerini ölçmek için katılımcılardan kan örnekleri topladı. Katılımcılar ayrıca açlıklarını ve yiyecek tercihlerini de değerlendirdiler. Bisküvileri yedikten sonra katılımcılar birkaç saat boyunca tokluk hislerini bildirdiler. Çalışmada ayrıca glikoz ve insülin seviyelerindeki değişikliklerin yanı sıra, ghrelin (açlık hormonu), glukagon benzeri peptit 1 ve pankreas polipeptit seviyelerindeki (gıda alımı ve iştahta rol oynayan hormonlar) değişiklikler de izlendi. Bulgular, şekerle karşılaştırıldığında hiçbir tatlandırıcı türünün iştahı veya hormonal tepkileri etkilemediğini ortaya çıkardı. Bununla birlikte, insülin ve kan şekeri düzeylerinin tüketimden iki saat sonra belirgin şekilde daha düşük olması, vücudun bu tatlandırıcıları işleme biçiminde bir farklılık olduğunu düşündürmektedir. Ortak yazar Profesör Anne Raben, "Bulgular, tatlandırıcıların, iştah veya enerji alımında telafi edici bir artışa yol açmadan ilave şeker alımını azaltmak için yararlı bir araç olduğunu ve dolayısıyla tatlandırıcıların iştah, enerji ve kilo yönetimi için yararlılığını desteklediğini gösteriyor" dedi. , Danimarka Kopenhag Üniversitesi'nden. Hala karanlık 2020 yılında Boston Çocuk Hastanesi'ndeki araştırmacılar, soda içenlerin içme suyuna veya yapay olarak tatlandırılmış içeceklere geçiş yapması durumunda ne olacağını görmek istedi. Araştırmacılar, günde en az bir şekerli içecek tüketen 203 yetişkini çalışmaya aldı. Katılımcıları bir yıl boyunca takip eden araştırmacılar, yapay tatlandırıcılı içecek tüketenlerle şekerli soda kullananlar arasında kilo alımında anlamlı bir fark bulamadı. Kolesterol veya trigliserit seviyeleri de dahil olmak üzere metabolik sağlık belirteçlerinde de herhangi bir farklılık bildirilmedi. "Gıdalardaki şekeri ikame etmeden basitçe kısıtlamak, tadı olumsuz etkileyebilir veya tatlı isteğini artırabilir, bu da düşük şekerli bir diyete bağlı kalmanın zorlaşmasına neden olabilir. Gıda ürünlerinde şekerlerin tatlandırıcılar ve tatlılık arttırıcılarla değiştirilmesi, şeker alımını azaltmak ve ticari yiyecek ve içeceklerin beslenme profilini iyileştirmek için en yaygın kullanılan diyet ve gıda üretim stratejilerinden biridir” dedi baş yazar Dr. Catherine Gibbons, Doçent. Leeds Üniversitesi. Bulgulara rağmen yapay tatlandırıcılar tartışmalı olmaya devam ediyor. Onlarca yıllık yaygın kullanıma rağmen, uzun yıllar boyunca yoğun şekilde tüketilmelerinin sağlık üzerinde istenmeyen olumsuz etkilere sahip olup olmayacağı hala belirsiz. Örneğin 2023'te yapılan yakın tarihli bir araştırma, aspartamın öğrenme ve hafıza eksiklikleriyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. San Francisco'daki California Üniversitesi'nden obezite uzmanı ve fahri profesör Dr. Robert Lustig, New York Times'a şöyle konuştu: "Kısa cevap, yapay tatlandırıcıların muhtemelen şekerden daha iyi olduğu, ancak çok fazla değil." Kaynak: ZME Science
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.