Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2024 1 yıl Admin Bol Bol Fıstık Ezmesi Yediğinizde Bağırsak Sağlığınıza Ne Olur? Bağırsak sağlığı ve tükettiğiniz gıdaların sağlığı nasıl iyileştirdiği veya bozduğu hakkındaki tartışmalar nispeten yeni ama gelişen bir konudur. Temel olarak sindirim sistemimiz pek çok şeyi belirler: nasıl hissettiğimiz, bağışıklık tepkimiz, yiyecekleri nasıl sindirdiğimiz, kilomuz, kalp sağlığımız vb. Kronik tıbbi durumların görülme sıklığı endişe verici boyutlara ulaşırken, daha önce hiç böyle bir ihtiyaç duyulmamıştı. Bağırsaklarımızın bunların hepsinde nasıl rol oynadığını incelemek bu kadar harika. Mütevazı kahvaltının temel maddesi olan fıstık ezmesine girin. Muhtemelen hepimizin kilerinde bir kavanoz vardır. Çıtır çıtır, pürüzsüz, cevizli veya kremsi tür, sabah uyandığınızda ve kızarmış ekmek için tamamlayıcı bir ürün istediğinizde veya öğleden sonra bir smoothie'de protein katkısı ararken geldiğinizde sizi bekliyor. Fıstık ezmesinin iyi bir protein kaynağı sağlamaktan çok daha fazlasını yaptığı ortaya çıktı (2 yemek kaşığı size 7 gram verir). Ayrıca vitaminler, magnezyum, demir ve selenyum da içerir. Ayrıca her gün fıstık ezmesi yediğinizde sindirim sisteminizi bağırsak sağlığı için gerekli bir besinle doldurursunuz: lif. Fıstık Ezmesi Bağırsak Mikrobiyomunuzu Değiştirir (İyi Bir Şekilde) Beslenme uzmanı Sam Gold ve Stylist, konu bağırsak sağlığına gelince, meselenin sizin için iyi olan bakterilerle o kadar da iyi olmayan bakterileri dengelemekle ilgili olduğunu söyledi. Sağlıklı bir vücutta bu yararlı ve zararlı bağırsak mikropları bir arada bulunur. British Journal of Nutrition'da 2020 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılara göre, günde bir ons kadar az miktarda bile yer fıstığı yemek, "sağlıklı karaciğer metabolizması ve bağışıklık fonksiyonuyla bağlantılı bir bakteri grubu" olan ruminococcaceae konsantrasyonunu artırdı. basın bülteni (Stilist aracılığıyla). 2023 yılında Fonksiyonel Gıdalar Dergisi'nde yayınlanan bir başka çalışma, fıstık ezmesinin bağırsak sağlığını etkileme yeteneği arasında bir bağlantı buldu ve bu da kişinin ruh hali üzerinde olumlu bir etkiye sahipti. Biyolog ve çalışmanın ortak yazarı Sara Hurtado-Barroso (PR Newswire aracılığıyla) bunun bu kahvaltının temel maddesindeki prebiyotik bileşenlerle ilgili olabileceğini paylaştı. "Yer fıstığı ve fıstık ezmesinde bulunan polifenoller gibi prebiyotik maddeler, mikrobiyal fenolik metabolitlerin üretimini teşvik ederek bilişi ve ruh halini olumlu yönde etkileyebilir" diye açıkladı. Peki bu, her fırsatta fıstık ezmesi yüklemeniz gerektiği anlamına mı geliyor? Fıstık Ezmesini Diyetinize Nasıl Dahil Edebilirsiniz? Fıstık ezmesiyle ilgili besinsel faydalar esas olarak yer fıstığının kendisine odaklanmıştır. Düşündüğünüzün aksine en sevdiğiniz kahvaltılık sadece kuruyemişlerden oluşmuyor. Bazı çeşitler sağlığınız için pek de iyi olmayan koruyucular ve katkı maddeleri de içerir. New York merkezli kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Keri Gans (via Health aracılığıyla) "Bazı markalar şeker, pekmez, bitkisel yağlar ve hatta mısır şurubu ekleyerek sağlık değerini en aza indiriyor" diye açıkladı. Kavanozun gıda etiketindeki içerik listesi ne kadar küçükse, muhtemelen o kadar sağlıklıdır. Yalnızca yer fıstığı ve tuz içeren (fakat çok fazla tuz içermeyen) markaları arayın. Besin değerlerine rağmen fıstık ezmesi kalori açısından ağırdır, bu nedenle her gün biraz tüketseniz bile ölçülü olmak çok önemlidir. Çok fazla fıstık ezmesi diye bir şey var. Lif olsa bile çok fazlası bağırsaklarınız için kötü olabilir. Şişkin hissetme veya kabız olma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Günde en fazla iki yemek kaşığı tüketin. Ayrıca asit reflünüz varsa dikkatli olun. Fıstık ezmesi tüketiminin bu duruma yardımcı olup olamayacağına dair kanıtlar karışıktır (Healthline aracılığıyla). Belki diyetinize eklemeden önce doktorunuza danışın. Fıstık ezmesinin tadını her gün nasıl çıkarabileceğinize gelince, aslında liste sonsuzdur. Tatlı seçenekleri bir yana, kızarmış ekmek için harika sürülebilirler, smoothieler ve gece yulaflarıyla iyi giderler ve hatta sosların bir parçası olarak salatalara bile eklenebilirler. Kaynak: Health Digest
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.