Gönderi tarihi: 15 Nisan , 2024 1 yıl Admin Günde Sadece Bir Kez Yemek Yerseniz Kolesterolünüze Ne Olur? Günde üç öğün yemek yemek yıllardır birçok insanın aklına kazınmıştır. Ancak aralıklı orucun popülaritesinin artması bu geleneği bozdu. 18:6 yöntemi gibi bazı aralıklı oruç yöntemleri, kahvaltıyı atlayıp öğünlerinizi sabah 10'dan akşam 6'ya kadar yemenize neden olabilir. Diğer planlar, kalorileri kısıtlayabilir veya haftanın birkaç günü tamamen oruç tutarken diğer günlerde normal yemek yiyebilir. Bazı aralıklı oruç türleri daha kısıtlayıcıdır. Günde Bir Öğün (OMAD) diyeti, yemeğinizi günde tek bir öğünle sınırlandırır, böylece vücudunuz yakıt olarak yiyecek yerine yağ yakmaya yönelir. Bu tür beslenme biraz kilo vermenize neden olsa da bunu uzun vadede sürdürmek zor olabilir (WebMD'ye göre). American Journal of Clinical Nutrition'da 2007 yılında yayınlanan bir makaleye göre, günde sadece bir kez yemek yemek kardiyovasküler sağlığınız için iyi olmayabilir. Her ne kadar vücut kompozisyonunuzda yağ kaybı gibi bazı değişiklikler görseniz de, hem LDL hem de HDL kolesterol düzeylerinizde ve ayrıca kan basıncınızda bir artış göreceksiniz. Daha Az Öğün Yemek Kalp Sağlığınızı Etkileyebilir Günde dört öğün yemek çok gibi görünebilir, ancak Neuroendocrinology Letters dergisindeki 2020 tarihli bir araştırmaya göre bu, bazı kolesterol seviyelerinize iyi gelebilir. Toplam kalori miktarı aynı tutulurken, çalışmada bazı kişilerin günde dört öğünden az, bazılarının ise dört veya daha fazla öğün yediği görüldü. Daha küçük, daha sık yemek yiyenlerin, günde üç veya daha az öğün tüketenlere kıyasla açlık trigliseritlerinin daha düşük ve HDL kolesterol konsantrasyonlarının daha yüksek olduğu görüldü. Ancak LDL ve toplam kolesterol düzeylerinde herhangi bir farklılık yoktu. Clinical Nutrition dergisindeki 2021 tarihli bir makale, yemek sıklığının kolesterol ve kan şekeri gibi kardiyometabolik risk faktörleri üzerindeki etkisine ilişkin 21 randomize kontrollü çalışmanın sonuçlarını birleştirdi. Daha yüksek yemek sıklığı, daha düşük toplam kolesterol ve LDL kolesterol düzeyleriyle ilişkilidir. Frontiers in Physiology dergisinde 2022 yılında yayınlanan bir makaleye göre, sağlıklıysanız günde bir öğün yemek o kadar da kötü bir haber olmayabilir. Günde üç öğün yemekle karşılaştırıldığında, tek bir akşam yemeği yemek vücut ağırlığının ve yağ kütlesinin azalmasına, egzersiz sırasında yağ yakımının artmasına ve kan şekerinin düşmesine neden oldu. Günde bir öğün yemek de aerobik kapasitelerini veya güçlerini etkilemedi. Günün Erken saatlerinde Yemek Daha İyidir Aralıklı orucu bırakmak zorunda değilsiniz ancak kolesterolünüz konusunda endişeleniyorsanız öğünlerinizi farklı zamanlamak iyi bir fikir olabilir. Nutrients dergisindeki 2019 tarihli bir makale, kalorilerinizin çoğunu günün erken saatlerinde yemenin, günün geç saatlerinde daha ağır yemekler yemektense genel sağlığınız için daha iyi olduğunu söyledi. Öğleden sonra başlayıp ertesi sabaha kadar 12 ila 16 saat arasında bir oruç tutmak aynı zamanda insülin duyarlılığının artması, kolesterolün azalması ve inflamasyonun azalması gibi daha iyi sağlık belirteçleriyle de sonuçlanabilir. Amerikan Kalp Derneği'nin Circulation dergisindeki 2017 tarihli açıklamasına göre kahvaltı önemli bir öğündür. Kahvaltıyı atlamak genellikle kötü beslenme kalitesiyle, günlük besin öğelerinin üçte ikisinin kaçırılmasıyla ve daha fazla ilave şeker tüketilmesiyle ilişkilendirilir. Kahvaltı yapanlarda yüksek kolesterol, yüksek LDL kolesterol ve düşük HDL kolesterol gibi kardiyovasküler hastalıklar açısından daha az risk faktörü bulunur. Kaynak: Health Digest
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.