Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 15 Nisan , 2024 Admin Gönderi tarihi: 15 Nisan , 2024 Karpuz Kabuğu: Çöpe Attığımız Gizli Süper Yiyecek Sıcaklık yükseldiğinde sulu bir karpuz yemekten daha iyi hissettiren çok az şey vardır. Bu lezzetli meyvenin %91'i sudur, susuzluğu gidermek ve susuz kalmamak için mükemmeldir. Peki karpuz kabuklarının da yenilebilir olduğunu biliyor muydunuz? Molecules dergisinde yayınlanan 2020 araştırmasına göre kabuklar lif, amino asitler, mineraller ve antioksidanlarla dolu. Bu biyoaktif bileşikler kalp hastalığına, diyabete, kansere ve diğer kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Karpuz kabuklarının tadı da, nasıl servis ettiğinize bağlı olarak güzel olabilir. Bunları smoothielere karıştırın, kızartmalarda kullanın veya salatalara ekleyin. Hatta onları fırında kızartabilir veya çıtır bir atıştırmalık için turşu haline getirebilirsiniz. Bunu yiyecek israfını azaltmanın, beslenmenize daha fazla besin eklemenin ve yeni tatlar denemenin bir yolu olarak düşünün. Pestisit, herbisit ve mikrop izlerini gidermek için kabuğu iyice yıkadığınızdan emin olun. Karpuz Kabuğu Doygunluğu Artırabilir ve Kalp Sağlığını İyileştirebilir Bir bardak karpuzda 1 gramdan az lif ve 9 gramdan fazla şeker bulunur. Öte yandan American-Eurasian Journal of Tarım ve Çevre Bilimleri'nde yer alan 2022 tarihli bir araştırmaya göre kabuğun ağırlığının yaklaşık %16'sı lif içeriyor. Üstelik şeker oranı etinden daha düşüktür. Diyet lifi tokluğu artırır, şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatır ve kolesterol seviyelerini düşürebilir. Üstelik düzenli kalmanızı sağlar ve sindirim sağlığını destekler. 2021 yılında yapılan bir araştırmada araştırmacılar, iki grup insandan kabuklu veya kabuksuz karpuz suyu içmelerini istedi. Current Developments in Nutrition'ın raporuna göre, karpuz kabuğuyla birlikte meyve suyu tüketen denekler, sade karpuz suyu içenlere kıyasla daha fazla tokluk hissi yaşadılar ve yemek sonrası kan şekeri düzeyleri daha düşüktü. Bu faydalı etkiler büyük olasılıkla kabuktaki diyet lifinden kaynaklanmaktadır. Kabuk ayrıca antioksidan, antiinflamatuar ve kalp koruyucu etkileri olan bir amino asit olan yüksek dozda sitrulin içerir. Journal of Chromatography A'da 2005 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre sarı karpuzların kabuğunda kırmızı karpuzlardan üç kat, turuncu karpuzlardan iki kat daha fazla sitrülin bulunur. Bu besin kansere karşı koruma sağlayabilir, bağırsak iltihabını azaltabilir ve protein sentezini artırabilir. Moleküller dergisi. Cleveland Clinic'te diyetisyen olan MHSc, RD, Devon Peart, "Günde birden çok kez egzersiz yapan hevesli sporcular için l-sitrulin performansınızı artırabilir ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir" diyor. Kabuk Vitaminler ve Antioksidanlarla Doludur Karpuz kabukları kumarin, flavonoidler, karotenoidler, lignanlar ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Molecules dergisi, bu bileşiklerin serbest radikalleri temizlediğini ve oksidatif stresle savaşarak kalp hastalığını, maküla dejenerasyonunu ve kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Örneğin beta-karoten kan lipitlerini iyileştirebilir, vücut yağını azaltabilir ve insülin direncini azaltabilir. Molecules dergisinde yayınlanan 2020 tarihli kanıtlara göre zamanla tip II diyabet ve kardiyovasküler problem riskini azaltabilir. Kabuğu yemek için bir nedene daha mı ihtiyacınız var? Meyvenin bu kısmı yüksek dozda B6 ve C vitaminleri içerir. Piridoksin veya B6 vitamini kalp sağlığını destekler ve adet öncesi sendromu hafifletebilir. Sinir ve bağışıklık sistemlerinin düzgün çalışması için de gereklidir. Benzer şekilde C vitamini, diğer faydalarının yanı sıra bağışıklık fonksiyonunu ve kardiyovasküler sağlığı destekler. Ama hepsi bu değil. Karpuz kabuğu ayrıca orta miktarda demir, magnezyum, çinko ve diğer mineralleri de sağlar. Amerikan-Avrasya Tarım ve Çevre Bilimleri Dergisi'ne göre kabuk, ağırlıkça yaklaşık %4 potasyum içerir. Vücudun sodyum seviyelerini, kan basıncını, sinir uyarılarını ve kas kasılmalarını düzenlemek için bu minerale ihtiyacı vardır. Diğer mineraller kabukta yalnızca eser miktarlarda bulunur ancak yine de sağlığınızı iyileştirebilir. Lezzetinden Vazgeçmeden Karpuz Kabuğu Nasıl Yenir? Karpuz kabuğu sadece sağlıklı değil, aynı zamanda lezzetlidir. Çiğ olarak tüketildiğinde biraz acı gelse de pişirebilir veya başka malzemelerle karıştırarak daha iştah açıcı hale getirebilirsiniz. Başlangıç olarak öğütün veya parçalara ayırın ve meyve veya sebze salatalarına ekleyin. Cobb salatası tariflerine mükemmel bir katkı olabilir ama aynı zamanda kimchi veya lahana salatasına da karıştırabilirsiniz. Hafif tadı diğer malzemeleri gölgede bırakmayacak. Canlandırıcı bir yaz smoothie'si mi istiyorsunuz? Karpuz kabuklarını salatalık, limon suyu, yoğurt ve dereotu ile karıştırın. Kabuklar ayrıca çilek, ahududu, mango ve ananasla da iyi uyum sağlar; tatlarını ortaya çıkarmak için bunları karıştırın. Başka bir seçenek de kabuğunu diğer sebzelerle kızartmak ve kavrulmuş karpuz çekirdeğiyle süslemektir. Bu doğru; ekstra protein, demir, çinko, potasyum ve B vitaminleri için karpuz çekirdeği yiyebilirsiniz. Bazı insanlar karpuz kabuklarını gazpacho, salsa, Hint turşusu, börek veya suşide kullanır. Örneğin, kabukları ince şeritler halinde kesebilir ve bunları suşi rulolarında nori yerine kullanabilirsiniz. Canınız gazpacho çekiyorsa kabuğunu domates, salatalık, sarımsak ve otlarla karıştırın. Soğuk olarak kraker, kruton veya kızarmış ekmekle servis yapın. Ayrıca rendelenmiş karpuz kabuğu, un, yumurta, otlar ve baharatlardan da börek yapabilirsiniz. Tüm malzemeleri birleştirin ve ardından altın kahverengi olana kadar kızartın. Daha fazla lezzet için bunları mayonez, Yunan yoğurdu veya sarımsak sosuna batırın. Kaynak: DailyMail Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.