Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deniz ürünleri sevenlere: Deniz ürünlerindeki kimyasallarda ki artışı hafife almayın

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Deniz ürünleri sevenlere: Deniz ürünlerindeki kimyasallarda ki artışı hafife almayın

fish-2733282.jpg

Modern yaşam bazen tuhaf kimyasallardan oluşan bir lazer alanından kaçmak gibi gelebilir ve ne yazık ki endişelenecek yeni bir şey var.

'Sonsuza kadar kimyasallar' üzerine yapılan bir araştırma, deniz ürünlerindeki seviyelerinin 'hafifletilmiş' olabileceğini ortaya çıkardı.

Istakoz ve karides en kötü suçlular olarak bulundu; yazarların teorisine göre bunların dipten beslenenler olabileceği düşünülüyor.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri üzerine yapılan araştırmada, deniz ürünleri tüketiminin yaygın olduğu ABD'nin kıyı eyaleti New Hampshire'daki taze balık pazarlarından satın alınan yaygın türler incelendi.

Şu sonuca vardı: 'Yüksek miktarda deniz ürünleri tüketen tüketiciler, potansiyel olarak sağlık riski oluşturan PFAS konsantrasyonlarına maruz kalabilir.'

Yazarlar, sonsuza dek sürecek kimyasallar hakkında daha iyi kamu politikaları ve insanların ne kadar deniz ürünü yemesi gerektiğine dair daha iyi kurallar çağrısında bulundu.
Bu, ayrı bir çalışmanın, kimyasalların aynı zamanda Birleşik Krallık'taki meyve, sebze ve baharatlarda da yaygın olarak bulunduğunu ortaya çıkarmasından yalnızca bir hafta sonra geldi.

'Sonsuza kadar kimyasallar', diğer sorunların yanı sıra kanser, üreme sorunları ve hormon sorunlarıyla bağlantılı olan ve resmi olarak perfloroalkil ve polifloroalkil olarak adlandırılan insan yapımı kimyasallardır.

Yağmur suyunda, toprakta, yiyeceklerde ve kendi vücudumuzda bulunabilmeleri nedeniyle son derece kalıcı oldukları için bu takma adı almıştır.

Araştırmacılar, en çok tüketilen deniz türlerinden (morina, mezgit balığı, ıstakoz, somon, deniz tarağı, karides ve ton balığı) örneklerde PFAS adı verilen 26 çeşit kimyasalın seviyesini ölçtüler.

Exposure and Health dergisindeki çalışma şunları söyledi: 'PFAS, tespit sınırının altından sırasıyla 1,74 ve 3,30 ng/g'ye kadar değişen ortalama konsantrasyonlarda sepet karidesi ve ıstakozda tespit edildi'.

Karides ve ıstakoz dışında balık ve deniz ürünlerindeki konsantrasyonlar genellikle gram başına bir nanogramdan daha az ölçülmüştür.

Araştırmanın yazarı ve Dartmouth Geisel Tıp Fakültesi'nde epidemiyoloji profesörü olan Megan Romano şunları söyledi: 'Bizim tavsiyemiz deniz ürünleri yememek değildir; deniz ürünleri harika bir yağsız protein ve omega yağ asitleri kaynağıdır.

'Fakat aynı zamanda insanlarda PFAS maruziyetinin potansiyel olarak hafife alınan bir kaynağıdır.'

'Deniz ürünleri tüketimindeki bu risk-fayda dengesini anlamak, beslenme konusunda karar veren insanlar için, özellikle de hamile insanlar ve çocuklar gibi savunmasız gruplar için önemlidir.'

Potansiyel olarak zararlı cıva seviyeleri söz konusu olduğunda ne kadar balık tüketilmesi gerektiğine dair şu anda sağlık kılavuzları mevcut, ancak konu PFAS olduğunda henüz yok.

Tavaların yapışmaz kaplamasından yangın söndürme köpüğüne kadar her şeyde kullanılan PFAS, sağlık açısından olumsuz etkileri nedeniyle son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başladı.

Ayrıca Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılan pestisitlerde de mevcutlar ve popüler meyve ve sebzelerde de kendilerine yer bulmuşlar.

Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı (Pan Birleşik Krallık), 120 test örneğinin %95'inin PFA pestisitleri içerdiğinden en kötü etkilenenin çilek olduğunu tespit etti.

Bunu, test edilen 109 üzüm örneğinin %61'i, 121 kiraz örneğinin %56'sı, 96 ıspanak örneğinin %42'si ve 96 domates örneğinin %38'i takip etti.

Kaynak: Metro

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.