Gönderi tarihi: 15 Nisan , 2024 1 yıl Admin Deniz ürünleri sevenlere: Deniz ürünlerindeki kimyasallarda ki artışı hafife almayın Modern yaşam bazen tuhaf kimyasallardan oluşan bir lazer alanından kaçmak gibi gelebilir ve ne yazık ki endişelenecek yeni bir şey var. 'Sonsuza kadar kimyasallar' üzerine yapılan bir araştırma, deniz ürünlerindeki seviyelerinin 'hafifletilmiş' olabileceğini ortaya çıkardı. Istakoz ve karides en kötü suçlular olarak bulundu; yazarların teorisine göre bunların dipten beslenenler olabileceği düşünülüyor. Balık ve kabuklu deniz ürünleri üzerine yapılan araştırmada, deniz ürünleri tüketiminin yaygın olduğu ABD'nin kıyı eyaleti New Hampshire'daki taze balık pazarlarından satın alınan yaygın türler incelendi. Şu sonuca vardı: 'Yüksek miktarda deniz ürünleri tüketen tüketiciler, potansiyel olarak sağlık riski oluşturan PFAS konsantrasyonlarına maruz kalabilir.' Yazarlar, sonsuza dek sürecek kimyasallar hakkında daha iyi kamu politikaları ve insanların ne kadar deniz ürünü yemesi gerektiğine dair daha iyi kurallar çağrısında bulundu. Bu, ayrı bir çalışmanın, kimyasalların aynı zamanda Birleşik Krallık'taki meyve, sebze ve baharatlarda da yaygın olarak bulunduğunu ortaya çıkarmasından yalnızca bir hafta sonra geldi. 'Sonsuza kadar kimyasallar', diğer sorunların yanı sıra kanser, üreme sorunları ve hormon sorunlarıyla bağlantılı olan ve resmi olarak perfloroalkil ve polifloroalkil olarak adlandırılan insan yapımı kimyasallardır. Yağmur suyunda, toprakta, yiyeceklerde ve kendi vücudumuzda bulunabilmeleri nedeniyle son derece kalıcı oldukları için bu takma adı almıştır. Araştırmacılar, en çok tüketilen deniz türlerinden (morina, mezgit balığı, ıstakoz, somon, deniz tarağı, karides ve ton balığı) örneklerde PFAS adı verilen 26 çeşit kimyasalın seviyesini ölçtüler. Exposure and Health dergisindeki çalışma şunları söyledi: 'PFAS, tespit sınırının altından sırasıyla 1,74 ve 3,30 ng/g'ye kadar değişen ortalama konsantrasyonlarda sepet karidesi ve ıstakozda tespit edildi'. Karides ve ıstakoz dışında balık ve deniz ürünlerindeki konsantrasyonlar genellikle gram başına bir nanogramdan daha az ölçülmüştür. Araştırmanın yazarı ve Dartmouth Geisel Tıp Fakültesi'nde epidemiyoloji profesörü olan Megan Romano şunları söyledi: 'Bizim tavsiyemiz deniz ürünleri yememek değildir; deniz ürünleri harika bir yağsız protein ve omega yağ asitleri kaynağıdır. 'Fakat aynı zamanda insanlarda PFAS maruziyetinin potansiyel olarak hafife alınan bir kaynağıdır.' 'Deniz ürünleri tüketimindeki bu risk-fayda dengesini anlamak, beslenme konusunda karar veren insanlar için, özellikle de hamile insanlar ve çocuklar gibi savunmasız gruplar için önemlidir.' Potansiyel olarak zararlı cıva seviyeleri söz konusu olduğunda ne kadar balık tüketilmesi gerektiğine dair şu anda sağlık kılavuzları mevcut, ancak konu PFAS olduğunda henüz yok. Tavaların yapışmaz kaplamasından yangın söndürme köpüğüne kadar her şeyde kullanılan PFAS, sağlık açısından olumsuz etkileri nedeniyle son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başladı. Ayrıca Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılan pestisitlerde de mevcutlar ve popüler meyve ve sebzelerde de kendilerine yer bulmuşlar. Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı (Pan Birleşik Krallık), 120 test örneğinin %95'inin PFA pestisitleri içerdiğinden en kötü etkilenenin çilek olduğunu tespit etti. Bunu, test edilen 109 üzüm örneğinin %61'i, 121 kiraz örneğinin %56'sı, 96 ıspanak örneğinin %42'si ve 96 domates örneğinin %38'i takip etti. Kaynak: Metro
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.