Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın Her 27 Milyon Yılda Bir Gizemli 'Kalp Atışı' Olduğu İddia Edildi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın Her 27 Milyon Yılda Bir Gizemli 'Kalp Atışı' Olduğu İddia Edildi

Son 260 milyon yılda dinozorlar geldi ve gitti, Pangea bugün gördüğümüz kıtalara ve adalara bölündü ve insanlar yaşadığımız dünyayı hızla ve geri dönülemez şekilde değiştirdi.

earth-1272884.jpg

Ama tüm bunlara rağmen, görünen o ki Dünya zamanı tutuyor. Antik jeolojik olaylara ilişkin araştırmalar, gezegenimizin her 27 milyon yılda bir jeolojik aktivitenin yavaş ve istikrarlı bir 'kalp atışına' sahip olduğunu göstermektedir.

Volkanik aktivite, kitlesel yok oluşlar, levha yeniden yapılanmaları ve deniz seviyesindeki yükselmeler de dahil olmak üzere kümelenmiş jeolojik olayların bu nabzı inanılmaz derecede yavaştır; 27,5 milyon yıllık felaket niteliğindeki gel-git döngüsü. Ancak bizim için şans eseri, araştırmacılar bir sonraki 'nabız'a kadar 20 milyon yılımız daha olduğunu düşünüyor.

New York Üniversitesi jeologu ve çalışmanın baş yazarı Michael Rampino, 2021 tarihli bir açıklamasında "Birçok jeolog, jeolojik olayların zaman içinde rastgele gerçekleştiğine inanıyor" dedi.

"Ancak çalışmamız ortak bir döngü için istatistiksel kanıt sağlıyor ve bu jeolojik olayların rastgele değil, ilişkili olduğunu öne sürüyor."

Ekip, son 260 milyon yıldaki 89 iyi anlaşılmış jeolojik olayın yaşları üzerinde bir analiz gerçekleştirdi.

Aşağıdaki grafikten de görebileceğiniz gibi, bu zamanların bazıları zorluydu; dünyayı değiştiren sekizden fazla olay, jeolojik olarak küçük zaman dilimlerinde bir araya gelerek felaket niteliğindeki 'nabzı' oluşturuyordu.

"Bu olaylar arasında deniz ve deniz dışı yok oluş zamanları, büyük okyanus anoksik olayları, kıtasal bazalt taşkın patlamaları, deniz seviyesindeki dalgalanmalar, levha içi magmatizmanın küresel darbeleri ve deniz tabanı yayılma hızlarındaki ve levha yeniden organizasyonlarındaki değişiklik zamanları yer alıyor." ekip makalelerinde şunu yazdı.

"Sonuçlarımız, küresel jeolojik olayların genel olarak ilişkili olduğunu ve yaklaşık 27,5 milyon yıllık bir döngüyle eş zamanlı olarak ortaya çıktığını gösteriyor."

Jeologlar uzun süredir jeolojik olaylardaki potansiyel döngüyü araştırıyorlar. 1920'li ve 30'lu yıllarda dönemin bilim adamları, jeolojik kayıtların 30 milyon yıllık bir döngüye sahip olduğunu öne sürerken, 1980'li ve 90'lı yıllarda araştırmacılar, o zamanın en iyi tarihlendirilmiş jeolojik olaylarını kullanarak, onlara bir dizi jeolojik olay dizisi verdi. 'darbeler' arasındaki uzunluk 26,2 ila 30,6 milyon yıldır.

Şimdi her şey yolunda görünüyor; 27,5 milyon yıl, beklediğimiz noktada. Aynı yazarlar tarafından 2020'nin sonlarında yayınlanan bir araştırma, bu 27,5 milyon yıllık dönemin kitlesel yok oluşların da gerçekleştiği dönem olduğunu ileri sürdü.

Bu araştırmaya dahil olmayan Adelaide Üniversitesi'nden tektonik jeolog Alan Collins, ScienceAlert'e şunları söyledi: "Bu makale oldukça iyi, ancak aslında bu fenomenle ilgili daha iyi bir makalenin Muller ve Dutkiewicz'in 2018 tarihli makalesi olduğunu düşünüyorum." 2021'de.

Sidney Üniversitesi'nden iki araştırmacı tarafından 2018'de hazırlanan makale, Dünya'nın karbon döngüsüne ve levha tektoniğine baktı ve ayrıca döngünün yaklaşık 26 milyon yıl uzunluğunda olduğu sonucuna vardı.

Collins, bu son çalışmada ekibin incelediği olayların çoğunun nedensel olduğunu, yani birinin doğrudan diğerine neden olduğunu, dolayısıyla 89 olaydan bazılarının birbiriyle ilişkili olduğunu açıkladı: örneğin, denizlerde yok oluşa neden olan anoksik olaylar.

"Bunu söyledikten sonra," diye ekledi, "bu 26-30 milyon yıllık döngü gerçek gibi görünüyor ve daha uzun bir zaman dilimini kapsıyor; bunun altında yatan nedenin ne olduğu da belli değil!"

Rampino ve ekibinin yaptığı diğer araştırmalar, bunun nedeninin kuyruklu yıldız çarpmaları olabileceğini öne sürdü; hatta bir uzay araştırmacısı, bunun sorumlusunun Gezegen Dokuzuncu olduğunu öne sürdü.

Ancak Dünya'nın gerçekten jeolojik bir 'kalp atışı' varsa, bu, eve biraz daha yakın bir şeyden kaynaklanıyor olabilir.

"Tektonik ve iklim değişikliğinin bu döngüsel darbeleri, levha tektoniği ve manto bulutlarının dinamikleri ile ilgili jeofizik süreçlerin sonucu olabilir veya alternatif olarak, Dünya'nın Güneş Sistemi ve Galaksideki hareketleriyle ilişkili astronomik döngüler tarafından hızlandırılabilir." ekibi çalışmalarında şunu yazdı.

Kaynak: Science Alert

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.