Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hipertansiyondan mı şikayetçisiniz? Bu 8 yüksek sodyumlu gıdadan kaçının


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Hipertansiyondan mı şikayetçisiniz? Bu 8 yüksek sodyumlu gıdadan kaçının

Eğer hipertansiyon hastasıysanız doktorunuz size yüksek sodyumlu gıdalardan uzak durmanızı tavsiye etmiş olmalıdır. Bir tutam tuz çok fazla sodyum içerir ve bu da çorbaya girmenizin nedeni olabilir! Bu mineral günlük olarak tükettiğimiz birçok gıdanın bir parçasıdır. Vücudumuzdaki suyu dengelemek ve dağıtmak için büyük miktarlarda buna ihtiyacımız var.

Su dağıtımının yanı sıra sodyum, elektrolitlerin dengelenmesinde ve uygun kan basıncının düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar. Bu mineralin fazlalığı deliryuma, yüksek kan basıncına ve hatta nadir durumlarda komaya veya ölüme yol açabilir. Bu nedenle yüksek sodyumlu yiyeceklerden kaçınarak kendinizi sakin ve sağlıklı tutun.

Kaçınmanız gereken gıdalara bir bakalım:

Kaçınılması gereken yüksek sodyumlu gıdalar

1.Pizza

 

pizza-boxes-358029.jpgİster biberli ister margarita yiyin, hiç fark etmez. Pizza yüksek sodyumlu gıdalar kategorisine girer. Pizza yapımında kullanılan birçok malzeme var. Buna peynir, et, sos, domates ve mayonez dahildir ve liste bitmez. Bu bileşenlerin hepsi ayrı ayrı sodyum içerir. Tüm sodyumun eklenmesi sizi şok edebilir. Bu mineralin yüksek miktarda tüketilmesi oldukça sağlıksızdır.

Kendinizi bir veya iki dilimle sınırlayın. Bu rahatlatıcı bir besindir ve birçok sağlıklı yiyecek seçeneği mevcuttur. Kan basıncınızı düşük tutmak için düşük sodyumlu tarifler arayarak kendinize evde sağlıklı bir pizza yapın.

Pizzayı feda etmek kan basıncınızı düşürmenin ilk adımı olabilir.

2. Salam ve Sosisler

Salam ve sosis bir sonraki salata sosunuz olabilir. Bir sonraki hamburgerinizin veya sandviçinizin köftesi olabilir. Ancak bunlar dondurulmuş gıdalar kategorisine girer. Çok fazla koruyucu, kimyasal madde ve yüksek miktarda sodyum içerirler. Bir sonraki ev partimiz veya akşam yemeğimiz için bunları süpermarkette bularak zaman kazanmaya çalışıyoruz.

Bu kadar soğuk, hızlı ve kolay pişirilebilen yiyecekler, obezite ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşamanızın nedeni olabilir. Bunları derhal durdurun ve taze ve sağlıklı et alternatiflerine geçin. Zamandan tasarruf etmek için kaliteden ve sağlıktan ödün vermeyin.

3. Süzme peynir

Bu peynir genellikle sos olarak kullanılır. Bu üründe koruyucu görevi gören ve raf ömrünü uzatan çok miktarda sodyum vardır. Bu mineral aynı zamanda lezzetine de katkıda bulunur. Bu peyniri bisküvi, meyve ve salataların yanında, hatta sos olarak bile kullanabilirsiniz. Gençler arasında kafe kültürünün arttığı günümüzde süzme peynir aşırı tüketilen bir üründür.

Nadiren düşük sodyum içeriğine sahip versiyonları vardır. Bu yüzden ondan uzak durmak veya makul miktarlarda yemek daha iyidir.

4. Sosisli Sandviç

Sosisli sandviç, dilimlenmiş çörek ve seçtiğiniz etle yapılan popüler bir atıştırmalık seçeneğidir. İstediğiniz sebzeleri ve sosunu da ekleyebilirsiniz. Ancak içindeki sebzeler onu sağlıklı kılmaz. Sosisli sandviçinize eklemek istediğiniz sığır eti veya koyun eti köftesi veya sosiste sodyum vardır. Sosisli sandviçte bu mineralin yüksek seviyeleri ve aynı zamanda sağlıksız yağlar bulunur. Yüksek tansiyon sorununuz varsa bunu yapmayın.

5. Krep

Krep, yüksek kalori değeri nedeniyle kahvaltıda tüketilse de yüksek sodyumlu gıdalar kategorisine girer. Üzerine şeker veya akçaağaç şurubu artı tereyağı eklenir, bu da onları yağ ve şeker bakımından da yüksek yapar. Bu da onu sağlıksız hale getiriyor.

Ölçüsüz krep tüketimi, yüksek tansiyonun yanı sıra obezite ve kalp hastalıklarına da yol açabilir.

6. Soslar

Soslar yüksek sodyumlu yiyeceklerin altına girer. Sıvı formundan dolayı bunu fark edemeyebiliriz. Sosları en sevdiğimiz atıştırmalıkların veya patates kızartmasının yanında dip sos olarak kullanırız. En sevdiğimiz domates sosu bile bol miktarda sodyum içerir. Bu minerali daha az içeren ürünler vardır ancak bunları bulmak zordur ve genellikle çok pahalıdır.

Bir dahaki sefere sos olarak kullandığınızda daha az sos tüketmeye çalışın. Besin değerlerini öğrenmek ve bilinçli tüketmek istiyorsanız sos şişesinin üzerindeki etiketi kontrol edin.

7. Konserve yiyecekler

Pişirmeye veya yemeye hazır yiyeceklerin popüler versiyonlarıdır. Süpermarket raflarında konserve balık veya konserve et ve sebzeleri görebilirsiniz. Cazip fiyatları ve raf ömrü nedeniyle bunları daha sık satın alma eğilimindeyiz. Peki bu gıdaların konservelenmesi sürecinde fazla sodyumun kullanıldığını biliyor muydunuz?

Daha sağlıklı alternatifleri deneyin ve deneyin. Taze ve koruyucu madde içermeyen günlük pazardan balık veya et satın alın. Bunun gibi yüksek sodyumlu gıdaların kan basıncınızı arttırmasına ve hayatınızı elinizden almasına izin vermeyin.

8. Tuzlu Kuruyemişler

Adından bu kuruyemişlerde sodyum varlığını bileceksiniz. Kuruyemişler her gün ölçülü olarak tüketildiğinde sağlıklı olsa da, tuzlu kuruyemişlerde yüksek düzeyde sodyum bulunur. Badem, kaju fıstığı ve yer fıstığı genellikle tuzlu kategoride bulunur. Yüksek tansiyonunuz varsa, bunlara sahip olmaktan kaçının. Çiğ fındık veya tuzsuz olanları tüketin.

Yüksek tansiyonunuz varsa yüksek sodyumlu gıdalardan uzak durun. Daha sağlıklı alternatifler arayın. Günlük sodyum alımınızı kontrol altında tutun. Kan basıncı seviyenizi günlük olarak kontrol edin. Bu konuda daha fazla bilgi için bir sağlık uzmanına gidin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.