Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İşte Beyaz İnsanların Ayrıcalıklarını Vurgulamak İçin Söylediği 6 Şey Üzücü Olan Bunları Çok Sık Duymam


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İşte Beyaz İnsanların Ayrıcalıklarını Vurgulamak İçin Söylediği 6 Şey Üzücü Olan Bunları Çok Sık Duymam

Feminist akademisyen ve ırkçılık karşıtı eğitimci Peggy McIntosh, ünlü bir şekilde beyaz ayrıcalığını "özel erzak, haritalar, pasaportlar, kod kitapları, vizeler, kıyafetler, aletler ve boş çeklerden oluşan görünmez, ağırlıksız bir sırt çantası" olarak tanımladı.

racism-6891135.jpg

Başka bir deyişle, beyaz insanlar genellikle hayatları boyunca tüm avantajlı başlangıçların, kaynakların ve ten renginin onlara sağladığı erişimlerin farkında olmadan ilerliyorlar. Bu hak edilmemiş avantajları kendilerine işaret edilene kadar fark etmiyorlar ve o zaman bile bazı beyaz insanlar onların ayrıcalıklarının varlığını inkar etmeye çalışacaklar.

Sadece beyaz ayrıcalığınızı kabul etmenin yeterli olmadığı unutulmamalıdır - ancak bu, bu ülkedeki Siyah topluluğa ve diğer beyaz olmayan insanlara baskı yapan sistemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için harekete geçmek ve bu ayrıcalığı kullanmak için küçük ve gerekli bir adımdır.
Eğitimciler, aktivistler, terapistler ve profesörlerle, beyazların sıklıkla söylediği ve onlar farkında olmadan ayrıcalıklarını vurgulayan şeyler hakkında konuştuk.

1. "Irkçılığı düzeltmek benim işim değil çünkü ben ırkçı değilim."

Esasen söylemek istediğiniz şey şu; sistemik ırkçılık size kişisel olarak zarar vermediği için - bu ayrıcalıklı bir konum - ona karşı mücadeleye dahil olmanıza gerek yok. Beyazlar devreye girmeli, müttefik olarak hareket etmeli ve ayrıcalıklarını iyilik için kullanmalıdır.

From Privilege to Progress'in kurucu ortağı Michelle Saahene, HuffPost'a şunları söyledi: "Irkçı davranışları dile getirmek ve çözümün bir parçası olmak, her bir kişinin harekete geçmesini gerektirir." “Sadece ırk hakkında konuşabilmek ve bunu hiç deneyimlememek bir ayrıcalık. Bunun hakkında konuşmamayı veya bunu kabul etmemeyi seçmek bir ayrıcalıktır.

Bu açıklama aynı zamanda ırkçılığın yalnızca bireysel değil, büyük ölçüde yapısal bir sorun olduğu gerçeğini de göz ardı ediyor.

Saahene, "Beyaz olmayan insanlar ayrıca ten renklerinin kendilerine nasıl davranıldığını etkilemediği ve ırk hakkında asla konuşmadığı bir dünyada yaşamak ister" diye ekledi. "Fakat sistemik ırkçılık gerçektir; beyaz olmayan insanlar, hiçbir zaman özgürlüklerine yönelik olmayan ve beyaz sessizliğin desteğiyle devam eden bir sistemde yol alabilmek için ırk hakkında konuşmalıdır."

2. “Renkleri göremiyorum.”

Bu ifadenin ardındaki amaç önyargılı bir insan olmadığınızı göstermektir. Ancak psikolog Erlanger Turner'ın belirttiği gibi, "görme engelli olmadığımız sürece hepimiz ırksal farklılıkları görüyoruz." Birinin ten rengini kabul etmeyi reddetmek, aynı zamanda onun katlandığı mücadeleleri ve ırkından dolayı karşılaştığı ayrımcılığı da kabul etmeyi reddetmek anlamına gelir.

racism-5273779.jpg

Pepperdine Üniversitesi'nde ırksal ve etnik kökenlerin ruh sağlığı üzerine çalışan psikoloji yardımcı doçentlerinden Turner, "Çoğu beyaz insan, 'beyazlığa' dayalı olarak toplumda beyaz olmayanların elde edemediği birçok faydadan yararlanma ayrıcalığına sahip" dedi. topluluklar. “Örneğin, beyaz adamların silahlarla bir eyalet hükümet binasına girdiği ve hiçbir zarar görmedikleri son protestoları (Michigan'da) düşünün. Ancak siyahiler barışçıl protestolara katılıyor ve polis onlara plastik mermilerle ateş ediyor. Bu beyazların ayrıcalığıdır."

3. "Yasadışı bir şey yapmıyorsanız polis için endişelenmenize gerek yok."

Beyazların kolluk kuvvetlerini algılama ve onlarla etkileşimde bulunma şekli, Siyah ve Latin kökenli insanlarınkinden çok farklı. Siyah insanlar günlük aktivitelerini yaparken polis tarafından öldürüldü: Botham Jean oturma odasında dondurma yiyordu, Breonna Taylor yatağında uyuyordu ve Atatiana Jefferson yeğeniyle video oyunları oynuyordu, bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca polisin siyahileri küçük ihlaller nedeniyle veya görünürde hiçbir sebep yokken orantısız bir şekilde kenara çektiği, durdurduğu ve tutukladığı bir geçmişi de var. Sahte 20 dolarlık banknotla sigara satın aldığı iddia edilen ve polis nezaretinde öldürülen Minneapolisli George Floyd örneğinde olduğu gibi, küçük olaylar bile ölümcül şiddete dönüşebilir.

Irkçılık karşıtı eğitimci Myisha T. Hill, "Check Your Privilege: Live Into" kitabının yazarı, "Beyazlar sıklıkla, özellikle Siyahilerin, yani Siyahların yasa dışı bir şey yapmaması durumunda endişelenecek bir şey olmadığını iddia ediyorlar" dedi. iş." “Bunun nedeni, beyaz insanların, Siyah insanları ırksal olarak profilleyen ve hedef alan, çoğu durumda aşırı ve hatta ölümcül güç kullanımına yol açan polis politikalarından dolayı doğuştan bir güvenlik ve emniyet duygusu hissetme eğiliminde olmalarıdır. Bu beyaz ayrıcalığının en iyi örneğidir.”

4. "Tepkilerden korktuğum için sosyal medyada ırkçılık hakkında paylaşım yapmak istemiyorum."

Akrabalarınızın sizi Instagram'da takip etmeyi bırakması veya "tüm hayatlar önemlidir!" Facebook gönderilerinize yapılan yorumlar konuşmanızı tamamen engelliyor, öncelikleriniz sıra dışı. Saahene, sesinizi ve platformunuzu bu şekilde kullanmayı reddetmenin, "rahatınızı her şeyin üstünde tutmak", hatta "insanlığın üstünde tutmak" olduğunu söyledi.

"Kendinizi başkalarından uzaklaştırma riskini almak zorunda olmamak bir ayrıcalıktır" dedi. "Potansiyel ırkçıların yüzleşmek istemediğiniz dramın veya tepkinin, masum insanların ezilmesine karşı sesinizi yükseltmekten daha önemli olduğunu söylüyor."

5. "Beyaz ayrıcalığım yok."

Bazı beyazlar, zengin olmadıkları veya sahip oldukları şey için çok çalıştıkları veya hayatları birçok açıdan mücadeleyle geçtiği için beyaz ayrıcalığının kendileri için geçerli olmadığı konusunda ısrar ediyor. Bu terimi duyduklarında savunmaya geçiyorlar çünkü gerçekten anlamıyorlar.

Beyaz ayrıcalığı, tüm beyaz insanların büyülü hayatlar yaşadığı anlamına gelmez. Travma konusunda uzmanlaşmış evlilik ve aile terapisti Abigail Makepeace, "Bu, kişisel veya mesleki engeller yaşamanızın nedenlerinden birinin cildinizin rengi olmadığı anlamına geliyor" dedi.

Beyazların, beyazlıkları nedeniyle elde ettikleri faydaları göz ardı etmeleri, gerçekte ne kadar habersiz ve ayrıcalıklı olduklarını gösterir.

Makepeace, "Birinin sistemik ayrıcalıktan faydalanmadığı varsayımı, doğası gereği sistemik ırkçılığın ne kadar farkında olmadığını ortaya koyuyor" dedi. "Ortaklığın göz ardı edilmesi, birisinin sistem tarafından korunduğunu ve korunduğunu gösterir; POC'nin hiçbir zaman sahip olmadığı bir lüks."

6. “Çocuklarımla ırkçılık hakkında ne zaman konuşmaya başlamam gerektiğinden emin değilim.”

Hill'in beyaz annelerden duyduğu en yaygın endişelerden biri, ırkçılık konusunu çocuklarına ne zaman ve nasıl açmaları gerektiğini bilmemek. Sorunun kendisi, beyaz ebeveynlerin çocuklarıyla ırk ayrımcılığı hakkında konuşmak için "doğru" zamanı bekleme becerisine sahip olduğunu gösteriyor; Renkli ebeveynler genellikle çocuklarıyla bu tür konuşmaları genç yaşta yapmaya zorlanıyor.

“Beyaz çocuklarını ırkçılığın gerçeklerinden koruma dürtüsü, doğrudan onların beyaz ayrıcalıklarından doğuyor. Hill, siyah, kahverengi, yerli, Asyalı, Pasifik Adalı, beyaz olmayan insanların, çocuklarımızı ırkçılıktan korumak için at gözlüğü takma lüksüne sahip olmadığını söyledi. “Geçimimiz, çocuklarımızla çok küçük yaşlardan itibaren sürekli olarak, neden beyaz çocuklardan farklı davranmaları gerektiği ve polis tarafından kenara çekilirsek ne yapmamız gerektiği konusunda yürek burkan konuşmalar yapmamıza bağlı. Çünkü güvenliğimiz hiçbir zaman garanti edilmiyor.”

Kaynak: BuzzFeed

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.