Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kolay Su Tasarrufu Yapmanın 5 Yolu (Ve Neden Yapmalısınız?)


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kolay Su Tasarrufu Yapmanın 5 Yolu (Ve Neden Yapmalısınız?)

(Nispeten) güvenilir altyapıya sahip ülkelerde yaşayanlar için suyu sınırlı bir kaynak olarak görmek zordur.

faucet-3240211.jpg

Sonuçta dünya sularla kaplı. Musluğu her açtığınızda su geliyor. Bilim insanları, içebilmemiz için tuzlu sudan tuzu çıkarmanın daha etkili yolları üzerinde çalışıyor.

Sorun eninde sonunda kendi kendine çözülmeli ve çözülmese bile, gerçek bir sorun haline gelmeden çok önce ortadan kaybolmuş olacağız. Ama sağ olarak mı onu bilemeyiz..

EPA, birçok eyaletin 2024 yılına kadar su sıkıntısı yaşayacağını tahmin ediyor ve Kaliforniya gibi bazı eyaletler de şimdi harekete geçiyor. Hükümetler, Güney Afrika ve Avustralya gibi su kıtlığının daha şiddetli olduğu ülkelerde su kısıtlamaları ve suyu düzenleyen mevzuatlar uyguladı. Özellikle kurak olduğu bilinmeyen bölgelerde bile endişe verici veriler kuraklığın daha da uzun sürdüğünü gösteriyor.

Bütün bunlar, küresel su krizine hemen karşı koymamız gerektiği anlamına geliyor. Ancak dikkatimizi çekmek için yarışan bu kadar çok ciddi konu varken, bunun eylemlerimizin değişimi etkileyemediği bir örnek daha olduğunu düşünmek kolaydır.

Ancak bir kişinin su tasarrufu konusunda çok fazla etkiye sahip olabileceğini duymak sizi mutlu edecektir.

Aslında su tasarrufu yapan haneler, sadece faturalarında değil, yakın çevrelerinde de somut sonuçlar görebiliyor. Su kıtlığı, yaptığınız eylemlerin etki yaratacağı dev iklim değişikliğinin bir yönüdür.

Bu yüzden kendinize kolay bir kazanç sağlayın ve su tasarrufu yapın. İşte bugün su tasarrufu yapmanın beklenmedik derecede kolay beş yolu:

1) Sızdıran musluklarınızı onarın. Sızdıran musluğunuzun size maliyetinin yaklaşık olarak ne kadar olduğunu öğrenmek için Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu'nun hazırladığı bu 30 saniyelik testi çözün. Bir damla su çok fazla zarara neden olacak gibi görünmese de, zamanla o damlama başka yerde kullanılabilecek suyu israf ediyor.

2) Bahçenizde vakit geçirmeyi seviyorsanız, çevre düzenlemenizi su açısından daha verimli ve kuraklığa dayanıklı olacak şekilde güncelleyin. Örneğin Colorado'daki bir mahalle, çimlerini yerel bitki örtüsüyle değiştirerek bir yılda 15 milyon galon su tasarrufu sağladı. Bu çok fazla iş gibi geliyorsa, Afrika'daki dostlarımızdan biraz ilham alabilir ve bitkilerinizi sulamak için basit bir yağmur toplama varili kurabilirsiniz. EPA'ya göre, otomatik bir çim sulama sistemine sahip olacak kadar şanslıysanız, bu muhtemelen evinizin en büyük su harcamasıdır. Sulama sisteminizi tamamen durdurmaya hazır değilseniz çimlerinizi daha az sıklıkta sulamak bile önemli miktarda su tasarrufu sağlayacaktır.

3) Değerli zamanınızı çevre düzenlemesinde kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, daha pasif bir yaklaşım benimseyin ve mahalledeki en güzel çime sahip OLMAMAYA çalışın. Çimlerinizi daha az sulayın ve doğanın kontrolü ele almasına izin verin (ya da hatta belirli bölümlerde vahşice koşmasına izin verin). Bu, su tasarrufunun yanı sıra yerel yaban hayatınız için daha iyi bir doğal yaşam alanı da sağlayacaktır. Bu aynı zamanda çimlerinizi biçmeye daha az, keyif aldığınız şeylere daha fazla zaman ayırmanız anlamına gelir. İpucu: Komşularınız veya topluluk Facebook gruplarınız bu yaklaşımdan şikayetçiyse onlara bunun gezegenimizin iyiliği için olduğunu söyleyin.

4) WaterSense dönüşüm kitlerini duşlarınıza, lavabolarınıza ve tuvaletlerinize takın. Kendinizi hırslı hissediyorsanız, tüm su yayan ev armatürlerinizi daha yüksek verimli modellerle değiştirebilirsiniz, ancak pandemik yorgunluk ve kriz aşırı yükünün olduğu bu çağda kolay ve ucuza gidiyoruz. Bu dönüştürme kitleri çoğu bütçeye uygun fiyatlıdır ve kurulumu kolaydır (deneyimin, kullanışlı bir sevdiğinizin veya kısa bir YouTube videosunun yardımıyla). EPA, bu güncellemeyi yaparak yılda 10.000 galon su tasarrufu sağlayabileceğimi söylüyor. Ne kadar biriktirebilirsin?

5) Musluğunuzun ne zaman çalıştığının farkında olun. Buna alışmak biraz zaman alır, ancak göz açıcı olabilir. Bu birkaç saniyelik boşa harcanan su hızla birikir.

Dişlerini fırçala. Diş fırçanızı ıslatma ve durulama arasında suyu açık bırakıyor musunuz?

Ellerini yıkamak. Bugünlerde hepimizin en az yirmi saniye boyunca kendimizi fırçalamamız gerekiyor ve bu, suyun kanalizasyona doğru akması için uzun bir süre.

fountain-1739002.jpg

Bulaşık yıkamak. Musluğu yıkamaya başladığınızda mı çalıştırıyorsunuz ve havluyu tekrar astığınızda mı kapatıyorsunuz? Yiyecek parçalarını çöpe atmak yerine her tabağı duruluyor musunuz?

Su hepimiz için çok önemli ama şu anda bazılarımız için kıt. Su Projesi olarak biz, su kıtlığının bireyler, topluluklar, ülkeler ve kıtalar üzerindeki maliyetini ve sonuçlarını çok iyi biliyoruz. Gezegenimizi en iyi şekilde paylaşmak ve herkese müreffeh bir gelecek için daha iyi bir şans vermek için, su tasarrufu konusunda elimizden gelen sorumluluğu üstlenmeliyiz. Neyse ki, su konusunda bilinçli bir gelecek sağlayacak yöntemlerin yönetimi çok zor veya maliyetli değil.

Alıntı

Su Tasarrufu İçin İpuçları

Banyoda:

  1. Tuvaletinizi asla çöp sepeti olarak kullanmayın.
  2. Tıraş olurken veya diş fırçalarken suyun akmasına izin vermeyin.
  3. Küvet banyoları yerine kısa duşlar alın. Sabunlama veya şampuanlama sırasında su akışını kapatın.
  4. Küvet kullanmanız gerekiyorsa, suyu açmadan önce gideri kapatın ve küveti yalnızca yarısına kadar doldurun. Küçük çocukları birlikte yıkayın.
  5. Başka bir amaçla (örneğin bir bitkiyi veya bahçeyi sulamak gibi) suyu asla kanalizasyona dökmeyin.

Mutfak ve Çamaşırhane:

  1. Su soğuyuncaya kadar musluğu açık bırakmak yerine içme suyunu buzdolabında tutun.
  2. Meyve ve sebzeleri bir leğende yıkayın. Bir sebze fırçası kullanın.
  3. Dondurulmuş gıdaları çözmek için su kullanmayınız, bir gece buzdolabında çözdürünüz.
  4. Bulaşıkları yıkamak ve durulamak için bulaşık tavası kullanın.
  5. Bulaşık makinesine koymadan önce bulaşıkları durulamak yerine kazıyın.
  6. Çöp öğütücüyü kullanmak yerine gıda atıklarını kompost yığınınıza ekleyin
  7. Bulaşık makinesini yalnızca tamamen doluyken çalıştırın.
  8. Çamaşır makinesinde uygun su seviyesi veya yükleme boyutu seçimini kullanın.

Dışarıda:

  1. Hortumla temizlemek yerine araba yollarını, kaldırımları ve merdivenleri süpürün.
  2. Arabayı bir kovadan alınan suyla yıkayın veya suyu geri dönüştüren ticari bir araba yıkama tesisi kullanmayı düşünün.
  3. Hortum kullanırken akışı otomatik kapatma başlığıyla kontrol edin.
  4. Sürekli su akışı gerektiren eğlence amaçlı su oyuncakları satın almaktan kaçının.
  5. Yüzme havuzunuz varsa su tasarrufu sağlayan yeni bir havuz filtresini düşünün.
  6. Dışarıya sıçrayan su miktarını azaltmak için havuz suyu seviyesini düşürün.
  7. Havuz kullanılmadığında buharlaşmayı azaltmak için havuz örtüsü kullanın

Teçhizat:

  1. Tüm sızıntıları onarın. Sızdıran bir tuvalet günde 200 galon israfa neden olabilir. Tuvaletteki sızıntıları tespit etmek için tank suyuna gıda boyası ekleyin. Klozetin içinde renkli su görünüyorsa tuvalet sızdırıyor demektir. Tuvalet onarımı önerilerini www.toiletology.com/index.shtml adresinde bulabilirsiniz.
  2. Ultra düşük akışlı tuvaletler kurun veya geleneksel tuvaletinizin tankına su veya çakılla dolu plastik bir kap yerleştirin. Tuvaletin sifon mekanizmasının çalışmasını engellemediğinden emin olun.
  3. Düşük akışlı havalandırıcılar ve duş başlıkları takın.
  4. Su ve enerji kullanımında %50'nin üzerinde tasarruf sağlayabilecek yüksek verimli bir çamaşır makinesi satın almayı düşünün.

Peyzajda Su Verimliliği Önlemleri

Sulama:

  1. Sulama sistemlerindeki tüm sızıntıları tespit edin ve onarın.
  2. Mümkün olduğunda sulama için uygun şekilde arıtılmış atık su kullanın.
  3. Çimleri veya bahçeyi günün en serin saatlerinde sulayın (sabahın erken saatleri en iyisidir). Rüzgarlı günlerde sulama yapmayın.
  4. Derin kök sistemine sahip olan ağaçlar ve çalılar, daha az miktarda suya ihtiyaç duyan sığ köklü bitkilerden daha uzun ve daha az sıklıkta sulanır. Bölgenizde ihtiyaç duyulan sulama miktarı ve sıklığı konusunda tavsiye almak için yerel uzatma servisine danışın.
  5. Fıskiyeleri caddeyi veya kaldırımı değil, yalnızca çimleri veya bahçeyi sulayacak şekilde ayarlayın.
  6. Sağanak hortumları ve damlama sulama sistemlerini kullanın.
  7. Yağmurlama sistemlerine nem sensörleri takın.

Ekim:

  1. Toprağınızı besin içeriği açısından test ettirin ve gerekirse organik madde ekleyin. İyi toprak suyu daha iyi emer ve tutar.
  2. Çim alanlarını en aza indirin ve yerel çimleri kullanın.
  3. Peyzajınızda yerli bitkileri kullanın; süs bitkilerine göre daha az bakım ve suya ihtiyaç duyarlar.

Bakım:

  1. Toprak yüzeyinden buharlaşmayı azaltmak ve yabani ot büyümesini azaltmak için çalıların ve bahçe bitkilerinin etrafında malç kullanın.
  2. Suyun kök bölgesine hareketini teşvik etmek için sazları çıkarın ve çimi havalandırın.
  3. Çim biçme makinenizin kesme yüksekliğini artırın; daha uzun çim bıçakları birbirini gölgelemeye, buharlaşmayı azaltmaya ve yabani ot büyümesini engellemeye yardımcı olur.
  4. Ek sulama gerektiren gübrelemeyi en aza indirin veya ortadan kaldırın ve ek sulamaya ihtiyaç duyan yeni büyümeyi teşvik edin.

 

Alıntı

Su tasarrufu sağlamanın 25 yolu

Hayatın korunmasında havanın yanı sıra su da en önemli unsurdur. Su, doğru yönetilmediği takdirde yakın gelecekte kıtlığa yol açacak, sınırlı bir üründür. Su tasarrufu, yaklaşmakta olan bu kıtlığın hafifletilmesine yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

  1. Tuvaletinizde sızıntı olup olmadığını kontrol edin: Tuvalet tankınıza birkaç damla gıda boyası damlatın. Yıkama yapılmadan kasede renklenmeler görülmeye başlarsa, günde 100 galondan fazla suyun israfına neden olabilecek bir sızıntınız var demektir.
  2. Tuvaletinizi kül tablası veya çöp sepeti olarak kullanmayı bırakın: Attığınız her sigara izmariti veya mendil aynı zamanda beş ila yedi galon suyun da atılmasına neden olur.
  3. Tuvalet tankınıza plastik bir şişe koyun: Ağırlığını azaltmak için bir litrelik şişenin dibine bir veya iki inç kum veya çakıl taşı koyun. Şişenin geri kalanını suyla doldurun ve çalıştırma mekanizmasından güvenli bir şekilde uzaktaki tuvalet tankınıza koyun. Ortalama bir evde şişe, tuvaletin verimliliğine zarar vermeden her gün beş galon veya daha fazla su tasarrufu sağlayabilir. Tankınız yeterince büyükse iki şişe bile koyabilirsiniz.
  4. Daha kısa duş alın: Tipik bir duşta dakikada beş ila on galon su kullanılır. Duşlarınızı sabunlanma, yıkanma ve kalkma zamanıyla sınırlandırın.
  5. Su tasarrufu sağlayan duş başlıkları veya akış kısıtlayıcılar takın: Hırdavat veya sıhhi tesisat malzemeleri mağazanızda, duş akışınızı dakikada beş ila on galon yerine yaklaşık üç galona düşürecek ucuz duş başlıkları veya akış kısıtlayıcılar bulunur. Kurulumu kolaydır ve duşlarınız yine de temizleyici ve ferahlatıcı olacaktır.
  6. Banyo yapın: Kısmen doldurulmuş bir küvet, en kısa duşlar dışında hepsinden daha az su kullanır.
  7. Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın: Fırçalamadan önce fırçanızı ıslatın ve ağzınızı çalkalamak için bir bardağa doldurun.
  8. Tıraş olurken suyu kapatın: Tıraş makinenizi durulamak için lavabonun tabanını birkaç inç ılık suyla doldurun.
  9. Musluklarda ve borularda sızıntı olup olmadığını kontrol edin: Küçük bir damla bile günde 50 galon veya daha fazla suyun israfına neden olabilir.
  10. Otomatik bulaşık makinenizi yalnızca tam dolulukta kullanın: Bulaşık makinenizi daha az sıklıkta çalıştırmak su ve para tasarrufu sağlar.
  11.  Otomatik çamaşır makinenizi yalnızca tam yükte kullanın. Otomatik yıkayıcınız döngü başına 30 ila 35 galon kullanır.
  12. Sebzeleri temizlerken musluğu açık bırakmayın: Bunun yerine sebzelerinizi temiz suyla dolu bir kasede veya lavaboda durulayın.
  13. Buzdolabında bir şişe içme suyu bulundurun: Bu, musluk suyunu içmek için soğutmak amacıyla akıtmak gibi israf eden bir uygulamaya son veriyor.
  14. Bulaşıkları elde yıkıyorsanız durulama için suyu açık bırakmayın: İki lavabonuz varsa birini durulama suyuyla doldurun. Tek bir lavabonuz varsa, önce yıkanmış tüm bulaşıklarınızı bir bulaşıklık içinde toplayın, ardından bir sprey cihazı veya bir tencere su ile hızlıca durulayın.
  15. Musluklarda ve borularda sızıntı olup olmadığını kontrol edin: Haftanın yedi günü, günün 24 saati su sızıntısı yaşanıyor. Ucuz bir yıkayıcı genellikle onları durdurmak için yeterlidir.
  16. Çimlerinizi yalnızca ihtiyaç duyduğunda sulayın: Düzenli bir programda sulama, sulama ihtiyacını azaltan serinlik veya yağışlara izin vermez. Biraz çimlere bas. Ayağınızı hareket ettirdiğinizde tekrar ayağa kalkıyorsa suya ihtiyacı yoktur.
  17.  Çimlerinizi derinlemesine ıslatın: Çimlerinizi suladığınızda, suyun ihtiyaç duyulan köklere kadar sızmasına yetecek kadar sulayın. Yüzeye düşen hafif bir serpinti buharlaşacak ve boşa gidecektir.
  18. Günün serin saatlerinde su: Sabahın erken saatleri, akşam karanlığından daha iyidir çünkü mantar oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
  19. Oluğu sulamayın: Fıskiyelerinizi, suyun işe yaramayacağı alanlara değil, çimlerinize veya bahçenize düşecek şekilde konumlandırın. Ayrıca, suyunuzun çoğunun sokaklara ve kaldırımlara taşınabileceği rüzgarlı günlerde sulama yapmaktan kaçının.
  20. Kuraklığa dayanıklı ağaç ve bitkiler dikin: Birçok güzel ağaç ve bitki sulama olmadan gelişir.
  21. Ağaçların ve bitkilerin etrafına bir kat malç koyun: Malç nemin buharlaşmasını yavaşlatır.
  22. Araba yollarını, kaldırımları ve basamakları temizlemek için süpürge kullanın: Hortum kullanmak yüzlerce ve yüzlerce galon suyun israfına neden olur.
  23. Arabanızı yıkarken hortumu çalıştırmayın: Arabanızı bir kova sabunlu su ile sabunlayın. Hortumu yalnızca durulamak için kullanın.
  24. Çocuklarınıza hortum ve fıskiyelerle oynamamalarını söyleyin: Çocuklar sıcak bir günde hortumun veya fıskiyenin altında oynamayı severler. Ne yazık ki, bu uygulama değerli suyun aşırı derecede israfına yol açmaktadır ve bundan vazgeçilmelidir.
  25. Borularda, hortumlarda, musluklarda ve bağlantılarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin: Evin dışındaki sızıntıları göz ardı etmek daha kolaydır çünkü bunlar zemini bozmazlar veya sizi geceleri uyanık tutmazlar. Ancak, özellikle ana su hattınızda meydana geldiklerinde, iç su sızıntılarından daha da israfa neden olabilirler.

Kaynak: Multiple Sources

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.