Gönderi tarihi: 16 Mart , 2024 1 yıl Admin Techism hareketinin kurucusu 'sanat bizi kendimizden kurtaracak' diyor On yıl önce Krista Kim, teknoloji odaklı sanat hareketi "Techism"i kurdu. 2024 Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan CNBC'den Tania Bryer'a hareketin neden bu kadar önemli olduğunu ve neden teknolojiyle ilişkimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini açıklıyor. Krista Kim: Teknolojiciliği Anlamak Cesur dijital renk alanı DNA'sı ile modern bir simge haline gelen Krista Kim ile röportaj yapıyoruz. “Sanatın ve insanlığa hizmet etme niyetinin tüm teknolojik yeniliklerin merkezinde yer alması bir bütündür ve bu nedenle bu felsefeyi sanat ile Teknoloji arasında bir köprü olarak savunmak zorunda olduğumu hissediyorum.” Merhaba Krista, senin için şu ana kadar yoğun bir yıl olmuş gibi görünüyor. Öne çıkanlarınız nelerdi? 2018 Kış Koleksiyonu için Lanvin ile iş birliğimi tamamladıktan sonra Roger Dubuis ve Lamborghini ile iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duydum. Bu yılın başlarında The Art Park Miami'de kişisel sergimde bir Lambo'nun derisini yüzdüm. O zamandan beri Techism kitabımı “Sanat bizi kurtaracak” yazıyorum. Bu kitap, dijital bozulma nedeniyle toplumumuzu dönüştüren ana sorunları ve eğilimleri ve yaratıcı liderliğin ve sanatçılarla işbirliğinin nasıl çözümler sağlayacağını özetleyen Techism manifestomun bir uzantısıdır. Güç yoluyla gelecekte korku ve bölünme kültüründen kaçınmak istiyorum. sanatın bizi birleştirmesi ve gelecek için açık ve iyimser bir vizyon yaratması. Anladığım kadarıyla arkasında olduğunuz hareket olan Tekizm, teknolojiyi sanat yaratma ve deneyimleme aracı olarak yeniden benimseyerek onunla ilişkimizin kontrolünün bizde olduğunu hatırlatıyor. Bir şey mi kaçırıyorum? Techism, dünyanın boş bir tuval haline geldiği tarihin bu önemli noktasında dijital bozulmanın kabulüdür. Sanatçılar ve girişimciler artık yeni bir medeniyet yaratıyor çünkü eski kurumlar ve sistemler yıkılıyor. Steve Jobs'un bir sanatçı olduğuna ve teknoloji girişimcisi ile sanatçı arasındaki çizginin giderek bulanıklaştığına inanıyorum. Teknolojinin en ileri noktasında işbirliği, birlikte yaratma ve diyalog yoluyla dünyanın sorunlarına çözümler üretecek vizyon sahibi liderler olarak yaratıcıların yükselişine yönelik kolektif bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Analogdan dijitale, siber-insana geçişimiz sürerken ve değişimin hızı katlanarak artarken, insan uygarlığında bu kadar dönüştürücü bir nokta asla olmayacak. Sanatın ve insanlığa hizmet etme niyetinin tüm teknolojik yeniliklerin merkezinde yer alması bir bütündür ve bu nedenle bu felsefeyi sanat ile Teknoloji arasında bir köprü olarak savunmak zorunda olduğumu hissediyorum. Techizm nasıl başladı? 2013 yılında bilincimin dijitale kaydığını fark ettim. Marshall McLuhan'ın öğrencisiyim ve onun "araç mesajdır" teorisinin kehanet niteliğinde ve her zamankinden daha yaygın olduğuna inanıyorum. Aslında sosyal davranışlarımızı, yapılarımızı ve bilincimizi belirleyen, her gün kullandığımız teknoloji ve cihazlardır. Muazzam bir yer değiştirme ve kaotik değişim var ve olacak. Değişim iyidir, ancak kaostaki yeni fırsatların nasıl tanınacağı ve yaratılacağı konusunda bilgi sahibi olmayan veya eğitim almayan herkes bu faydalardan yararlanamayacaktır. Sanat dünyasının 2019'da bile ilham almak için geçmişe baktığını gözlemliyorum. Ünlü sanat eserlerinin geçmişi günümüze yansıtması, sanatçıların büyük çoğunluğunu aynı paradigma içinde tutuyor. Bazı sanatçılar dijitali keşfediyor, dünyamızdaki radikal yıkımı keşfediyor, ancak bizim daha fazla katılıma ve keşfetmeye ihtiyacımız var. Bu nedenle, mevcut durumu ve bu durumun nereye doğru gittiğini ve sanatçıların teknoloji alanında mühendisler, teknokratlar ve kapitalistlerle birlikte nasıl işbirliği yapabileceğini ve birlikte yaratabileceğini anlamak için bir Techizm manifestosu yazmaya mecbur kaldım. Yeni bir medeniyetin yaratılmasının kapitalistlerin ve mühendislerin eline geçmesine izin veremeyiz. Sanat her zaman yeni teknolojilerle insanlığa hizmet edilmesini ve ifade edilmesini sağlamıştır. Techism, insanlığa hizmet eden işler yaratmak için sanatçılar ve teknoloji mühendisleri arasında köprü kurmakla ilgilidir. Bu yeniliklerden ve konseptlerden ilham ve niyet tohumları her zaman olduğu ve her zaman olduğu gibi devam ediyor. Techism'i izleyicilere ve sanatçı arkadaşlarınıza açıkladığınızda nasıl bir tepkiyle karşılaşıyorsunuz? Yeni ve heyecan verici teknolojik gelişmeler, nüfusun geniş kesimleri tarafından, olası yan etkileri çok fazla düşünülmeden benimsenmektedir. Yeni teknolojinin etkilerini öğrenmek genellikle on yıl alır. Ne olacağını hissetme ve tahmin etme konusunda eşsiz bir yeteneğe sahibim. Beş yıl önce sanatçılar bunu anlamamıştı. Tek destekçilerim inovasyonun öncüsü teknoloji girişimcileri ve mühendislerdi. Amirim bile MFA için ne yaptığımı anlamadı. Başkalarının işime ilişkin görüşleri beni rahatsız etmez. Dijital hümanizm, felsefe ve teknoloji kavramı popüler tartışmaların radarında değildi çünkü sosyal medya ve teknolojinin semptomatik etkileri 2014'te gözlemlemek için henüz çok erkendi. Buluşlarının toplumu genel olarak etkilediğini fark edenler teknoloji şirketleriydi. Facebook ve Instagram'ın fotoğraflar için "beğeni" alma kavramını tartışması gibi. 2018 yılında Z kuşağının insanlık tarihindeki en yalnız ve depresif kuşak olduğu bilimsel olarak (UCLA'da) kanıtlandı ve bu kısmen sosyal medyaya bağlanıyor. Facebook'un şirket kültüründe ve kullanıcı deneyiminde ciddi değişiklikler yapmasının nedeni de budur. Sosyal medyanın etkilerini artık herkes kabul ediyor. Gözetim kapitalizmi artık demokrasimizi tehdit ediyor ve neslimizin insan haklarına ve özerkliğine yönelik en büyük tehdittir. Veri güçtür. Verilerimizi kim kontrol ediyorsa bizim üzerimizde güce sahiptir. Kendi verilerimize sahip çıkmanın, kendi verilerimizi kontrol etmenin öneminin bilincinde olmalıyız. Bu veri özerkliğidir. Mark Rothko'nun sizi etkileyen bir sanatçı olduğunu söylüyorsunuz. Çalışmalarınızdan ve genel olarak Techism'den ne anlam çıkaracağını düşünüyorsunuz? Mark Rothko'nun çalışması New York'taki modern şehir yaşamının yalnız ve yabancılaştırıcı gerçeklerine bir yanıttı. İlk figüratif resimleri New York'un metro istasyonlarına gidip gelen yalnız ruhları resmediyordu. Topluluktan veya empatiden yoksun, yabancılaştırıcı bir kentsel ortamda insanların insani bir bağ hissetmesini sağlamak için renk alanları yarattı. İnsanların bir şeyler hissetmesini istedi ve eserleriyle aynı odada herkes bir şeyler hissediyor. Bu nedenle bazı insanlar onun eserlerini gördüklerinde duygusal, ruhsal deneyimler yaşarlar. İkimiz de insanları kendimizden daha büyük bir şeye bağlamaya çalışıyoruz. Rothko'nun mirası ölümünden sonra da devam ediyor. Bu sanatın gücüdür. Resim ve dijital çalışma arasındaki ilişki hakkında ne düşünüyorsunuz? İkincisi ilkini geçersiz kılıyor mu? Resim hiçbir zaman yok olmayacak. Resim yapmayı seviyorum ve dışavurumcuyum. Sanat, mümkün olan her türlü insani ifade biçimini kapsamalıdır. Bu bir yarışma değil çünkü sanat yapmak ve sanatı deneyimlemek, paylaşıldığında ve görüşler farklılaştığında daha güçlü oluyor. Sanatçılar her ortamda sanat eseri yaratabilirler. Dijitali seçiyorum çünkü bu ortam ve Techism hareketi aracılığıyla bir sanatçı olarak benim için daha yüksek bir amaç olduğunu hissettim. Fırçayı şimdilik bir kenara koydum. Süreciniz nasıl; Çalışmalarınız nasıl şekilleniyor? Işık yeni mürekkep olduğu için LED ışıkların görselleriyle başlıyorum. Adobe yazılımı konusunda eğitim almadım, ancak bu görüntüleri denemeye ve şu anda gördüğünüz sanat eserine dönüştürmeye başladım. Çalışmalarımı dijital resimler olarak görüyorum çünkü sürecim dışavurumcu bir ressamın süreci. Kaynak: KK
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.