Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Sinir Bilimciler Yeni Beyin Haritasının Bozukluklarla Mücadeleye Yardımcı Olabileceğini Söylüyor

Beynin "disfonktomunun" (çeşitli nörolojik koşullar sırasında işlevsiz hale gelen bölgelerin) kapsamlı bir haritası ilk kez sinirbilimciler tarafından oluşturuldu. Araştırma milyonlarca hastaya umut vererek beynin belirli bölgelerindeki spesifik işlev bozukluklarına dayalı daha özel tedavilere giden yolu açıyor.

brain-2546101.jpg

Beynin önemli alanlarındaki işlev bozukluğu, Parkinson hastalığı, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), distoni (kasların istemsiz olarak kasıldığı bir hareket bozukluğu) ve Tourette sendromu dahil olmak üzere bir dizi zayıflatıcı duruma neden olabilir.

Bu bozuklukların bilgi işleme ve duygudurum bozukluklarından motor bozukluklarına kadar geniş bir yelpazede farklı semptomları vardır. Ancak hepsinin ortak noktası beyin devrelerindeki temel arızadır.

Derin beyin stimülasyonu (küçük elektrotlar kullanarak beynin belirli bölgelerine doğrudan elektrik akımı vermek) bu beyin devrelerini hedefleyebilir ve çeşitli rahatsızlıkların semptomlarını hafiflettiği gösterilmiştir. Ancak bu tedavi yöntemi her zaman başarılı değildir ve elektrot yerleşimindeki küçük farklılıklar bile etkinliğini önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca, optimal sonuçlara ulaşmak için hangi beyin devrelerinin uyarılması gerektiği her zaman açık değildir.

Ancak Neuroscience dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, Berlin'deki Charité – Universitätsmedizin ve Boston'daki Brigham ve Kadın Hastanesi liderliğindeki bir araştırmacı ekibi, beynin prefrontal korteksindeki belirli devreleri belirlemek için dünya çapında 261 hastadan alınan derin beyin simülasyon verilerini kullandı. Parkinson hastalığı, OKB, distoni ve Tourette hastalığında semptomların hafifletilmesi.

Hareket Bozuklukları ve Nöromodülasyon Birimi'nde araştırmacı olan ortak yazar Ningfei Li, "Amacımız, örneğin Parkinson hastalığının semptomlarını normalleştirmek için nöromodülasyon yoluyla olası 'frenlerin' beyinde nerede serbest bırakılabileceğini daha iyi anlamaktı." Charité – Universitätsmedizin Nöroloji Bölümü bir açıklamada bulundu.

Ekip, bu teknolojiyi kullanarak, dört bozukluğun her biri için işlevsiz hale gelen belirli beyin devrelerini tanımlamayı başardı.

Çalışmanın ilk yazarı Barbara Hollunder, yaptığı açıklamada, "Tanımladığımız devreler kısmen örtüşüyor; bu da bize, üzerinde çalışılan semptomlara yansıyan arızaların birbirinden tamamen bağımsız olmadığı anlamına geliyor" dedi.

Bu yaklaşımı bir dizi farklı bozukluğa uygulayarak, araştırmacılar yavaş yavaş belirli beyin devrelerinin ve bunların farklı nörolojik semptomlarla ilişkilerinin bir haritasını geliştirmeyi başardılar.

"Beyinde bulunan tüm sinir bağlantılarının kapsamlı bir haritasını tanımlayan 'konektom' ve bir organizmada bulunan genetik bilgilerin tamamı için kullanılan 'genom' terimlerine benzetilerek, insan terimini icat ettik. 'işlev bozukluğu' dedi Ph.D. Hollunder. Charité – Universitätsmedizin'deki Einstein Sinir Bilimleri Merkezi'nde araştırmacı.

"Bir gün, disfonktomun, ağ bozukluklarının bir sonucu olarak tipik olarak işlevsiz hale gelebilen beyin devrelerinin tamamını tanımlayacağını umuyoruz" dedi.

Bu bulgular yalnızca bu nörolojik ve nöropsikiyatrik bozukluklara ilişkin anlayışımızı geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda gelecekte daha özel tedaviler için yeni yollar da açıyor.

"Bu tekniği geliştirmeyi ve belirli semptomlar için işlevsiz beyin devrelerine daha da hassas bir şekilde odaklanmayı planlıyoruz. Örneğin, OKB'de obsesyon veya kompulsiyonlarla ilgili devreleri veya bu hastalarda yaygın olarak bulunan depresyon ve anksiyete gibi diğer eşlik eden semptomları izole edebiliriz. Tedaviyi daha da bireyselleştirmek için anksiyete bozuklukları," dedi Li.

Kaynak: NW

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.