Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dev DNA Çalışması Hindistan Halkının Aslen Nereden Geldiğini Ortaya Çıkardı


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Dev DNA Çalışması Hindistan Halkının Aslen Nereden Geldiğini Ortaya Çıkardı

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan, uzun zamandır genetik araştırmaların dışında bırakılmış ve bu durum, insanın kökenine dair anlayışımızda ve türümüzün genetik çeşitliliğine dair anlayışımızda büyük bir boşluk bırakmıştır.

Binlerce genomu analiz ederek 50.000 yıl geçmişe giden yeni bir çalışma, bunu değiştirmeyi amaçladı ve modern Hindistan'ın atalarının zengin dokusundaki birçok şaşırtıcı ipucunu ortaya çıkardı.

temple-3181803.jpg

California Berkley Üniversitesi'nden nüfus genetiği uzmanı Elise Kerdoncuff ve meslektaşları, olağanüstü durumu yakalamak için Hindistan'daki 2.762 kişinin DNA'sını sıraladı; bunlar arasında hem kırsal hem de kentsel alanlardaki çoğu coğrafi bölgeden bireyler ve tüm ana dilleri konuşanlar ile kabile ve kast grupları yer alıyor. Ülkenin çeşitliliği.

Aşağıdaki gibi temel sorulara cevap vermek istediler; Modern insanlar Afrika'dan Hindistan'a ilk kez ne zaman geldi? Afrika'dan anakaraya yapılan büyük göçün bir parçası mıydılar, yoksa daha önce, belki bir kıyı yolu üzerinden mi göç etmişlerdi? Peki Hint popülasyonlarında nesli tükenmiş arkaik insanlardan, Neandertallerden ve Denisovalılardan geriye ne gibi izler kaldı?

Kerdonuff ve meslektaşları, hakem incelemesinden önce bioRxiv'e gönderilen ön baskılarında, "Bu analizler Hindistan'ın nüfus geçmişine ilişkin ayrıntılı bir görünüm sağlıyor ve genomik araştırmaları Avrupa dışındaki çeşitli gruplara genişletmenin değerinin altını çiziyor." diye yazıyor.

Önceki araştırmalar, Hintlilerin çoğunun soyunun üç ata grubundan geldiğini göstermişti: Hindistan alt kıtasına 4700 ile 3000 yılları arasında gelen eski İranlı çiftçilerin torunları; 3000'den sonra Hindistan'a taşınan Avrasya bozkır bölgesindeki çobanlar; ve çok daha uzun süredir orada bulunan yerli Güney Asyalı avcı-toplayıcılar.

Kerdoncuff ve meslektaşları, bu üç grubun atalarının modern Hintli bireyler arasında büyük farklılıklar gösterdiğini, ancak net kalıpların ortaya çıktığını buldu.

Örneğin Andamanlı avcı-toplayıcılarla ilişkili insan soyunun oranı Hindistan'ın güneyinde en yüksek, kuzeyinde en düşüktü ve belirli dil ve kast gruplarında daha yüksekti.

Kerdoncuff ve meslektaşları şöyle yazıyor: "Bu, eski karışım olaylarının dillerin yayılmasıyla ve Hindistan'daki geleneksel kast sisteminin tarihiyle ilişkili olduğunu vurguluyor."

Daha önce İran bağlantılı gruplardan elde edilen antik DNA'nın, çalışmada örneklenen günümüz Hintlilerinin genomik dizilerine nasıl yol açmış olabileceğini modelleyen araştırmacılar, aynı zamanda en olası senaryonun, eski bir tarım merkezi olan Sarazm'dan çiftçilerin akını olduğunu da buldu. bugünkü Tacikistan'da.

Arkeolojik çalışmalar daha önce Sarazm ile Güney Asya arasındaki ticari bağlantılara işaret etmişti ancak bu tek yönlü bir bağlantı değildi: Kerdoncuff ve meslektaşları eski İran ataları arasında Hint genetiğinin izlerini de taşıyan bir birey buldu.

Çalışmada yer almayan St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden arkeolog Michael Frachetti, Science'tan gazeteci Michael Price'a şöyle konuştu: "Toplumlar, geçmişte çoğu kişinin sandığından çok daha fazla bağlantılıydı."

Zamanda daha da geriye giden Kerdoncuff ve meslektaşları, modern Kızılderililerin atalarının yüzde 1-2'sini Avrupalılar ve Amerikalılara benzeyen arkaik homininlerden, Neandertallerden ve Denisovalılardan aldıklarını buldu.

Ancak şaşırtıcı bir keşifle araştırmacılar, analiz edilen genomların, örneklenen diğer popülasyonlarla karşılaştırıldığında çok daha geniş bir Neandertal ve Denisovan gen çeşitliliği içerdiğini buldu.

Kerdonuff ve meslektaşları, "Çarpıcı bir şekilde, dünya çapındaki Neandertal dizilerinin yaklaşık yüzde 90,7'si Hindistan'da görülüyor" ve "Denisovan dizilerinin yaklaşık yüzde 51'i Hindistan'a özgü" diye yazıyor.

Son olarak, Kızılderililerin nereden geldiğine ilişkin temel soruyla ilgili olarak araştırmacılar, Kızılderililerdeki genetik çeşitliliğin çoğunun, yaklaşık 50.000 yıl önce Afrika'dan dışarıya doğru gerçekleşen tek bir büyük göçten kaynaklandığını, daha önceki göç dalgalarının modern Hint popülasyonlarına çok az genetik materyal katkıda bulunduğunu buldular. .

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışma, ön baskı sunucusu bioRxiv'de mevcuttur.

Kaynak: Science Alert

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.