Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mamutu Diriltmeye Çalışan Şirket Kök Hücrede Bir Atılım Gerçekleştiriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Mamutu Diriltmeye Çalışan Şirket Kök Hücrede Bir Atılım Gerçekleştiriyor

Kendisini "dünyanın ilk nesli tükenen şirket" olarak adlandıran Colossal Biosciences, şirketin yünlü mamutu yeniden diriltme hedefini hızlandıracağını düşündüğü kök hücreler üretti. Ekibin başarıyı açıklayan araştırması, ön baskı sunucusu bioRxiv'de barındırılacak.

regenerative-reliquary-2744729.jpg

Hücreler, başka herhangi bir hücre tipine dönüşmek üzere yeniden programlanabilen bir hücre türü olan uyarılmış pluripotent kök hücrelerdir (iPSC). Hücreler özellikle biyomühendislikte, hücre gelişimi, terapi ve türler arasında genetik bilginin aktarılmasındaki uygulamaları açısından faydalıdır. Colossal'ın yeni iPSC'leri, embriyonik bir duruma dönüştürülen ilk mühendislik ürünü fil hücreleridir; yünlü bir mamutun peşindeyseniz yararlı bir gelişmedir. Daha doğrusu yünlü mamuta benzeyen bir hayvan.

"Geçmişte fil iPSC'leri üretmeye yönelik çok sayıda girişim verimli olmadı. Filler çok özel bir tür ve biz onların temel biyolojisinin henüz yüzeyini çizmeye yeni başladık" dedi Colossal'ın biyolojik bilimler ekibine başkanlık eden Eriona Hysolli, yaptığı açıklamada. "Colossal mamut ekibi oldukça başarılı bir şekilde devam etti çünkü bu ilerleme, fil destekli üreme teknolojilerinin geleceği ve mamut fenotiplerinin gelişmiş hücresel modellemesi için paha biçilmezdir."

Colossal açıklamasına göre yeni kök hücreler, her hücre tipini oluşturan üç germ katmanına farklılaşabildi. Colossal'ın kurucu ortağı ve genetikçi George Church, bir basın açıklamasında "Bu, çevresel aşırılıklara ve patojenlere karşı direnç de dahil olmak üzere, hem modern hem de soyu tükenmiş akrabalar için genler ve özellikler arasında bağlantı kurmanın kapısını açıyor" dedi.

Colossal'ın üretmeyi umduğu hayvanlar, genetik olarak soğuğa dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış ve en önemlisi, soyu tükenmiş kuzenleri olan yünlü mamut benzeri tüylü tüylerle kaplı Asya filleri (E. maximus) olacak. Colossal'ın ayrıca 1936 civarında nesli tükenen Tazmanya kaplanı veya tilasinin ve 1681'de nesli tükenen Mauritius'a özgü uçamayan bir kuş olan dodonun yaklaşık (veya "vekil") türlerini üretme planları var. Diğer şirketler - Revive & & Restore — funda tavuğu ve yolcu güvercini de dahil olmak üzere diğer türlerle benzer amaçlara sahiptir.

Vekil türler gerçekten hayata döndürülen eski yaratıklar değildir. Uluslararası Doğanın Türlerini Koruma Birliği'nin Hayatta Kalma Komisyonu'nun 2016 tarihli bir raporunda açıklandığı gibi, "Vekil burada bir anlamda (örneğin fenotipik, davranışsal, ekolojik olarak) başka bir varlığı, soyu tükenmiş formu temsil edecek bir ikame anlamında kullanılıyor." Grup şunu ekledi: "Proxy, faksa tercih edilir, bu da tam bir kopyanın oluşturulması anlamına gelir."

Daha önce Gizmodo'ya konuşan bir uzman, bu şirketlerin nihai hedeflerinden "Lovecraft'tan çıkmış bir şey" ve fil çabasını "gerçek mamutlarla hiçbir filogenetik ilişkisi olmayan bir simülakr" olarak nitelendirmişti.

fantasy-2995326.jpg

Bu sadece soyu tükenmiş bir hayvandan biyolojik materyal elde etme meselesi değil. Christmas Adası faresini 'diriltme' olasılığını araştıran araştırmacılar, tarihi dokulardan ve onun mevcut en yakın akrabalarından toplanabilecek miktara rağmen, bazı genetiğin zamanla kaybolduğunu buldu. Ekibin bir üyesi Gizmodo'ya şunları söyledi: "Aslında bunu yapmayı planlamıyoruz, çünkü muhtemelen dünyanın daha fazla fareye ihtiyacı yok ve muhtemelen mümkün olan en iyi işi yapmak için gereken para harcanabilir. daha iyi şeyler, örneğin canlıları korumak.” (Bu araştırmacı şu anda Colossal'ın danışma kurulunun bir üyesidir.) Bununla birlikte, fil iPSC'lerinin üretimi, bu vekil hayvanların üretilmesine yönelik bir adımdır; bu, birçok bilim insanının olası gördüğü ancak çok azının yararlı gördüğü bir hedeftir.

Colossal bir temsili mamut sürüsü ürettiğinde, amacı Sibirya'nın bir kısmındaki hayvanları kaybederek permafrostun erimesini yavaşlatmaktır. Colossal, sonuçta devasa bozkırların (dev hortumluların dolaştığı antik ekosistem) restore edilebileceğini, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceğini ve bu süreçte gen düzenlemede yeni teknolojilerin devreye sokulabileceğini, kendi hayatta kalma tehditleriyle karşı karşıya olan mevcut fillere yardımcı olabileceğini söylüyor.

Ancak bunların herhangi birini mümkün kılmak için başka teknolojik atılımlar da gerekli olacaktır. Nature'ın belirttiği gibi Church, Asya fillerinin taşıyıcı annelerine ihtiyaç duymamak için vekil mamutlar üretmek için yapay fil rahimleri kullanmayı planlıyor. Asya filleri nesli tükenmekte olan bir türdür; onları vekil mamutların vekilleri olarak kullanmak, etik bir ikilem sundae'nin en üst noktası olacaktır.

Colossal'ın nihai hedeflerinden hala çok uzaktayız, ancak bu son başarı önemli ve bu "yok olma" çabalarının ciddi bilim içerdiğini hatırlatıyor.

Kaynak: Gizmodo

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.