Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Atıktan enerji üreten yeni tesis, 5 yıllık gecikmenin ardından test faaliyetlerine başlıyor: 'Uzun vadeli bir çözüm'


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Atıktan enerji üreten yeni tesis, 5 yıllık gecikmenin ardından test faaliyetlerine başlıyor: 'Uzun vadeli bir çözüm'

İngiltere'nin güney kıyısındaki küçük bir adanın sakinleri yakın zamanda büyük bir haber aldı. Wight Adası'ndaki atıktan enerjiye dönüştürme tesisi test çalışmalarına başladı.

disposal-1846033.jpg

Santralin 2019'da devreye girmesi beklendiğinden Britanya adasına gelmek uzun zaman aldı. Ocak ayında tesiste yapılan testler, yaklaşık 7.000 eve bir hafta boyunca elektrik sağlamaya yetecek kadar 386.663 kilovatsaat üretti. BBC'nin bir raporuna göre.

Atıktan enerjiye - WtE veya bazen EfW olarak da adlandırılan atıktan enerjiye - bitkiler kağıt, plastik, bahçe atığı ve tahta gibi çöpleri alıp enerjiye dönüştürür. Atık yakılıyor, su ısıtılıyor ve buhara dönüşüyor ve daha sonra türbin kanatlarını çevirerek enerji üretiliyor.

WtE süreci, atıkların yavaş yavaş ayrışarak gezegeni ısıtan metan gazını atmosfere salacağı çöp sahasına gitmesini engelliyor. 2.000 poundluk çöpü 300-600 poundluk küle dönüştürebiliyor, atık hacmini yaklaşık %87 oranında azaltarak enerjiye dönüştürebiliyor.

Sürecin açıkça faydaları var, ancak çöpü yakmak başka sorunlara da yol açabilir.

WtE tartışmalıdır çünkü atıkların yakılması toksik kimyasallar ve kirletici maddeler açığa çıkarır. Doğal Kaynakları Savunma Konseyi ve Sıfır Atık Avrupa da dahil olmak üzere çok sayıda kaynak, yöntemi zehirli olarak kınadı ve bunu bir tür yeşil aklama olarak adlandırdı.

Araştırmalar, kimyasalların ve kirleticilerin havaya, suya ve gıda kaynaklarına karışarak yerel halkın sağlığını olumsuz etkilediğini gösterdi. Kirliliğin büyük bir kısmı kötü işletilen ve eski tesislerle bağlantılı olsa da, yeni yakma tesislerinin yeterli miktarda kirletici maddeyi filtreleyip filtreleyemeyeceği hâlâ belirleniyor.

Bütün bunlarla birlikte çalışmalar, sürecin kömür veya petrol gibi kirli enerji kaynaklarının yakılmasından daha temiz olduğunu buldu. Dolayısıyla bunu, hâlâ kendi hava kirliliğini yaratan atıkların çöplüklere gitmesini azaltma yeteneğiyle birleştirdiğinizde, birçok açıdan birçok geleneksel güç kaynağından daha iyi bir enerji kaynağı haline gelir.

Geçmişte bağımlı olduğumuz kirli enerji kaynaklarından uzaklaştıkça bu, devam eden bir tartışmadır. Bu yakıtların yakılmasından uzaklaşılan her adım, doğru yönde atılmış bir adımdır.

Ancak birçok iklim uzmanı, rüzgar ve güneş gibi daha temiz, yenilenebilir kaynaklar yerine hâlâ kirlilik üreten altyapıya yatırım yapmanın kurşun yarasına yara bandı yapıştırmaya benzediğini savunuyor.

Kopenhag, içinde ve çevresinde inanılmaz bir kayak pisti bulunan CopenHill “atıktan enerjiye dönüşüm katedrali” enerji santrali ile bu teknolojinin en iyi versiyonuna sahip olabileceğine inanıyor. Tasarımcıları tesisi gösterdiler ve hava emisyonlarının neredeyse tamamen su buharı ve karbondioksitten oluştuğunu, kömür veya gazdan daha düşük seviyelerde olduğunu ve tesisin "dünyadaki en temiz atıktan enerji santrali" olduğunu söylediler.

Yeni Wight Adası tesisi bu tür iddialarda bulunmamış veya test aşamasından itibaren kirletici maddeler hakkında ayrıntılı kamuya bilgi vermemiş olsa da, yeni tesisin konsey sözcüsü "tesisin operasyonel standartları karşıladığından emin olmak için" testleri yakından takip ettiklerini söyledi. ve adaya geri dönüştürülemeyen atıkların bertarafı için uzun vadeli bir çözüm sunarak, ısı geri kazanım potansiyeline sahip elektrik üretiyor.”

Daha geniş bir toplum olarak, sakinleri ve yaban hayatını ürettiği kimyasallara ve kirletici maddelere maruz bırakmadan WtE'den yararlanmak için CopenHill gibi daha fazla yöntem geliştirebilirsek, o zaman bu devasa atık sorunumuzu yönetmek için büyük bir kazanç olacaktır.

Kaynak: TCD

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.