Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışmaya göre: Bir Zamanlar Kalp Hastalığı Riskini Azaltmak İçin Reçete Edilen Vitaminin Aslında Riski Artırdığını Bulgulandı


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çalışmaya göre: Bir Zamanlar Kalp Hastalığı Riskini Azaltmak İçin Reçete Edilen Vitaminin Aslında Riski Artırdığını Bulguladı

Niasin daha yüksek kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirilmiştir.

ABD'de sıklıkla un ve zenginleştirilmiş tahıllara eklenir.

niasin.jpg

B vitamini, yüksek kolesterolü düşürmek için kullanılan popüler bir ilaçtı.

Yeni araştırmalara göre, pek çok gıdada bulunan ve zenginleştirilmiş tahıllara ve ekmeklere eklenen bir B vitamini olan yüksek düzeyde niasin, kalp hastalığı riskini artırabiliyor.

Nature Medicine'de yayınlanan çalışma, daha yüksek düzeydeki niasin'in iltihaplanmayı tetikleyebileceğini ve kan damarlarına zarar verebileceğini keşfetti. Araştırma için araştırmacılar, kalp hastalığı açısından değerlendirilen 1.162 kişiden alınan kan örneklerini, kanlarında yeni kalp hastalığı risk faktörlerini belirlemeye yardımcı olabilecek ortak belirteçleri aramak amacıyla analiz etti.

Araştırmacılar vücutta çok fazla niasin olduğunda üretilen bir madde olan 4PY'nin kalp krizi, felç veya diğer kalp olayı geçiren hastalarla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu buldu. Araştırmacılar ayrıca 4PY'nin kan damarlarına zarar veren ve zamanla ateroskleroza (yağların, kolesterolün ve diğer maddelerin atardamar duvarlarında ve arter duvarlarında birikmesine) yol açabilen damar iltihabını doğrudan tetiklediğini keşfetti.

Dört çalışma katılımcısından birinin çok fazla niasin aldığı ve kanında yüksek düzeyde 4PY olduğu görüldü. Ancak araştırmacılar, çalışmada niasinin ne kadarının sağlıksız olduğunu bilmediklerini de belirtmişlerdir.

Çalışma, niasin ve bunun kalp sağlığı üzerindeki etkisi hakkında birçok soruyu gündeme getiriyor. İleride uzmanlar bilmeniz gerekenleri paylaşıyor.

Niasin (B3 vitamini) nedir?

Niasin, diğer adıyla B3 vitamini, Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) göre suda çözünebilen bir B vitaminidir. Keatley Tıbbi Beslenme Terapisi'nin ortak sahibi Scott Keatley, R.D., "Niasin, takviyeler ve gıda gibi dış kaynaklardan almamız gereken bir mikro besindir" diye açıklıyor.

Niasin, besin eksikliği nedeniyle hastalık gelişme riskini azaltmak için una, ekmek ürünlerine ve zenginleştirilmiş tahıllara eklenir. NIH'e göre tavuk ve hindi göğsü, somon ve ayçiçeği çekirdeği gibi gıdalarda da bulunuyor.

Keatley, Niasinin enerji metabolizmasında, yağ asitlerinin parçalanmasında, DNA onarımında, hücre sinyallemesinde ve antioksidan savunmasında önemli bir rol oynayan NAD + 'ya parçalandığını söylüyor. "Niasin ayrıca cildi korumak için birçok işlevi olan niasinamide de ayrılıyor" diye ekliyor.

Yetişkinler için önerilen diyet miktarı yetişkin erkekler için 16 miligram, yetişkin kadınlar için ise 14 miligram niasindir.

Niasin kalp sağlığını etkiler mi?

Niasinin kalp sağlığıyla ilişkisi biraz karmaşıktır. NIH, yüksek kan kolesterol düzeylerini tedavi etmek için kullanılan, 500 ila 1.000 miligram uzatılmış salınımlı niasin sağlayan Niaspan ve onun jenerik eşdeğeri niasin ER gibi reçeteli ilaçların bulunduğunu belirtiyor. Ancak son birkaç yıldır bu ilaçların kullanımı, araştırmaların kolesterolü düşürmek için kullanılmasını desteklememesi nedeniyle sorgulanmaya başlandı.

Çalışmanın ortak yazarı, Kardiyovasküler ve Metabolik Bilimler Bölümü başkanı Dr. Stanley Hazen, "Niasin sağlığımız için kritik bir maddedir; onu yeterince üretemiyoruz, bu yüzden onu diyetlerimizde bulundurmamız gerekiyor" diyor. Cleveland Kliniğinde. “Ancak niasin artık neredeyse hiçbir zaman kolesterol düşürücü reçeteli bir ilaç olarak kullanılmıyor. Bunun nedeni, kolesterolü düşürmeye yönelik, kardiyovasküler hastalık risklerini çok daha iyi düşürmeye yardımcı olan birçok alternatif yaklaşıma sahip olmamızdır."

Ancak son çalışma, işleri bir adım daha ileri götürüyor ve 4PY'nin parçalanma metaboliti formundaki niasinin aslında kalp krizi ve felç riskini artırdığını öne sürüyor.

Kurul onaylı girişimsel kardiyolog ve Laguna Hills'deki MemorialCare Saddleback Tıp Merkezi Yapısal Kalp Programı tıbbi direktörü Cheng-Han Chen, "Bu çalışma, niasinin kalp hastalığında kullanımı konusunda tabuta bir çivi daha koyacak" diyor. CA.

Niasinden kimler uzak durmalı?

Dr. Chen, niasin ile kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkide doğru dozajın anlaşılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguluyor. "Şimdilik ortalama bir insanda rutin olarak niasin takviyesi alımına karşı uyarıda bulunmak isterim" diyor.

Keatley, en son çalışma bulgularının, zenginleştirilmiş ekmek veya tahıl tükettikten sonra kalp hastalığına yakalanma riskinizin artacağını öne sürmediğini vurguluyor. "Niasin için günlük alım miktarı 14 ila 18 miligramdır ve araştırma 500 ila 2.000 miligramlık dozları içeriyordu" diye belirtiyor. "En büyük niasin kaynaklarımızdan biri olan zenginleştirilmiş undan 500 miligram niasin elde etmek için kişinin her gün yaklaşık 30 lbs yemesi gerekir."

Bunun yerine Keatley, bu araştırmaya dikkat etmesi gereken kişilerin şu anda kolesterol kontrolü için yüksek dozda niasin alan kişiler olduğunu söylüyor.

Dr. Hazen, "Asıl çıkarım, niasin alımının tamamını kesmemiz gerektiği değildir; bu gerçekçi veya sağlıklı bir yaklaşım değildir" diyor. "Bu bulgular göz önüne alındığında, ABD'de un ve tahılların niasin ile zenginleştirilmesine yönelik devam eden bir yetkinin garanti edilip edilemeyeceğine dair bir tartışma."

Niasinin herhangi bir faydası var mı?

Niasinin bir besin maddesi olarak, özellikle düşük dozlarda alındığında birçok faydası vardır. Keatley, "Enerji metabolizması, nörolojik fonksiyon ve sağlıklı cildin bakımı için gereklidir" diyor.

Daha yüksek dozlarda niasin, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeylerini tedavi etmek için kullanılmıştır çünkü LDL (“kötü”) kolesterolü düşürmeye ve HDL (“iyi”) kolesterol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Keatley, "Ancak bu amaçlarla kullanımı bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yakından izlenmelidir" diyor.

Ancak Dr. Chen, yüksek kolesterolü tedavi etmek için yüksek dozda niasin kullanımının gözden düştüğünü vurguluyor.

Niasin tıkanmış arterlere yardımcı olur mu?

Bu zor bir iş. Bazı eski araştırmalar, niasinin arterlerde plak oluşumunu azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Özellikle çalışmalar, niasinin, kalp hastalığına karşı koruma sağladığı düşünülen HDL (“iyi”) kolesterolü yükseltmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Ancak 17 klinik çalışmadaki 35.760 hastanın analizi de dahil olmak üzere daha yeni veriler, niasinin kalp krizi, felç veya kalp hastalığından ölüm gibi kalple ilgili ciddi olayları önlemede yardımcı olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar büyük ölçüde niasinin, statinleri (yaygın kolesterol düşürücü ilaçlar) alamayan kişilerde kolesterolü kontrol etmede yararlı olabileceği, ancak genel kardiyovasküler hastalık riskine yardımcı olmadığı sonucuna vardı.

Hazen, "Niasinin geçmişte [yüksek kolesterolü] tedavi etmek için terapötik bir ajan olarak kullanılmasından kaynaklanan sözde bir niasin paradoksu var" diyor Dr. Hazen. "Paradoks, niasinin LDL kolesterolü düşürürken, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmadığı ve hatta genel mortaliteyi artırdığına dair kanıtlar gösterdiği klinik deney bulgularından ortaya çıktı."

Şu anda kalp hastalığı riskinizi azaltmak için niasin alıyorsanız, Dr. Chen doktorunuza danışmanın iyi bir fikir olduğunu söylüyor; ancak paniğe kapılmayın ve sağlayıcınızla konuşana kadar ilacınızı almayı bırakmayın. . "Bu sonuçlara dayanarak niasinden kaçınmaya ilişkin önerilerde bulunmak için henüz çok erken" diyor. "Şimdilik ekstra niasin takviyesi almayı ertelemenizi tavsiye ederim."

Keatley, "Tüm iyi bilimler gibi beslenme bilimi de, biz daha çok öğrendikçe ve araçlarımız geliştikçe gelişiyor" diyor. "Hayati bir vitaminin yüksek dozları bir zamanlar düşündüğümüz kadar iyi olmayabilir, bu nedenle vitaminlerinizi gıda kaynaklarından almak ve aşırıya kaçmamak için elinizden gelenin en iyisini yapmak her zaman en iyisidir."

Dr. Hazen de aynı fikirde. "Hastalar reçetesiz takviyeleri almadan önce doktorlarına danışmalı ve fazla karbonhidrattan kaçınırken meyve ve sebze açısından zengin bir diyete odaklanmalı" diyor.

Diyet takviyeleri, diyeti tamamlamayı amaçlayan ürünlerdir. Bunlar ilaç değildir ve hastalıkları tedavi etme, teşhis etme, hafifletme, önleme veya tedavi etme amacı taşımaz. Hamileyseniz veya emziriyorsanız besin takviyeleri alırken dikkatli olun. Ayrıca, sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından tavsiye edilmediği sürece çocuğa takviye verirken dikkatli olun.

Kaynak: Prevention

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.