Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Felç / İnmenin Önüne Geçilebilir: Riskinizi azaltmak için bu 6 adımı izleyin


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Felç / İnmenin Önüne Geçilebilir: Riskinizi azaltmak için bu 6 adımı izleyin

Amerika Birleşik Devletleri'nde her 40 saniyede bir kişi felç geçiriyor ve bunların yaklaşık dörtte üçü 65 yaş ve üzeri kişilerde görülüyor. NYU Langone Health'te girişimsel kardiyolog Doris Chan, "İnsanlar yaşlandıkça arterleri daha az esnek hale gelme eğilimindedir" ve arterlerin tıkanması daha olasıdır, diyor. Bu, beyne giden bir kan damarı bir kan pıhtısı tarafından tıkandığında iskemik felç (en yaygın tip) riskini artırır.

heat-1494868.jpg

Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre tüm felçlerin yaklaşık yüzde 80'i önlenebilir. Attığınız yaşam tarzı adımları özellikle felçten korunmada etkili olabilir. İşte riskinizi azaltmak için yapabilecekleriniz.

1. Bu sorunları izleyin. Belirli koşulları uzak tutmak veya bunları uygun şekilde yönetmek felç olasılığını azaltabilir. Bazı araştırmaların felçlerin neredeyse yarısından sorumlu olduğunu ileri sürdüğü yüksek tansiyonu ele alalım. Kalp-sağlıklı bir beslenme planı bunu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca New York'taki Mount Sinai Hastanesi'nde girişimsel kardiyolog olan Sahil Khera, sodyum alımını günde 1.500 miligramın altına düşürmeye çalışın, sağlıklı bir kiloyu koruyun ve düzenli egzersiz yapın diyor.

Yukarıdaki önlemlere rağmen kan basıncınız yüksekse doktorunuza hangi seviyelere ulaşmanız gerektiğini ve ilaçların uygun olup olmadığını sorun. Hipertansif aralığın dışında kalmak, ilaç yan etkilerinin daha yüksek potansiyeli nedeniyle yaşla birlikte zorlayıcı olabilir. New Haven, Conn'daki Yale Tıp Fakültesi'nde nöroloji profesörü olan Hardik Amin, 120/80'in altındaki kan basıncının kardiyovasküler riski azaltabileceğini ancak baş dönmesi gibi yan etkiler ortaya çıkarsa bu hedefin ayarlanması gerektiğini söylüyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli durum, Journal of the American College of Cardiology'de 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 80 yaşın üzerindeki kişilerin en az yüzde 10'unu etkileyen, düzensiz ve sıklıkla hızlı bir kalp atışı olan atriyal fibrilasyondur (AFib). AFib'li kişilerin felç geçirme olasılığı yaklaşık beş kat daha fazladır.

Kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı bu riski azaltabilir. Ancak yaşlı yetişkinlerde hala AFib gelişebilir, bu nedenle kalp çarpıntısı, göğüs basıncı, nefes darlığı ve baş dönmesini hemen doktorunuza bildirin. AFib tedavileri kan incelticileri ve cerrahi olmayan elektriksel kardiyoversiyon veya kalp pilinin cerrahi implantasyonu gibi prosedürleri içerir.

Araştırmacılar, felç ölümlerinin 2050 yılına kadar yüzde 50 artabileceğini tahmin ediyor

Bir sağlık kuruluşu olan Atria New York City'nin tıbbi direktörü Nieca Goldberg, Tip 2 diyabet ve yüksek kolesterolün sizi felç geçirmeye daha yatkın hale getirdiğini, dolayısıyla bunların kontrol altına alınmasının da önemli olduğunu söylüyor.

2. Yeterli fiziksel aktivite yapın. Egzersiz, sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir ve fazla kilolu veya obez olmak, özellikle orta bölümünde çok fazla yağ taşıyanlar için başlı başına bir felç riskidir. (Amerikan İnme Derneği, karın bölgesinde yağ bulunan normal kilolu kadınların bile felç riskinin daha yüksek olabileceğini söylüyor.)

CDC, her hafta yürüyüş de dahil olmak üzere en az 150 dakika orta düzeyde aktivite önermektedir. Goldberg, süpürme, sayım gibi küçük hareket patlamalarının olduğunu söylüyor. Ve mümkün olduğu kadar ayaklarınızın üzerinde kalın. 2022'de JAMA Network Open'da yapılan bir araştırma, günde 13 saat veya daha fazla oturan kişilerin felç geçirme riskinin yüzde 44 daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Çok hareketsiz kaldıysanız, yavaş yavaş başlayın ve her seferinde 500 adım ekleyin. Alabama Üniversitesi Birmingham Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji alanında yardımcı doçent olan Erin Dooley, "Hepsini aynı anda dahil etmenize gerek yok" diyor. "Koridorda sık sık yürümenin bile faydaları olacak."

3. Sağlık için yiyin. Khera, felci önlemek için beslenmenin en iyi yolunun muhtemelen Akdeniz diyeti ve azaltılmış tuz alımı olduğunu söylüyor. Diyet tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve baklagillerin yanı sıra zeytinyağı gibi kalp dostu yağlar ve az miktarda hayvansal protein, özellikle balık açısından zengindir.

Akdeniz diyetiyle ilgili çalışmalar arasında 2022'de Lancet'te kalp hastalığı olan kişileri inceleyen bir çalışma da yer alıyor. Yedi yıl boyunca beslenme düzenini takip edenlerde, kalp krizi veya felç gibi önemli kardiyovasküler olay riskinin, az yağlı diyet uygulayanlara kıyasla yüzde 26 oranında azaldığı görüldü.

4. Alkol alımınıza dikkat edin. Ocak ayında Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, genel olarak yüksek alkol tüketimi (kadınlar için haftada 14'ten fazla, erkekler için ise 21'den fazla içki) daha yüksek felç riskiyle bağlantılıdır. Goldberg, yaşlı yetişkinlerin çoğunun alımlarını günde bir içkiyle sınırlaması gerektiğini söylüyor.

Ve o içecekleri bir kenara bırakın. Goldberg, CDC'nin kısa bir süre içinde kadınlarda dört veya daha fazla, erkeklerde ise beş veya daha fazla alkollü içecek olarak tanımladığı aşırı içki tüketiminin kalp krizi ve felç riskini artırdığını söylüyor.

Ve eğer sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın. Sigara içmek felçten ölme olasılığını iki katına çıkarırken, risk, sigarayı bıraktıktan beş yıl sonra sigara içmeyenlerinkine iniyor.

5. Kirleticilerden kaçının. Stroke dergisinde 2022'de yayınlanan bir incelemeye göre, hava kirliliğine kısa süreli maruz kalmak bile felç riskinizi artırabilir. AirNow.gov gibi sitelerden bölgenizdeki hava kalitesini kontrol edin. Kirliliğin yüksek olduğu günlerde dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. İç mekandayken banyo ve mutfakta egzoz fanları kullanın, çamaşır kurutucularını havalandırın ve hava temizleyiciyi düşünün.

6. Stresi kontrol edin. 2022'de JAMA Network Open'da yayınlanan araştırma, yüksek stresin artan felç riskiyle ilişkili olduğunu söylüyor. Çalışma, stresli bir yaşam olayının felç olasılığını yüzde 17 artırdığını, ikisinde ise bu oranı yüzde 31'e çıkardığını buldu.

Goldberg, stresi azaltmak için farkındalık temelli uygulamaların kullanılmasını öneriyor. Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi'nde 2020 yılında yayınlanan bir araştırma, bu uygulamaların aynı zamanda önemli bir felç risk faktörü olan kan basıncını azaltmaya da yardımcı olabileceğini buldu.

Mini felç belirtilerini tanıyın

Geçici bir iskemik atak (TIA veya mini felç) geçirdiğinizi düşünüyorsanız 911'i arayın. Derhal değerlendirilmelisiniz. Olası bir TIA'ya sahip neredeyse 5 kişiden 1'i üç ay içinde tam felç geçirecektir. Amin, "Bir TIA'yı kesin olarak teşhis etmek zor" diyor. İnsanlar acil servise ulaştığında semptomlar genellikle kaybolur. Burada yapılabilecek önemli testler şunlardır:

Beyin ve kan damarı görüntüleme. Amerikan Kalp Birliği'nin yakın zamanda TIA'larla ilgili bilimsel bir bildirisinin yazarı olan Amin, MRI'ların semptomları düzelen kişilerin yüzde 40'a kadarının felç geçirdiğini gösterdiğini ve bu durumun muhtemelen gelecekteki felç riskini artırdığını söylüyor.

Hipoglisemiyi dışlamak ve diyabet ve yüksek kolesterol gibi durumları taramak için kan tahlili.

TIA'dan şüpheleniliyorsa kalp ritimlerini kontrol etmek için bir elektrokardiyogram.
TIA hastalarına muhtemelen yüksek tansiyon gibi risk faktörleri için aspirin ve ilaçlar reçete edilecektir. İdeal olarak taburcu olduktan sonraki 48 saat içinde bir nöroloğa görünmeleri gerekir. Amin, "TIA'yı takip eden günlerde yüksek felç riski var" diyor.

Bu tehlike işaretlerini bilin

Felç belirtilerini bilmek ve bunları yaşarsanız hemen acil yardım almak önemlidir. Amerikan İnme Derneği, insanların birkaç önemli işareti hatırlamasına yardımcı olmak için FAST kısaltmasını kullanıyor. Bunlar:

Yüz sarkması için F.
Kol zayıflığı için A.
Konuşma zorluğu için S.
911'i arama zamanı için T.

Bazı kişilerde ek belirtiler de olabilir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

Yüz, kol veya bacakta, özellikle vücudun bir tarafında uyuşma.
Bilinç bulanıklığı, konfüzyon.
Görme sorunu.
Yürümede sorun.
Şiddetli başağrısı.

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, hemen 911'i arayın (veya birisinin aramasını sağlayın), hafif olsalar ve genellikle mini felçte olduğu gibi bir veya iki dakika içinde azalsalar bile.

Kaynak: CR

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.