Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tip 2 diyabet teşhisi konan pek çok kişi aslında hastalığın farklı bir formuna sahip olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Tip 2 diyabet teşhisi konan pek çok kişi aslında hastalığın farklı bir formuna sahip olabilir

Phyllisa Deroze'ye yıllar önce Kuzey Carolina'nın Fayetteville kentindeki acil serviste diyabet hastası olduğu söylendiğinde, kendisine hastalığın iki türü hakkında bilgi içeren broşürler dağıtılmıştı. Birinin üzerinde çocukların resimlerinin olduğunu, diğerinin ise yaşlıların resimlerinin olduğunu hatırladı.

diabetes-528678.jpg

O zamanlar 31 yaşında bir İngilizce profesörü olan Deroze, hangi resimlerin onu tasvir etmesi gerektiği konusunda kafası karışmıştı. Başlangıçta, yaşlı yetişkinlerle ilgili broşürde gösterildiği gibi kendisine Tip 2 diyabet teşhisi konuldu. Her iki broşüre de tam olarak uymayan farklı bir diyabet türüne sahip olduğunu öğrenmesi sekiz yıl alacaktı.

Bu duruma genellikle yetişkinlerin gizli otoimmün diyabeti veya kısaca LADA denir. Hastalara yanlış Tip 2 diyabet tanısı konabilir ve yanlış durumu yönetmeye çalışmak için aylar veya yıllar harcayabilirler. Boston'daki Joslin Diyabet Merkezi'nde endokrinolog olan Jason Gaglia, Tip 2 diyabet tanısı alan hastaların yüzde 10'unun aslında LADA'ya sahip olabileceğini söyledi.

KFF Health News'e konuşan Deroze ve diğer üç LADA hastası, tamamı siyahi kadınlar, başlangıçta yanlış teşhis konanlar arasında yer alıyor. Kan testleriyle doğrulanabilen doğru tanı olmadan, diyabetlerini doğru şekilde tedavi edecek ilaçlardan, teknolojiden ve testlerden mahrum bırakıldıklarını açıkladılar. Üçü ırklarının bir rol oynayıp oynamadığını merak ediyor.

Chicago Üniversitesi'nde diyabetin atipik formlarını araştıran pediatrik endokrinolog Rochelle Naylor, "Bu, Afrikalı Amerikalı hastalar ve diğer azınlık gruplar için daha sık oluyor gibi görünüyor" dedi. "Doktorlar, bu gezegende yürüyen diğer insanlar gibi, hepimizin hasta deneyimlerimizi ve hasta bakımı sunumumuzu etkileyen örtülü önyargılara sahibiz."

Siyah hastalar uzun süredir ABD sağlık sistemindeki önyargılarla mücadele ediyor. Örneğin yakın zamanda yapılan bir KFF anketinde, siyahi yetişkinlerin %55'i, tıbbi ziyaretler sırasında adil bir şekilde davranılması için en azından ara sıra görünüşlerine dikkat etmeleri gerektiğine inandıklarını söyledi. Hastaları tedavi etmek için kullanılan hastane yazılımı ayrımcılık açısından araştırıldı. Diyabeti yönetmek için kullanılan yaygın bir test bile, yaklaşık 10 Afrikalı Amerikalıdan 1'inde bulunan orak hücre özelliğine sahip hastaların kan şekeri düzeylerini eksik tahmin edebilir.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde yetişkin Tip 1 diyabet programını yöneten endokrinolog Kathleen Wyne, LADA'nın görünüşte ırkla hiçbir ilgisi olmadığını, ancak ırk, kilo ve yaş hakkındaki yanlış anlamaların hepsinin doktorların Tip 2 diyabetli LADA hastalarına yanlış teşhis koymasına yol açabileceğini söyledi.

Tip 2 diyabet, vücutları kan şekeri düzeylerini gerektiği gibi düzenleyemeyen, genellikle 45 yaşın üzerindeki kişilerde gelişir. Tip 2, ABD'deki diyabet vakalarının en az %90'ını oluşturur ve Afrika kökenli Amerikalılar, Yerli Amerikalılar ve Hispanik nüfus arasında yüksek bir prevalansa sahiptir. Genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir.

LADA, çoğunlukla çocuklarda teşhis edildiği için bir zamanlar "genç diyabeti" olarak adlandırılan otoimmün bir durum olan Tip 1 diyabete daha çok benziyor, hatta onun başka bir türü olduğu düşünülüyor. Tip 1, vücut, gıdayı enerjiye dönüştürmeye yardımcı olarak kan şekerini düzenleyen doğal olarak oluşan hormon olan insülin üreten hücrelerine saldırdığında ortaya çıkar. İnsülin olmadan insanlar hayatta kalamaz.

Gaglia, LADA'nın yavaş ilerlediği için teşhis edilmesinin zor olduğunu söyledi. Tipik LADA hastaları 30 yaşın üzerindedir ve teşhisten sonra en az altı ay boyunca enjekte edilebilir insüline ihtiyaç duymazlar. Ancak Tip 1 hastalar gibi çoğu da hayatlarının geri kalanında eninde sonunda farmasötik insülin enjeksiyonlarına bağımlı olacak. Bu gecikme, tedavi daha az etkili olsa bile doktorların hastalarının Tip 2 diyabet hastası olduğuna inanmasına yol açabilir.

Gaglia, "Ofisinize gelen, obez ve/veya aşırı kilolu ve ailesinde Tip 2 diyabet öyküsü olan biri varsa, bahis oynayan biriyseniz, onun Tip 2 diyabet hastası olduğuna bahse girersiniz" dedi. "Ama LADA'nın sorunu bu: Zamanla maskesini düşürüyor."

Houston'da yaşayan Mila Clarke, Tip 2 diyabet teşhisi konulduktan dört yıldan fazla bir süre sonra nihayet Kasım 2020'de bir endokrinologla görüştü. Bu ziyaret sırasında, ağızdan aldığı ilaçlara ve beslenme ve egzersiz rejimlerinde önemli değişiklikler yapmasına rağmen kan şekerini kontrol altına almakta zorlandığını anlattı.

Clarke, kendisine "'Bana açıkladığınız şeyin klasik bir LADA vakası olduğuna inanıyorum'' dendiğini hatırladı. “‘Hiç kimse sizi Tip 1 antikorlar açısından test etti mi?’”

Tip 2 diyabetle ilgili damgalamayla mücadele

Hem Tip 1 diyabet hem de LADA otoimmün koşullar olduğundan, hastalar Tip 2 hastalarında genellikle bulunmayan antikorlara sahip olacaktır. Ancak Clarke'ın da belirttiği gibi bu çeşitli antikorlara yönelik test yaptırmak her zaman kolay olmuyor.

Şu anda 34 yaşında olan Clarke, 2016 yılında 26 yaşındayken Tip 2 teşhisini aldığında bu teşhise güvenmişti. Diyabetli kişiler için beslenme ve yaşam tarzı ipuçları içeren "Hangry Woman" adlı bir blog başlattı ve Instagram'da on binlerce takipçi topladı. . Clarke, stereotiplerin genellikle fazla kilolu olmakla ilişkilendirdiği Tip 2 diyabet etrafındaki damgalamayla mücadele etmek istediğini söyledi.

"Aldığım en sert yorumlardan bazıları Tip 1 hastası olan ve 'Biz aynı değiliz' diyen kişilerdendi. Buna ben sebep olmadım. Bunu kendime yapmadım” dedi Clarke. "Ben de öyle."

Clarke ayrıca ilk doktorunun yeterince sıkı çalışmadığını düşündüğünü de hissetti.

Hastaların günün her saatinde kan şekerini takip etmelerini sağlayan giyilebilir elektronik cihazlar olan sürekli glikoz monitörlerini öğrendiğinde, birinci basamak doktorundan bir tane yazmasını istedi. Monitörler Tip 1 ve son zamanlarda Tip 2 hastalarına öneriliyor. "Bana açıkça 'Hayır' dedi. Bu sizin için çok fazla bilgi, çok fazla veri olacak'' diye hatırladı.

Clarke, kendisini daha iyi dinlediğini hissettiği ve sürekli glikoz monitörü reçete eden farklı bir birinci basamak doktoruna geçti. (Clarke daha sonra cihazını üreten şirketin ücretli elçisi oldu.) Yeni doktor sonunda Clarke'ı antikor testi yapılıp yapılmadığını soran bir endokrinologa yönlendirdi. Test pozitif çıktı. Clarke'ın LADA'sı vardı.

Clarke, "Sağlık sisteminde, farklı etnik kökenden bir kadın olduğunuzda ihtiyaçlarınızı dile getirmek gerçekten zordur çünkü saldırgan görünürsünüz, her şeyi bilen biri gibi görünürsünüz veya saygısız biri gibi görünürsünüz" dedi. . "Bunca zamandır sezgilerim doğruydu ama kimse bana inanmadı."

Clarke, kendisine nasıl davranıldığı konusunda anında "göz açıcı" bir fark fark etti. İnsülin enjeksiyonlarına başladı ve bir diyetisyene ve diyabet eğitimcisine yönlendirildi. Merak etti: Antikor testi yaptırmak neden daha kolay olmadı?

Joslin merkezinden Gaglia, bu testlerin kusurlu olduğunu ve yanlış pozitif sonuçlar verebileceğini söyledi. Yine de Ohio State'den Wyne, her diyabet hastasının en azından Tip 1 ile ilişkili en yaygın antikor için test edilmesi gerektiğini savundu.

"Tip 1'i DKA ile gelip ölmeden önce tanımlarsanız hayat kurtarmıyor musunuz?" Wyne, diyabetin ciddi bir komplikasyonu olan ve çoğunlukla Tip 1 ile ilişkilendirilen diyabetik ketoasidoza atıfta bulunarak sordu.

Deroze, 2017 yılında Tip 2 blog yazarının yeni LADA teşhisi konulan deneyimini okuduktan sonra doktorundan antikor testleri istemeye başladı.

Endokrinologu bu isteğini reddetti. Doktorun, ırkı ve kilosu nedeniyle diyabetin otoimmün bir formuna sahip olmasının imkansız olduğunu düşündüğünü düşünüyor. Kendisine test yapmayı reddeden farklı bir endokrinologdan ikinci bir görüş istedi.

Deroze, "Görünmediğimi hissettim" dedi.

2019'da diyabetik ketoasidozla mücadele eden Deroze, sonunda jinekologunu kendisine antikor testi yaptırmaya ikna etti. Sonuçlar olumlu çıktı. Endokrinologlardan biri özür dileyerek insülin reçete etti ve daha sonra Tip 1 hastaları için her yerde bulunan bir başka teknoloji olan insülin pompasını reçete etti.

Ve ilk kez Tip 1 diyabeti okurken “diyabet senin hatan değil” sözleriyle karşılaştı. Yanlış Tip 2 tanısı konulduğunda toplumun onunla ilgilenmediğini hissetti. Bunun rahatsız edici olduğunu ve ihtiyacı olanı elde etmesinin ne kadar uzun sürdüğünü söyledi.

Şu anda Miami bölgesinde yaşayan Deroze, "Doktora derecem beni kurtarmadı" dedi. "Sadece cildimin rengini, vücudumun boyutunu görüyorsunuz ve bu bunların hepsini geçersiz kılıyor."

Kaynak: NBC NEWS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.