Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırmacılar güneş enerjisi teknolojisinde çığır açıyor: 'Güneş enerjisinden elektrik üretmenin tamamen yeni bir yolu'


Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırmacılar güneş enerjisi teknolojisinde çığır açıyor: 'Güneş enerjisinden elektrik üretmenin tamamen yeni bir yolu'

İsveç'in Gothenberg kentindeki Chalmers Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, güneş enerjisini 18 yıla kadar yakalayıp depolayabilen ve bir termoelektrik jeneratöre bağlandığında elektrik üretebilen bir sistem oluşturmayı başardılar.

Bu atılımın sonuçları çok büyük: Bu sayede güneş enerjisi depolanıp dünyanın herhangi bir yerine gönderilebiliyor ve daha sonra talep üzerine elektriğe dönüştürülebiliyor.

press2022_lagradsolenergi_1920x1080.jpg?

Sonuç, gezegeni aşırı ısıtan karbondioksit kirliliği yaratmadan çalışan kapalı, dairesel bir sistemdir.

Araştırmacılar keşiflerini İsveç'te güneş enerjisi toplayıp bunu Şangay Jiao Tong Üniversitesi'ndeki meslektaşlarına göndererek ve onu kullanılabilir elektriğe dönüştürerek test ettiler.

“Bu, güneş enerjisinden elektrik üretmenin tamamen yeni bir yolu. Bu, hava durumuna, günün saatine, mevsime veya coğrafi konuma bakılmaksızın güneş enerjisini elektrik üretmek için kullanabileceğimiz anlamına geliyor” dedi Chalmers Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü profesörü araştırma lideri Kasper Moth-Poulsen. “Bu çalışma konusunda çok heyecanlıyım. Gelecekteki gelişmelerle bunun gelecekteki enerji sisteminin önemli bir parçası olacağını umuyoruz.”

Güneş enerjisi yükselişte ve gezegen için şüphesiz petrol veya gaz gibi kirli enerji kaynaklarından daha iyi, ancak aynı zamanda kendi zorluklarını da beraberinde getiriyor; örneğin yalnızca güneş parladığında hasat edilebiliyor olması, dünyanın fazla güneş almayan bölgelerinde daha az uygulanabilir.

Ancak bu yeni buluşla birlikte güneş enerjisi potansiyeli daha da artıyor. Araştırmacılar bunun eninde sonunda elektrikli araba akülerinin ve güneş pillerinin yerini alabileceğine inanıyor.

solar-cells-796700.jpg

Profesör Moth-Poulsen, "Projeye dahil olan çeşitli araştırma gruplarıyla birlikte artık sistemi kolaylaştırmak için çalışıyoruz" dedi. “Çıkarabileceği elektrik veya ısı miktarının arttırılması gerekiyor.”

"Şu ana kadar yalnızca küçük miktarlarda elektrik ürettik, ancak yeni sonuçlar konseptin gerçekten işe yaradığını gösteriyor. Projedeki araştırmacılardan bir diğeri olan Zhihang Wang, "Çok umut verici görünüyor" dedi.

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.