Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye F-35'i alamadı ama üzerinde çalıştığı yeni beşinci nesil savaş uçağı (KAAN) ilk uçuşunu yaptı


Önerilen İletiler

  • Admin

Türkiye F-35'i alamadı ama üzerinde çalıştığı yeni beşinci nesil savaş uçağı (KAAN) ilk uçuşunu yaptı

Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı ilk uçuşunu çarşamba günü tamamladı.

Yeni bir video jetin 13 dakika süren uçuşunu gösteriyor.

Türkiye daha önce F-35 programında yer alıyordu ancak ihraç edildi.

Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirirken, yeni beşinci nesil uçağın o anları yeni bir videoya yansıtıldı.

Bu, Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı edinme çabalarında ileriye doğru atılmış büyük bir adım. Ülke daha önce Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle 2019 yılında ABD öncülüğündeki F-35 programından çıkarılmıştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Çarşamba günü, Kaan uçağının ilk uçuşunu tamamladığını doğruladı. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda ise jetin kalkışı, uçuşu ve Akıncı Üssü'ne inişi görülüyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii CEO'su Temel Kotil, uçuşun 13 dakika sürdüğünü ve uçağın 8 bin feet yüksekliğe ulaştığını söyledi.

Kaan, Aralık 2010'dan itibaren yerli savaş uçaklarının geliştirilmesine öncelik veren Türk Hava Kuvvetleri'nin on yıldan fazla süren çabalarının bir sonucudur. Türkiye'nin hedefi, sonunda ülkenin F-16 filosunun yerini alacak beşinci nesil savaş uçaklarını sahaya sürmektir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin "kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir aşamayı" geride bıraktığını belirterek, uçağın dostlara güven, düşmanlara ise korku salacağını kaydetti.

Çarşamba günkü uçuş, özellikle ABD liderliğindeki F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından çıkarıldıktan sonra Türkiye için ileriye doğru umut verici bir adımın habercisi.

Karar, ülkenin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almasının ardından geldi. ABD'li yetkililer, silahı, geliştirilmekte olan F-35'ler hakkında veri toplayabilecek ve onları tehdit edebilecek bir "Rus istihbarat toplama platformu" olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray'ın 2019 tarihli açıklamasında "Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararı, F-35 ile devam eden katılımını imkansız kılıyor" denildi ve "F-35'in kullanılacak bir Rus istihbarat toplama platformuyla bir arada var olamayacağı" belirtildi. gelişmiş yetenekleri hakkında bilgi edinmek için."

kaan-savas-ucagi.jpg

Önemli bir endişe F-35'in gizliliğiydi. "F-35'in gücünün büyük bir kısmı gizlilik yeteneklerinde yatıyor, dolayısıyla bu yetenekleri tespit etme yeteneği F-35 programının uzun vadeli güvenliğini tehlikeye atacaktır. Biz yalnızca F-35'in uzun vadeli güvenliğini korumaya çalışıyoruz. Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, NATO müttefiki Türkiye'nin programdan çıkarılmasıyla ilgili şunları söyledi.

Türkiye, F-35'in geliştirilmesi için önemli miktarda fon ve destek sağladı ve 100 adet F-35A almayı planladı. ABD, Türkiye'yi programdan çıkardıktan sonra herhangi bir jetin Türkiye'ye taşınmasını önleyeceğini söyledi ve programla ilgili tüm Türk personelini derhal görevden aldı.

Bir Pentagon yetkilisi daha önce yaptığı açıklamada, F-35'e erişimi kaybetme pahasına S-400'e geçme kararının program süresi boyunca Türk ekonomisine yaklaşık 9 milyar dolara mal olduğunu söylemişti.

Türkiye'nin S-400'leri iade etmesi durumunda programa gelecekte tekrar katılıp katılamayacağı belirsizliğini koruyor ancak Kaan'ın Çarşamba günkü ilk uçuşuna bakılırsa ülke kendi başına ilerleme kaydediyor gibi görünüyor. yerli beşinci nesil savaşçı. Ancak bu gelişmiş yeteneğin sahaya sürülmesi muhtemelen yıllar alacak.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

Bu adam KAAN'ı anlatıyor. Nasıl mı? Önce Türk havacılık tarihine göz atıyor ve KAAN üretilmesine yol açan nedenlere (Tarihsel olarak) göz atıyor. İzleyin

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.